Pienoismallit.net

Me-109 G-6 early

"Bubi"

Oma panokseni Messerschmitt ryhmärakenteluuni olisi tässä. Malli kuvaa maailman ykkösässän Erich Hartmannin konetta. Erich Hartmann oli legenda jonka saavutukset ovat nykypäivänä täysin saavuttamattomissa. Onneksi. 352 pudotettua lentokonetta on esim. n. 6 kertaa nykyisen Suomen ilmavoimien kaluston verran ! Ura ei alkanut hänelläkään kovin ruusuisesti. Alussa oli Kimi Räikkösen fraasia lainatakseni sitä junnumaista höntyilyä. Eli liikaa intoa taitoihin verrattuna. Mutta sitten kun se ahaa elämys hänellä syntyi alkoi tulosta syntymään. Kehitti itselleen sopivan taktiikan jota noudatti tinkimättä. Kirjassaan mainitsi että varmaan 80% alasampumistaan lentäjistä ei edes tajunnut hänen hyökkäystään. Hänen ura oli lähes kokonaisuudessaan itärintamalla. 14 pakkolaskua mahtui myös hänen uralleen. Palkittiin rautaristin ritariristillä tammenlehvin, miekoin ja timantein. Antautui sodan lopussa Amerikkalaisille joukoille jotka kuitenkin luovuttivat hänet Venäläisille. Tuomittiin Venäjällä 25 vuodeksi vankeuteen.

Kirjassaan kertoo noista tapahtumista NKVD.n vankileirillä. Selviäminen vankileirillä oli vielä kovempi saavutus kuin nuo ilmavoitot. Selvisi kuitenkin elossa leiriltä josta hänet vapautettiin vuonna 1955

Sodan jälkeen liittyi uudelleen perustettuun Luftwaffeen josta joutui ennenaikaiselle eläkkeelle jouduttuaan epäsuosioon kritisoidessaan F-104 hävittäjän hommaamista Saksalle.

Kuoli syöpään vuonna 1993.

Se taustoista. Trumpeterin malli oli taas kerran maukasta kasattavaa. Ongelmia ei tullut taaskaan vastaan kasauksessa. Malli esittää Hartmannin konetta Venäjällä vuonna 1943. Maalattu Italerin akryyleilla. Sarjan siirtokuvat on hyvät. Säistysvaihe alkoi muuttua farssiksi. Olin litkuttamassa tuota kun ote lipesi ja malli tipahti pöydälle. Yrittäessäni kopata sitä käteeni toinen laskuteline katkesi, antenni irtosi, etusiipi irtosi toisen puolen liimauksistaan :( Hieman kyrsi. Mutta ei tässä vielä kaikki. Sama homma toistui hetken päästä. Sitten irtosi toisen puolen laskusiiveke, takasiipi irtosi ja taas irtosi jo uudelleen liimaamani antenni. Kyrsi vielä kovemmin. Sitten päätin pitää ruokatauon :) No onneksi sain nuo pikaliimalla aika hyvin kursittua kasaan. Lopulta vedin päälle mattalakan. Tuota lisäpolttoainepyttyä ei voi laittaa kiinni jos nokan alapuolen luukku on auki. Se on nyt sitten vieressä rekvisiittana.Nyt on 4 Trumpeterin isoa Mersua rakennettu ja varmaan alkaa nuo jo riittämään vaikka mukavia kasattavia ovatkin. Suosittelen noita kuten suosittelen myös lukemaan tuon Hartmannista kertovan kirjan jos et ole sitä vielä lukenut.

Kommentit

Siisti, puhtoinen ja päälaskutelineiden pyörissä liikaa negatiivista camberia
AJ 11.4.2014 20:58 Vastaa lainauksella
Moi Paavo,
Mielestäni erittäin onnistunut ison skaalan "Bubin" Mersu G-6! Hyvä taustoitus "Bubista" pähkinäkuoressa ja tyylikäs lekopienoismallilopputulos - hieno ja kovatasoinen Mersu jatkoksi ryhmikseen. Niin ja joo, "Bubin" tarina kannattaa ehdottomasti tavata; kundi tulee onneksi pysymään maailman ykkösässänä - muuten "Bubi" joutui epäsuosioon saksalaisten Luftwaffen johtohenkilöiden kanssa F-104 episodissa, ei amerikkalaisten; jenkit rakastivat "Bubia" kunniallisena ja arvostettuna lentäjänä. Upea Mersumalli! Parhain terveisin, AJ
Iso Gustav 1:32.
Kuten edellinen sanoin laskutelineet ovat matkalla ylös?
Vai onko tullut mallarille pakkolasku rakentaessa?
Kuvassa no5 on jotain epämäärâistä kuomun raameissa ,ei ole tasainen tai tasaisesti maalattu?
Tuohon ohjaamon reunaa hieman kulumaa josta mentiin sisälle?
Moottori olisi voinut detailloida paremmin ja vanhentaa ja sävyttää sitä ollaan sentään 1/32 scalassa?
Ilman otto aukossa on laitettu sauma kiinni?
Onkos iso gustav muninut muna tuohon?
Onkos tuo lisäsäiliö jo pudottettu pois vaikka ei olla ilmassa?
Nyt on perussiisti malli ja maalaus,plussaa +++ aukinaisista moottorin luukkuista.
Eikös tuossa anteeni kaapelissa ole ennemmän eristimiä?
Nyt puutuu valokuva kokonaan ohjaamosta?
Itse malli on hyvin rakennettu,mutta jotain puuttuu: että menisi wauuuhksi tuo iso gustav.
Telineet kärsi vauriota sen tippuessa(lukee kertomuksessa). Mitähän kohtaa raameissa mahdat tarkoittaa? Jos katot tarkkaan sitä ilmanottoaukkoa niin kyllä siinä sauma näkyy. Myös tuosta säiliöstä on kertomuksessa mainittu. Antennijohdossa oli alunperin enemmän eristeitä mutta irtosi antennin irrotessa eikä tullut enää laitettua uudelleen. Eikös tuo kuva 5 ole aikalailla ohjaamokuva. Kannattaa lukea nuo kertomukset ennen kommentointia niin saattaa löytyä vastauksia valmiiksi. Ihan huvin vuoksi ei niitä kirjoitella :)
Ikavä kyllä en lukenut loppua ,siis sitä kuinka Hartmannin mersu putosi,nyt ymmärrän miksi se näyttää tuolta?
Kyllä varmaan kyrsi niin putinisti,olihan se loppusuoralla silloin.
Vaikka on kiire niin täytyy lukea kaikki selostus, niin ei tule väärin käsityksiä asioissa.
Onneksi itse pilotti selvisi hengissä,ja kaksi pakkolaskua lisää tilastoon 14+2=16 vaikka mallinakin.
Vahinko on vahinko ,ja kuitenkin se varmasti v,,,,,,,a raskaasti .
Tuolla ohjaamo kuvalla tarkoitin suoraan ylhäältä.
Varmasti nuo kuomun asiat ovat juuri vaurioiden korjausta kuten liimausta,vaikea saada alkuperäisen näköiseksi uudestaan tuo maalaus.
Raaameissa tarkoitan takaosaa kuomussa,viistokohta ,punaisen suora kulmamerkin edessä ja aukaisevan kuomun alaraamin osa?
Tuossa ilman otto aukon sauma ei näy koko matkalla,vai onko tuo kuva no 5:n valo tai muu ilmiö?
Kannataa korjata tuo Iso gustav kun vauriot ei ole pahemmat?
Kenttä huoltoon vaan,kannataa pitää aikaa tuon uudelleen saamiseksi mallikuntoon.
Komppaan AJ:n kommenttia :)
Kauniin hillitty lopputulos - myös kylkien pehmeärajaiset täplitykset ovat hienot.

Minulla kun on jatkuvasti päällä henkilökohtainen sotatila pienoismallien antennilankojen kanssa, niin utelempa, että mitenkä tässä mallissa toteutit nuo langat?
Tuossa kuten aina liimaan tuon EZ-line langan ensin pikaliimalla pyrstöön kiinni. Sitten tein noita eristimiä kuvaavia juttuja ohuesta metallilangasta 0.3mm akupunktioneulan ympärille kiertäen. Sitten tuo lanka ujutetaan sen läpi. Sen jälkeen antennin päähän pikaliimaa ja vetää tuon EZ-linen sopivan tiukalle. Antaa kuivahtaa siihen kiinni jonka jälkeen leikkaa sen antennin juuresta poikki. Tuo rungosta tuohon lankaan kiinnittyvä on myös tehty samasta EZ-linestä, se tosin on vielä halkaistu että sen saa näyttämään ohuelta. Ilman ohennusta se näyttää liian paksulle ja jos sen vetää liian kireälle niin se vetää tuota vaakalankaa pahasti alaspäin.
Ei voi kuin ihmetellä et minkä tyydytyksen nuo paskapisteiden antajat oikein saa tuosta hommasta.
Paavo Virolainen kirjoitti:
Ei voi kuin ihmetellä et minkä tyydytyksen nuo paskapisteiden antajat oikein saa tuosta hommasta.
Jaaha - jokos joku on siellä ehtinyt näpäyttää sen kuuluisan 0,5 pistettä? Jos on, niin hypätköön pituutta.
On se outoa jos tuota arvioidaan, tuolla paskapisteellä hhehhehh mainio vertaus( 0,5 points du merde).
ON se sen verran parempi,ja kun tuli pudottettuksikin kaksikertaa,olisi parempi olla antamatta 0,5 staria
Vai olisiko se laihialaisitain tuon tyylin antaminen?
Niin millainen sen viiden tähden malli sitten on ,vai onko ollenkaan tuolla 0,5 pistyttäjällä sitä.
Vaan odotaa kuin kuuta nousevaa???????
No ei nyt ihan 0.5 pistettä ole tullut mut sellanen kuiteskin et ois voinu kertoo myös mikä tuossa on pahasti pielessä, mut näillä mennään ja antakoot ihan mitä lystää :)
Moi
Komppaan kehuja. Taitavasti tehty malli. Itselläni ei ole mitään valittamista.
t. Kartsa
Sivustolle ilmestyy tyylikkäitä mersuja toinen toisensa perään. Näyttää kaikinpuolin erittäin hienolta ja taidolla tehdyltä. Maltillinen likaaminen ja vanhennus toimii. En kanssa itse ymmärrä sitä mitä jotkut saavat siitä että antavat järjettömän matalia pisteitä malleille. No, meitä on moneen junaan…
Hieno Hartmanin Gustav. Luin sen Hartmanin kirjan ja halveksuntani nuita ryss…sori… venäläisiä kohtaan vaan voimistui. Paavo on mestariluokan mallari ja jos joku ilkiää antaa tuosta työstä 0,5 pistettä, on hän vain pienmunainen surkea runkvisti ja kauhian kade. Vaikia uskoa, että näillä sivuilla löytyy tuollaisia!!! Elä kuule Paavo välitä!!! Toi kuva nuoresta Hartmanista on myös oikein hieno!!!
Kiitoksia mieltä lämmittävistä kommenteista. Se kirja on kyllä mielenkiintoista luettavaa.
Juke 14.4.2014 13:34 Vastaa lainauksella
Hieno 109, vaikka olikin mutkia matkassa. Itsekin Hartmannin kirjan lukeneena (ja tietenkin muuhunkin referenssiin nojaten) en voi kun ihmetellä mistä johtuu, että näitä "voittajavaltioiden" tekemiä julmuuksia ei noteerattu yhtälailla tuomioistuimessa rikoksiksi ihmiskuntaa vastaan. Hartmann pääsee omaan maailman kovimpien lentäjien top kolmeen.

Tämä Gustav ei kanna vielä tulppaanikuviota, missä vaiheessa se tuli mukaan?
Jos nuo mallien mukana tulevat maalauskaaviot pitää paikkansa niin se ois tullut ehkä syksyllä 1944
AJ 14.4.2014 15:37 Vastaa lainauksella
Moi Paavo,
Paavo Virolainen kirjoitti:
Ei voi kuin ihmetellä et minkä tyydytyksen nuo paskapisteiden antajat oikein saa tuosta hommasta.
Valitettavasti noita trollaajia saitilla löytyy. Mm. näitäkin kirjoituksiani on trollattu www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_615/ www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_616/ www.pienoismallit.net/kirjoitukset/arvostelu_480/ www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_561/
Trollaaminen pistää vakavasti miettimään, että poistaisinko kaikki kirjoitukseni, kommenttini, mallini yms… saitilta, enkä jakaisi tietoa ja kommentoisi enää lainkaan…

Trollaamisesta päästäisiin eroon hyvin helposti netiketin mukaan, jos vain halua siihen on; jokaisen arvostelunumeron/tähden antajan nimi/nimimerkki näkyisi, arvostelunnumeron/tähden 1-5 antajan on pakollista antaa sanalliset perusteet; numeroa ei voi antaa ilman sanallista perustetta (numero ilman perusteluja ei merkitse yhtään mitään, eikä oikeasti mittaa mitään), sanalliset arvostelut voi antaa ilman numeron antamista (tällöin saa ainakin selkeän sanallisen palautteen, joka ei vaikuta pisteytykseen) ja netiketin mukaisesti jo trollanneet ja trollaavat henkilöt poistettaisiin saitilta (eiköhän systemaattinen trollaus käy ilmi hyvin helposti). Näin yleensä maailmalla toimitaan. Parhain terveisin, AJ
Älä vaan AJ sitä tee et poistat juttujasi. Eikä tässäkään tapauksessa ihan pohjapisteitä tullut vaan ihan reilusti muuten alle keskiarvon. Ehkä sitä on tullut turhankin herkäksi noille poikkeaville pojoille. Mut ei ne kuitenkaan keskiarvoon juuri vaikuta. Ite kyllä kannattaisin sitä että pisteitä vois antaa ainoastaan kommentoinnin yhteydessä ja ne pisteet näkyisivät saajalla.
Moi AJ

Älä maindaa. Sun arvosteluista ja kirjoituksista on ollut ja tulee olemaan hyötyä. Älä missään tapauksessa lopeta tai poista kirjoituksiasi. Etsitään joku toinen ratkaisu.

t. Kartsa
perttiL 15.4.2014 10:54 Vastaa lainauksella
Moikka Paavo ja AJ

Todella hyvän näköisen MT:n olet Paavo tehnyt. Ja hyvä, että et tunkenut moottoritilaa täyteen punaisia letkuja … Mallisi ansaitsemat kehut olet jo saanut aikaisemmin kommentoineilta.

AJ: kovin on tuttu tuo havaintosi ja tuntemuksesi negatiivisesta palautteesta. Jopa asialliseenkin ja hyvässä tarkoituksessa annettuihin neuvoihin. Minä erehdyin vuosi-pari sitten ehdottamaan yhden malliarvion yhteydessä hyvää/sopivaa/käytännöllistä/tehokasta työkalua leikata ja muotoilla vacuna tehtyjä lentokoneiden after-market-kuomuja. Kyse siinä oli lähinnä Falcon Clearvaxin tarvikekuomut.

Sain siitä hyvin kiukkuisen ja v…maisenkin palautteen jotenkin siten, että: " jokainen osaa valita työkalunsa itse … turha niistä on tänne tulla kirjoittelemaan / neuvomaan / pätemään " . Totesin palautteen antajan olevan aivan oikeassa …

terv perttiL
toivonen 15.4.2014 12:26 Vastaa lainauksella
Mäyttää noista Trumpan osista saavan aikaan ihan hyvän näköisen mersun. Mottoripelti auki lisää aina kiinnostusta meikäläisen silmässä.
Juke kirjoitti:
en voi kun ihmetellä mistä johtuu, että näitä "voittajavaltioiden" tekemiä julmuuksia ei noteerattu yhtälailla tuomioistuimessa rikoksiksi ihmiskuntaa vastaan.
Taitaa johtua siitä kun "voittajavaltiot" olikin voittajavaltioita… :)

Mutta noin yleisvinkkinä voisi ajatella että jos maailmallista glooriaa tappotaidoistaan (siis ainakaan täällä fasismin jälkeisessä Euroopassa) halajaa, ei kannata lentää kansanmurhaa tekevän poliisivaltion sotakoneessa (sanan molemmissa merkityksissä).
AJ kirjoitti:
Trollaamisesta päästäisiin eroon hyvin helposti netiketin mukaan, jos vain halua siihen on; jokaisen arvostelunumeron/tähden antajan nimi/nimimerkki näkyisi, arvostelunnumeron/tähden 1-5 antajan on pakollista antaa sanalliset perusteet; numeroa ei voi antaa ilman sanallista perustetta (numero ilman perusteluja ei merkitse yhtään mitään, eikä oikeasti mittaa mitään), sanalliset arvostelut voi antaa ilman numeron antamista (tällöin saa ainakin selkeän sanallisen palautteen, joka ei vaikuta pisteytykseen) ja netiketin mukaisesti jo trollanneet ja trollaavat henkilöt poistettaisiin saitilta (eiköhän systemaattinen trollaus käy ilmi hyvin helposti).
Pelkäänpä, että tällä saataisi aikaan se, että arvioijat vähenisivät ja sanallisten arvioiden laatu tipahtaisi tyylilajiin "Upea", "OK", "Menettelee" jne. Siis mitään lisäarvoa ei saataisi pakollisista suullisista arvioinneista. Ne kenellä on jotain palautetta annettavaksi ja haluavat sen tehdä, käsittääkseni tekevät sen jo nykyiselläkin järjestelmällä. Toisaalta on myös niin, että mitä enemmän numeraalisia arviointeja on mallille, sen vähemmän on merkitystä "ylilyönneillä". Siksipä pidän hyvänä, että arvioinnin saa tehdä anonyymisti.

Arviointi/arvostelu/tuomarointi vain yksinkertaisesti on mielipiteeseen perustuvaa ja mahdollistaa sen, että kaikenlaiset asiat vaikuttavat annettuun arviointiin. Elämä on, vai mitä sitä sanotaan.
AJ 15.4.2014 16:23 Vastaa lainauksella
Moi Paavo, Kartsa ja Jukka,
Paavo Virolainen kirjoitti:
…Ehkä sitä on tullut turhankin herkäksi noille poikkeaville pojoille. Mut ei ne kuitenkaan keskiarvoon juuri vaikuta. Ite kyllä kannattaisin sitä että pisteitä vois antaa ainoastaan kommentoinnin yhteydessä ja ne pisteet näkyisivät saajalla.
Kari Lappalainen kirjoitti:
Älä maindaa…
Jukka Purhonen kirjoitti:
Pelkäänpä, että tällä saataisi aikaan se, että arvioijat vähenisivät ja sanallisten arvioiden laatu tipahtaisi tyylilajiin "Upea", "OK", "Menettelee" jne. Siis mitään lisäarvoa ei saataisi pakollisista suullisista arvioinneista. Ne kenellä on jotain palautetta annettavaksi ja haluavat sen tehdä, käsittääkseni tekevät sen jo nykyiselläkin järjestelmällä. Toisaalta on myös niin, että mitä enemmän numeraalisia arviointeja on mallille, sen vähemmän on merkitystä "ylilyönneillä". Siksipä pidän hyvänä, että arvioinnin saa tehdä anonyymisti.
Kiitos kommenteista. En ole herkkänahkainen, enkä maindaa tuon taivaallista pojoista/tähdistä, mutta trollaajista en pidä, enkä netiketin vastaisesta toiminnasta, mitä trollaaminen on. Jo pelkästään netin periaatteiden mukaisesti trollaajat pitäisi poistaa, olivat he ketä tahansa. Näin toimitaan maailmalla. Määrä ei korvaa laatua, eikä trollaaminen tuo mitään lisä-arvoa millekään neittisaitille, eikä mihinkään keskusteluun, eikä varmasti lisää saitin arvostusta, päinvastoin alentaa sitä. Mallia toimivasta pienoismallifoorumista voisi ottaa vaikkapa täältä: www.militarymodelling.com/forums/

Parhain terveisin, AJ
Moi Paavo,
hieno mersu!Ehkä lisäisin aavistuksen verran säistystä,mutta hyvä näinkin.
Ainut parannusehdotus olisi rlm 66 pohjamaali noille kabiinin osille,nyt paistaa päivä läpi karmeistakin..
Mikko
Hieno G6 minun mielestä ei tuossa valittamista ole. Ainahan sitä moittimista löytää jos on pakko löytää. Eräs arvostelija tuntuu kovasti löytävän vikaa toisten töistä, vaikka ei ensimmäistäkään omaa työtä ole tänne laittanut. Jatka Paavo samaan malliin :D