Pienoismallit.net

AF Tykkilautta

Kesällä -44 torjuntataisteluiden aikana osallistui saksalaisia laivastovoimia myöskin taisteluihin. 24 maihinnousulaivueesta muodostettiin osasto suomalaisten avuksi. Tämä ryhmä 8 komentajana toimi kapteeniluutnantti Reinhart. Hänen komennossaan oli 6 tykkilauttaa AF 30, AF 32, AF 50, AF31, AF 29, ja AF 5. Tämä alusten numerointi tai lukumäärä saattaa heittää sillä AF 8:sta on kuva jossa se on suomessa.

Tykkilautoissa oli aseistuksena kaksi neliputkista ilmatorjuntatykkiä. kaksi 88mm merimaalitykkiä sekä 4-8 syvyyspommia. Kolme 130 hv diselmoottoria antoivat alukselle 8,7 solmun nopeuden. Miehistöä oli 1+47.

Malli tehty krätsinä muovilevystä sekä tangoista. Ilmatorjuntatykit ovat Italierin, merimaalitykit puolestaan CMK tuotoksia ja miehistö Revellin paketista.

Malli on maalattu pensselillä Humbrollin sekä Molakin maaleilla.

Kommentit

AJ 25.2.2014 21:40 Vastaa lainauksella
Moi Jari,

Hienoa scratch rakentamista ja figut elävöittää lauttaa hyvin. Ilmeisesti tykkilautta on osa isompaa diokokonaisuutta…josta varmasti tulee upea. Piristävä ja todella poikkeuksellinen pienoismalli - hienoa! Parhain terveisin, AJ
Tuota ei ole ajateltu muuhunkun Tampereen näyttelyn teemaluokkaan saksalaiset -44 torjuntataistelussa. Kiitoksia kommentista
Kyllä on harvinainen lautta, ja ainoastaan scratsina on ollut aika homma.
Mika on kokonais pituus mallilla?
Ainoastaan nuo lähikuvat ovat armottomia,tuosta flak 38 italierin tuotantoa.
Putket liian paksut kuten asekilvetkin.
Myös tykkin putket porata auki?
Ehkä kannelle tykin hylsyjä ja kranaateja, myös flakin ammus lippaita ollaan menossa taisteluun.
Puutuu tulen johtomiehistö etäisyys mittarin kanssa?
Onkos tuossa jotain pelastus lauttoja jos uppoaa?
Myös saada tarpeeksi dokumentiakin tästä aluksesta on se vaikeaa?
Onko tuo jotain sukua noihin MAL-lauttoihin?
Kokonaisuus on maino tässä mallissa, lisää tälläisia.
Alus on tehty kahden skaalatun piirroskuvan perusteella sekä kahta löytynyttä valokuvaa hyvksikäytten. Missään niistä ei ollut pelastuslauttoja näkyvissä, niinpä en ruvennut arvailemaan niitten suhteen.

Lautta on vielä saaristonsuojassa ja ainoastaan tykkimiehistöllä on ylimääräiset harjoitukset, edellisen rantaloman rientojen seurauksena. Siksi ammuksia ei ole ainoastaan suuntausharjoittelua.

MAL lautat ovat tyypiltään täysin erilaisia, ne olivat kahden erillisen ponttoniproomun päälle rakennettuja tykkilauttoja. Helposti purettavia ja siirrettäviä osissa.

Malli on noin 60cm pitkä

Kiitoksia kommenteista
Onkos tuo niin sanottu MFP- lautta jollaisia osallistui suursaaren hyökkäyseen 1944 ja saatiin suomella saaliksi.
Suomessa annettiin nimeksi SEILI ja entinen nimi oli F-177.
Oli palveluksessa vuoteen 1971 asti pansion laivasto asemmalla ja myytin romuksi.
Lojui jonkin aikaa raision joen suussa puoli uppoksissa,myöhemmästä ei ole tietoa.
Erinomainen aihevalinta, josta saa suomalaisittain oikein mielenkiintoisen mallin ja yleisestikin ottaen harvinaisemman. Ei taida tällaisesta valmista paketointia löytyä. Muistelen että joskus takavuosina nämä lautat herättivät omaa mielenkiintoakin, kun suomi-merisotahistoriaa vähän lueskelin. Käytössä näitä oli paljonkin kotimaisilla vesillä, siihen nähden kirjoitettua historiikkia ainakin suomeksi on vähän. Joitakin kuvia löytyy kyllä suomenkielisestä kirjallisuudesta, sen muistan.

Mutta nyttemmin ansiokkaasti saataville asetetut SA-arkistot saattaisivat tarjota erittäin arvokasta kuvamateriaalia tällaiseen projektiin, ennen julkaisemattomia. Varmaan tämän työn osalta aukesivat arkistot vaan liian myöhään? Olivatko käytössäsi olevat kuvat juuri tästä nrosta "5" vai teitkö enemmänkin tyyppimallin?

Pitkästä tavarasta rakennetulle ja vielä piirustusten mukaan tehdylle työlle täytyy aina antaa arvoa, eikä rakennusjäljessäkään moittimista ole. Jotain pientä kilkettä lisää kannelle ehkä näyttävyyttä lisäämään, mene ja tiedä. Jätän rakennusjäljen kehumisen tai moittimisen niille jotka osaavat tuota puolta paremmin kommentoida… Mutta skrätsihomma + hyvä suomiaihe nostaa ainakin omissa silmissäni roimasti pisteitä kyllä.

(nuo eerikin ehdottamat MFP:t taitaa olla kuitenkin eri tyyppiä kuin AF:t, lauttoja ja proomuja tehtiin moneen lähtöön ja taisi olla ihan luokitusten sisäisestikin paljon erimallisia laitoksia ollut käytössä)
Tuo F-177 oli kuljetus lautta ja muutenkin hiukan erilainen kun nämä AF tykkilautat,

SA kuvista löytyi kaksi kuvaa näistä AF lautoista, toinen näistä kuvista on myös Laivasto sodassa kirjassa. Muista lautoista kylläkin oli kuvia enemmältikkin. Hakusanana kannatti käyttää proomua tätä nimitystä silloin käytettiin kyseisistä härpäkkeistä,
Hienosti rakennettu tykkilautta, on tuossa varmasti ollut viilailua ja mittomista:) Kannen ukkelit elävöittää mukavasti mallia, pientä säistystä oisi voinut lisätä.