Pienoismallit.net

MiG 21F-13

Tiedusteluversio

Revellin Mig 21 F-13 tiedusteluversiona.
Mallissa Pavlan ohjaamo vahvistettuna Kuivalaisen etseillä ja repullisella itse värkätyillä osilla. Laskutelinekuiluihin lisäilty putkia ja nippeleitä.
Galdecalin podit ja ripustimet.
Lähes kaikkien MiG- sarjojen ongelma on imuaukko. Saadakseen oikeanlaisen imuaukon on etuosasta mallia otettava kaikki ylimääräinen muovi pois jotta saa tehtyä edes jotenkin kelvollisen ja asiallisen näköisen imuaukon kartioineen joten työtä riitti, mutta mielestäni tulos on kohtuullinen.
Suihkuputki saploineen on myös ongelmapaikka, tosin Revell on onnistunut omassaan ihan kohtuullisesti. Jälkipoltinta ohennellen ja miljoonalaatikosta turbiini niin ok. Suihkusuuttimeen, sablaan, lisätään vain säätörengas ja niin valmis, tietty maalit pintaan.
Maalaus hoidelti Model Masterin emaleilla ja Metalizereilla, lakkaus Humrolin lasipullosta. Ulkopinnat ruiskulla ja sisäpuoliset maalaukset pensselillä.
Kaikin puolin ihan kelpo malli Suomi-mallin tekemiseen, tulipahan selviteltyä mihin kaikki pikkutekstit kuuluu. Ainakin puolet vielä jäi puuttumaan, niitä kun ei ollut Revellin arkilla.

Kommentit

Annoin huonosti noita tähtiä, koska mielestäni noissa lähikuvissa näkyy se monen muunkin mallarin ikuinen ongelma - se ongelma siis on ne lähikuvat - ei niitä kannattaisi laittaa, koska normaalielämässäkään mallikisoissa malleja arvioivat tuomarit eivät käytä apunaan mikroskooppeja.
Joten annoin vain sen maksimin - viisi (5) tähteä.

Ja annoin nuo viisi tähteä, koska tajuan, että livenä tämä malli on varmasti aivan älyttömän hienoa nähtävää - ilman suurennuslaseja!
Paras näkemäni malli "Hopeanuolesta", kuten yksi työkaveri vannoutuneena MiG-miehenä asian ilmaisee. Ainoa puolen tähden miinus tulee liiallisesta lakalla lotraamisesta (kiiltelee ikävästi kuvissa…lähikuva ja salamavalo…sepä se…sepä se, puolikiiltävä/himmeä lakka olisi ehkä ollut parempi valinta) ja paneelirajojen korostamattomuudesta, jotka soisin olevan ainakin avautuvien luukkujen reunoja korostamassa; muista viis, ei niitä oikeassakaan koneessa ole.
Vähän samoilla linjoilla Raimon kanssa. Mieli teki lätkiä enemmänkin pisteitä, mutta pitäisi olla huonommat kuvat. :-)

Nokkakartion veistely on kyllä onnistunut erinomaisesti, ja tykkään detaljoinnista. En löydä yhtään virhettä ja yleisesti ottaen tässä on todella skarpin näköinen MiG. Ohjaamo, suihkuputki ja laskutelineet miellyttävät silmää.

Jotenkin se "vau" tästä puuttuu, mikä luultavasti johtuu käytetyn maalin monotonisesta rakeisesta olemuksesta ja armottoman makron yhdistelmästä. Metalli + lakka on hankala yhdistelmä, jos itse saan lähellekään noin hyvän omasta MiG:stäni niin tarjoan itselleni jotain hyvää.
Edellä on kaikki jo sanottu,mutta kyllä tuo ohjaamo ja omat lisätyöt ovat tosiian huippu hommaa.
On saatu tosiian mahtava malli,revellisitä korjaamalla sen virheitä.
Huolellisella työllä ja tutkimuksilla koneesta on saatu ihme mig 21F-13- revellin malli,mutta se vaaaauuhhh puuttuu.
Siis se jokin joka iskee silmään niistä malleista.
Mallihan on tosi loistavasti tehty. Sitä ei käy mitenkään kiistäminen.

En itse tee näitä modernimpien koneiden malleja, joten en osaa sanoa tarkkuuksista ja yksityiskohdista mitään, mutta pikku kritiikki kuitenkin sallittaneen:

Monissa ruiskumaalatuissa malleissa näkyy viime-ruiskusilautuksen jälkeen lievä appelsiininkuoriefekti. Koska en itse ruiskumaalaa, niin voin vain kysyä, että johtuuko se riittämättömästä ohentamisesta, vaiko onko se vain väistämätön perusominaisuus?
Jotenkin mallin kuvista näkyy kuitenkin sekin, joka pikkuyksityiskohtana ei tietysti mitenkään himmennä mallin muuta hienoutta.
Mallari tietää kyllä itsekkin tehneensä ensiluokkaista työtä, kun uskaltaa viedä kameran noin lähelle kohdetta. Upeaa jälkeä näin pienessä skaalassa. Erityisesti yksityiskohdat hivelevät silmää. Kun on näin hyvä malli, niin uskaltaa myös antaa yksityiskohdista kritiikkiä. Tuon metallipinta voisi olla hiukan säistetympi. Ainakin minun silmiini hiukan monotoninen. Esim. Pikkuisen eri sävyiset paneelit rikkoisivat pintaa. En tiedä onko se välttämättä realistista, mutta sillä saa sitä peräänkuulutettua wau-efektiä. Ja erityisesti koneen alapinnalle voisi olettaa myös kertyneen hiukan likaa.
Kiitokset kommenteista, ne kaiki ovat osuneet ja uponneet koska juuri ne ovat olleet tämän mallin tekemisen ongelmakohdat. On mennyt tunti jos toinenkin pohtiessa kuinka ne selvittäisi. Osa selvitettiin ja osaa ei sitten taas millään.
Paneeleissa oli paljon sävyvaihteluita ihan tarkoituksella, kuten oikeissakin lakatuissa MiGeissä, mutta lakkaus yllätti totaalisesti, osa häipyi ns näkymättömiin ja osa näkyy, mutta ei kamerassa eikä keinovalossa. Luonnonvalossa ne saa esiin kun osaa katsoa sopivista kulmista.
Maalaaminen on meikäläiselle pieni mörkö, pensselillä onnistuu kaikki pikkuinen, sisustat, telineet ja muut vastaavat. Mutta kun ulkopintoja pitää maalata malli saattaa olla viikkoja kaapissa. No luontuihan se jotenkin kun teki tämän mallin ohessa viisi muuta valmiiksi ja kaksi jäi maalausvaiheeseen, treeniä tarttis kun oli melkein kymmenen vuoden tauko edellisestä valmistuneesta mallista.
Kuvista, ihan tietoinen riski kun jäisi muuten aika valjuiksi. Näissä hopetorvissa kun ei ollut oikein muuta kuin kiiltävää pintaa…
Seuraavaksi Fokker F27 1/72, kone jonka tunnen paremmin kuin omat taskut, ja siihen sivuun trumpan 32 MiGi, tulikohan liian iso savotta.