Pienoismallit.net

T-26 malli 1931

R-78, Aunus 7.9.1941

Vaunu kuului Panssaripataljoonan 1. Panssarikomppaniaan osallistuen Tuuloksen ylimenohyökkäyksen jälkeiseen Aunuksen valtaamiseen. Vaunu sai keulaansa osumia 5.9.1941, mutta voitiin edelleen pitää käytössä korjauksien jälkeen. Vaunu tarttui TK-kuvaajien filmille 7.9.1941 Aunuksessa. R-78:sta löytyy kuva SA-45944 sekä pari elokuvaotosta (Hyökkäävät kamerat, 2. levy, 12. katsaus). 12.9.1941 vaunu sai osuman vasempaan pikakivääritorniinsa. Panssarimies Kivilä kaatui ja vaunu poistui rivivahvuudesta.

Hobby Boss:n malli on ensialkuun lupauksia antavan mukava rakennettava, mutta paljastaa työn edetessä lukuisia haasteita. Itselläni oli vaikeuksia mm. rungon osien sovituksien kanssa. Tornien niititykset piti osittain uudistaa väärän niittijaon tai huonolaatuisten niittien vuoksi. Torneissa piti myös korvata etulevyt uusilla. Samalla tuli tehdyksi oikeanlaiset aukot pikakiväärien pallokaloteille.

Korjasin sarjassa mukana tulleiden uudemman mallisten telapyörien (mallissa varatelapyöriksi tarkoitettu) mittavirheet ja yksityiskohdat. Tein uusista telapyöristä silikonimuotin ja valoin hartsista uuden sarjan telapyöriä. Sarjan johtopyörän muutin suomalaisittain vahvennetuksi malliksi. Johtopyörän kiinnityksen muutin esikuvan mukaisesti säädettäväksi helpottaakseni telan kireyden säätöä. En onnistunut pääsemään sinuiksi sarjan telakenkien kanssa, joten totesin mielenrauhani olevan minulle tärkeä ja päädyin Fiulmodels:n tuotteiden käyttämiseen. Ongelmatonta ei ollut tämäkään, sillä telakengät vaativat yllättävän paljon puhdistustöitä ennen kokoonpanoa.

Kommentit

Mukava nähdä,että huippumallin saa aikaan myös ilman ylenpalttista kuraa ja ruostetta. Kaunista jälkeä.
Siinä on viikonmalli

UPEA !
Kyllä on huippu malli tuosta R-78 vaunusta T-26 m31:stä
Oliko tässä tuo rungon alaosan kolmiosainen niitattu malli?
Myös tuossa moottorin ilmanotto aukon päällä on alinpana myös verkko,oliko se suomi viritelmä?
Tuo oikean puoleinen etulevy on ihan erinlainen, hitsattun tornin etulevy? kuin toisen tornin, onko se hitsattu tuohon?
Silloin se olisi taas puoli sekatorninen vaunu, niin kuin R-76:ssa oli hitsattu koko torni?
Parasta tässä on nuo tavarat kansilla, mutta repput ovat huippu maukkaat tässä plus Suomi -kp etu kannella?
Mika on tuo vaalean sininen esine tuolla takakannella?
Hyvä ettei ole yritetty tehdä samanlaista kuin kuvassa,vaan taiteilijan vapaus on tullut esiin.
Tuossa tornin välissä on mukavasti aukinainen pahvilaatikko:olisiko vanikkaa sisältävä?
Maalaus,vanhennus ja säistys aivan huippua nyt,kokonaisuus kuten sanottu Huippumalli.
Tuo pakoputki on toteuttettu mahtavasti.
Oliko panssari joukkoissa myös ruskea nahkatakkeja?
Tuolla mantteli miehellä on himpun verran liian pieni verikauha,omamakuasia tuosta?
Itse alusta on erittäin hyvä,ja kylti huippuluokkaa tuossa.
Nyt kyllä omamakuasia:olisi juuri vaunun mittainen tien pätkä poikaa tuohon.
Mikä oli loppullinen kohtalo vaunulla?
Romuksi, vai varastoon,
Kun torni osumasta, vielä vaunu toimii.
Tietenkin riippuu osuman kaliberistakin?
Niin kauan odottettu malli ,ja tulos keskinkertainen valmistajalta,varmasti toistuu samat virheet noissa malleissa m33,35:kin jollei pahemminkin noissa.
Mutta kun on ammattimies asialla niin sen huomaa kyllä, tuloksesta nyt tässä mallissa.
Kiitokset kaikille kommenteista!
Eerik: kaksitoista kysymystä on liikaa flussaiselle, joten et saa vastakommentteja :-(
Noh pikaista paranemista sinulle.
Ei sitä heti tarvitse vastata,kunhan paranet ensin tuosta flussasta.
Niin katsotaan sitten,miten on miehen kunto tuolloin.
Upea on! Olisitpa jaksanut tehdä tuolle edes pienen dioraman… Tietysti sekin maku kysymys. Itse mallista ei muuta kuin hyvää.
AJ 9.4.2014 09:30 Vastaa lainauksella
Moi Jukka,
En erityisemmin pidä ko. aidosta T-26 M31 panssarivaunutyypistä, mutta tämän vaunun pienoismalliversion olet kyllä tehnyt tyylikkään upeasti, jopa niin hienosti, että ko. panssarivaunutyyppikin näyttää hyvältä.

Kyllähän tämä on kaikinpuolin huippumalli ja kuten Veli-Matti edellä sanoo on hienoa, "että huippumallin saa aikaan myös ilman ylenpalttista kuraa ja ruostetta". Juuri näin. Figut ja mallin hienosti esiintuova alusta, unohtamatta kaikki kivoja lisäyksiä, kuten kansilasti, tuovat pikanttia piristystä pienoismalliin. Lisäbonusta ja/tai plussaa tulee vielä kokeilusta istuttaa malli SA-kuviin; hyvinhän ne toimii ja hyvä idis - erityisesti tuo tehostettu mv-kuva on todella cooli!

Mitäs tässä enää jorisee muuta kuin, että olet tehnyt aivan ässä-malli ja kompaten Jasperia luulen myös, että tässä on viikon malli. Upeaa työtä! Parhain terveisin, AJ
Pikku vinkki. Kokeileppa noitten figujen käsiin vaikkapa vesiväreillä/oikein märällä pensselillä (älä maalaa, vaan vedä vain yli) tumman ruskealla. Piirtää esiin sormien välit yms… Ja aina saa korjattua, jos menee ketuiksi.
Kiitokset jälleen kommenteistanne! Mallihan on vielä tänään ja huomenna näytillä Messukeskuksessa.
Terve Jukka,

Olipa mielenkiintoinen yllätys nähdä kyseinen vaunu mallattuna!

Vaunun johtaja nimittäin oli isosisäni Uno Wahlstein ja mulla on muutama yksityiskohtainen kuva ko. vaunun torniosumasta. Mutta ottaisin mielelläni lisää tietoa noista kuvalähteistä - ja jos jollakin on kuvia tai linkkejä R-78 vaunusta niin ottaisiin todella kiitollisena vastaan.

Tilasin viime perjantaina Hobby Bossin mallina T-29/31 1:35 skaalassa ja tarkoitus olisi rakentaa malli 4 figuurilla, Vitelen kirkon tuntumassa, josta Jukan malli lienee peräisin (laatikot ja Suomi-kp etukannen päällä. Toinen laatikoista saattaa olla minulla mökillä, mutta voin varmistaa vasta jos löytyy lisää yksityiskohtaisia kuvia.) Kuvan ottohetkellä etupanssarissa oli vasemmalla jo pieni reikä ja osuman hetkellä takana ollut miehistön jäsen haavoittui lievästi jalkaan. Itse vaunu todellakin tuhoutui muutama päivä myöhemmin piiskatykin osumasta torniin, jossa psm Kivelä menehtyi vakaviin alaraajavammoihin. Osuma oli niin raju, että torni irtosi rungosta ja lensi maahan psm Kivelä mukanaan.

Itse elvytän vanhaa mallariharrastusta ja tämä on projekti alkaa muutaman päivän päästä. Mikä mahtaa olla lähin värikoodi tuolle Kimmon kenttävihreän ja harmaan sävylle?

Lisää tietoja kaivaten. Hemmetin hienon mallin olet Jukka rakentanut.

Jan W.
Terve,
lusikkaa soppaan.

Tein taannoin jutun Mallix lehteen kyseisen R-78:n tiimoilta. Lopputulos ei ollut ihan yhtä loistelias kuin mitä Jukka on saanut loihdittua. Jutussa on koottuna se osa historiaa jonka sain tutkittua rajoitetuista lähteistä, mutta nähtävästi olin kuitenkin oikeilla jäljillä.

Kuvista: SA kuvissa on yksi otos jossa R-78 näkyy, kun se saapuu muiden jälkeen Aunukseen, sehän oli korjattavana nokkaosuman jäljiltä ja jäi muusta komppaniasta jälkeen. Mutta paikalla oli myös elokuvakamera ja filmille on tallentunut pätkä jossa R-78 saapuu vasemmalta ja ajaa kameran eteen. Tämä pätkä löytyy hyökkäävät kamerat kokoelmalta ja nykyään myös SA-kuvien katsauksista. R-78:aa on kuvattu myös takaapäin mutta tässä ei näy vaunun numero. Yksilön voi kuitenkin tunnistaa kansivarusteista, muunmuassa tornien välissä oleva laatikko näkyy tässä otoksessa.

Mallixin jutusta saat vinkkejä rakenteluun ja pahimpiin sudenkuoppiin, mutta Jukka on vienyt mallinsa vielä tätäkin pidemmälle lisäten mm. pikakiväärien asekilpiin yksityiskohtia joita ei sarjassa ole. Puhumattakaan kansivarusteista ja figuureista. Suomiväreihin on saatavilla maalisarja josta päävärit saa yhdenlaisina versioina. Jukka ei tainnut akryylisarjaa käyttää, sillä muistini mukaan hän on vannoutunut Humbrolin käyttäjä. Ehkä kuulemme jotakin vinkkiä sävyistä sieltä suunnalta?!

terveisin
Kari Tapio
Kiitokset Jan ja Kari kehuistanne!

Mallini on maalattu Kenttäharmaa -sävyä jäljitellen. Kannattaa ensinnäkin huomioida, että Kenttävihreä (Kimmo ja muut) on ihan eri sävy kuin Kenttäharmaa. Sävytysohje Humbrol:n maaleille, joka tuottaa todellisen mittakaavan sävyn, on:
* 4 osaa HU150
* 2 osaa HU69
* 2 osaa HU62
* 3 osaa HU33.
Sävy on hyvin lähellä nykyistä RAL 6006:tta ("grauoliv").

Mallia varten tein sekoituksen, jossa oli vaalentamistarkoituksessa lisätty keltaista ja valkoista. En muista näiden mittasuhteita. Perusajatukseni oli pysyä samassa sävymaailmassa, mutta ei harmaannuttaa sävyä pelkän valkoisen lisäämisellä.

Kokonaan oma juttunsa on se, että millä sävyllä vaunu oli maalattu! Itse ajattelin asian niin, että koska vaunu on Talvisodan sotasaalista, se on voitu maalata uudelleen. Tuolloin oli käytössä Kenttäharmaa nk. yleisvärinä.