Pienoismallit.net

Geschutzwagen Tiger fur 17cm Kanone 72 (Sf)

Saksalaisilta prototyypiksi jäänyt raskas telatykki, joka perustui 170 mm raskaaseen ”Matterhorn” tykkiin ja sen kuljetusalustaan, jona toimi Tiger II:n modifioitu runko. Huhtikuuhun 1945 mennessä Kruppin tehtaalta oli saatu yksi (?) kappale näitä telatykkejä osittain valmiiksi. Kuvia tästä jättiläisestä on olemassa minimaalisesti. Näissä kuvissa itse telatykin runko on jonkinlaisessa (kokoonpano) hallissa ja tykin osia (putki ja kehto) on ulkona odottamassa ilmeisestikin asennusta. Onko ollut tarkoitus, että ammunta voi tapahtua myös tykin ollessa rungon sisällä, on ainakin minulle jäänyt hieman epäselväksi. Rungon sivuilla olevat laidat ovat rakenteesta päätellen alaslaskettavat ja etuosassa on avattava ja suljettava luukku tykin tähtäimille, joten ainakin nämä seikat tuntuisivat puoltavat tätä teoriaa. Tykin ollessa rungon sisällä myös alas lasketun vastinlevyn asento tuntuisi puoltavan tätä seikkaa. Tykin mukana tulee myös pyöreä suuntalevy, joka on tarkoitettu käytettäväksi silloin kun tykki on pois vaunusta ja saatettu ampumakuntoon. Missä suuntalevy osineen on alun perin ajateltu kuljettavan, on sekin epäselvää. Suuntalevyn halkaisija on niin suuri, että jos sen on ollut tarkoitus olla kokoajan asennettuna tykin alle, niin suuntalevy ei mahdu vaunun rungon sisälle. Kyseessä voi tietenkin olla myös virhe itse mallissa. Jos ja kun tykki on ollut tarkoitus ottaa ulos ammunnan ajaksi rungon sisältä käyttäen apuna rungon takaosassa olevaa hässäkkää, joka kuvannee jonkinlaista vinssiä, on tykin ampumakuntoon saaminen ollut aikamoinen urakka. Voi tietysti olla, että suuntalevy on ollut tarkoitus kuljettaa erillisellä nosturilla varustetulla kuorma-autolla tai jonkinlaisella kuljetuspanssarilla. Koko systeemi vaikuttaakin olevan jotenkin järjenvastainen ja sopivan hyvin sodan lopun aikojen muuhun asesuunnitteluun (vrt E-100, Maus jne.).

Maalattu ruiskulla ja Tamiyan maaleilla, telat ovat Friukkarin.

Mallista ja sen rakentamisesta on ollut artikkeli Mallix lehdessä 6/2011.

t. Jake

Kommentit

Todella hienon mallin oot saanut taas tehtyä. Yksityiskohdat suorastaan sivelevät silmiä. Hienoa!! :)
Omasta mielestäni tykkillä oli tarkoitus ampua myös rungon sisässä. Myös ulkoiseen ammuntaan käytetty suuntalevy kulki mukana muistaakseni tässä takana olevassa häkkyrässä pystyasennossa.
Tosiiaan on kuin dokumentti kuvista,täydellinen malli.
Muutamista valokuvista voisi sanoa että museosta kuvattu.
Mahtavasti olet toteuttanut maalauksen ja säistyksen tässä.
Vanhennus ja kuluneisuus ihan nappiin.
Kaunisti olet saanut tuon tykkin harmaan ja panssarin eri värisuhteen tuossa.
Sopivasti korostaa toisiian,jonkinlainen dio olisi poikaa tässä.
Varmasti kiva rekyyli tuossa yhdistelmässä.
Enpä ole nähnyt näin kaunista samaa mallia missään vielä.
Vain tuo naamiointimaalaus olisi ehkä voinut olla jotain ihan sodan loppun keksintöä?
Tämä on vain oma makuasia(on se noinkin makea kuin mansikka).
Voisi hyvin olla viikkonmalli?
Juke 5.2.2014 10:40 Vastaa lainauksella
Hieno!

Itseäni kuitenkin mietityttää yksi juttu, en itse tunne esikuvaa, mutta esittelytekstistä sain sellaisen mieleikuvan, että tämä ei koskaan ole nähnyt taistelua, tai onko koskaan ollut edes kokonaan kokoonpantuna. Siinä tapauksessahan ei myöskään voisi olla kulumia penkeissä, ruostetta pakoputkissa jne (vaikka ne ovat mahtavasti toteutettu tässä mallissasi!). Mutta tokihan tämä voi kuvata tilannetta, jossa tämä olisi ollut operatiivisessä käytössä tai edes koekäytössä.

Kaunis malli, hieno toteutus, mielestäni todella kivasti toteutetut kulumat 4,5 palkkiristiä.
Voisiko tuo pyöreä alusta olla kuljetusasennossa kiinnitettynä vaunun rungon taka-alaviistopanssariin, josta se laskettaisi maahan ja tykki sen päälle?

Hieno malli BTW ;-)
Tervehdys ja kiitokset teille kommenteista,

Eerik, ehkä tosiaan jokin muu kuin tämä ns. Ambush kaavio olisi ollut paikallaan, kun kyseessä on tuollainen "lopun ajan vehje". Toisaalta tässä oli niin paljon herkullisen isoja pintoja leikkiä ruiskun kanssa, että oli pakko kokeilla vielä pystyn maalaamaan Ambush kaavion ja samalla myös kokeilla miten tuolloin uusi Badger ruiskuni selviytyisi tuosta urakasta.

Juke, tämä laite ei tosiaan koskaan nähnyt taistelua, mutta halusin kuitenkin kuvata sen hieman käytössä olleena. Samalla malli toimi hyvänä harjoittelualustana erilaisille pintakäsittelyaineille, koska ei olisi niin kovasti harmittanut, jos käsittely olisi mennyt ihan pieleen.

Jukka, ei huono ajatus tuon alustan kuljetuspaikaksi ja toimintamalliksi. Loogisesti ajatellen varmaankin järkevä paikka. Levy painaa varmasti jo sen verran, ettei sitä kovin helposti liikutella. Toinen vaihtoehto voisi olla, että levy olisi kokoajan kiinni tykissä ja kuljetusalustan pohjalla olisi urat ja kuljetinrullat levyä varten. Tykki ikäänkuin siis uitetaan / liuetetaan paikoilleen itse alustaa liikuttaen. Mallissahan ei tuollaista rakennetta ole, mutta kyse voi olla mallin virheestä tms.

t. Jake
viikon malli!
Varsin tyylikäs monsteri, ja todella hyvä mielestäni että lähdetty tekemään hieman elämää nähneen oloinen koska ne primerin punaiset variantit tästä on jo nähty.
Komea on vaunu!

On kyllä hyvät kuvat, koska mallia pystyy tarkastelemaan jokapuolelta! Hienoa jälkeä.

Itse tuli aikoinaan rakennettua tämä 17cm versio ja nyt kaapissa odottelee 21cm varustettu. Friulit on itsellekkin hankittu, koska sarjan omat telat ovat mielestäni mallin kompastuskivi. Sama vaiva on esim. Trumpeterin E-75 mallissa.

Puhetta oli tuosta "suuntalevystä", jolla tykkiä pystyi kääntämään kun se ei ollut vaunussa, niin World of Tanks pelissä levy kulkee vaunun mukana kiinnitettynä takatelineisiin.

Ohessa linkki:
www.pienoismallit.net/profiilit/4030/kuvat/kuvapankki/kuva_111473/

- Waltter
Hipoo täydellisyyttä.
Jos olisit alustan laittanut, niin se kruunaisi kaiken. Mutta varsinkin yksityiskohdat olet saanut upeasti näkyviin.
Taidolla tehty ja pojot kyllä täydet.
T.T
Viikon malli?
Komea on, pidän varsinkin maalauksesta (väreistä, sävyistä, teknisestä suorituksesta jne) vaikka fiktiivinen olisikin.
AJ 5.2.2014 19:42 Vastaa lainauksella
Moi Jake,

Wau!

Mitäs muuta tähän voi oikein sanoa, kun vielä kompata kaikkia edellä olevia kehuja. Kyllä tämä on taas mestarin osoitus huippuvaunumallista, jossa kuten edellä on jo todettu kaikki on kohdallaan; rakentaminen, maalaus, viimeistely ja säistys - vaunumallin "tekninen" suoritustaso on huikea.

Vaikeaa on keksiä, miten tätä kokonaisuutta voisi enää parantaa, muuten kuin lisäämällä figuja (vaikkapa vaunumiehistö) ja asiaan sopiva alusta, mutta silloin ko. jo dioraama, eikä pelkkä vaunumalli.

Pakko taas tässä yhteydessä todeta, että kaikkea ne sakuinsinöörit sitten suunnittelee ja keksii…Jentzin ja Doylen German Tanks opuksessa on muutamia kuvia tuosta melkein valmiista protosta ja mock-up versiosta.

Upea vaunumalli, enuff said. Parhain terveisin, AJ
Kiitos positiivisesta palautteesta, mutta eipä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Tässäkin on aikamoinen hajonta eli 2,5 - 5, kuten yleensäkin ;)

Waltter, takateline on yksi mahdollisuus suuntalevylle. Pitääkin "leikkiä" mallin kanssa ja tutkia miten homma toimisi. Jos suuntalevy on takatelineessä, niin silloin suuntalevy pitäisi laskea ensin alas, jotta tykki voitaisiin laskea alas, ja se olisi tykin takana eli väärässä päässä. On tietysti mahdollista, että vaunu peruttaa suuntalevyn päälle, mikäli suuntalevy mahtuu vaunun telojen väliin ja näin suuntalevy olisi oikealla paikalla ja tykki laskettaisiin sitten alas. Kukapa tämänkin tietää?

AJ, onko tuossa Jentzin ja Doylen kirjassa mitään mainintaa tästä suuntalevystä?

t. Jake
Olisi mukava tietää millä perusteella se 2,5 tähteä on annettu, on nimittäin sen verran alakanttiin annettu.
Juke 6.2.2014 09:11 Vastaa lainauksella
Asiasta perämoottoriin, aikoinaan Parolassa heittimistössä palvelleena testasimme erilaisia kuljetusmuotoja raskaalle heittimelle MT-LBV:n kanssa. Nykyäänhän sitä vedetään pyörillä vaunun perässä. Silloin panssarikorjaamo teki erilaisia virityksiä vaunun katolle ja vaunun sisälle, jotta kaikki osat saadaan kulkemaan mukana. Voin kertoa niitä joskus, jos joku haluaa tietää, mutta itse asiaan, joka on melkein off topic.

Heittimessä on vastin, eli pyöreä levy, jonka päällä heitin "makaa" ja joka ottaa rekyylin voiman. Vastin oli tuo hankalin osa heittimestä (ja painavin) joka piti saada tavalla tai toisella kuljetettua. Vastimen alta kaivetaan maata noin metrin verran, tarkistetaan ettei ole kiviä joka voisi ammunnassa halkaista vastimen ja sen jälkeen monttu täytetään soralla. Vastin ottaa varsinkin isoilla panoksilla ammuttaessa satojen tonnien painon rekyylin muodossa, olisikohan tässä tuo pyöreä "suuntalevy" myös ennemminkin vastin? Jos näin on, voisi kuvitella että sen aikasilla vaimennuksilla on saatu tehdä aika paljon töitä, että tykki on ollut ammuntakunnossa. Okei sodan aikana varomääräykset ovat "lievemmät", mutta anyway…
Kyllä varmasti tuo on ihan alakantiin arvostettu 2,5 tähteä,minimi olisi 4,5tähteä.
Ehkä jotkut ei kritikoi vaan paiskii noita tähtiä miten sattuu ja miellyttää.
Se on ehkä tehnyt paremman mallin kuin tuo???????????
Tai on sormi lipsahtanut hiirellä, sitäkin sattuu????
Se olisi parempi jos antaa tähtiä on pakko kritikoida malliakin kanssa.
Millä ja miksi nuo tähdet tuota mallista?
AJ 6.2.2014 10:38 Vastaa lainauksella
Moi Jake,

Joo, Jentzin ja Doylen opus sanoo seuraavaa tuosta pyöreästä suuntalevystä:

"Initially, the 360° traverse was to be activated by putting the complete vehicle on a turntable, but eventually it was decided to simplify the design by making provision for winching the weapon off the rear of the carriage on to a 360° traverse platform carried on the back" Tätä tukevat opuksen kuvat protosta ja mock-upista.

Eli kyllä tuo pyöreä suuntalevy oli kiinnitetty vaunun taakse, mutta aivan tarkasti miten ei ole selitetty, eivätkä kuvatkaan kerro sitä. Itse veikkaisin, että Jukka Purhonen lienee aivan oikeassa todetessaan, että "tuo pyöreä alusta olisi kuljetusasennossa kiinnitettynä vaunun rungon taka-alaviistopanssariin, josta se laskettaisi maahan ja tykki sen päälle". Näin siksi, koska kuvissasi 2, 3 ja 24 tykki on aivan oikein ampuma-, tulitusasennossa/valmiudessa ja kuten Emil Huttunen myös jo totesi, että "tykillä oli tarkoitus ampua myös rungon sisässä"; sekin pitää paikkansa perustuen mock-up kuviin.

Näin ollen tykillä pystyi ampumaan vaunun sisältä (vedettynä takaa jonkin verran ulos, siten, että tykkiä voi kääntää ja suunnata pyöreän suuntalevyn avulla ja tykki on ampuma-, tulitusasennossa/valmiudessa aivan kuten kuvissasi 2, 3 ja 24 ja "makaa" pyöreän suuntalevyn ja suorakaiteen muotoisen vastinlevyn päällä; putkien pää suujarruineen vaunun rungon etuosan kohdalla/päällä) ja vaunun ulkopuolelta (tykki vedettynä kokonaan ulos).

Spekuloin, että pyöreä suuntalevy olisi vaunun rungon taka-alaviistopanssarista jollain tavalla liutettu paikoilleen samalla, kun tykkiä on vedetty takaa ulos - tämä on siis puhdasta spekulointia, ei faktaa. Joka tapauksessa mielenkiintoisia sakuinsinööriratkaisuja - miten homma olisi käytännössä toiminut en tiedä.

Valitan, eipä vissiin auttanut paljoakaan, mutta eivätpä herrat Jentz ja Doyle myöskään osanneet sanoa enempää. Muuten Jentz ja Doyle tuovat myös esille faktan, että sakut suunnittelivat samalle vaunualustalle 305mm ja 420mm kranaatinheittimiä - hurjan kokoisia heittimiä…

Tämän tykkiasian selvittäminen vaatinee tykistöasiantuntijan, joten Jukka voinee tietää.

Terkuin, AJ
Nätti malli!
Moi ja kiitokset teille kaikille edelleen. Eipä noista pinnoista kannata ottaa murheita, yksi tykkää ja toinen ei. Ja joskus taas ihmetyttää ja joskus taas ei. Jännäjuttu, se 2,5 oli hetken pois Tomin kommentin jälkeen ja nyt se ilmestyi uudestaan. Hajonta on hauskaa ja tuikkii tuikkii tähtöset ;)

Kranaatinheittimessä vastinlevy tosiaan ottaa rekyylin vastaan. Tässä tykissä rekyylin ottanee vastaan tuo takimmainen levy, joka pitänee tuliasemassa kaivaa maahan. Etummaisessa suuntalevyssä on pienet pyörät, ja veikkaan, että ne eivät kestäisi rekyyliä. Sitäpaitsi tykki liikahtaa / potkaisee ammuttessa taaksepäin. Ammuttaessa putki perääntyy ja tässä tykissä myös lavetin yläosa liikkuu lavetin alaosan päällä. Tuo tykkihän suunnataan noin 20 astetta oikealla ja vasemmalle liikuttamalla lavettia tuon takimmaisen levyn päällä ja etupää liikkuu pyörien varassa pyöreän suuntalevyn päällä. Lisäsin yhden rakennekuvan.

AJ, jep Jukalla on jo ammattinsa puolesta sen verran vankka tausta näihin erilaisiin ase-asioihin, että ei varmaankaan kaukana totuudesta olla. Pitää edelleen tutkia itse mallia, josko asiaan tulisi sitä kautta lisää selvyyttä (tai epäselvyyttä).

t. Jake
Pitänee nyt olla se ensimmäinen joka kommentoi hieman muutakin kuin ylistyssanoja. :) Työnjäljessä ei ole mitään huonoa sanottavaa, mutta kokonaisuus jää kuitenkin mielestäni hieman vaisuksi. Toisaalta maalattavien pintojen ollessa kohtuullisen isoja, on mielenkiintoisen maalauksen toteuttaminen erittäin hankalaa. Sisätilat näyttävät ulkopuolta paremmalle, on chippiä, valumaa ja muuta kulumaa.

Mut nämä on näitä mielipidejuttuja. ;)
Jälleen huikea malli, osa kuvista kuin aidosta vehkeestä. Sisätilat on kyllä todella taidokkaasti vanhennettu/kulutettu, telasto ja telat upeat. Ulkoasu voisi olla hieman kuluneempi, mutta huikea on kyllä kokolailla.
Hei Jarmo!
Upea malli ja todella hienosti detaljoidut yksityiskohdat.
Näitä aiemmin tehtyjä malleja näköjään vielä löytyy julkaistavaksi.
Hienoa on miten joku on sekä tuottelias että samalla kertaa tekee kaiken pieteetillä ilman kompromisseja.
Livenä mallariurasi panssariarmeija on varmasti mykistävä!Joko on sata koossa?
Mikko
Kiitokset teille,

Mielipiteitä saa ja pitääkin olla, eihän siinä mitään pahaa ole.

Malleja on vitriinissä valmiina ehkä noin +150 kpl ja rakentamattomia en edes uskalla ajatella ;)
Kaikki valmiit mallit on kuvattu, mutta osan kuvista olen ottanut hieman heikkolaatuisella kameralla, väärillä asetuksilla ja väärällä valaistuksella joten kuvienlaatu on heikko. Pitäisi jossain vaiheessa jaksaa kuvata nuo epäonnistuneet uudestaan.

t. Jake
Jaken tapaan huikea malli. 2½ tähteä on pahasti alikanttiin. Malli on kasattu ja pintakäsitelty vallan mainiosti. Ainoa kohta, mikä pistää silmää, on tykinputken sininen sävy. Mielestäni saisi olla harmaa.
Moi Mika ja kiitos,
Kyllähän tuo koko tykki on maalattu tummanharmaalla. Ilmeisesti filtteröinti tekee sitten tepposet, ainakin kuvissa. Tuo on filtteröity sillä tummanharmaalle tarkoitetulla litkulla, joka tosin on sinertävä.
T. Jake
Sehän se näissä on kun pitäisi melkein olla ammattivalokuvaan vermeet että saa sävyt just eikä melkein, itsekin tuskaillut valojen yms kanssa eräänkin kerran…
Mites tämä upea möhkäle on jäänyt minulta huomaatta - noh, nytpä huomasin. Varsinaista "silmäkarkkia" jokainen valokuva!
Hienosti on myös telaketjujen sisäpinnat muistettu tehdä kuluneiksi niistä oikeista kohdista. Kumipintaiset telapyörät eivät varmaankaan syöneet metallin kiiltoa esiin telaketjuista yhtä paljon kuin nämä kumittomat versiot? Noh, tuo nyt ei kuulu tähän malliin - kunhan utelen.
Mahdotonta lisätä nuihin kehuihin mitään järkevää. Toi "ambush-camo" on todella hieno, niinkuin koko hoito!! Perhana, kun lipsahti tuo 4,5 kun piti laittaa täyvet!!
Kiitokset,

Tomi, tuo mallin valaiseminen, vaikka käytänkin päivänvalolamppuja, tuntuu olevan itselleni se kaikista vaikein ja hankalin asia.

Raimo, kyllä kumipintainen pyöräkin saa aikaiseksi metallisen kiillon telaan. Telahan voi olla pyörän kosketuskohdalta kiiltävä tai mutainen tai siinä voi olla hienoinen ruoste. Tämä riippuu siitä ajetaanko kuivassa maastossa, märässä ja mutaisessa maastossa jne. Esimerkikisi illalla vielä metallinen telanpinta voi aamukasteen ansiosta olla aamulla hienoisessa ruosteessa. Tässä esimerkki mutaisesta ja osin kuivahtaneesta telasta ja telapyörästä.

www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/16/15/111615.jpg

Kiitos Seppo ;)

t. Jake
ja tässä yksi esimerkki, miten kumipyörä kiillottaa telaa

andreaslarka.net/ps164032/16403226.jpg

Telat ovat siitä veikeät mallailtavat, että niissä ei varsinaisesti ole yhtä oikeaa tapaa. Haaste on siinä, että saa telat kertomaan samaa tarinaa mitä muukin malli…
Jep,

Jaakko löysi hyvän kuvan. Itselläni vastaava löytyy vain paperimuodossa.
Näihän se on, että telat (ja pyörästö) voivat olla lähes minkälaiset vain, koska kaikki riippuu siitä minkälaiseksi malli halutaan ilmentää. Märkä muta, kuiva muta, näiden välivaihe, pölyiset, kiiltävät, ruosteiset. Tässä vielä yksi esimerkki:

www.pienoismallit.net/media/kuvat/11/16/16/111616.jpg

t. Jake
AJ 17.2.2014 20:34 Vastaa lainauksella
Moi Jake,

Onnittelut ansaitusta viikon mallista. Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ,

t. Jake
Tässä olis tämmönen linkki näistä Hitlerin hirviöistä …

strangevehicles.greyfalcon.us/PANZERKAMPFWAGEN%20VIII%20MAUS.htm