Pienoismallit.net

Curtiss P-40C Tomahawk

Sotakirves Kiinassa

Huhtikuussa 1939 USA:n armeijan ilmavoimat tilasi Curtissilta 524 kpl P-40 hävittäjiä. Ranska tilasi 140 konetta, mutta yhtään niistä ei ehditty toimittaa ennen maan antautumista Saksalle. Koneet toimitettiin Isoon-Britanniaan, mutta niitä pidettiin kuitenkin huonompina kuin Hawker Hurricane, Supermarine Spitfire tai Messerschmitt Bf 109, joten mallia käytettiin ainoastaan koulutukseen ja tiedusteluun.

Pohjois-Afrikan rintamalla konetyyppi kuitenkin osoittautui taistelukelpoiseksi, koska siellä vastustajina oli enimmäkseen suorituskyvyltään saksalaishävittäjiä huonompia italialaiskoneita, ja taistelu tapahtui matalalla jossa Allisonin nestejäähdytteisen moottorin heikohko ahdin ei haitannut.
Uudempiin malleihin lisättiin aseistusta: P-40B sai lisäkonekiväärit siipiin ja itsepaikkautuvan polttoainetankin.
P-40C:hen lisättiin edelleen kaksi tykkiä, mutta kasvanut lisämassa myös toisaalta heikensi koneen suorituskykyä.
Koneen eri kehitysversioita rakennettiin kaikkiaan n. 14 000 kpl.

Vuosina 1941-1942 amerikkalaisista vapaaehtoisista lentäjistä koottu osasto, 1st American Volunteer Group (AVG), lensi P-40 hävittäjillä osana Kiinan ilmavoimia. Burmassa koulutuksensa saanut osasto koostui amerikkalaisista armeijan, laivaston ja merijalkaväen vapaaehtoisista, ja se sai lempinimen The Flying Tigers.
Osaston lentäjille maksettiin esim. bonuksia (tapporahaa) tuhottujen japanilaisten lentokoneiden lukumäärän perusteella ja pilottien peruspalkka oli n. kolminkertainen verrattuna siihen mitä he olisivat tienanneet palveluksessa kotimaassaan Yhdysvalloissa - voidaan siis puhua palkkasotureista.

Malli kuvaa Flying Tigersin P-40C hävittäjää, jonka ulkoinen olemus on kauhtunut Burmassa polttavan kuuman auringon alla lennettyjen taistelulentojen aikana - tällä mallilla tosin ei ole olemassa esikuvana mitään tiettyä koneyksilöä, vaan kyseessä on jonkinlainen "Hollywood-hävittäjä". Tarkoitukseni oli ensin rakentaa malli koneesta, jota vuonna 1942 valmistuneessa Flying Tigers elokuvassa lensi John Waynen esittämä sankari nimeltä Jim Gordon. Päätin sitten kuitenkin lätkäistä koneen kylkiin nuo kuvissa näkyvät neljän ässän pelikorttitunnukset - ja tuollaisia tunnuksia ei kyllä Gordonin koneessa ollut.

Saas nähdä koska tämä legendaarinen Flying Tigers leffa filmataan uudestaan - nyt nykypäivän tietokonetekniikkaa yms. avuksi käyttäen? Aihe on eksoottinen ja sen luulisi kiinnostavan - kunhan sen uuden leffaversion pääosaan ei sitten vaan ilmestyisi Ben Afleck isoine leukoineen - Benillä kun on jo "kokemusta" P-40 hävittäjän lentämisessä … tarkoitan tietenkin elokuvaa nimeltä Pearl Harbour …

Kommentit

On hieno "sotahaukka", hiljaiseksi vetää. Burman paahtava aurinko melkein tuntuu säteilevän näytöltä… Sopivan ytimekäs kehyskertomus.

E-P
E-P Sinkkonen kirjoitti:
Burman paahtava aurinko melkein tuntuu säteilevän näytöltä…
Juuri tuon Burman auringon takia oli ihan pakko väsätä ohjaamossa istuvan pilotin naamalle aurinkolasit.
Flying Tigers leffassa John Wayne tosin ei aurinkolaseja käyttänyt - oli se sen verran kova jätkä, että tappoilmeen ilmestyessä hänen naamalleen, aurinkokin ymmärsi mennä piiloon pilveen ;-)
Taatua Monsieur leino työn laatua,siis kiinassa toimineen tiikerit.
Ainoa joka ei ole mallari vika,on tuo KK-tähtäin kuin paksu makkra tuossa.
Olisi ollut parempi tehdä itse se tai jos on orpo Etsi osa.
Neljän ässän, siis Juutilaisen kaukainen pikku,pikku serkkun kone.
On vain jenkki tyylin kaikki isoa, suomessa mini pientä.
Ehkä sopivasti stetson hattu olisi ollut poikaa, jos pilotti olisi seissyt ja kahdet colt peachmakerit vyölle.
Ei voi kuin huokaista ja ihailla maalauksen laatua,siis pensellillä .
eerik oksanen kirjoitti:
Ainoa joka ei ole mallari vika,on tuo KK-tähtäin kuin paksu makkra tuossa.
Mikä ihmeen KK-tähtäin? Sehän on tennismaila, jolle pilotti ei ole löytänyt parempaakaan säilytyspaikkaa.
;-)
No juu - tuo kauhea tähtäin tuli laatikon mukana - ja tämähän on rakennettu "suoraan laatikosta" lukuunottamatta pilottifiguuria ja antennilankoja.

Nuo antennilangat ovat minulle ainakin aina kauhea riesa - siinä on projektin loppumetreillä isot mahikset pilata koko vaivalla rakennettu/maalattu malli.
Siinä se on nyt on. Ehtaa Raimo laatua. Näkyy kyllä (melkein) joka mallin kohdalla, että kehitystä tapahtuu. Ja niinhän asia pitääkin olla. Esim. Pintakäsittelyn viimeistely on minun mieleen. Tosin mallien täysmattapintaisuudesta voidaan olla erimieltä:)

Tiettyä pieniä lapsuksiakin näkyy mm. pakoputkien päät ovat poraamatta auki. Ja tuo tähtäin on melkoinen rinkeli kepin päässä:)

Kuvista sen verran, että suosittelen rajaamaan kuvat tai ottamalla kohde kokonaan kameran etsimeen, kun näkyy olevan aika paljon hukkatilaa suurimmassa osassa kuvissa.

Mutta mucho bueno tycker jag!
Moi
Kyllä hivelee silmiä. Todella kaunis lentävä tiikeri. Mistäköhän nimi tulee? Hain hampaathan ne ovat :)
Anyway, nappisuoritus *****. Noi ässät ja äijän, siis lentäjän cool look toimii!
Nyt on paha laittaa omaa 1/72:n helvetin enkeliä esille, jota juuri väsään.
Edelleen naamiointivärit askarruttavat itseäni. Olen löytänyt erilaisia värivariaatoita. Itse olen päätynyt ekassa P-40:ssä hieman vaaleampaan ruskeaan, mutta kuten aina, yhtä ainutta absoluuttista totuutta ei ole.
Loistavaa Raimo.
t. Kartsa
Taitaa tiikeri olla kiinalainen symbolinen merkitys tässä. Tiikeri edustaan monta asiaa kiinalaisille mm. symbolia tappaa paha miehet ja puolustaa hyviä. Mutta AVG-koneiden tiikeri on Walt Disney yhtiön suunnittelema.
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Tiettyä pieniä lapsuksiakin näkyy mm. pakoputkien päät ovat poraamatta auki. Ja tuo tähtäin on melkoinen rinkeli kepin päässä:)
Tajusin sentään maalata pakoputkien päät mustiksi - kieltämättä ne olisi kyllä voinut ihan poratakin auki - tässä skaalassa toimenpide olisi ollut jopa ihan "piece of cake".
Ja kuten jo tuossa aikaisemmin kerroin, niin se hässäkkä tuulilasin edessä ei suinkaan ole tähtäin, vaan tennismaila ;-)

Et kuitenkaan huomauttanut laskutelineiden jarruletkujen puuttumisesta?
Antti Pentikäinen kirjoitti:
Mutta AVG-koneiden tiikeri on Walt Disney yhtiön suunnittelema.
Jebulis - mutta kuinkahan nuo siivekkäiden tiikereiden kuvat toteutettiin koneiden runkoihin? Lähettikö Disney Corporation sapluunat kuvien maalaamista varten? Nimittäin kovin tarkalleen saman näköisiä ovat nuo eri koneyksilöiden kylkiin maalatut siivekkäät tiikerit - päinvastoin kuin nuo koneiden hainkidat - nehän olivat melko yksilöllisiä.
Kari Lappalainen kirjoitti:
Edelleen naamiointivärit askarruttavat itseäni. Olen löytänyt erilaisia värivariaatoita. Itse olen päätynyt ekassa P-40:ssä hieman vaaleampaan ruskeaan, mutta kuten aina, yhtä ainutta absoluuttista totuutta ei ole.
Niin ja ota huomioon, että tämän minun versioni alapuolen maalin sävy on täysin "päin prinkkalaa" - siis aivan liian vaalean sininen - värin pitäisi kai olla se mystinen "sky grey"?
Moro Raimo,
todellakin upeasti maalattu ja säistetty tomahawk!!Juuri noin voi kuvitella noiden leveyspiirien auringon konetta ja maalipintaa käsittelevän ja haalistavan.Tuon tennismaila-tähtäimen ja pesismaila-pitotputken kyllä vaihtaisin.
Upea malli…
…mutta miksi AINA what if kun historiallisiakin esikuvia on käytettävissä?
Selvää on että mielikuvitusmalli on helpompi tehdä kuin orjallinen olemassaolleen skaalaus ja jäljittely.Sinulla se ei todellakaan jäisi taidoista kiinni!!
Se esikuvanmukaisuus omassa mielessäni erottaa pienoismallin lelusta…what iffiä voi ostaa valmiina.
Upeasti tehty malli joka tapauksessa,
Mikko
AJ 8.3.2014 16:46 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Tyylikäs what if AVG Flying Tigers P-40C lekomalli. Antti P antoi osuvasti rakentavaa kritiikkiä ja komppaan Anttia siinä. Samoin komppaan Mikkoa siinä, että miksi tehdä what if malli kun useita tunnettuja historiallisiakin esikuvia olisi ollut…

Kokonaisuudessa upeasti tehty lekomalli, kuten edellä on jo useasti todettu; rakentamis- ja viimeistelytekniikka on kyllä aivan varmasti huipusti hallussa. Kuvat tuttua Raimon tasoa.

Täysmattapintaisuudesta ja värivaatioista voidaan olla montaa mieltä, joten tulkinta jää "taiteellisuudessaan" itse kullekin mallarille - hieman vaaleampi sävy olisi enemmän omaan makuun, mutta who knows… Pilottifigu on ehdottomasti piristävä lisä ja viimeinen kuva lekomallista John Waynen kuvan kera on ässä.

Walt Disney yhtiön suunnittelema 卧虎 toimitettiin ymmärtääkseni sapluunoina. Parhain terveisin, AJ
m t järvinen kirjoitti:
…mutta miksi AINA what if kun historiallisiakin esikuvia on käytettävissä?
Jaa että AINA what if? Rakentamiani pienoismalleja on tällä hetkellä galleriassa nähtävissä 84 kpl - niistä 68 kpl perustuvat olemassa olevaan esikuvaan - ja 16 kpl ovat näitä ns. "whatiffejä".
Jokainen voi halutessaan mennä asian tarkistamaan.
Anteeksi Raimo jos loukkasin,
lähinnä olen kai seurannut tuota lekopuolta ja siinä kyllä pysyn aika lailla sanojeni takana.
Mutta kuten sanottu,upea sotakirves tropiikista!
Mikko
m t järvinen kirjoitti:
Anteeksi Raimo jos loukkasin,
Et sinä ole loukannut - laitoin nuo lukemat ihan vaan sen takia, ettei tule jatkossa mitään isompia yleistyksiä.
Just beautiful! Minusta mallin maalaus ja mattapinta on kohdallaan koneessa, jolla operoitiin kuivassa ja pölyävässä ympäristössä. Maalin kuluminen kuomun alla ja kainalopellissä on todella upeasti totetettu.
Oletko jälleen maalannut siveltimillä ja Humbrollin emaleilla? Näinä Humbrollin "kuravuosina" siinä vaaditaan kärsivällisyyden lisäksi runsaasti taitoa.
Ainoa itseäni hiertävä juttu "tennismailan" lisäksi on tuo pilotti. Siinä on jotain…olisiko epäaitoa se sana, jota haen.
Jebus 8.3.2014 19:32 Vastaa lainauksella
m t järvinen kirjoitti:
…mutta miksi AINA what if kun historiallisiakin esikuvia on käytettävissä?
Selvää on että mielikuvitusmalli on helpompi tehdä kuin orjallinen olemassaolleen skaalaus ja jäljittely.Sinulla se ei todellakaan jäisi taidoista kiinni!!
Se esikuvanmukaisuus omassa mielessäni erottaa pienoismallin lelusta…what iffiä voi ostaa valmiina.
No sittenhän täälläkin 90% automalleista on leluja, monellakaan kun ei ole historiallista esikuvaa.
Ihme nillitystä, jokainen rakentaa niinkuin haluaa.

Mallista sen verran että tuo laskutelineiden mataluus häiritsee enemmän kuin merkintöjen "what-if" tai tennismaila. Todella hiano pienoismalli.
Hieno malli. Tykkään tuosta maalauksesta ja nuo pelikortit istuu malliin hienosti oli niillä esikuvaa tai ei. Ja kyllä siekii ne antennilangat vielä opit laittamaan kun vielä seuraavat 40 vuotta harjoittelet :) :)
Raimo Leino kirjoitti:
eerik oksanen kirjoitti:
Ainoa joka ei ole mallari vika,on tuo KK-tähtäin kuin paksu makkra tuossa.
Mikä ihmeen KK-tähtäin? Sehän on tennismaila, jolle pilotti ei ole löytänyt parempaakaan säilytyspaikkaa.
;-)
Hieno malli ja varsinkin maalauspuolella taattua taiteellista Raimo laatua.

Nyt kun kyseessä on 1/48 -malli, niin miksi Raimo annoit tuolle tennismailalle mahdollisuuden tulla pilaamaan muuten ensiluokkainen malli? Samoin pitot-putkessa on jotain, joka ei mätsää.

Olen vissiin viimeaikoina tehnyt liikaa limited-run 1/72 malleja, kun kiinnitän tuollaisiin yksityiskohtajuttuihin ja skaalapaksuuksiin huomiota?
Kiitos kaima tiedoista!

Onko kellään neuvoja, millä kannattaisi 1/72 skaalan lentävän tiikerin antennilangat toteuttaa? Olisin kiitollinen vastauksesta.
t. Kartsa
Kari Lappalainen kirjoitti:
Kiitos kaima tiedoista!

Onko kellään neuvoja, millä kannattaisi 1/72 skaalan lentävän tiikerin antennilangat toteuttaa? Olisin kiitollinen vastauksesta.
t. Kartsa
Kyllähän se onnistuu ihan ohuella siimallakin. Poraa (tai uurtaa) vaan kiinnityspisteet niin, ettei tule taitosefektiä kiinnityspisteisiin. Siimojen yhtymispisteessä, joissa osa siimoista pitää katkoa, kanattaa käyttää pikaliimauksen jälkeen ÄÄRIMMÄISEN terävää partaveistä Ehkäpä elastaanilangoilla voisi saada helpommin saman efektin. Niistä eivaan ole henkilökohtaisesti kokemusta, koska en ole saanut niitä toistaiseksi käsiini.

PS. viimeisimmässäni Brewster-339:ssä siimatyöskentely ei kyllä ole parasta mahdollista. Siitä ei kannata ottaa oppia.
Moi Mika,
Kiitos vinkistä. Ei muuta kuin kokeilemaan.
t. Kartsa
Oivoi kun on nättiä! En ole Burmassa koskaan käynyt, mutta kuumaa ja pölyistäkin siellä varmaan on joten malli kuvaa mainiosti semmoisissa oloissa toiminutta konetta kaikin puolin.

Pikkujamppana sain tuliaisiksi Revellin 1/32 P-40E:n, joka oli lentotikrujen tunnareilla myös. Mutta malli oli siis E-alatyyppiä. Lensikö laivue myöhemmin myös E-malleilla? Nykyään kaikki mallisarjat laivueen koneista ovat B- tai C-alatyyppiä.
PhantomII kirjoitti:
Pikkujamppana sain tuliaisiksi Revellin 1/32 P-40E:n, joka oli lentotikrujen tunnareilla myös. Mutta malli oli siis E-alatyyppiä. Lensikö laivue myöhemmin myös E-malleilla? Nykyään kaikki mallisarjat laivueen koneista ovat B- tai C-alatyyppiä.
B ja C-mallien varaosien puutteen takia AVG sai 50 kappaletta P-40E:tä lopputehtäviä varten.
Mulla oli kans muksuna tuo Revellin 1/32 P-40E. Muistan vieläkin miten rakensimme sitä isäni kanssa. Se oli tämä painos: www.scalemates.com…jpg?nr=4793&company=revell&name=curtiss%20p-40e%20flying%20tiger

Tuli vähän offtopicia nyt tähän:)
PhantomII 11.3.2014 18:17 Vastaa lainauksella
Meikäläisen pakkausversio oli Lentävien Tiikereiden kone kuvattuna etuvasemmalta. Kone on pudottamassa japsipommittajaa.
AJ 11.3.2014 19:41 Vastaa lainauksella
Moi,
Offtopicia; mäkin olen tehnyt tämän www.largescaleplanes.com/kitdb/images/228/228-1.jpg ison Revellin joskus -70-luvulla.

Kiitos Kari V oikaisusta, tosiaan dekaaleina Walt Disney yhtiö lähetti alkuperäiset Tikru-kuvat - 卧虎 - AVG:lle, mutta myöhemmin ymmärtääkseni kuviot maalattiin sapluunoiden avulla P-40E koneihin (dekaalit olivat loppuneet) ja etenkin China Air Task Force:n ja vielä myöhemmin 14. Air Force:n P-40K/M/N koneisiin (China Air Task Force:sta tuli 14. Air Force 10.3.1943 yhä Claire Chennault:n johdolla). Mahdollisesti vielä joihinkin 14. Air Force:n P-51C koneisiinkin maalattiin 卧虎 , mutta en ole varma.

Parhain terveisin, AJ
Sopivan kuluneen näköinen sotakirves! Tässäkin olet ilmeisesti käyttänyt pastellipölyä viimeistelyssä? Millä tekniikalla lisäät sen, ihan vaan siveltimellä "puuteroimalla"? Tuo käyttämäsi maalaus- ja viimeistelytekniikka miellyttää kovasti silmääni.
Janne Markkanen kirjoitti:
Tässäkin olet ilmeisesti käyttänyt pastellipölyä viimeistelyssä? Millä tekniikalla lisäät sen, ihan vaan siveltimellä "puuteroimalla"?
Mallin pintoihin töpöttelen pastellipölyn pumpulipuikolla - sitten esim. renkaisiin laitan pölyä lattapäisellä siveltimellä.