Pienoismallit.net

Rintamamiestalo

Suomalainen unelma

Lisää kuvia! : plus.google.com…306788790/albums/6005282184349977473?banner=pwa&authkey=COjbu4Oyj6LgxAE

Olen jo kauan halunnut tehdä pienoismallin rintamamiestalosta ja nyt se toteutui. Tämä on jatkoa aiemmin tekemälleni saman aikakauden saunamökille. Rakennuksen rungon tein vanerilevyistä, jotka päällystin ohuella balsalevyllä ja jonka päälle liimasin rimalaudoituksen. Maalasin talon keltaokra-akryylimaalilla. Rakennuksessa on irroitettava yläkerta/katto. Sokkeli ja portaat on Finnfoamista tehty ja painelin siihen puurimalla betonivalumuotista jääneet lautakuviot. Katon tein aaltopahvista jonka maalasin punaiseksi. Savupiippu on tehty kipsipalikasta, johon kaiversin tiilikuvioinnin. Tikkaat juotin kuparista ja messingistä.

Talon alakerrassa on eteinen, tupa, olohuone ja makuuhuone. Yläkerrassa on kaksi huonetta. Talo on sisustettu 50-luvun tyyliin. Ikkunalasit tein ohuesta muovikalvosta, johon kiinnitin etiketistä leikatut puitteet. Huoneiden välikatot tein profiloidusta styreenilevystä. Olohuoneen laattakaton tein kovalevystä, johon kaiversin ristikkokuvion askarteluveitsellä ja maalasin kattomaalilla valkoiseksi. Sisäovet on tehty ohuesta 2mm lennokkivanerista ja värjätty antiikkivahalla.

Kommentit

______.
------
PhantomII 23.4.2014 18:47 Vastaa lainauksella
Oho! Enää puuttuu kahvipannu (siis ei kahvinkeitin) ja pullapitko keittiön pöydältä ja klapeja uunin kulmalta ja ehkä 1/25 Reinot lattialta sängyn vierestä.

Kyl on aika hieno. 1950-60 lukujen tunnelmaa saa kivasti sisäkuvista ja tietysti ulkokuvistakin. Mutta onko tulvavesi saavuttamassa taloa? Kuva ulko-ovesta on kyllä (inho)realistinen.

Tuleeko talo johonkin dioon tms.?
Lauri K 23.4.2014 18:47 Vastaa lainauksella
Kai-Petri Gustafsson kirjoitti:
Saattaa muuten tietsikan näyttö hämätä tuossa sokkelin värissä, olisi nähtävä "livenä" koko malli, jotta voisi olla varma tuosta sävystä.
Kiitos kommentista. Voi hyvin olla, että kuvan valaistus vaikuttaa väreihin. Sokkeli on todellisuudessa tummanharmaa, hitusen ruskeaan vivahtava. Myös tuo keltaokra värjäytyy kuvassa melko oranssiksi, vaikka on oikeasti keltaisempaa. Osan kuvista otin eri kameralla, esim. tuon ovikuvan, jossa tuo keltainen on vähän lähempänä totuutta
Lauri K 23.4.2014 18:56 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Oho! Enää puuttuu kahvipannu (siis ei kahvinkeitin) ja pullapitko keittiön pöydältä ja klapeja uunin kulmalta ja ehkä 1/25 Reinot lattialta sängyn vierestä.

Kyl on aika hieno. 1950-60 lukujen tunnelmaa saa kivasti sisäkuvista ja tietysti ulkokuvistakin. Mutta onko tulvavesi saavuttamassa taloa? Kuva ulko-ovesta on kyllä (inho)realistinen.

Tuleeko talo johonkin dioon tms.?
Kiitos. Ei tule diohon tai alustaan, koska on melko suurikokoinen yksinäänkin. Jos tekisin alustan, niin tulisi ongelmia sijoituksen kanssa. Nyt mahtuu juuri naftisti kirjahyllyn päälle. Ei tuo sisustus vielä ihan 100% valmis ole, pikkujuttuja varmaan lisäilen ajan kanssa sinne tänne. Liesi kaipaa vielä yksityiskohtia, pönttöuunin edestä uupuu kipinäpelti ja keittiön tiskialtaasta hana ja taustakaakelointi
Voi että, kun tulee lapsuus mieleen. Hyvä kaveri asui juuri tuonkaltaisessa talossa. Niinkuin sanot, yksityiskohtia voi ajan kansa lisäillä, mutta että pönttöuunikin!! Superia, kertakaikkiaan!!!
On kyllä upeeta työtä. Sama on käynyt mielessä et tekis kotitalosta mallin.
Kyllä,kyllä on talo kuin aikalainen,kysymys mikä vuosilukua tuo esitää???????.
Kyllâ parasta on tuo kaakeli uuni kuvassa no:7 ja ulkoovi kuva no:5.
Vain avain puutuu?
Tuo puuhella on nyt verratuna kaakeliuunin aika yksinkertainen malliltaan.
Taitaa olla umpimalli?
Olisi ollut tosi makeaa muutama luukku auki,vaikka uunin ja pullat pellillä?
Leipälapiokin,
Ja puulaatikko siihen viereen ja tuohta sytykkeeksi?
Tuo tiskialtaan taso ja kaappi samaten yksin kertainen nyt?
Umpimalli, nyt puutuu ovien ja laatikoiden kahvat.
Laverisänky on hyvä,antaa aidon tunteen tuossa.
Mutta tuo nojatuoli ja kaappin maalaus olisit viiluttanut kaappin erin värisellä puulla?
Tuon nojatuolin toppaus on nyt hunningolla,parempi vaikka joku kukkakuvioinen kangas siihen?
Tuon Isoäidin pirtti kaluston olisi paremmin viimeistelty, nyt on karheasti maalattu???
Olisi ollut kauniimpi jätää puun väriseksi sen,sukukalleus on kallismuisto?
Olet vielä alussa tuon sisustamisessa,paljon puutuu:muutama esimerkki:keinutuoli,ikkunalaudat,tauluja,kaapin päälle perhevalokuva,isännän sodan aikainen potretti,suomi pienoislippu,presidentin kuva raameissa.;;;;;
Mutta eihän tuo ole vielä valmis,palataan asiaan kun se on valmis.
Kannataa satsata huonekaluihin parempaa viimeistelyä ja harkintaa kuinka ne tekee se on sisällä näkyvissä.
Mitä ennemmän on yksityikohtia sen paremmin se vangitsee katseet.
Itse siis oma makuasia,tekisin uusiksi keittiön puuhellan ja tiskikaapin;
Parantaisin nojatuolia, ja kaappia perusrakennelma on erittäin hyvä,jos mahdollista niin joitain ovia auki ja laatikkoitakin.
Eikâ saa unohtaa naisen käden jälkeä sisällä asunnossa.
Varmasti iso urakka ja paljon harkitsemista tässä mallissa,paljon huolellisuuta ja kunnon suunittelua tulee mahtava malli.
Pelkästään jokainen huone on jo dioraama malli ja varmasti vaatii aikansa .
PhantomII kirjoitti:
Kyl on aika hieno. 1950-60 lukujen tunnelmaa saa kivasti sisäkuvista ja tietysti ulkokuvistakin. Mutta onko tulvavesi saavuttamassa taloa? Kuva ulko-ovesta on kyllä (inho)realistinen.
Juurikin näin. Työhän on aivan loistava, mutta minullekkin tuli mieleen, että onko nyt kuvattu Pohjanmaalla tulvaveden saartamaksi joutunut rintamamiestalo? Eli että dio on jo siinä, täysin valmiina.

Kyllähän niitä sellaisia on oikeasti ollut!
Lauri K 24.4.2014 01:38 Vastaa lainauksella
Talo on kuvattu lasipöydällä, siitä tulvamainen vaikutelma. Nytpä ainakin tiedän, miten helposti kuvata tulvaveden varaan joutunut talo ;)

Sisustuksen niukkuudessa olen jossain määrin halunnut tuoda esille sitä, ettei rakennus välttämättä ole jatkuvasti asuttu, vaan esimerkiksi kesämökkikäytössä. Sen voi jo päätellä rakennuksen kunnosta. Siksi ehkä hieman askeettisen oloinen sisustus. Jotain tavaraahan on voitu kuljettaa muualle kaupunkiasuntoihin tai jakaa sukulaisten kesken.

Eerikille vastauksena, että olen ajatellut talon olevan rakennettu esim 40-luvun lopulla tai 50-luvun alussa. Ainakin mökkimme on rintamamiestalo mallia 1948, josta olen ottanut runsaasti mallia tähän. Keittiön kalusto on ainakin suurimmaksi osaksi sieltä kopioitu ennen kuin se uusittiin nykyaikaiseksi.
Ok?siis sellainen kesä, piilopirtin( hellapoliisia) pakoon välimuoto nykyään.
Josta alkuperäistä on keittiön hella ,kakluuni ja keittiön kaappi.
Muut on ajanmyötä tuleet asuntoon ja pirttikalustokin pilattu paikallisen picasson toimesta.
Onko yksi huone varattu Eestiläiselle tai Karhu oluelle ettei jano yllätä,jos piiritys tilanteeksi menee hellapoliisin erikoisryhmän vuoksi.
Itse ajatelin oikeaa rintamamies taloa,jossa veteraani asuu perheensä kanssa.
Vaikutavaa jälkeä silti tässä mallissa.
PhantomII 24.4.2014 11:31 Vastaa lainauksella
Muuten, miltahän talo näyttäisi kuvattuna luonnollisessa ympäristössään eli ulkona?!
Rane 24.4.2014 14:07 Vastaa lainauksella
Kyllä on hieno. Sisällä sellainen surullinen unohduksen tuntu. Pystymuuri ja kaikki.
Ihan tekee mieli ruveta tekemään lapsuudenkodista vastaavaa.
Lauri K 24.4.2014 16:22 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Muuten, miltahän talo näyttäisi kuvattuna luonnollisessa ympäristössään eli ulkona?!
Voisi näyttää hyvältä, tai todella huonolta. Riippuu millainen tausta on tai maaperä. Rakennuksen täytyisi upota sen verran, ettei näyttäisi kelluvan maan pinnalla eli ei saisi jäädä yhtään tyhjää sokkelin alle. Maassa ei saisi olla ruohikkoa ja toisaalta hieno hiekkakin olisi ehkä epäuskottvaa. Kaupunkikerrostalon asfalttipihakaan ei ehkä olisi paras kuvauspaikka. Pitäisi kuljettaa johonkin maaseutumaisemaan.

Valo voisi kyllä olla parempi.
Komia työtä..
Ei tossa kaipaa kuin vähän verhoja ikkunaan niin olisi muuttovalmis.
Tumppis 25.4.2014 09:02 Vastaa lainauksella
Todella hieno! Mikä mahtaa kurkkia ikkunan takaa 'olohuone' kuvassa vai tekeekö mielikuvitus vaan temppuja?
Petri Lyy 25.4.2014 10:24 Vastaa lainauksella
Hieno malli. Todella respektin arvoinen suoritus pykäistä tuollainen skrätsinä.

Ikkunoiden koko ja muoto sekä etenkin kuisti antavat viitteitä ns. Ruotsalaistalosta. Yksi niiden keskittymä on tuossa muutaman sadan metrin päässä omasta asuintalostani. Kansalaiskeräyksellä rahoitetut talot tulivat Ruotsista Suomeen välirauhan aikana rakennussarjoina. Taloja oli neljää mallia, ja tämä on aika lähellä yhtä niistä.

Olet tehnyt mallin avattavaksi, ja se onkin ainoa, mikä tässä pistää ikävästi silmään. Ulkovuorausta ei tehdä noin, että lautojen jatkot osuvat systemaattisesti vierekkäin.

Avauskohdan voisi ehkä naamioida "vetämällä sähköt ulkokautta" (niin todennäköisesti tehtiin 1940-1950-luvuillakin). Eli eristinkoukku yläkolmioon, piuha alas, seinälle sähkökaappi ja siitä taas piuhaa (tai suojaputkea) eri puolille taloa niin että saumat peittyvät ainakin parilta julkisivulta. Kuistin valoon myös piuha. Ja ehkä vielä katolle radioantenni ja siitä piuha ulkokautta sisälle. Hyvästä mallista tulisi vielä parempi :D
Petri Lyy kirjoitti:
Ikkunoiden koko ja muoto sekä etenkin kuisti antavat viitteitä ns. Ruotsalaistalosta.
Ruotsalaistalo on melkolailla erilainen kuin varsinainen rintamamiestalo, kuten kuvasta näkyy. Ruotsalaistalo muistuttaa enemmänkin parakkia, sen pohjakaavio on erilainen, talossa on kuisti ja harjakulmakin on loivempi.
www15.uta.fi/koskivoimaa/kaupunki/1940-60/ruottalo.htm

Mallin rintamamiestalo on mitä todennäköisimmin A19-tyyppipiirustusten mukainen, eli se muistuttaa päämuodoiltaan tätä H0-taloa www.pienoismallit.net/galleria/malli_5422/ Tosin tyyppien väliset erot eivät kaikilta osin ole kovin suuria.

Rintamamiestalotyyppejä oli 24 erilaista, mutta käytännössä lopullinen muoto määräytyi hyvinkin yksilölliseksi ikkunoiden ja ulkoverhouksen osalta. Saatavilla olevat rakennustarvikkeet ohjasivat rakentamista eikä piirustuksia aina noudatettu täysin alkuperäisessä muodossaan. Alkuperäisessä suunnitelmassa oli tarkoitus käyttää pontattua vaakalautaa, mutta ponttaamaton pystylauta sauman päälle naulatun lyöntilistan kera osoittautui edullisemmaksi ja helpommin saatavilla olevaksi vaihtoehtoksi sodan jälkeisenä aikakautena.

Rintamamiestalojen, ruotsalaistalojen ja asevelitalojen piirustuksia löytyy mm. Kansallisarkistosta. Tyyppitalojen piirustuksia teettivät monet ministeriöt jo heti Suomen itsenäistymisen jälkeen — tavoitteena helpottaa nopealla ja kustannustehokkaalla tavalla asutusongelmaa. Tyyppitalojen historia Suomessa on siis melko pitkä, vaikka rintamamiestalo mullistikin rakentamisajattelun (=hirsirakentamisesta siirryttiin lautarakenteiseen runkoon amerikkalaisen tyylin mukaisesti — parhaimmillaan lautatavara toimitettiin työmaalle määrämittaan sahattuna, jotta hukkalaudan syntyminen voitiin minimoida).

Joka tapauksessa komea malli melkolailla puhdasoppisesta perusrintamamiestalosta.
Petri Lyy 25.4.2014 13:14 Vastaa lainauksella
Petri Sallinen kirjoitti:
Ruotsalaistalo on melkolailla erilainen kuin varsinainen rintamamiestalo, kuten kuvasta näkyy. Ruotsalaistalo muistuttaa enemmänkin parakkia, sen pohjakaavio on erilainen, talossa on kuisti ja harjakulmakin on loivempi.
www15.uta.fi/koskivoimaa/kaupunki/1940-60/ruottalo.htm
Linkin kuvassa on vain yksi neljästä Ruotsalaistalo-mallista. Eikä kuvan talo tietenkään muistuta lainkaan sellaista Ruotsalaistaloa, jota mietin tekstiäni kirjoittaessani. Täytyy ilmeisesti käydä naapurustossa kameran kanssa, jos asia vaatii todistelua.

Ruotsalaistalo-malleja oli kaksi kaupunkiin ja kaksi maaseudulle. Mikä on milloinkin ollut maaseutua ja mikä kaupunkia? Ne Ruotsalaistaloiksi tietämäni talot, joihin mallia vertasin, ovat nyt varsin keskellä kaupunkia. Yhtä hyvin sijaintipaikka on voinut jäädä maaseuduksi ja talo päätyä mökkikäyttöön.

www.uusisuomi.fi/artikkelit/uusia-maatiloja-pakolaisille?qt-popular_articles=1

Tuossa väittävät Ruotsalaistaloa pystytettävän. Kuvasarjaa voi klikkailla, niin näkyy muitakin vaiheita. Ei tämäkään ole ihan just se, mitä ajattelin, mutta kuistin paikka täsmää. Avokuisti on tyypillisesti ainakin kaupungissa muutettu myöhemmin umpinaiseksi "tuulikaapiksi".

Ruotsalaistalo on melkolailla samanlainen kuin varsinainen rintamamiestalo, kuten kuvasta näkyy.

Edit: lisätty linkki klo 13.31
Petri Lyy kirjoitti:
Linkin kuvassa on vain yksi neljästä Ruotsalaistalo-mallista. Eikä kuvan talo tietenkään muistuta lainkaan sellaista Ruotsalaistaloa, jota mietin tekstiäni kirjoittaessani. Täytyy ilmeisesti käydä naapurustossa kameran kanssa, jos asia vaatii todistelua.
Eipä tuo todistelua tarvitse :) Kaksi maaseudulle alunperin tarkoitettua ruotsalaistalotyyppiä oli todellakin puoliltoistakerroksisia malleja, kuten postaamastasi kuvasta näkyy.
Lauri K 25.4.2014 17:00 Vastaa lainauksella
Eihän rintamamietalon alkuperä olekaan täysin suomalainen, mutta Suomessa se on kuitenkin saavuttanut niin ikonisen aseman osana suomalaista maisemaa, että sen voidaan katsoa muuttuneen vahvasti suomalaiseksi ilmiöksi. En tiedä ovatko rintamamiestalot miten yleisiä Ruotsissa, jossa ei ollut samanlaista tarvetta tuottaa edullisia ja helposti rakennettavia taloja sadoilletuhansille sotapakolaisille, jotka piti uudelleen asuttaa.
Petri Lyy 25.4.2014 18:59 Vastaa lainauksella
Muistan jostain lukeneeni, että 400 000:lta puuttui asunto ja nopeasti piti ne jostain järkätä. Taitaa jäädä suomalaiseksi saavutukseksi. Rintamamiestalojen ideana oli, että talon pystyi pystyttämään vähemmälläkin ammattitaidolla. Nyt jos tuodaan sahatavarakasa tontille ja lyödään piirustukset käteen taitaa monella mennä sormi suuhun. Väittävät, että ikean huonekalutkin on niiiin vaikeita :D

Veikkaanpa, että ruåttalais- ja sen serkun rintamamiestalon sukujuuret vievät rapakon taakse, siellä kun minkään tekeminen ei ole koskaan saanut kestää kovin kauan.
Piristävän erilainen mallinnusaihe. Hyviä oivalluksia eri asioiden kuvaamiseen, kuten (ilmeisesti) helmi pihavalon kupuna. Tästä kiinnitinkin huomiota talon sähköistykseen: Ulkoseinälle kaipaisin liityntää valtakunnan verkkoon ja sisälle piuhat, katkaisijat, lamput ja pistorasiat (tyypillisesti vain yksi per huone) pintavetona. Toinen lisäys, jonka voisit tehdä, ovat hormiin savupellit uunien/ hellan yläpuolelle. Jotenkin nuo yläkerran kohdalle ulkoverhoukseen tulleet vaakasuorat saumaraot myös pistävät silmään.
Erittäin hyvä lähde aiheeseen on Veikko Laukkosen, ”Jälleenrakennusvuosien pientalo Suomessa”, ISBN 951-96092-0-2
Petri Lyy 25.4.2014 21:04 Vastaa lainauksella
Suoritin talonrakennusalan perustutkinnon (talonrakentaja) viitisen vuotta sitten, kun siihen oli mahdollisuus työn ohessa iltalinjalla. Koulutus oli suunnattu okt:n saneerajalle tai sellaisen rakentamista suunnittelevalle tjsp. Itse otin koulutuksen vastaan periaatteella "tiedänpähän sitten mistä äijät puhuvat kun omalle talolleni jotain tekevät". Kolmivuotisessa koulutuksessa käytiin melko tarkkaan läpi Suomen olemassaoleva pientalokanta, niissä käytetyt toteutustavat ja niistä siksi havaitut nykyiset ongelmat ja ongelmien korjaustavat. Käytännön koulutukseen sisältyi sekä saneerausta että uudisrakentamista. Mallin esittämällä ulkovuorauksella yksi läpäisemistäni kuudesta näyttökokeesta olisi varmasti tullut hylätyksi. Ja siksi irvistävä sauma häiritsee ja siksi ehdotin siihen korjausta, joka mielestäni on helposti toteutettavissa ja se oli kirjoitukseni pääpointti, joka jostain syystä jäi huomiotta. Kiitos ja anteeksi. :)
Moi Lauri,
Itse olen jo muutaman vuoden kunnostanut isoisäni rintamamiestaloa, joten tiedän ehkä hieman mitä kaikkea se kätkee sisälleen.
Mallisi on melko perinteisen näköinen, tosin ihmiset tekivät taloihin ns. tarvittavia muutoksia :-)
Hieno talo, toivon saavani omastani yhtä hienon vaikka onkin hieman erilainen.
t. Kartsa
Lisäksi sähläsin pisteytyksessä. Piti antaa 4,5 ja painoin 3,5, koska juuri nyt käytössäni on tab jonka kosketuspaneelin osumatarkkuus ei ole tarkka, joten pyydän operaattoria korjaamaan tekemäni virheeni
t. Kartsa
--
Hienosti rakennettu 50-luvun tyylinen rintamamiestalo!
Millä toteutit tuon rimalaudoituksen?
Todella hieno! Ihan kuin meidän talo joka on tehty -62.
Huoneet kaipaavat… räsymattoja :)

Nämä kuvat pitää näyttää vaimolle heti!
Lauri K 23.8.2016 06:45 Vastaa lainauksella
Janne Heinikäinen kirjoitti:
Millä toteutit tuon rimalaudoituksen?
Rimalaudoituksen pohjana on ohut balsalevy jonka päälle on tasaisin välein liimattu 1mm x 2mm mäntyrimoja