Pienoismallit.net

IDF Sherman M1

Nonnii tulipa poistettua koko kertomus sitten. No, Tamiyan tekele ei sinänsä esittelyjä kaipaa: osat sopivat täsmällisesti paikoilleen.

Vaunu on alun perin ranskalaista alkuperää 76mm tykillä, joka läpäisi 82mm terästä ja kahdella .30 kaliiperisella ja yhdellä .50 kaliiperisella konekiväärillä. Israelilaiset ostivat n. 250 vaunua ranskasta parahiksi vuoden 1956 sotaa varten. Arabien varustautuminen T-34 ja muilla myöhäisemmillä T-sarjan vaunuilla pisti israelilaiset ahtaalle ja näin päädyttiin Shermanien hankintaan. Tästä alkoi Israelin Sherman-kausi, joka kesti 1970-luvun alkupuolelle saakka. Shermanit osallistuivat vielä 1973 Yom Kippur-sotaan Centurionien, M48:n ja M60:n rinnalla.

Mallista vielä: lisäsin luukkujen kahvat rautalangasta, antennin puudutusneulan sisäosasta, lokasuojien kannattimet muovilevystä ja hitsisaumoja ohuesta muovisoirosta. Lisäksi availin rungon etu- ja takaosassa olevat vetolenkit tai -korvakkeet. Konekiväärien piiput avasin ja siinäpä ne isoimmat työt. Äänimerkinantolaitteen suojakuvun jätin pois, koska sitä ei kuvassa ole, eikä myöskään hakuvaloa. Hinausvaijeri puuttuu vielä mallista. maaleina Humbrolia, Xtracoloria ja revelliä. Viimeistely Tamiyan ja Vallejon pigmenteillä. Näin tällä kertaa. Vaunun piti valmistua Suezin ryhmärakenteluun, mutta vähän meni pitkäksi.

Kommentit

AJ 26.2.2014 19:56 Vastaa lainauksella
Moi Phantom,
IDF:n kalustoa on aina mukava katselle; IDF kalustoa voisi olla saitilla enemmänkin. Joskus taannoin kirjoitinkin myös tuota M1 Shermanien taustaa www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_561/

Kaikinpuolin kivasti onnistunut M1 Sherman. Parhain terveisin, AJ
PhantomII 26.2.2014 20:06 Vastaa lainauksella
Jeps AJ, niinpä en viitsinyt tyhjentävän historiapläjäyksesi takia sen kummemmin enää tahkota samoja juttuja. Halukkaat voinevat lukea artikkelisi tuolta linkistä.

Shermaneissa oli (tuolloinkin jo) vaunukohtaisessa varustelussa eroja, jotka selviävät kuvia tutkailemalla. Tämä yksilö lieni sieltä helpoimmasta päästä rakentaa malliksi. Kiitos kommentista.
Kakkaos-Haamu on työstänyt onnistuneesti Shermannin. Eikös muuten Israelilla ollut nyös niitä ns. Supershermanniloita?
Kyllä vain Seppo. Israelilla oli noita M-50 ja M-51 Shermaneja käytössä 1960-70 luvulla. Myös Libanonin kristittyjen sotajoukoilla näitä oli myös, sattuneesta syystä. Tällainen SLA:n tai ehkä paremmin DFF:n Sherman saattaisi olla mielenkiintoinen mallailukohde. Libanonilaisiin Shermaneihin on saatavana tunnareita jossain päin maailmaa. Saas katsoa, koska tulevat isompaan levitykseen. Sherman-tarina jatkunee vielä osaltani. Kiitos kommentista.