Pienoismallit.net

D9R USMC

Maansiirtoa Irakissa n vuonna 2004

Morjensta!

Sain vihdoin valmiiksi oman D9R -projektini. Hieno rakennussarja pienine sovite ongelmineen. Lisäilin malliin joitain puuttuvia pultinkantoja ja muita yksityiskohtia muovilevystä/suikaleista ja erivahvuisista metallilangoista.

Kolleegat Petri ja Veli-Matti ovat hienojen malliensa yhteydessä käyneet kapistuksen historian ja tekniikan tarkkaan läpi aiemmin, joten ei niistä sen enempää.

Mallin yleisilmeessä hain samaa kuin Petri omassa "kenttälapiossaan" eli sitä lavetilla olevaa D9ä. Yksityiskohdat kuitenkin perustuu useammasta yksilöstä otettuihin valokuviin, joten herkkuja on napsittu sieltä sun täältä. ;-)

Yksivärisen vekottimen maalaaminen mielenkiintoiseksi on aina haasteellista eikä tämä tehnyt siitä poikkeusta.

Kaikkinainen kritiikki ja kommentointi on enempi kuin tervetullutta!

Mallailuterveisin,
Jari

Kommentit

Tästähän jo naamakirjan puolella ehdittiinkin tarinoida. Hieno puskutraktorihan sieltä valmistui. Teloihin ehkä hieman lisää metallin kiiltoa, Eivät nyt jotenkin istu mallin muuhun kulahtaneisuuteen. Teloilla liikkuvissa maansiirtokoneissa näkee luonnossa monesti niin kiillottuneita teloja,että sellaisten malliin toteuttaminen aiheuttaisi porun. :D Puskulevy näyttää pirun hyvältä kuivuessaan halkeilleine maa-aineksineen. Mitäköhän jenkit ovat tällä tuuppineet,kun on pakoputkelle pitänyt suoja laittaa ja puskulevyn sylinterien varsistakin on maali lähtenyt…
Moi!

Telojen kiilto on ikuinen ongelma, kiiltoasteita kun on joka lähtöön. Noissa D9 kuvissa joita käytin referenssinä, ne näyttää kuin olis vedetty dunkelgraulla ja vain pientä kiiltoa telalapun reunoissa. Sitten taas yhdessä siviilivehkeessä näytti olevan "hopealla maalattu" telan rungon reuna, mikä on telapyöriä vasten, ja siihen ei edes osu mikään?? Muta olis tietysti kuitannut murheen ;-)

Nyt mentiin tällä hillityllä linjalla!

Mallailuterveisin,
Jari
Petri Lyy 13.3.2014 15:43 Vastaa lainauksella
No jo vain! Kohta on D9R:stä enemmän malleja kuin esikuvia on ikinä ehtinyt valmistua, mutta tämä mahtuu helposti kärkipäähän vaikka olisi selannut kaikki maailman mallailulehdet ja -sivustot.

Omatekemät lisäykset ovat aivan rautaa (tai Evergreeniä, however). Eipä tullut itsellä mieleen, mutta nämä ovatkin hyviä yksityiskohtia.

Yritin ratkaista yksivärisyyden ongelmaa tekemällä esivarjostukset ja ruiskimalla perusmaalin vain yläviistosta. Se sai autiomaan näkymättömät pölyt näkymään ja mallin yksiväriseksi vai miten se nyt menikään. Tämä on onnistunut paremmin.

Löytämissäni referensseissä esikuvilla on näköjään ajettu muurien läpi, ja puskulevyn turvakaari ? on monissa kuvissa melko viturainen. Tästä turvakaari on jo lähtenyt kierrätykseen.
On se tosiian komea peli, ja aidon tuntuinen.
Vaikka olisikin yksivärinen on mallari onnistunut tosiian loistavasti kaikkessa maalauksessa.
Nyt olisi poikaa yksi tai kaksi figuria tähän ja diorama pystyyn,ovatko peittäneet joukkohaudan vai jotain muuta????
Varmasti omaa huumoria++++ tuo I LOVE ANUKA IN FIRST PHOTO,tai mallarin viesti jollekin???
Mutta siis omasta mielestäni kuuluisi teloihin hieman hiekaa ja metallin kiiltoa,kuten edellinen sanoi.
Asia on vain rakentajan oma asia,on osannut hommansa tässä.
Mutta tuossa on noiden telapyörästö tosiian aidon tuntuinen;kulumineen , muineen effecteineen kuten koko katepillarikin ihan luulisi että on aito peli.
Tuo pusku levykin aiaiaiiaiai kuin aidon makea karamelli.
On saatu tosi makea kiilävä teräs tuonne taakse ja hiekaa levyyn on +++++ megaa.
Taas on tuo viikkon mallin riman taso noussut kun tuollaista tulee,eräät kamppailee ihan omassa mallarien maailmassa jossa vai taivas on rajana.
Jos sekään heille.Ei voi kuin ihailla mallia.
Petri Lyy kirjoitti:
Löytämissäni referensseissä esikuvilla on näköjään ajettu muurien läpi, ja puskulevyn turvakaari ? on monissa kuvissa melko viturainen. Tästä turvakaari on jo lähtenyt kierrätykseen.
No niinpä tietysti. Seinien läpi kyläilyähän jenkit ja iipot tällä melko usein taitavat harrastaa. Moiseen työkoneen väärinkäyttöön eivät näköjään omat aivot taipuneet,kun en tuota hoksannut/muistanut. :D Oma työkokemukseni puskutraktorilla rajoittuu pelkkään maa-aineksen työntelyyn paikasta toiseen.
Me likes :) Hienoa yksityiskohtaa joka lähtöön ja ensiluokkaista säistämistä. Täysistä pojoista putosi puolikas pois lähinnä telojen takia joihin olisin kaivannut… en kiiltoa vaan ehkäpä hieman ruosteen sävyjä. Keltaiset detaljit tuovat mukavan piristävän lisän kokonaisuuteen. Bravo!
Upea on. Puskuterä on pintakäsitelty vimpan päälle. Just oikea "tatsi" saatu. Ainoa napinan aihe tulee täältäkin teloihin.
Morjens!

Kiitokset kommenteista herrat!

Petri, tuo yläviistosta ruiskuttelu on hyvä kikka, ittellä murhetta tuotti enempi hiuslakan käyttö chippauksessa. Vaalea väri tumman päällä on tehokas, mutta kun joku fiksu keksisi peittävän (Tamiya ;-)) keltaisen ja valkoisen… Hiekan väri toimi melko mukavasti, käytin sekä AKn että Tamiyan tuotteita.

Eerik, mukava että maalausefektit miellyttää. En muista hetkeen maalanneeni mitään yhtä viheliäistä vekotinta. Toisaalta homma oli helppo koska osat pystyi pitkälti maalaamaan irtonaisina. Toisaalta mallissa on niin paljon näkyvää metallipintaa että työ oli erittäin haasteellinen. Olit Eerik oikeassa, teksti on viesti jollekin ;-)

Tomi, nuo eriväriset pikkulisät on apinoitu just nettiä myllyttämällä, onneksi on netti!

Mika, maalasin puskulevyn kolmeen kertaan, kaksi kertaa Alcladilla, lopuksi Tamiyan alumiinillä, väleissä kevyt välihionta muoville ;-) …Mukava että lopputulos miellyttää!

Mallailuterveisin,
Jari
Ai että miten hieno kokonaisuus! Ei mitään mutistavaa ja neljäpuolonen sen takia, että aina tänne tulee toinen toistaan hienompia malleja!
Heikki R 13.3.2014 21:33 Vastaa lainauksella
On hienosti toteutettu ja hyvin kuvattu, luvassa tähtisadetta!

terveisin: Heikki
Hieno moottorilapio.
Kunnon maaston ja taustan kanssa voisi luulla että ihan oikea kone on saanut uudet telat, nyt taasen on jotenkin kokonaisuuden kanssa ristiriidassa nuo telat.
Puskulevy ja puskulevyn sivutuet ovat upeat, muutenkin kulumat on toteutettu mielestäni hyvin realistisesti.
Rasvanipat ja nivelet kyllä huutaa kauhusta kuivana, näin paatuneen konekuskin silmin. :)
Loppuviimeiseksi… Todella upea malli, luonnossa luultavasti aivan ällistyttävä..
Terve Jussi, Heikki ja Ville!

Mukava että malli miellyttää! Noista rasvanipoista ja nivelistä. Muistelen kanssa isäukon traktorikaivureita, ne rasvattiin joka päivä(tms?) ja vaseliinia pursusi nivelistä. Kaikissa kuvissa, missä nipat näkyy, jenkkivehkeissä ne on kuivia. Eikö noita kiinnostanut rasvata niitä vai mitä hittoa? Mallissa se olis oiva lisä siksi tuuppasinkin pientä jälkeä varsinkin repijän niveliin. Ehkä jenkeistä sai varaosia sit niin halvalla ettei maksanut vaivaa, mene ja tiedä.

Mallailuterveisin,
Jari
AJ 13.3.2014 23:01 Vastaa lainauksella
Moi Jari,

Kehuja edellä kompaten - upeaa jälkeä. Kyllä tuo on massiivinen monsteri - pienoismallinakin se on hyvin vakuuttavan oloinen ja siten syrjäyttää mielenkiinnon kohteena useat panssari- yms. mallit.

En napise teloista, koska näkemyksiä on monenlaisia ja olet hakenut niissä hillittyä linjaa - toki ulkonäöllinen yhteensopivuus puskulevyyn nähden (käyttö) voisi olla suurempi, kuten Veli-Matti toi jo heti alussa esille, mutta toisaalta nämä ovat jo pitkälti makuasioita ja variaatiota on varmasti useampia.

Kokonaisuudessaan kaikkine pienine yksityiskohtineen ja rautaisine viimeistelyineen lienee kaikille selvää, että tämä on huippumalli. Ei voi muuta kuin ihailla. Kun oletuskuvaa katsoo tuntuu siltä, että seisoisi tämän aidon hirviön vierellä - loistava suoritus jälleen kerran Jari!

Kyllä näitä D9R:iä katselee mielellään, ovat ne niin vaikuttavan oloisia; upea pienoismalli. Parhain terveisin, AJ

PS Rakennat vielä ympärille pikkudiomaaston, niin avot.
Morjensta AJ!

Kiitos kommenteistasi. D9 eri variaatioineen on kyllä melkoinen ilmestys. On hieno homma että Meng teki siitä injektiovaletun, modernin rakennussarjan. Valujäljen, detaljoinnin ja osajaon perusteella mallia voisi luonnehtia jonnekin Tamiyan suoraviivaisen mutta yksinkertaistetun rakenteen ja Dragonin korkean detaljoinititason höystettynä parilla ohjeisiin puikahtaneella virheellä, väliin. Ei varmasti jää viimeiseksi Mengin malliksi!
Tsekkailin noita muutamaa kuvaani ja edelleen, telat pysyy tuossa kuosissa. ;-) On aivan totta että efektit pitää vetää överiksi että ne näkyy pienoismallissa. Esim telojen pöly ei näy kun katselen kisaviikonloppua varten vielä pakkaamatonta mallia tuolla mustalla alustalla pöydällä parin metrin päästä. Puhumattakaan metallin kiillosta. Mutta kuten sanoit, makuasioita! ;-)
Eli maastoalustaa ei tule, malli on (toivottavasti!!) tukevasti tapitettu/pikaliimattu alustaan. Maastoalustahommelit, samoin kuin figut, jätän suosiolla alan mestarien tehtäväksi. Itse tyydyn liimailemaan osia yhteen ja sutimaan hiemän väriä pintaan

Mallailuterveisin,
Jari
Aikamoinen möhkäle! Hirveä määrä detaljia ja näyttää uskottavan painavalta maasiirtokoneelta. Laite ei ole kovin kaunis, mutta malli on erittäin upea.