Pienoismallit.net

Hawker Typhoon Mk. Ib

Hei vaan! Pitkästä aikaa on taas tullut jotain valmiiksi. Tämän mallin aloitin viime syksynä ja se oli hetken tauolla kun rakensin Phantomin sukulaispojalle. Hawker Typhoon on varmasti valtaosalle tuttu kone. Isokokoisella Napier Sabre moottorilla varustettu hävittäjäpommittaja oli pitkään erilaisten voimalaite- ja runkovaurio-ongelmien riivaama, kunnes sen rooliksi vakiintui maataistelukone, joka osoittautui olevan konetyypille ihanteellinen tehtävä. Rakentamani yksilö "Dirty Dora" on varhaisemmalla "auton ovi" -kabiinilla ja varustettu pommiaseistuksella yleisemmin nähdyn rakettikonfiguraation sijaan.

Malli oli tuttua hasegaa, eli osat sopivat pääasiassa erittäin hyvin yhteen. Ohjaamon ympäristö oli hieman haastavampi johtuen ilmeisesti siitä, että samoista rangoista tehdään myös uudempaa kuplakuomuista mallia. Maalauksen toteutin pääasiassa Italerin RAF-setin väreillä. Hankin tuon setin testimielessä ja ihan kivasti nuo tuntuvat toimivan kun sain opittua vaan ohentamaan noita tarpeeksi. Camokuvion tein korotetuilla maskeilla jotta värirajat olisivat hieman pehmeämmät. Mallissa on käytetty myös Lifecolorin ja Humbrolin maaleja. Normandia-raidat olivat mukana myös siirtokuvina, mutta toteutin ne maalaamalla. Halusin tehdä koneesta hieman kuluneemman ja käytetyn oloisen, eli tein aika runsaasti kulumaa metallin värisellä maalilla ja washeilla. Kokeilin myös kevyttä pastellipölytystä etenkin noihin siirtokuviin etteivät ne paistaisi liikaa tuossa kuluneessa pinnassa.

Summa summarun, kiva malli rakentaa. Paljon tuli taas opittua ja huomaa monta paikkaa missä voi parantaa. Kommetteja ja kritiikkiä otetaan vastaan!

Kommentit

Saatan olla väärässäkin, mutta viime aikoina Typhoonin kuvia paljon netistä penkoneena, on herännyt epäilys, että näissä tuo mustavalkoraidoitus ei olisikaan automaattisesti Normandia-raidoitus. Netin kuvatietoihin ei ole aina luottamista, mutta useampien kuvatekstien mukaan noita raidoituksia esiintyy jo vuoden -43 kuvissakin. Nimenomaan noilla kapeilla mustilla nauhoilla. Typhooneissahan käytettiin omakonetunnuksia, esim. keltaisia raitoja siiven päälipuolella, koska konetta ilmeisesti sotkettiin FW-190:sen kanssa.
Tässä Wikistä esimerkki kuvasta jonka pitäisi olla vuodelta 1943.

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0c/Typhoon_rearming.jpg

"Description

A Hawker Typhoon Mark IB (s/n EK139, "HH-N") "Dirty Dora", of No 175 Squadron, Royal Air Force, undergoing servicing in a blast-walled dispersal point at Colerne. Two dummy bombs for practice loading on to the wing racks can be seen in the foreground.
Date May 1943"

Ja kaikki ylläoleva ei huononna mallia eikä mallin selostusta lainkaan. Toin asian esiin, koska olen itse hankkinut pari pienemmän mittakaavan Typhoonia ja sen johdosta koettanut selvittää mallien maalauskaavioiden oikeellisuuksia. (Epäilin aluksi koko raidoitusta, mutta kuvia tosiaan löytyi aika paljon).

Olen aina pitänyt Hawkerin koneista ja Typhoon on jotenkin räyhäkkään oloinen peli.
Onko sinulla tiedossa, että käytettiinko samoissa koneissa tehtävästä riippuen pommiripustimia tai raketteja? Minulla on sekä autonovi-versio, että kuplakuomuinen kone, ja pohdin niiden kantamuksia.

t: Timo
Aaah! Lempikoneeni!

Aina kun näkee Typhoonin rakennettuna niin nousee pikku pojan innostus. Ja niin nytkin:) Erittäin nätti malli ja kauttaaltaan hyvin rakennettu. Renkaissa olisi voinut tosin olla enemmän vanhennusta.

Piakkoin ilmestyy Italerilta 1/48 Typhoon ja jännittää, että minkälainen sarja se on. Pakko-ostos lienee kuitenkin. Mutta Airfixin tuleva 1/24 monsteri on jo liian iso minulle:)
Kyllä tuota esiintyi jo aikaisemmin ,mutta vain kuten tuossa alapuolella.
D-day raidoitus oli ylä ,alapuolella ja rungossa.
Tuosta tulee silmiin pakoputkien väri olisi vihreä,siis moottoria ei ole käytetty olleenkaan.
tuo maali palaa pois ja on lievän ruskea eri sävyillä.
Lievän sievä paneelien vanhennus,mutta ennen kaikkea olisi pitänyt aseiden ja ammusten paanelit muistaa ja moottorin myös?
Laskutelineiden kotelojen sisäpuoli myös vaikka lievästi,nyt ovat kuin uudet.
Pyöriin pölyä ovat liian puhtaat,kun vertaat potkuriin?
Àlapuolelle sinne noihin valkoisiin raitoihin lievästi pölyä ja siipiin?
Armotomasta tappavasta lähikuvasta erotuu sotkuiset lasit?
Mutta myös että noiden ruuvien kantoja olisi voinut sävyttää metallilla (auki-kiinni ruuvimensellillä?)
Miten on ohjaamo?
onko siellä sisustaa??,
Muuten on hyvin rakennettu malli,pientä hallaa maalauksessa seuraavalla kerralla paremmin.
Kuten noiden lasiosien käsittely huolellisuutta ennen kaikkea niin tulee taatusti laatu malleja.
Kiitos Timo, Antti ja Eerik kommenteista! Tosiaan, nuo ovat omakone-tunnukset, eivät normandia-raidat kuten virheellisesti niitä kutsuin. Hyviä pointteja otettu esiin. Pommi ja rakettiaseistuksen vaihteluista ei ole tietoa, onko muilla?

Antti: Ymmärsin että tuo Italerin typhoon olisi hasegawa uudessa paketissa, voin toki olla väärässä?

Eerikille: Pakoputket ovat ruosteen väriset (metalli jonka päällä humbolin brass ja ruskea sekoitus), mutta tuossa päällä on vähän tuota pakokaasujen (musta/harmaa/ruskea) väriä, näyttää kuvissa aika vihreältä todellakin. Aseissa saisi olla enemmän ruutijälkiä, nuo pitkät putket saivat vähän miettimään asiaa. Ohjaamo on aivan perus, ainoastaan maskiteipistä tehdyt vyöt on lisätty. Lasit eivät pitäisi olla kovin sotkuiset kylläkään… ehkä kuva heijastaa hassusti tai jotain? Renkaissa on ruskeaa pastellipölyä, saisi kyllä olla enemmän koska ei kunnolla näy.

Hyviä pointteja, laitetaan korvan taakse.
Moi
Kyllä toi näyttää ihan Typhoonilta. Juuri sopivasti vanhennettu ja camon liukuvalööri on toimiva.
Kyllä näkyy, että työtä on tämän koneen eteen joutunut tekemään. Mielestäni hieno suoritus.
Vähän offtopicia

Totta muuten. Nyt minäkin muistan huhun, että se Italerin sarja olisi Hasegawan. Mutta siinä Italeri kusee omaan jalkaansa, koska se tekee jo yhteistyötä Tamiyan kanssa. Melkoista jos Italeri rupee purkittamaan Hasen sarjoja. No sen näkee sitten mikä on totuus.
Kiitos Kari, olen TODELLA hidas rakentaja ja sitten kun vielä joutuu tekemään joitakin juttuja uudelleen niin tuppaa venähtämään nää projektit :)

Eerikille tiedoksi että tutkailin noita laseja tarkemmin ja siinä ohjaamon katon lasissa tosiaan oli joku tahra. En itse edes huomannut sitä aluksi.

Antti, toi Italerin typhoon on kyllä tylsä juttu jos se on hasegawan uusinta, ja kieltämättä vähän hassu ratkaisu. Mutta Typhoon-faneillehan tulee kuitenkin todellista herkkua sen uuden Airfixin ison skaalan Tiffyn muodossa!
Kiva nähdä "autonovi-Typhoon"tälläkin saitilla.Hyvää työtä rakentamisen ja maalauksen suhteen.Vanhentaminen myös kuosissaan.Löydän kuitenkin virheen siinä,että spinneri ja takarungon nauha ovat valkoiset.Niiden kuuluisi olla värisävyä Sky kuten koneen laivue-ja yksilötunnuksessa.

Varsinaista ruostetta ei koskaan tulisi mallintaakaan pakoputkissa.Sitä niissä ei kertakaikkiaan ollut.Nuo pakoputkesi näyttävät hyviltä siis.

Inspiroiva malli.
AJ 16.3.2014 22:36 Vastaa lainauksella
Moi Janne,

Just pääsin kehumasta hienoa pikkuskaalan Mersua ja saman tien jatkan Hawker Typhoonisi kehumista. Typhoon asiantuntijat ovat jo edellä antaneet rakentavat kritiikit ja Timo R toi kivasti lisää taustatietoa plus hienon kuvan aidosta esikuvasta. Kun vertaa lekomalliasi Timo R:n laittamaan valokuvaan aidosta koneesta, niin hienostihan olet onnistunut - vallan mainio Typhoon malli.

Kuten Kartsa edellä sanoi: "Juuri sopivasti vanhennettu ja camon liukuvalööri on toimiva…Mielestäni hieno suoritus." ja kuten Harri H edellä: "Inspiroiva malli." Juuri näin, täysin samaa mieltä herrojen kanssa. Onnistunut Typhoon lekomalli. Parhain terveisin, AJ
Kiitos Harri! Tajusin tuon spinnerin ja nauhan värivirheen kun laitoin dekaaleita, se nauha olisi ollut myös siirtokuvana. Kiitti myös tuosta ruosteinfosta, tuntuu siltä että siitä tulee aina napinaa jos se jää lekojen pakoputkiin laittamatta :)

AJ:lle kiitokset positiivisista ja kannustavista kommenteista!
Höö, kyllä tän piti olla arvioitavissa, olin unohtanut täpän poies!
Moi Janne,
kerrassaan hieno ja voimaa uhkuva vekotin.Tämä kone on mielestäni ilmailun Kippari-Kalle,Hawkerin paksu siipiprofiili yhdistettynä järkyttävän kokoiseen moottoriin/syyläriin.
Harri jo kertoikin lievät puutteet,mutta kokonaisuus on oikein mainio.
Ja ei tuota pakoputkien ruostumattomuutta voi valitettavasti ulottaa sakujen vempaimiin,mersun putket oli ihan kuttaperkkaa verrattuna jenkkien ja brittien tuotoksiin.
Unohdin antaa arvioni tässä nyt on…
Kiitos m t! Joo, on tuo aika rajun näköinen laite. RAF Hendonissa on ainoa kokonainen Tiffy ja sitä tuli ihmeteltyä paikan päällä viime keväänä.

Karille kiitos pisteistä!