Pienoismallit.net

Mercedes-Benz 540K Cabriolet B 1939

Tällä kertaa rakensin MB540K:n mittakaavaan 1:48 melko suuriakin muutoksia vaatineena konversiona, jossa lähtökohtana oli Länsi-Saksalainen Cursor Modelsin 1:48 mitakaavainen MB 540 Spezial Roadster. Muutoksen lähtökohta oli vähän turhan eksoottinen Suomeen, valmistusmäärän ollessa ehkä hieman alle 40 kpl. Sellaisen omistivat vain jotkut harvat superjulkkikset, kuten vaikkapa Marlene Dietrich, Hermann Göring tai vaikka Bernie Ecclestone.
Arkisempi auto oli MB 540K Cabriolet B, jota Suomeen tuli 30-luvun lopulla jopa kaksi kappaletta, lisäksi oli yksi lähes samanlainen Cabriolet A.

Konversion lähtökohta oli aika krouvin näköinen malli. Esimerkiksi renkaat joutivat suoraan tunkiolle. Työ osoittautui heti kohta alun jälkeen luultua suuremmaksi, mutta sitähän sattuu.

Muotoilin autoa uusiksi alkuun kuumailmapuhaltimella. Koko takaosa meni täysin uusiksi ovien takaosan jälkeen. Skrätsäämistäkin riitti omiksi tarpeiksi. Konepelti, maski sekä lamput sai käyttää sellaisenaan. Sisusta tehtiin skrätsäämällä myös katon kuomu, jonka päätin laittaa kiinni asentoon. Renkaat vanteineen on tilattu Tin Wizardilta tähän mittakaavaan sopiviksi.

Aiemmin olen tehnyt samasta yksilöstä mallin 1:43 mittakaavaan, ja sen yhteydessä on tarinaa autosta. Kyseinen auto oli näytteillä Helsingin Messuhallin k-v autonäyttelyssä alkuvuodesta 1939 yhdessä mm. edellisen vuoden Euroopanmestaruuden voittaneen Mercedeksen F1-tallin kilpa-auton kanssa.

Auto ei ollut tarkoitettu myytäväksi, mutta sitkeiden neuvotteluiden jälkeen se saatiin ostettua Suomeen. Kesällä 1939 tällä autolla tehtiin matka Petsamoon. "Johtotähti Suomen teillä"-kirjan sivuilla on kuvia tästä matkasta, mm. yksi kuva MB 540:sta Hotelli Pohjanhovin pihalta Kemijoki taustanaan Rovaniemellä.

Pitkälle matkalle varustauduttiin sivuilla olevien varapyörien peittämiseen tarkoitetuilla suojuksilla.

Kuvat pienoismallista näyttävät aavistuksen todellisuutta vaaleamman siniseltä.

Kommentit

Komea mersu tuo on.
Edelleen nuo ikkunan tiivisteet ovat poissa?
Se alentaa tuota saavutusta aika paljon,se näkyy etulasissa ja takalasissa?
Tuo kuomu on jotenkin liian metallisen muotoinen tai tuntuinen,kun on kangas tai vastaavaa luultavasti.
Kuomun tuossa takaa osan kiinityksessä on jonkinlainen sauma tai ura?
Paikoin näkyy pölyä tai kissan karvaa maalauksessa,jollei silmät tee kepposia.
Muuten menopeli on loistava,nuo vanteet ovat tosiaan huipput.
Ovatko ne etsiset vanteet,kannatti satsata noihin.
Taka laatikon kannen kaiverrus on rosoinen jos kuva ei valehtele.
Siis oikean puoleinen ja alaosa.
Olisiko ollut parempi kokonaan aukaista se?
Ei syytä huoleen nuo ovat vain pientä omaa makuasiaa.
Tätä ei näe joka mallarin hyllyllä.
AJ 7.3.2014 15:19 Vastaa lainauksella
Moi JJ,

Herkkua, herkkua, magee biili taas pajaltasi. Kiva taustoitus, hieno automalli ja vieläpä kaunis sellainen sekä hyvin rakennettu ja viimeistelty; mitäpä muuta kaivataankaan.

M-B 540K Cabriolet B 1939 on tyylikäs ja kaunis auto, mutta niin on M-B 540K Spezial-Roadsterkin; itse asiassa Spezial-Roadster on vieläkin tyylikkäämpi ja kauniimpi kuin M-B 540K Cabriolet. Mikäli oikein muistan vain 26 Kpl:tta Spezial-Roadsteria valmistettiin, kun taas M-B 540K:ta valmistettiin yli 400 kpl:tta. Aidon oikean Spezial-Roadsterin hintalappu lienee $10+ ? miljoonaa nykyisin…

Tyhmä kysymys, mutta miksi et tehnyt Cursor Modelsin M-B 540K Spezial Roadsteria sen sijaan, että teit siitä konvertoimalla tavallisemman näköisen M-B 540K Cabrioletin. Älä ymmärrä väärin, sillä M-B 540K Cabriolet B 1939 mallisi on hienosti onnistunut, mutta miksi kaikki vaiva, kun Cursorin mallista olisi varmasti saanut samalla tai pienemmällä vaivalla rakennettua Spezial-Roadsterin.

Parhain terveisin, AJ
Eerikin mainitsemiin juttuihin täytyisi kiinnittää enemmän huomiota ja niissä on pointtinsa kyllä. Vanteet ovat etsipinnoilla ja valkometallikehillä.

AJ:lle; kyllä Spezial Roadster on varmaan yksi hienoimmista autoista koskaan, mutta on vähän liian eksoottinen minun makuuni. Ja se merkittävä pointti on vielä siinä että Cabriolet B-malli omaa Suomi taustaa, joka on omassa rakentelussani se melkein pääasia.

Kiitokset hyvistä kommenteista ja mielipiteistä.
AJ 7.3.2014 19:14 Vastaa lainauksella
Moi JJ,

Ok, ymmärrän ja hienon Cabriolet B-mallin teitkin. Kuulosti vain melko hirveältä laadukkaan Spezial Roadster rakennussarjan konvertointi Cabriolet B:ksi. Spezial Roadster on tosiaan kyllä yksi hienoimmista koskaan tehdyistä biileistä.

Jatka vain herkullisten ja hienojen automallien rakentamista; niitä on kiva katsella ja ottaa esimerkkiä. Parhain terveisin, AJ
Terve JJ,
kyllä lämmittää mieltä tuo jaettu uskollisuus pohjoisen historian mallintamisessa.Autoista en mitään ymmärrä,mutta kyllä tuollainen kiesi kelpaisi kovasti hyllyyn!Skrätsääjänä hillut tasolla, jota näin valmismallien paketoijana on vaikea ymmärtää!!
Hieno mese!
Mikko
Nämä sun automallit ovat jotain mahtavaa.

Mistä materiaalista millä keinoin teet nuo lokasuojat ja kauniit kaarevat muodot? Itsellä on aikomuksena tehdä minikokoinen englanninpyörä ja kokeilla, josko sen avulla voisi siirtyä tekemään helpommin alumiinisia loksuja sun muita. =)
MT: olosuhteiden pakostahan mä olen skrätsääjä. Iso osa Pohjoisen ajokalustosta jäisi muuten tekemättä. Onhan se historia sen arvoista että kannattaa nähdä vähän vaivaakin:D

K-K Lindeman: Tässä MB:ssä lokarit ovat lämmitetty kaarevuuteensa kuumailmapuhaltimella. Cursor Modelsin malli oli jotain ämpärimuovia. Sitten vain viilaa - kittiä - hiekkapaperia - kittiä - pohjamaalausta - kittiä…

Jos lokarit pyörään pitää olla metallisia, niin kannattaa käyttää ohutta messinkilevyä tai kirjapainometallia.

Jos taas vaihtoehto B tulee kysymykseen, niin muodon voi tehdä syvävetämällä polystyreenistä. Eli lokarin malline veistellään puusta tai Cibatool materiaalista. Sitten ohueen vaneriin tehdään osan siluetti (riittävän suuri toleranssi). Vaneriin kiinni joku esim. 0,5 mm styreenimuovi. Muovin lämmitys kuumailmapuhaltimella ja painetaan malline muoviin - ja lokari on valmis.
Kuulostaa tuo muovaaminen liian työläältä. Teen siis jatkossakin lokasuojat takomalla tuosta sinappituubista. ;)

Mutta sen englanninpyörän kyllä teen vielä joku päivä ja sen kanssa voikin testata eri materiaaleja. Tähän asti olen käyttänyt niitä, joita on käsillä helposti ja heti.
Sori kun ymmärsin aluksi väärin tuon englannin pyörän. Ajattelin jotain Norton moottoripyörää ja sen lokareita, mutta se värkkihän on metallin muokkauslaite, jolla esim. 30-luvulla tehtiin hyttien muodot yms.

Oma menetelmäni on tehdä metallista lokareita teippaamalla sopiva kirjapainopellin pala vaikka 16mm räikkäavaimen hylsyn ympärille. Sen hylsyn päissä on sopiva pyöristys antamassa muotoa, joka saadaan mankeloimalla pellin kulma vaikka puupalalla hylsyn nurkkaa vasten. Varmaan kaikki kuormureideni takalokarit on tehty tällä tavalla ja etulokarit moniin, kuten vaikkapa Büssing ja Tatra.
Moi JJ

Kyllä tuohon aikaan autot olivat autoja. Varsin realistisen mallin olet jälleen saanut aikaiseksi.
Bravo.

t. Kartsa
Mä katselin tätä Tampereella ja todella siistiltä mallilta näytti. Eerikin mainitsemat pikkujututkaan eivät livenä näkyneet niin pahasti kuin kuvissa. Eipä onnistuisi monelta tällaisen tekeminen, etenkin tässä scaalassa, itselläkin kun 1/25 kokoisen detaljit (Pultinkannat, liittimet yms) tuottavat jo tuskaa. :-D