Pienoismallit.net

Air Canada A340-300

C-FYLU

Airbus A340-300 on nelimoottorinen laajarunkokone, joka on suunniteltu pitkille reittilennoille. A340-300:n runko on täysin sama kuin A330-300:n, mutta sen neljä CFM56 moottoria takaavat paremman suorituskyvyn pitkillä lennoilla kuin sen kaksimoottorinen edeltäjänsä. Airbusin A340 tuoteperheeseen kuuluu myös vielä pidempirunkoiset sekä isommilla ja tehokkaimmilla moottoreilla varustetut A340-500 ja -600 koneet.

Alkoi olla tungosta työpöydällä sitä mukaa, kun tämä jättien joukkoon lukeutuva laajarunkomalli valmistui. Vaikka laatikkossa tullut Austrian Airlinesin Wiener Philharmoniker dekaalilivery on todella näyttävä, en halunnut sitä tehdä, koska mallina se on aikalailla 'ylirakennettu' ja kulunut jo. Siksi päädyin Air Canadan liveryyn. Lentoyhtiön laivasto koostuu valkoiseen ja hyvin vaaleean sinisen sävyyn maalatuista koneista. Päätin ottaa haateen vastaan ja silmäpelillä sekoittaa Air Canadan sinisen Tamiyan valkoisesta ja tummansinisestä. Sekoitussuhde oli jotain 50 osaa valkoista ja yksi osa sinistä, millä pääsi jo ainakin aikalailla sinnepäin.

Corogardi on sekoitus metallinharmaata ja perusharmaata. Siipien väri vaaleanharmaata, vaikka Tamiyan käsitys vaaleanharmaasta onkin melko tumma, etten sanoisi. Kun tässä on koko talvikauden maalannut Tamiyalla niin onkin jo kurkkua myöten täynnä kyseistä maalia. Onneksi kesäkaudella pääsee taas emaleilla ruiskimaan (kun saa tuulettaa kunnolla). Siipien maalipinta jäi vähän ohueksi, olisi voinut vielä kerran vetää. Moottoressa sisäsaumat edelleen näkyvät, että edistymisenaihetta riittää.

Kommentit

wade 11.4.2014 10:13 Vastaa lainauksella
No nyt on maalaukset kohdillaan! Tuo Air Canadan uusi "hammastahnanvalkoinen" on taas yksi kiusa lisää meille siviilikaluston mallareille, mutta tässä mallissa näyttää hyvin uskottavalta ja oikein mukavasti onnistuneelta. Alkuperäinen maali taitaa olla näitä sävyään valon suunnan mukaan muuttavia helmiäisjuttuja, mutta metallihileiden pois jättäminen tässä mittakaavassa on ehdottomasti hyvä ratkaisu. Kiiltoa löytyy nätisti ja mun mielestä se korostaa vielä hyvin tuon "jäänvalkoisen" hohtoa.

Siipien maalaus näytti hyvältä jo rakennusvaiheessa, nyt viimeistelyssä on ilmestynyt näköjään lisää sävyjä ja vaikka oikeassa koneessa tuo olisi ehkä jo räikeää tai epärealistista niin efekti on vielä siinä rajojen sisäpuolella että meneekö yli. Ainakin se tuo kontrastia ja eloa tuohon vaaleaan runkoon nähden, kun näistä isoista malleista tulee muutenkin niin helposti monotonisia möhkäleitä. Johtoreunat ja moottoripankat näyttää kaikissa kuvissa mielestäni erityisen mukavilta, vaikka noita siipiä vielä sävyttelisi tasaisemmiksi niin etureunaan ei ainakaan kannata enää koskea!

Entäpä parannusehdotuksia? Pohjakuvassa erottuu mielestäni pientä kittaamisesta tai hionnasta johtuvaa pintadetaljien puutetta, nämä pitäisi periaatteessa joko kaivertaa uudelleen tai sitten kitata detaljit piiloon muualtakin. 1:144-mittakaavassa suosittelisin itse tuota kittaamista, mutta se on taas näitä makuasioita. Sitten kun mennään nipotusosastolle, niin Air Canadan A340-koneissa näyttäisi olevan Satcom-antenni katolla heti tuon eturungon VHF-antennin takana. Samoin siiven johtoreunan metallisävy jatkuu oikeassa koneessa pidemmälle rungon liitoksessa kuin tässä mallissa.

Mutta jos käännetään asia toisinpäin ja ajatellaan että nuo pikkuasiat olisi ok mutta runko vedetty jollakin metallinhohto-mintunvihreällä vaikka kuinka siististi ja kiiltävästi niin olisiko asiat sitten paremmin? Tässäkin mallissa on selvästi ollut jo ihan kiitettävä työmäärä ja monta asiaa on pitänyt matkan varrella mennä kohdalleen että lopputulos on tämän näköinen. Tykkään tästä yleisilmeestä ja siitä että mallissa on asennetta, samoin kuin rakentajalla joka on rohkeasti ottanut Air Canadan haasteen vastaan voittajana!
Kai-Petri: Kiitokset huomioistasi! Merkitsee paljon kuulla sinulta, että huomaat edistymistä työnjäljessä, iso kiitos rohkaisusta. Sitä on tosiaan kovapäinen noiden moottorin (hankalasti hiottavien) sisäsaumojen kanssa. Olen lähinnä ajatellut ettei ne nyt haittaa, kun eivät näy - mutta kyllähän ne näkyvät, ja kokenut silmä ne osaa poimia. Lupaan ainakin yrittää enemmän seuraavaan.

Wade: Kiitokset kommenteista! Täytyy kyllä hieman ihmetellä, millaisia tyyppejä Air Canadan mainososastolla työskentelee, että ovat tuollaiseen värisävyyn päätyneet. Valkoisia runkoja kuitenkin saa maalata ihan riittämiin niin täytyihän se kokeilla :) Kiiltoa pyrin aikaansaamaan micromeshin tahnalla, Tamiyan lakalla ja sitten on vielä kevyt kerros Kiilto lattiavahaa.

Siipien maalaus jäi tällä kertaa vähän vajaaksi. Ei peitä riittävästi. Sävyt ovat myös pari astetta liian tummia live Airbussiin verrattuna. Osaksi johtuu Tamiyan suppeasta harmaan valikoimasta ja tässä kohden olin sitten taas laiska lähtemään enempiä itse sekoittamaan, kun rungossa oli jo sävynetsintää riittämiin.

Alustan detaljit varmasti tosiaan lähtivät mäkeen siinä, kun tuota irtonaista keskilevyä kittailin paikoilleen. Vaikka tämä sarja oli kerrankin suht laadukasta Revelliä, niin keskilevyn kiinnittämisen jäljiltä jäi aikamoiset saumat. Siipien johtoreunojen kanssa on sitten tullut epähuomiossa mokattua. Täytyy varmaan jossain vaiheessa korjata ne. Erittäin hyvä huomio! Tuon satelliitin paikan huomasin, mutta siihen ei ollut ainakaan vielä tarkoituskaan puuttua. Toki olisi suotavaa, siitä ihan samaa mieltä. Olisiko ideoita millä massalla satelliittiantennin tekisi?
wade 11.4.2014 17:23 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
-- Siipien maalaus jäi tällä kertaa vähän vajaaksi.
--Alustan detaljit varmasti tosiaan lähtivät mäkeen siinä, kun tuota irtonaista keskilevyä kittailin paikoilleen.
--Olisiko ideoita millä massalla satelliittiantennin tekisi?
Mun mielestä toi läpikuultavuus ja sävyjen vaihtelu siivissä on ihan hyvä efekti, ehkä sitä voisi kokeilla jatkossa erilaisilla pohjamaalauksilla tai mahdollisesti vähän tasoitella ohuilla harsomaisilla sävylakkauksilla vielä tähän malliin jos tuo tummuusaste ei ollut mielestäsi juuri kohdallaan? Näistä siivistä tuli ainakin heti ideoita omaa A330-projektia varten!

Revellin siviilimallien pohjalevyt osuvat harmillisen harvoin juuri täsmälleen kohdalleen vaikka kuinka yrittäisi rakennusvaiheessa vääntää, se on useimmiten vain tappioiden minimointia kun ei muuta voi ja tässä mallissa tehty sentään ihan säädyllisesti.

Satelliittiantenni onkin hyvä kysymys, olen tuota miettinyt kun Finnairin koneissa on samanlaisia käytössä. Ehkä liimaisin jonkun pienen ohennetun valurangan pätkän alle aihioksi ja muotoilisin varsinaisen antennin 1k/2k-kitistä, ei tuo 1:144-mittakaavassa mikään iso möykky ole mutta sen verran täytyy sitäkin detaljoida että erottuu keskirungon ADF-antenneista. Toinen vaihtoehto on että tekee sen kokonaan jollakin Magic Sculptilla tai muulla massalla, miljoonalaatikon antimista tai vaikka puusta, mutta noin pientä kappaletta voi olla vähän vaikea käsitellä ja työstää.
tomijar 12.4.2014 09:15 Vastaa lainauksella
On se hienoa kun porukka saa malleja valmiiksi; ja ite ei saa mitään valmiiks… Mukava vaihtelu todellakin tuo Air Canadan livery, näitä rapakontakaisia liveryitä harvemmin näkee. Kusti ja wade tossa käytännössä kaikkiin korjattaviin/parennettaviin asioihin tarttuikin. Päälimmäisenä pointtina on noi moottorit: Saumat osuvat heti silmään. Pikkuviilat sekä käyrät pinsetit+hiekkapaperia apuna käyttäen saa suhteellisen helposti noittenkin imuaukkojen saumojen kittaukset hiottua.

Seuraavaan malliin nuo loputkin kohdat kun saat hiottua niin hieno malli muuttuu erittäin hienoksi! Jatka samaan malliin. Hyvä!
wade kirjoitti:
Mun mielestä toi läpikuultavuus ja sävyjen vaihtelu siivissä on ihan hyvä efekti, ehkä sitä voisi kokeilla jatkossa erilaisilla pohjamaalauksilla tai mahdollisesti vähän tasoitella ohuilla harsomaisilla sävylakkauksilla vielä tähän malliin jos tuo tummuusaste ei ollut mielestäsi juuri kohdallaan? Näistä siivistä tuli ainakin heti ideoita omaa A330-projektia varten!
Tuossa on ideaa. Se on vähän harmi, että vielä ainakin itselläni ei silmä heti kerro, että onko ns. valmista vai vieläkö pitäisi parannella. Rutiini puutetta varmasti joka korjaantuu tässä hissukseen. Mutta vaalennusta tuo oikeastaan olisi tarvinnut. Sitten on tuo Airbussin corogardi, joka ohjeen mukaan on vain harmaan sävy, mutta mielestäni livenä vivahtaa metallisävyn/alumiinin puolelle. Niin teki myös tämän mallin kansikuvassa, missä väyero oli huomattava. Olen katsonut niin kuvia kuin wingview videoita Youtubesta, mutta tämä asia ei edelleenkään ole täysin selvä. Pitää varmaan laittaa Airbussille sähköpostia ja kysyä :D Mahtavaa, että saadaan pitkästä aikaa uusi A330 kehiin palstalla!
wade kirjoitti:
Satelliittiantenni onkin hyvä kysymys, olen tuota miettinyt kun Finnairin koneissa on samanlaisia käytössä. Ehkä liimaisin jonkun pienen ohennetun valurangan pätkän alle aihioksi ja muotoilisin varsinaisen antennin 1k/2k-kitistä, ei tuo 1:144-mittakaavassa mikään iso möykky ole mutta sen verran täytyy sitäkin detaljoida että erottuu keskirungon ADF-antenneista. Toinen vaihtoehto on että tekee sen kokonaan jollakin Magic Sculptilla tai muulla massalla, miljoonalaatikon antimista tai vaikka puusta, mutta noin pientä kappaletta voi olla vähän vaikea käsitellä ja työstää.
Tässä on ideaa kyllä. Mietin itsekseni myös jonkinlaista kovettuvaa muovailuvahaa, mutta miksei tuo kitilläkin onnistuisi. Kitin ja viilan kanssa sitä olisi helpompi muovaillakin sitten vielä jälkikäteen. Ei kyllä houkuttele alkaa noita satcomeja väsäilemään, mutta kyllähän se autenttisuus melkein vaatisi..
tomijar kirjoitti:
Mukava vaihtelu todellakin tuo Air Canadan livery, näitä rapakontakaisia liveryitä harvemmin näkee. Kusti ja wade tossa käytännössä kaikkiin korjattaviin/parennettaviin asioihin tarttuikin. Päälimmäisenä pointtina on noi moottorit: Saumat osuvat heti silmään. Pikkuviilat sekä käyrät pinsetit+hiekkapaperia apuna käyttäen saa suhteellisen helposti noittenkin imuaukkojen saumojen kittaukset hiottua.
Kiitos Tomi! Juu, aikalailla rapakon takana nyt seilaa mun liveryvalinnat. Lähinnä kai on vaan sattunut saatavilla olevista nappaamaan enemmän kuin esim. monet eurooppalaiset. Tuli juuri hommattua tuollainen sähkökäyttöinen monityökalu/hiomasysteemi. Uskoakseni sillä pääsee kätevästi käsiksi imuaukon saumoihin. Mun tapa mallata näitä koneita on ollut vähän sellainen, että olen maalannut turbiinikiekon ja imuaukon sisäpinnat ennen liimausta. Tämä on yksi syy siihen, miksi ei sitten ole ollut hirveätä hinkua kittailla sisäsaumoja umpeen. Täytyy varmasti tarkistaa vähän omia tapoja asiassa.
wade 12.4.2014 21:00 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
--Sitten on tuo Airbussin corogardi, joka ohjeen mukaan on vain harmaan sävy, mutta mielestäni livenä vivahtaa metallisävyn/alumiinin puolelle. Niin teki myös tämän mallin kansikuvassa, missä väyero oli huomattava. Olen katsonut niin kuvia kuin wingview videoita Youtubesta, mutta tämä asia ei edelleenkään ole täysin selvä.

--Mietin itsekseni myös jonkinlaista kovettuvaa muovailuvahaa, mutta miksei tuo kitilläkin onnistuisi. Kitin ja viilan kanssa sitä olisi helpompi muovaillakin sitten vielä jälkikäteen. Ei kyllä houkuttele alkaa noita satcomeja väsäilemään, mutta kyllähän se autenttisuus melkein vaatisi..
Tämä onkin se kysymys johon ei mun mielestä ole pienoismalleissa sitä oikeaa vastausta olemassakaan. Oikean koneen siipiä kun katsoo niin riippuu ihan valon suunnasta ja katsojan silmästä miltä ne sävyerot näyttää, ja sitä ominaisuutta ei vaan saa skaalautumaan sellaisenaan pienoismalliin niin millään. Itse en vastusta ollenkaan noita metallisävyjä, mutta hyviä kontrastiyhdistelmiä voi todistetusti tehdä myös pelkillä harmaasävyillä. Kunhan illuusio on hyvä niin ei sillä niin väliä millä se on maalattu… :)

Laitoin tuonne A330-referenssikansioon muutaman kuvan lisää noista Finnairin katon antenneista. Niiden avulla voi ainakin suunnitella tuon satcom-antennin scratchaamista.
Mika,

Moottorin imuaukon sisäsaumat saa pois käyttämällä esimerkiksi messinkiputkea ja 2k-kittiä. Menetelmä on varsin työläs, mutta lopputulos sen arvoinen. Tässä kirjoitus aiheesta, mikäli et ole vielä sattunut lukemaan sitä.

Juha
Juha Stenberg kirjoitti:
Moottorin imuaukon sisäsaumat saa pois käyttämällä esimerkiksi messinkiputkea ja 2k-kittiä. Menetelmä on varsin työläs, mutta lopputulos sen arvoinen. Tässä kirjoitus aiheesta, mikäli et ole vielä sattunut lukemaan sitä.
Aivan upea lopputulos tuolla tekniikalla syntyy. Kiitos tästä, ja Varmasti jossain projektissa kokeilen!