Pienoismallit.net

Neubau-Fahrzeug

Pz.Abt.z.b.V.40 Norja 1940

1930-luvulla useat maat rakensivat kokeilumielessä monitornisia panssarivaunuja. Neubau-Fahrzeug oli saksalaisten näkemys tuollaisesta vaunusta. Suunnitteluun osallistuivat Rheinmetall ja Krupp yhtiöt. Vaunuja rakennettiin kokonaista 5 kappaletta. Näistä kolmessa oli Kruppin ja kahdessa Rheinmetallin torni. Kruppin tornissa 75 ja 37 milliset tykit olivat rinnakkain,Rheinmetallin versiossa päällekkäin. Kaksi Panzer I vaunusta tuttua konekivääritornia muodostivat loput aseistuksesta. Vaikuttavasta ulkonäöstä huolimatta vaunu oli varsin heikosti panssaroitu. Vahvimmillaan levyillä oli paksuutta 13 milliä kyljissä ja 16 milliä keulassa. Vauhtia antoi 280 hevosvoimainen Maybach HL 108 moottori. Saksalaisten hyökättyä Norjaan huhtikuussa 1940 laivattiin Kruppin torneilla varustetut vaunut lähinnä propaganda tarkoituksessa Osloon. Rheinmetallin torneilla varustettuja vaunuja ei ollut rakennettu panssariteräksestä,joten ne jäivät Saksaan. Mitään riemujuhlaa vaunujen taistelukäytöstä ei tullut ja norjalaiset onnistuivat tuhoamaan yhden vaunun. Jäljelle jääneiden vaunujen kohtaloksi tuli lähteestä riippuen joko käyttö koulutuksessa tai tuhoutuminen operaatio Barbarossan alkuvaiheissa. Norjalaisten tuhoaman vaunun telapyörästön osia on säilynyt tähän päivään Kvamissa sijaitsevassa Gudbrandsdal Krigsminnesamling museossa.

Oma mielenkiintoni Neubau-Fahrzeugia kohtaan heräsi nähtyäni muinoin vaunusta kuvan Panzer Colors I kirjassa. Mallivalmistajien mielenkiinnon heräämistä saatiinkin odotella viime vuosiin asti. Tällä hetkellä Neubau-Fahrzeug sitten löytyykin Dragonin,Cyber-Hobbyn (Dragonin),Amusing Hobbyn ja Trumpeterin valikoimista. Näistä Amusing Hobbyn sarja lienee laadukkain. Vaunua kohtaan tuntemastani mielenkiinnosta huolimatta malli jäi aikoinaan hankkimatta. Tämän vuoden Tampereen mallitapahtuman aikana kävelin ajankulukseni Harrasteeseen ja Dragonin malli nökötti -40% alennuksessa olevien laatikoiden pinon päällä. Olihan se sitten pakko ostaa,kun kerran halvalla sai.

Viimeaikaisiin Dragonin malleihin verrattuna laatikossa oli yllättävän vähän osia. Ainoa ikävämpi kohta rakentelussa oli telapyörästö. Osien kanssa sai olla tarkkana,että kaikki pyörät koskettavat maata. Muuten kasaaminen oli helppoa ja osien sovitteet hyvät. Irtoteloista täytyy antaa Dragonille iso plussa. Taisivat olla ensimmäiset valmistajalta kasaamani,joissa ei ollut ainuttakaan ejektorin jälkeä. Olivat toki siitä hyvästä kolmesta kohtaa kiinni valurangoissa. Pääsin taas maalamaan erästä suosikkikaavioistani eli panssarinharmaata ruskeilla laikuilla. Maalaus Tamiyan akryyleillä ja Humbrolin metallisävyillä tarvittavissa kohdissa. Ruiskuttelin pohjaksi ruskean värin ja tein maskit Panzer puttystä ennen panssarinharmaata. Jatkotoimenpiteitä öljyväreillä ja Easy mud tuotteilla.

Kommentit

Että sitten tällainen teos.

1/72 lekomallarina tämä näyttää todella hienolta. Vaikea sanoa enempää saatikka pisteyttää, koska aiheesta ei ole enempää tuntumaa. Kyllä tänne varmasti pian tulee asiantuntija-tankkimallarit hoitamaan sen.

Maallikkotuntumalta voin sanoa että loistava.
Itse hankin saman mallin viime syksynä heräteostoksena, intoa tekemiseen ei tosin ole vielä löytynyt. Tässä on omaan silmään asiat kohdillaan, hieno malli erikoisemmasta aiheesta.
Erittäin onnistunut malli ja kokonaisuus.
Sopivasti vanhennettu ja säistetty,eihän nämä liejukentillä rullanneet.
Ainoastaan noiden työkalujen varsiin olisi voinut laitaa erinvärisiä puulaatua,niin olisi hieman esiin tulevaa .
Telojen kosketus pintoihin metallin kiiltoa ja hiekkaa?
Ehkä metallia kosketus ja saranoiden kohtiin,mutta makuasia tuo?
Koska olivat lähinnä propaganda vaunuja olivat aika uuden tuntuisia tuolloin?
Tosiian muisto panssarin alku ajoilta, moni torninen vaunu,kuten muuallakin oli: Ranska,neukkula, oli jo vanhentunut kun valmistui.
Nyt olisi pieni dioraama norjasta asiallinen tämän alle.
AJ 17.4.2014 10:37 Vastaa lainauksella
Moi Veli-Matti, Hyvätä näyttää Neubau-Fahrzeug. Mielenkiintoinen vaunu, erikoisemmasta aihealueesta mielenkiintoiselta aikakaudelta. Norjalaisdioon tästä saisi vallan mainion vaunun, kuten Eerik edellä toteaa. Hyvin onnistunut vaunumalli. Parhain terveisin, AJ
SS 17.4.2014 15:20 Vastaa lainauksella
Erittäin mielenkiintoisen oloinen malli, todella hienolla camolla, ja Norja-yhteydestä iso lisäpeukku. Rakentaminen ja maalaus vaikuttavat todella tasapainoiselta. Itse vaunu menee kategoriaan "niin ruma, että jo kaunis" kaikenkaikkiaan upea malli, ja hyvä lisä saitille perus-tiikereiden ja pantterien joukkoon.
Kiitokset kaikille tähän asti sanallista palautetta ja tähtösiä antaneille. Tomi,tämä on pyörästöä lukuunottamatta Dragonin malliksi yllättävän kivuton rakennettava. ;) Eerik,teloissa on kyllä metallinkiiltoa ja rapaa. Eivät vain oikein kuvista näy. Dioraamojen tekemiseen eivät valitettavasti asuntoni neliöt riitä. :) Alkaa tehdä kohta tiukkaa pelkkien valmiiden mallienkin kanssa. Samasta syystä en väsää laivojakaan,vaikka mielenkiintoa olisi siihenkin suuntaan…
Jonkka 17.4.2014 22:49 Vastaa lainauksella
Hyvältä näyttää ja kuten jo on todettu, hyvin harvinainen kapistus. On itselle tuttu eräistä yhteyksistä joten tunnistustehtävässäkin olisin pärjännyt.
Lisäksi liippaa sikäli läheltä, että kohtapuoliin valmistuvaan Panzer I:een aion tehdä juuri tuollaisen kaksivärisen naamiomaalauksen. Tosin lähteiden mukaan ministeriön ohje taisi olla maalata pinnasta 2/3 harmaalla ja 1/3 ruskealla, tuossa näyttää olevan lähempänä puolet ja puolet. Oliko sarjan maalausohje tuollainen?
Kiitoksia kommentista Jonkka. Muistelen itsekin lukeneeni tuon 2/3 harmaata ja 1/3 ruskeaa suhteen jostakin,nyt kun asian mainitsit. Dragonin ohjeissa ruskeaa oli käytetty reippaammin. Maalasin kaavion sarjan ohjeita ja taiteellista vapautta käyttäen. Alkuperäisestä laitteesta otetuista kuvista saa lähinnä selville sen,että vaunut olivat kaksivärisessä kaaviossa.
Jonkka 18.4.2014 08:41 Vastaa lainauksella
Sinulle vähän myöhässä mutta tuossa on hyvä linkki, siellä on sattumoisin kuva kaksiväricamossa olevasta Neubaustakin.
militarymodels.co.nz/tag/painting-german-tanks/
Linkin kuva olikin tuttu. Otettu ilmeisesti reilusti ennen sotaa,jolloin kk-tornitkin olivat vielä hieman erinäköiset.
Jonkka 18.4.2014 14:29 Vastaa lainauksella
Kaksiväricamolla viittasin enemmänkin siihen alempana olevaan CyperHobbyn väripiirrokseen, se valokuvan tankki on itse asiassa sotaa edeltävässä kolmiväricamossa. Kuvio näyttää kuitenkin olevan samalla logiikalla rakennettu.
Vaihteeksi mukava nähdä ei-kokoharmaa Salamasodan saksalaisvaunu. Tasapainoinen pintakäsittely ja rakennusjälki hyvää myöskin.
Petri Lyy 18.4.2014 15:51 Vastaa lainauksella
Camo rokkaa ihan kybällä. Pidän kovasti. Ainoa mikä ihmetyttää on se, että Amusing Hobby ehdotti samat siirtokuvat yksivärisen harmaaseen vaunuun. Tuosta on jo kolmisen vuotta aikaa eikä ohjeita enää ole tallessa, mutta niihin oli joku muustaakseni britti tehnyt ihan esseen vaunujen norjalaishistoriasta. Ei kylläkään olisi eka kerta kun Dragonin manuaalissa olisi häikkää, mutta lopputulos on joka tapauksessa mainio. Kaivoin aikanaan netistä kuvan jossa neubaut olivat juuri rantautuneet Oslon satamaan ja olin tulkitsevinani ne yksivärisiksi. Mutta edelleen viis siitä, hyvän duunin olet tehnyt.
Kiitoksia kommenteista Mika ja Petri. Oma netin tonkimiseni tuotti tulokseksi mm. kuvan,jossa on kaksi vaunua. Tämä etualalla ja toinen taustalla. Kuva on otettu puissa olevista lehdistä päätellen taisteluiden jo tauottua tai peräti vaunujen palattua Saksaan. Kuvassa vaunut ovat huoltotoimien kohteena. Takana olevassa vaunussa erottuu selvästi kaksivärinen maalauskaavio ja mallini esikuvastakin sen voi nähdä tornista. Mustavalkoisista kuvistahan tuon panssarinharmaa/ruskea kaavion toteaminen on usein melko hankalaa.