Pienoismallit.net

Type 69-II

Iraq

Trumpeterin sarjasta valmistettu, Irakin armeijan Type 69-II-vaunu. Mallista on julkaistu artikkeli Mallix lehdessä 2/2014.

Malli oli työläs rakennettava, koska sarja tarvitsee paljon työtä, johon lukeutuu viilausta, kittiä ja lisäosia parantamaan ulkonäköä. Malliin on lisätty mm. Eduardin syövyteosa-setti, RB-modelssin alumiininen tykinputki, Trumpeterin erikseen ostettavat irtotelat, sekä miljoonalaatikon osia.

Malli on maalattu Tamiyan akryyleilla, ja vaunun vanhentamiseen käytin mm. AK interactiven ja Mig:in litkuja ja pigmenttejä, sekä Abteilungin öljyvärejä.

- Waltter Holm

Kommentit

Petri Lyy 14.5.2014 11:03 Vastaa lainauksella
Kivoja aiheita nämä lähi-idän vaunut. Paljon on ollut askarreltavaa, ja paljon myös löytyy hyviä ja mielenkiintoisia yksityiskohtia. Kokonaisvaikutelma oikein hyvä. Telojen sisäpinta on ruosteen värillä, vaikka voisi näkyä metallin sävyjä niiltä kohdin, joihin telapyörät osuvat. Varsinkin kuvassa 7 vasemmanpuoleinen ensimminen telapyörä leijuu oudosti, sama häikkä näkyy myös kuvassa 3. Ilmeisesti kuvausalusta ei ole ollut tasainen vaikka siltä näyttääkin.
Juke 14.5.2014 11:27 Vastaa lainauksella
Lähes täydellinen! Ihmetyksen aiheena ainoastaan esim. kuvassa 1 näkyvä tornin sivulla oleva pitkä "kahva", tulee kovin paljon ulos tornista? En tunne esikuvaa, joten en anna sen muuten häiritä. Omaan silmääni pakoputken alue täydellinen, kulumisjäljet, torni/aseet samoin muutamia asioita mainitakseni.
Miten ne saavatkin nuo tankit näyttämään noin hienoille! Ite en keksi tuohon parannettavaa. Tässä on kyllä uskoakseni viikon malli.
Täältäkin ainoa miinuskommenti tulee telojen viimeistelyä. Metallia näkyviin, ellei kyseessä ole pitkään seissyt vaunu. Mallia ihailin jo MalliX:ssa.
Hiano on. Kaipais ( mun miälest ) kunnon alustan.
Kyllä taas tuo on luultavasti viikon malli, nousee korkealle taas rima.
Kuten edellä sanottiin jo melkein kaikki, niin kysyisin onko tuon DHSK:n piippu auki yritin katsoa mutten saanut selvää asiasta.
Jopa Eagle eyes Lyy huomasi tuo telapyörän leijumisen.
Noiden telapyörien kumeja olisi voinut vanhentaa tai kulutaa reilusti olisi efekti parempi.
Kyllä mahtava malli,loppu on nippottelua.
Tuo on ote kahva, jos kuljetetaan porukka tankin päällä ihan ok nyt.
Voi olla kaivettuna maahan 1991 ensimmäisessä golfin sodassa,siksi telat ruosteiset.
Omasta makuasiasta on taas viikkon mallin paikka,maalaus ,sävytys ja muut efektit huippu luokkaa tässä.
Oliko se paljon parempi rakentaa kuin eka trumpan kauhut?
No, kerrotaanpa sitten omat näkemykseni.

Teloista onkin jo mainittu, niistä ei lisättävää.

Telapyörien laakerikuppeihin kaipaisin hivenen ainakin osaan hikoilevaa rasvaa ja muutenkin rasvaroiskeita. T-sarjalle täysin tyypillistä.

Pakoputken ympäristöön voi huoletta pistää valuvaa öljyä. Tämäkin on T-sarjalaisille aivan täysin tyypillistä ja jopa suotavaa. Jos pakoputken alue on kuiva, pitää vaunumiehistön alkaa huolestua.

Sivuvälityskoneistot kaipaavat öljyntarkastustulpat ja sivuvälityskoneistojen liitospintoihin lisää tihkuvaa öljyä. Täysin tyypillistä edelleen…

Takatynnyriin kaipaisin myöskin merkkejä valuneesta polttoaineesta.

Myös DshK:ssa on jotain pahasti pielessä. Tuolta puolelta nimittäin poistuu pelkästään vyö ilman patruunoita ja patruunavyö on väriltään musta.
Eikös tornin kk:n(kuvassa 2 vain piippu näkyvissä), pitäisi olla samanvärinen kuin tornin päällä oleva DshK?
Nyt se näyttäisi olevan saanut maastocamon osakseen.
Tommi Tuuri kirjoitti:
Eikös tornin kk:n(kuvassa 2 vain piippu näkyvissä), pitäisi olla samanvärinen kuin tornin päällä oleva DshK?
Nyt se näyttäisi olevan saanut maastocamon osakseen.
Ei. Tuo hiekanvärinen osa on aseenkehto joka on maastovärinen. Eli ihan oikein on.
Kah omat silmät eivät huomaneet tuota kk-n panos vyön pahaa virhettä.
Siis ammuslaatikosta tulevat panokset ampuen; panokset suoraan läpi,kuin hollywoodin filmistä.
Olisi myös voinut laitaa muutamia hylsyjä vaunun päälle.
Noista rasvarin hommista ei ole hajuakaan ja huoltohommaista myös
Onneksi on noita vaunun tuntijoitakin täällä,noh vain harrastusta tämä on.
Opitaan virheistä ainakin nyt kaikki,kiitos Monsieur Pihlajalle
PhantomII 15.5.2014 11:15 Vastaa lainauksella
Kollegat yllä löysivät pientä huomauteltavaa, johon ei lisättävää, mutta mallin yleisilme kaiken kaikkiaan sopii mainiosti Irakin ilmastoon, ainakin yleisen käsityksen mukaan. Tosin valokuvissa näkyy myös varsin hyväkuntoisiakin vaunuja alueelta. Myös taisteluissa tuhottuja, melko siistin oloisiakin vaunuja on näkynyt, joten kaikki arabi-maidenkaan sotakalusto ei ole välttämättä kovin kärsinyttä.

Mutta kuten sanottu mallina varsin kiva esitys.
Moi!

Tännehän on tullut paljon kommentteja, kiitos niistä!

DshK:n panosvyö tuli kyllä asennettua ehkä sitten hieman ajattelemattomasti. Lisäksi tarkkasilmäinen huomaa, että tämä kk on T-62:n mallia. Itse tuli kasailtua intissä IT-kk.ta sun muuta, ja ainahan se panosvyö tyhjänä toisesta päästä poistuu, kun panos lähtee eteenpäin, ja hylsy poistuu aseen kyljestä.

Kuvitteellisesti, irakin pojat on ladannut sitten kymmenen ensimmäistä valojuovilla, ja ne vedettiin vain yli, kun taistelu jatkui päivällä. :) Kyllähän ammukset tuosta välistä mahtuvat menemään.

Öljyläikkiä lisäsin sinne tänne, mutta poistin niiden kiillon, koska aavikolla hiakka pöllyää, ja näin olisi kuivattanut öljyn vaunun pintaan. Tätäkin olisi ilmeisesti voinut ilmentää sitten viel paremmin.

- Waltter Holm
Kasimir K 15.5.2014 13:11 Vastaa lainauksella
Jaakko Pihlaja kirjoitti:
Tommi Tuuri kirjoitti:
Eikös tornin kk:n(kuvassa 2 vain piippu näkyvissä), pitäisi olla samanvärinen kuin tornin päällä oleva DshK?
Nyt se näyttäisi olevan saanut maastocamon osakseen.
Ei. Tuo hiekanvärinen osa on aseenkehto joka on maastovärinen. Eli ihan oikein on.
Tommi tarkoitti varmaan tykin vieressä olevaa kk:ta, josta vain piippu näkyy.
^ Juurikin näin.
Tuossa ylempänä mainittukin teloista yms. Kokonaisuutena kauniisti ja tasapainoisesti kasattu ja vanhennettu malli. Viikon mallia pukkaa :)
AJ 16.5.2014 23:23 Vastaa lainauksella
Moi Waltter,
Kehuja ja kritiikkiä on jo edellä paljon kirjoitettu, joten en toista niitä - paljon hyviä kommettaja ja paljon huomioitavia asioita; viikon malli? Ehkä tai sitten ei, sillä Petriltä (Rellu), Mikolta (Panther) ja Eskolta (Cromwell) on tullut jo hienoja vaunumalleja, eikä unohtaa pidä loistavia lekoja Paavolta (Helldiver) ja Terolta (Seafire).

Komppaan erityisesti Erkki H:ta, että "Kokonaisuutena kauniisti ja tasapainoisesti kasattu ja vanhennettu malli" - siinäpä se kiteytettynä. Tykkään aihealueesta Type 69-II-vaunu, perinteisen T-54/55:n sijaan, vaikkakin ovat "lähisukulaisia" Vaikutteita vaunuun olet saanut ilmeisesti tästä Jimenezin Iranin pienoismallista migjimenez.blogspot.fi/2012/12/hezbollah-type-69-ii-c-iran.html

Ohessa vielä muutamia kuvia Irakin Type 69-II-vaunuista:
commons.wikimedia.org/wiki/Category:Iraqi_Type_69_tanks_during_the_Gulf_War_(1990-1991)
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3b/Type_69_Iraq_1.jpg

Hieno vaunu, mutta mikäli jakaisin pojoja, sijoittaisin tämän vaunun em. pienoismallilistan osalta samalle viivalle Mikon Pantherin ja Eskon Cromwellin kanssa ja hieman edelle laittaisin Paavon Helldiverin, Teron Seafiren ja Petrin Rellun; viikon malliksi todennäköisesti valitsisin Paavon Helldiverin. Mielenkiintoinen vaunumalli Lähi-idästä! Parhain terveisin, AJ
Onnea viikon mallista Waltter,
ansaittu titteli!
Mikko
toivonen 26.5.2014 23:00 Vastaa lainauksella
Moi Waltter,

Hienosti maalattu vaunu. Vaan en muuta kyllä osannut odottaakkaan (laatukamaa tuntuu tulevan Holmin tehtaalta) . Onnittelut viikon mallauksesta!

Tekniseltä puolelta kommentti rakennussarjasta: Trumpan 55-vaunujen suunnittelussa on käynyt pikku fiba telapyörien polviakselien asennoissa. Siitä johtuen mallit istuvat liian korkealla. Eli siis maavaraa on liikaa. 69:n suhteen joku tehtaalla huomasi, että kylkien hiekkasuojien alareunat jäävät liian ylös suhteessa telpyöriin, joten niitä on jatkettu alaspäin. Kaikki ylimääräinen tavara on suorakulmaisten reikien ja kylkilevyjen alareunan välissä.