Pienoismallit.net

SAAB J32E Lansen

Ruotsalaisen Taranguksen ensimmäinen julkaisu parin vuoden takaa. Suoraan laatikosta rakennettuna malli esittää aikaisempaa A32A rynnäkkökoneversiota. Halusin kuitenkin kokoelmaani elektroniseen sodankäyntiin modifioidun J32E- koneen, joten paljon muunnettavaa oli tiedossa. Ostin mallin Tukholmasta Wentzells Hobbysta heinäkuussa 2012 ja nyt se on lopulta valmis. Nyttemmin Tarangus on julkaissut myös J32B- sarjan, mutta se on periaatteessa melko sama malli muoviensa puolesta kuin A32A:in.

Malli on tyypillistä limited run- tuotantoa. Detaljointi on niukkaa ja osien lukumääräkin melko vähäinen. Monet osat ovat todella tukevaa valua, joten osasovitteita tehdessään puukkoon ja viilaan joutuu tarttumaan tukevalla otteella. Mallin muodot ja mitat ovat kuitenkin erittäin hyvät ja Lansenin tunnistaa ensisilmäyksellä. Siirtokuva-arkilla on erittäin hyvät kansallisuustunnukset ja laivuevaakunat, mutta pikkutekstit ovat valitettavan heikkotasoisia. Jos Lansenin hyllyynsä haluaa ja tiedostaa millaista puuhaa limited run- mallin kanssa on luvassa, niin tämä kannattaa ehdottomasti hankkia.

Runko

Työt kannattaa aloittaa jarrujen ja erilaisten ritilöiden avaamisella ja koteloinnilla. Imukanavien rajakerroskuorijat vaativat siistimistä ja samalla kannattaa tehdä muovilevystä rungon kyljissä ja pohjassa olevat ohivirtauskanavat. jarrujen kotelointia varten rungon puolikkaiden sisämuodot on haettava juotoslangalla. Ohjaamot ovat erilliset, mutta detaljoinniltaan yllättävän hyvät. Huolellisella maalaamisella ne riittävät hyvin, vaikka etsejäkin on tarjolla. Heittoistuimet esittävät penkkejä ilman laskuvarjonvaljaita ja istuinvöitä. Tämä on ihan hyvä, koska Lansenia lennettiin paljon myös yksin, jolloin takapenkistä puuttuivat valjaat kokonaan. Tarvittavat voi sitten askarrella itse. Ohjaamon ja nokkatelinekuilun liimaaminen paikoilleen vaatii useamman harjoituskerran, koska osasovitteita ei käytännössä ole. Rungon pintadetaljointi on melko vähäistä ja siinäkin on virheitä. Kaiverrusta on siis luvassa.

Siivet

Siipien rakenne on erikoinen. Alapuoliskot liimataan yhteen rungon keskilinjan kohdalta ja niitten päälle sitten siipien yläpinnat. Erillinen laskutelinekuilu kiinnittyy valmiiksi koottuun alapuolikkaaseen. Siivistä puuttuvat purjehdus- ja osastolentovalot ja useita luukkuja. Laskusiivekkeen ohjainkotelo on väärän muotoinen ja vaatii muovilevyä ja viilaa. Hävittäjäversiota varten siivekkeet on modifioitava jättöreunoiltaan paksuiksi. Sitten se pahin juttu; rungon ja siiven yhteen liittäminen vaatii todella paljon viilaamista. Siis todella paljon. Tässä toimituksessa muovi ohenee uhkaavasti jättöreunasta.

Pyrstö

Korkeusperäsinten saranalinjat ovat väärin ja ne on kaiverrettava uusiksi. Korkeusvakaajien kärkiin tehdään putkimaiset osastolentovalot.

Maalaus

Määritin ruotsalaiset naamiovärit ensimmäisen kerran Drakenista Pirkkalassa kesällä 1987. Sen jälkeen olen tehnyt vielä muutaman vertailevan tutkimuksen. Viimeksi määritin värit ruotsalaisten Vampire Trainer- koneesta vuosi sitten. Vertasin havaintojani Humbrollin maaleihin. Mörkt Olivgrön osui kaikkien havaintojen pohjalta suoraan Humbrollin väriin 108. Tumman sininen ei vastannut mitään sävyä, joten sekoitin sen itse käyttäen pohjana maaleja Hu15 ja Hu9. Näistä tulee hyvin tumma ja ”räikeä” turkoosi, jota sitten hillitään mattamustalla ja –valkoisella kunnes sävy vastaa alkuperäistä mittausta. Alapuolen siniharmaa vastaa uudehkona erittäin hyvin Humbrollin sävyä 145, mutta ikääntyessään sinisyys häviää ja maali muuttuu ensin tumman harmaaksi (Hu106) ja vaalenee edelleen (Hu64).

Siirtokuvat

Sarjan siirtokuvien keltainen täsmäsi Vampiresta tehtyihin havaintoihin tarkasti varoitusmerkintöjen osalta. Nykyisten kansallistunnusten värit taas osuvat tarkasti Maestro Modelsin siirtokuviin, joita käytin mallissa. Lisäksi tilasin muutaman arkin samalta valmistajalta, jolta sain mm. MFD:n tunnuksen. Valitettavasti tuon merkin sininen on aivan liian vaaleaa, vaikka painotyö on muuten vertaansa vailla. Maestron arkeilla on näköjään samat pikkutekstit kuin sarjassakin, eikä laatukaan ole paljoa parempi.

Ja lopuksi

Nostan hattua Taranguksen herroille. Vaatii rohkeutta ja intoa lähteä tekemään mallisarjaa koneesta, jota ei juuri tunneta Skandinavian ulkopuolella. Sarja on huomattavasti parempi, kuin esim. tälle sivustolle rakentamani MS406. Mittakaavan valinta on niin ikään hyvä, koska tuon aikakauden suihkukoneista on paljon malleja samassa skaalassa.

Kommentit

Tere!

Nätti kone ja oikein hienot omavalmisteet! Maalauksesta iso plussa, millä rajasit?

-JT
Tere jussi! Ja kiitos. Maalauksessa käytin Scotchin toimistoteippiä kuomun maskeerauksessa ja johtoreunoissa, mutta muuten maalasin vapaalla kädellä. Mallihan on kokonaan maalattu ja lakattu siveltimellä, joten erityisiä maskitarpeita ei ollut.
Jopas on komea limited run malli,olisi kuin tamiyan malli valmiina.
On nähty paljon vaivaa ja isot halut parantaa perusmallia,maalaus ja vanhennus ovat ihan kuin oikeassa.
Ja ihan tuntematon svea mamman malli tuo Tarangus.
Tosiian ei mitään rutinaa,loistava malli.
Hei Eerik. Kiitos kommenteista. Ei tämä ihan Tamiyan tasoa ole, mutta sikäli hyvä, että esim. edestä katsoen se on symmetrinen. Sitä ei ole kaikki Tamigawatkaan. Paljon puuhaa oli tosiaan matkan varrella ja vielä olisi joitain kohtia voinut tehdä "hienommin".
AJ 26.2.2014 20:08 Vastaa lainauksella
Moi Antti,

Nautiskelin loistavan rakentamis- ja taustoituskirjoituksesi tavaamisesta - erinomaista kirjoitusta.

Itse Lansen lekomallisi on huippusuoritus; toivottavasti saitilla osataan arvostaa sitä. Kylläpä pukkasit pajaltasi jälleen loistomallin - tämä hipoo jo täydellisyyttä; vaikeaa on pistää paremmaksi.

Aivan älyttömän upea SAAB J32E Lansen pienoismalli; nostit riman tosi korkealle…

Thumps up & viisi staraa! Parhain terveisin, AJ
Moi AJ! Kiitos kehuista; ne lämmittävät mukavasti tällaisen projektin jälkeen. Tutkimusmateriaalista olisi saanut muhkean paketin, mutta arvelin, että valtaosa ihmisistä ei jaksaisi lukea sitä. Samoin jätin monen pikkudetaljin väsäämisen kokonaan pois kirjoituksestani. Esimerkkinä vaikka tykkikamera tai maapuhelimen pistoke. Pitääpä harkita vielä jutun täydentämistä… Viimeistelen tässä samalla Airfixin älyttömän upeaa Gloster Javelinia mittakaavassa 1/48. Varmasti Airfixin kaikkein aikojen paras malli.
Onpa erinomaisen hieno lekomalli tehty karuista lähtökohdista. Ankarasta detaljoinnista ja muutostöistä paljon lisäarvostusta. Lansen on yllättävän hyvännäköinen kone tuossa kaaviossa ja hienoa, että ole jaksanut tehdä sen huolella limited run-sarjasta.
Kiitos Kalle. Tällaisen mallin parantelu ja detaljointi ei tuntunut ollenkaan niin "rankalta", kuin vaikkapa tuon Fencerin. Sukhoin kohdalla "oli lupa olettaa", että detaljointi sun muut ovat kunnossa. Varsinkin kun mallia ylistettiin netin arvioinneissa. Tässä taas tiesi jo ennen ostopäätöstä, mihin on ryhtymässä. Vaikka välillä itseään piti kyllä hieman käskeä projektin ääreen:)
Antti Kotiranta kirjoitti:
Tässä taas tiesi jo ennen ostopäätöstä, mihin on ryhtymässä. Vaikka välillä itseään piti kyllä hieman käskeä projektin ääreen:)
Ilo katsella hienoa lopputulosta, kun olet paneutunut mallimuunnokseen ja selittänyt "ammattimaisesti" tarvittavat muutokset.

Jos haluat joskus lisätä koneen viereen pilotin, niin vinkkinä, että Pilot Replicas on tuomassa markkinoille
ruotsalaisia pilotteja 50-luvulta aina Gripen pilotteihin saakka.
pilot-replicas.com/?page_id=358

Terv. Ari
Hieno. Muuta sanottavaa en keksi.
Kiitos ja kumarrus Ari ja A. Lappalainen:) Lansen on saanut oikein mukavan vastaanoton.
Nyt onkin hieman erikoisempi kone käsittelyssä, ja toteutus on kyllä hieno. Pidän tuosta maalauksesta erittäin paljon! Kiva oli myös lukea taustoja mallista ja rakennusprosessista. Me likes!