Pienoismallit.net

Morane-Saulnier M.S. 406

"Pikku-Jätin" sotaratsu

Talvisodan puhjettua Ranskan valtio lahjoitti Suomelle 50 kpl Morane-Saulnier M.S. 406-hävittäjää, joista loppujen lopulta Suomeen tuli vain 30 konetta. Ensimmäiset Moranet saapuivat helmikuussa 1940 (näiden joukossa oli myös rakentamani MS 327) ja ehtivät taistelutoimintaan. Talvisodassa koneilla saavutettiin yhteensä 14 ilmavoittoa. Sotien aikana koneita hankittiin useassa erässä lisää, niin että Suomen Ilmavoimien käytössä oli eri tyyppisiä Moraneita yhteensä 87 kappaletta. Jatkosodassa ilmavoittoja saatiin vielä 121 lisää.

Menestyksekkäin Morane-lentäjä oli lentomestari Urho Lehtovaara (27.11.1917–15.1.1949) 15 ilmavoitolla. Lyhyestä koostaan johtuen Lehtovaara sai kutsumanimen "Pikku-Jätti". Ihmisenä hänen kerrottiin olevan syrjäänvetäytyvä ja juro, mutta hävittäjälentäjänä hän oli erittäin taitava. Hänet myös valittiin Lentolaivue 34:ään, uusien Messerschmittien ohjaajaksi, ja niillä hän teki erinomaista jälkeä jatkosodan loppuvaiheessa. Hän lensi yhteensä noin 400 sotalentoa joilla ampui alas 44,5 vastustajan konetta ja tuhosi ainakin 6 veturia, useita junia, kuljetuskolonnia ja useita yksittäisiä ajoneuvoja.

Suomalaisten hävittäjä-ässien kokonaistilastossa hän on Juutilaisen, Windin ja Luukkasen jälkeen neljäntenä. Lehtovaara nimitettiin Mannerheim-ristin ritariksi 9. heinäkuuta 1944 numerolla 142. Hän osallistui myös Lapin sotaan, jonka jälkeen erosi ilmavoimien palveluksesta syksyllä 1945. Lehtovaara toimi sen jälkeen elokuvateatterin johtajana, mutta kuoli vuonna 1949 vain 32-vuoden ikäisenä.

Joppe Karhunen on kirjoittanut Morane-laivueen, Llv 28:n historiasta kirjan "Kuolevien kotkien laivue". Siinä on pitkä luku Lehtovaarasta ja muista Morane-lentäjistä. Kirja kertoo myös kouriintuntuvalla tavalla siitä, kuinka jatkosodan loppuvaiheessa monta nuorta Morane-lentäjää sai surmansa taistellessaan silloin jo täysin vanhentuneella koneella vihollisen uudenaikaisia ja täysin ylivoimaisia hävittäjiä vastaan.

Lehtovaaran nimikkokone oli Morane MS 327, "valkoinen 9". Tämä oli myös se koneyksilö, jonka valitsin mallikseni. Koneesta on pari mustavalkokuvaa Suomen Ilmavoimien Historia-sarjan osassa 4. ja useampia väripiirroksia eri teoksissa. MS 327 tuhoutui 23.12.-41, kun se käynnistettäessä syttyi palamaan.

Tein Moranen AZ Modelsin alipainevalu-rakennussarjasta ja Lehtovaaran koneen merkinnät ovat tilaamastani AML:n siirtokuvasarjasta. Pitkään aikaan en ole taistellut niin paljon kuin tämän mallin kanssa. Katsomalla laatikkoon kaikki näytti päällisin puolin hyvältä, mutta rakentamisen myötä ikävä totuus alkoi valjeta. Osat olivat krouveja ja niiden yhteensopivuus oli ylipäätänsä huono, mutta kaiken huippuna oli ohjaamo. Se muodostui sekä muovi-, hartsi- että fotoetsiosista, jotka kiinnitettiin lattiasta sekä sivu-ja päätyseinistä muodostuvaan kehikkoon. Kun ne kaikki oli niputettu kasaan, kokonaisuus oli tarkoitus kiinnittää rungonpuolikkaiden väliin. Haistoin kuitenkin palaneen käryä, ja niinhän se oli, että kyseinen häkkyrä ei olisi millään mahtunut paikalleen. Parin nitron ja pitkän pähkäilyn jälkeen päätin niin kutsutusti mennä perse edellä puuhun. Liimasin rungonpuolikkaat yhteen ilman ohjaamokokonaisuutta. Sitten aloin osa osalta rakentaa ohjaamoa rungon alaosan aukon kautta. Kiinnitin sivut yksitellen hioen ja kitaten niitä, ja näin onnistuin lopulta mahduttamaan osat rungon sisään.

AML:n voittoviiru-siirtokuva oli myös aivan luokaton, joten pitkän miettimisen jälkeen valmistin viirut valkoiseksi maalaamastani, 0,5 mm levyisestä maskeerausteipistä, josta pätkin sopivan mittaisia paloja. Niitä sitten suurennuslasin avulla asettelin pitkään kummallekin puolelle sivuperäsintä.

Muita yhtä haastavia kohtia ei kokoamisessa ollut, mutta aika paljon yksityiskohtien korjailua ja lisäilyä kylläkin. Tein malliin mm. seuraavia muutoksia ja lisätoimenpiteitä:

-Avasin koneen nokassa olevat ilmanottoaukot
-Lisäsin sivuperäsimeen vastapainon
-Lisäsin öljynjäähdyttimeen ohjaustangot
-Tein uuden tähtäimen venytetystä valurangasta
-Tein pitot-putken ja konekiväärit rokotusneuloista
-Vaihdoin potkurin lavat ja spinnerin miljoonalaatikosta löytämiini osiin
-Tein rungon alapuolisen antennin uudelleen
-Tein spinneritykin ja pakoputket ohuesta messinkiputkesta
-Lisäsin kuomun yläreunaan peilin
-Korjasin renkaiden litteyden oikealle kohdalle
-Lisäsin laskutelineisiin jarruletkut
-Lisäsin laskutelinevarsien nostolaitteisiin johdot
-skrätsäsin laskeutumisvalon miljoonalaatikon osista

MS 327 oli maalattu ranskalaiseen värityskaavioon. Alapuoli oli vaalean siniharmaa ja yläpuolella oli eri suuruisina läiskinä khaki, tumman siniharmaa ja ruskea. Mustavalkoisista kuvista ei oikein saanut selvää camon värirajoista, ja eri teoksissa olevat väripiirroksetkin olivat toisistaan poikkeavia, joten päätin tehdä taiteilijan vapaudella kombinaation näistä vihjeistä. Netistä löysin hyvän kuvan, jossa oli kyseisten ranskalaisvärien sävyt. Sen perusteella valitsin Xtracolorin valikoimasta mielestäni oikeansuuntaiset maalit. Käytin eri osien väritykseen myös Vallejon, Lifecolorin ja Humbrolin maaleja.

Päätin nyt myös ensimmäistä kertaa asettaa koneen alustalle, jonka rakensin pienoisrautateitä varten myytävästä hiekasta ja Fallerin niittyä esittävästä levystä. Alustan tuunasin sopivan kokoiseksi valokuvakehyksestä.

AZ Modelsin Morane aiheutti meikäläisessä sen verran taisteluväsymystä, että pidän pienen tauon kokoelmani kartuttamisessa. Seuraavaksi mallikseni valitsen varmaankin Hurricanen, joten hermot saavat silloin levätä Tamiyan "shake-and-bake"-mallin parissa.

Kommentit

Älyttömän hyvin olet onnistunut! Thumbs up! Itsekin syksyllä taistelin tuon AZ:n mallin kanssa… Ja näyttää siltä, että sinä selvisit paremmin ;-)
Ainoa kysymys: olisiko siipien allakin pitänyt olla MS327 rekisterimerkinnät? Sellainen muistikuva on, että olisi ollut.
Tally-ho 4.4.2014 17:30 Vastaa lainauksella
Petri Jaakkonen kirjoitti:
olisiko siipien allakin pitänyt olla MS327 rekisterimerkinnät? Sellainen muistikuva on, että olisi ollut.
Kiitos Petri,

Tuota merkintäkysymystä minäkin pähkäilin pitkään. SIL nro 4:n väripiirroksessa niitä ei ollut, eikä myöskään Hävittäjälentäjät talvi- ja jatkosodassa-teoksessa tai Ospreyn suomalaiset hävittäjä-ässät-kirjan kuvassa. MS 327:n mustavalokuvastakaan ei niitä oikein näkynyt. Toisaalta SIL 4:sen joissain kuvissa rekisterimerkinnät olivat siiven alapuolellakin. AML:n dekaalisetissä oli myös neljät rekisterimerkinnät. Joku ratkaisu piti tehdä, ja päätin olla laittamatta rekisterimerkintöjä siipien alapuolelle. Jos jollain on asiasta varmaa tietoa, laitan numerot jälkikäteen siipiin.
Komea lopputulos! Alusta näyttää onnistuneelta ja käy koneelle hyvin. "Vaikeuksien kautta voittoon" -tyyppisen sarjan jälkeen kaipaakin välillä jotakin missä ei kaikkea tarvitse tehdä itse uusiksi.
Huh huh - miten joku yleensä voi saada tästä kaameasta muovinipusta aikaiseksi mallin - ja näin HIENON mallin. Olen suorastaan kadeellinen.
Tally-ho 4.4.2014 18:46 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille positiivisista kommenteista!
AJ 4.4.2014 19:31 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,
Upea Morane-Saulnier M.S. 406 MS 327, "valkoinen 9" hävittäjä! Taas täytyy kompata kehuja yllä. Loistava taustoitus ja rakentamiskuvaus. Itse malli lienee kaikinpuolin paras Morane lekomalli saitilla. Erinomaista jatkoa hienolle Suomi-lekosarjallesi. Mitäs tässä enää muuta jorisee - loistosuoritus ja -malli!
Parhain terveisin, AJ
Varmasti oli erittäin raivostutavaa ,kun saa kasaan ohjamon niin ei mahdu ollenkaan runkoon;
Se on juuri nuo seka materiaaliset mallit,niin kauniit kun ne on laatikkossa.
Mutta kun rupeat rakentamaan ,niin mikää ei sovi ,tai heikosti malliin.
Luultavasti jokainen teki tuolla AZ/stissä omassa nurkassa ja piirustuksien mukaan,tietenkin eri mittaukset oli varmasti tehty nenä tuntumalla ja arvaillulla lähi krouvin nurkassa.
Mutta mahtava työ,parannus ja korjaus voitto siitä tuli.
Ei muuta kun seuraava AZ/TIN malli rakennukseen, nyt kun on makuun päästy,vain vitsi.
Nuo voiton viivat eivät ole samalla tasolla leikkattu ylhäältä alas.
Siis viiston alas päin,toivottavasti ymmärretiin.
Tuo on niin pieni mokka ettei se häiritse,yhtään lopputulosta.
Sinulla ja joillakin muilla olisi paljon sanotavaa tuon putiikin suunittelijoille,kun vain joskus nuo tapaisi.
Tally-ho 4.4.2014 19:41 Vastaa lainauksella
AJ, kiitos taas mieltä lämmittävistä kommenteistasi!

Terveisin,

Tally-ho
Tally-ho 4.4.2014 20:00 Vastaa lainauksella
eerik oksanen kirjoitti:
Nuo voiton viivat eivät ole samalla tasolla leikkattu ylhäältä alas.
Kiitos kommenteistasi, Eerik,

Olet oikeassa noiden viirujen suhteen. Yritin kovasti saada niista oikean mittaiset ja samansuuntaiset toisiinsa nähden, mutta täydellistä lopputulosta en kuitenkaan saanut aikaan.

T. Tally-ho
Moi Tally-ho,
hieno jatke kokoelmaasi.
Säistystä ehkä hieman kaipaisin lisää,mutta hyvä näinkin.Nuo runkonumerot on hiukan tuhdit,mutta niillähän on mentävä mitä käsiinsä saa..
Mikko
Tally-ho 6.4.2014 19:50 Vastaa lainauksella
m t järvinen kirjoitti:
Moi Tally-ho,
Säistystä ehkä hieman kaipaisin lisää,mutta hyvä näinkin.Nuo runkonumerot on hiukan tuhdit,mutta niillähän on mentävä mitä käsiinsä saa..
Moi Mikko,

Ja kiitos kommenteistasi. Tuo säistämänen on mekäläiselle ollut aina vaikea pala. On aina kylmä rinki takapuolessa, ettei vaan mene överiksi.

Rekisterinumerot on todellakin himppasen liian paksut, mutta päätin mennä niillä, enkä lähtenyt rakentamaan uusia. Olisi varmaan pitänyt!

T. Tally-ho
Työvoitto! Ymmärrän kyllä tuskan tuon kanssa kun saman kiirastulen olen kokenut. Piti ihan tuosta omasta mallista kattoo et sainko ohjaamon mahdutettua sinne. Onhan tuo siellä näköjään, en muista miten se sinne meni. Nuo AZ modelsin mallit on "hieman" haastavampia kuin Haset tai Tamiyat. Tässä on kuitenkin onnistunut lopputulos.
Moi

Onnistunut Morane hienolla alustalla.

t. Kartsa
Tally-ho 14.4.2014 08:51 Vastaa lainauksella
kiitos kehuista, Kari