Pienoismallit.net

P-39

Eduartin rakennussarjasta väännetty malli, joka kuvaa Neuvostoliiton käytössä ollutta Airacobraa. Malli oli pari vuotta laatikossa kasattuna, maalattuna ja lakattuna. Kuitenkin maalli ja lakka reagoivat keskenään ja lakka kupli. Annoin mallille "pimeähoitoa" pari vuotta, eli malli oli laatikossa… ja ihme tapahtui: kuplinta hävisi ja pinnasta tuli kohtuu siedettävä. Nyt sitten innostuin ja litkuttelin mallin sekä rakensin loput osat paikoilleen sekä mattalakkasin koko "komeuden".
Maalin lohkeamat tuli vetäistyä liian nopeasti, joten armottomat lähikuvat paljastavat niiden osittaisen epäonnistumisen. Pakokaasuvanat ovat myös ehkä turhan terävärajaiset, mutta siinä ne nyt on. On tämä tässä asussaan kuitenkin komiampi kuin siellä laatikossa :)

Kommentit

Airacobra on mun mielestä niin tyhymän näkönen kone että se on oikiastaan pirun siisti. Hyvältä tuo mallikin minun silmään näyttää, en tiä onko kuvat ehkä hivenen tummia, vai alakaako se jo näkö hämärtyä iän myötä. Four points ainaki.
Tänks… kuvat o aika tummia, ku ov valakone pahavi… Pittäis hommata tummempi taustapahavi.
Eipä hassumpi pimeän hoitoa saanut dark side aircobra;
Onko tuo ohjaamon vihreä noin vaalea?
Niin kuin russian interior green?
Kyllä tuo eka kuva on tumma,johtuu valosta varmaan,tai kamerasta.
Tuossa eka kuvassa näkyy tuon aircobran isorokon arvet.
Antaa sopivasti vanhennusta tuohon dark side aircobran.
Rissanen tykkää paljon. Kone on yksi kauneimmista. Malli on kuvia lukuunottamatta aivan hieno. Pojotus puuttuu…nelkku.
PhantomII 25.1.2014 10:55 Vastaa lainauksella
Katselin omaa tunnarivarastoani, josta löytyy myös setti Venättän Airacobralle, johon olivedrabin lisäksi on suihkittu sakumannien tummanvihreää (RLM71). Nyt sellainen on näytillä sitten. P-39 on aina vaikuttavan näköinen mallina ja erityisesti venäläisessä kuosissa.

Yhden muotoseikan muistaisin lukeneeni P-39:n käytöstä: vaikka olisikin luonnollisempaa kulkea vasemmasta ovesta, niin lentäjät ilmeisesti kuitenkin yleensä käyttivät oikean puoleista ovea. Tämä johtuu siitä, että vasempaan oveen - kuten malleissakin - oli kiinnitetty koneen hallintalaitteistoa. Näin ollen oli käynti koneeseen mukavampi tehdä vastakkaiselta puolelta. Tätä seikkaa ei mallien valmistaja ole tainneet ottaa huomioon missään P-39-mallissa.

Vaikka noin olisikin ollut, ei tietenkään ole virhe tehdä P-39:ä vasen ovi auki - varsinkin kun se malleissa on usein ainoa mahdollisuus.
Hyvin onnistunut myös tuo "Ilmakäärmeen" pakoputken ruostutus.
Läheltä liippaa ettei potkuri pyöriessään osuisi maahan? Eikös Airacobra ollut hieman takakenossa kentällä seistessään?
Plussaa myös siitä, että noin pitkän pimeähoidon jälkeen sait tämän valmiiksi. Itse aikoinaan heitin samaisen mallisarjan roskikseen - yritin sovittaa siihen kellukkeita (yksi iso ponttooni koneen alle ja kaksi pientä ponttoonia siipien alle) - vaan pieleen meni tuo projekti. Nimeksi olisi tullut Seacobra - noh, ei aina voi kaikki suunnitelmat onnistua.
Tähän pakoputkien ruostumiseen haluaisin laittaa kommenttia.
Minulla on P-39:n ja P-40:n pakoputket.Vaikka ne ovat viettäneet 60 vuotta maastossa niissä ei ole yhtään ruostetta.Samoin kaikki amerikkalaiset pakokaasun kokoojat ja putket ovat olleet suorastaan erinomaisessa kunnossa.(olen käynyt 117:lla sota-aikaisella lentokoneen putoamispaikalla)
Ennen sotia valmistetussa Ju-52:ssa oli myös erittäin hyväkuntoiset pakokaasun kokoojat.Sen sijaan hallussani oleva Bf-109 G-6:n pakoputki on totaalisen ruosteessa.Raaka-aine pula alkoi vaivata Saksaa sodan edetessä.
Mutta onpa tuo Mersun pakoputki tosin viettänyt 60 vuotta suoperäisessä maastossa.

Ohjeeni on,että älkää mallintako koskaan ruostetta pakoputkiin.Kuumuudesta johtuvia värimuutoksia ja palokaasun jäänteitä kylläkin.

Airacobran vasemmassa ovessa ei ole kiinni hallintalaitteistoa,mutta vasemmalla puolella ja osittain oviaukkoon ulottuen on kaasukahva laitteineen.Sen vuoksi suosittiin oikeasta ovesta kulkua.

Tapio:Ihan kivalta näyttää tuo malli,mutta tummista kuvista johtuen en lähde tähdittämään.Sorry :)
Kiitän kommenteista. Harmi ettet saanut "Seacobraa" valmiiksi RAimo. Olisi ollut hienoa nähdä se. Mutta onhan niitä lukemattomia koneita vielä, mitkä voi varustaa kellukkeilla ;)
AJ 25.1.2014 15:19 Vastaa lainauksella
Moi Tapio,
Ihan kivasti onnistunut P-39 Airacobra. Kuten Harri H edellä toteaa ruostetta viljellään turhankin paljon pienoismalleissa. Joka tapauksessa hyvän näköinen Cobra, vaikka kuvat hieman tummahkoja ovatkin - hyvin tehty venäläisversio.

P-39 versioita valmistettiin hieman yli 9500 kpl:tta, joista yli puolet 4789 kpl:tta toimitettiin Neuvostoliittoon. 7.10.1942 "Isä aurinkoinen" eli Stalin pyysi henkilökohtaisesti USA:n presidentiltä Rooseveltilta länsiliittoutuneita toimittamaan erityisesti lisää Airacobra ja Spitfire hävittäjiä. Puolestaan P-39 Airacobran seuraajia P-63 Kingcobria valmistettiin 3303 kpl:tta, joista yli 2/3 eli 2400 kpl:tta toimitettiin Neuvostoliittoon. USAAF:n Kingcobrat eivät osallistuneet operatiivisiin taistelulentoihin, toisin kun NL:n Kingcobrat sitä suuremmassa määrin. Jostain kumman syystä neuvostopilotit rakastivat Airacobria ja Kingcobria, kun taas amerikkalaispiloteille ne olivat enemmän tai vähemmän kirosanoja. Ilmeisesti Airacobrat/Kingcobrat sopivat paremmin NL:n taktiseen lentotoimintaan matalalla kuin USA:n strategiseen lentotoimintaan korkealla…who knows…

Mainio venäläiscobra! Parhain terveisin, AJ
PhantomII 25.1.2014 19:12 Vastaa lainauksella
Jep, sorry! Ei tietenkään ovessa voine olla esim. kaasukahvaa tms. vekotinta. Jotain muutakin ovessa taisi olla, kuin kaasukahva tiellä kulkua hankaloittamassa. Erikoista sinänsä, että moinen konstruktio ylipäänsä tehtiin. Ehkä helpottamaan poistumista hätätilanteessa?

Tästäpä tuli mieleen, että F-104:ssä muuten kuomu aukeaa myös "vastakkaiseen suuntaan" eli oikealle. En tiedä, miksi mutta jos joku tietää niin valaiskoon tiedollaan. Lähes aina, ellei kuomut aukea taakse tai ylös, niin ne aukeavat vasemmalle, joka jotenkin tuntuu luonnollisemmalta.
Tuo Harrin mainitsema pakoputkijuttu oli uutta. Aina sitä oppii :)
Jos katsoo tuota kakkoskuvaa, niin näkee kuinka kaasu- ja muut kahvat on osittain oviaukossa. Siinähän taitaa olla seossäätö ja lapakulman säätökahvat kans. Ahdastahan siinä oviaukossa siksi tulee.
Kuvat on tummia, my bad. Mutta Harri, no problems, en laittanut tähditys mahdollisuutta ollenkaan. Sanallinen kommentointi on ana tärkeämpää.
Oippa 26.1.2014 01:54 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
P-39 versioita valmistettiin hieman yli 9500 kpl:tta, joista yli puolet 4789 kpl:tta toimitettiin Neuvostoliittoon. 7.10.1942 "Isä aurinkoinen" eli Stalin pyysi henkilökohtaisesti USA:n presidentiltä Rooseveltilta länsiliittoutuneita toimittamaan erityisesti lisää Airacobra ja Spitfire hävittäjiä. Puolestaan P-39 Airacobran seuraajia P-63 Kingcobria valmistettiin 3303 kpl:tta, joista yli 2/3 eli 2400 kpl:tta toimitettiin Neuvostoliittoon. USAAF:n Kingcobrat eivät osallistuneet operatiivisiin taistelulentoihin, toisin kun NL:n Kingcobrat sitä suuremmassa määrin. Jostain kumman syystä neuvostopilotit rakastivat Airacobria ja Kingcobria, kun taas amerikkalaispiloteille ne olivat enemmän tai vähemmän kirosanoja. Ilmeisesti Airacobrat/Kingcobrat sopivat paremmin NL:n taktiseen lentotoimintaan matalalla kuin USA:n strategiseen lentotoimintaan korkealla…who knows…
Ryssillä oli tapana modifioida näiden "lend and lease"-koneiden aseistusta. Mm. Pekurin BW:n alasampunut Hurricane käytti 12.7 mm aseistusta, senhän näkee omin silmin Tikkakoskella.

Airacobraan oli varmasti tehty vastaavia sovelluksia, mitkä saivat meidän ohjaajamme luulemaan niitä Kingcobraksi.

I. Juutilainen ilmoitti ampuneensa P-38:n alas mereen, vasten kaikkia tositteita.
Tästä on kiistelty vaikka kuinka kauan.
Kuitenkin tiedustelu- ja valokuvauslennot ovat todistaneet P-47 ja P-38 koneiden tomineen Suomen rintamalla. ( mm. Sekee -43 ). Heinäkuu -43.
Nämä kuvat ovat ihan kaikkien nähtävillä sota-arkistossa.
Oippa kirjoitti:
Ryssillä oli tapana modifioida näiden "lend and lease"-koneiden aseistusta.
Itsekin olen siipiaseistuksen tästä mallista poistanut (ihan kuin Tikkakosken Airacobrassakin oli)
AJ 26.1.2014 12:44 Vastaa lainauksella
Moi,
Hieman OTT, mutta sivuaa kuitenkin oleellisesti P-39 venäläiscobraa.
Oippa kirjoitti:
Ryssillä oli tapana modifioida näiden "lend and lease"-koneiden aseistusta. Mm. Pekurin BW:n alasampunut Hurricane käytti 12.7 mm aseistusta, senhän näkee omin silmin Tikkakoskella. Airacobraan oli varmasti tehty vastaavia sovelluksia, mitkä saivat meidän ohjaajamme luulemaan niitä Kingcobraksi.
Ilmeisesti venäläiset modasivat melkoisesti saamiaan "lend and lease"-koneita; Tapiohan on osuvasti poistanut siipi-kk:t lekomallistaan. Petri Manninen on aikoinaan laittanut oivan linkin noista "lend and lease" lekoista yms… www.pienoismallit.net/linkit/13/ Tuolla saitilla on mm. profiilipiirros P-39D-2 "White 37" of Guards Snr.Lt. V.I. Fadeev, CO of the 3-rd Squadron, 16 GIAP. Kuban', April-May, 1943 melkein vastaavanlainen leko kuin Tapion kone lend-lease.airforce.ru/english/articles/romanenko/p-39/part2.htm Mielenkiintoisia nämä neuvosto- Airacobrat & Kingcobrat ja neuvostopilottien kiintymys niitä kohtaan.
Oippa kirjoitti:
I. Juutilainen ilmoitti ampuneensa P-38:n alas mereen, vasten kaikkia tositteita.
Tästä on kiistelty vaikka kuinka kauan. Kuitenkin tiedustelu- ja valokuvauslennot ovat todistaneet P-47 ja P-38 koneiden tomineen Suomen rintamalla. ( mm. Sekee -43 ). Heinäkuu -43. Nämä kuvat ovat ihan kaikkien nähtävillä sota-arkistossa.
Tämä on myös mielenkiintoista, sillä P-38 koneita ei toimitettu amerikkalaisten toimesta Neuvostoliittoon "lend and lease" ohjelman puitteissa ja puolestaan P-47 koneita toimitettiin NL:ään ainoastaan tasan 195 kpl:tta ko. ohjelman puitteissa. Joten jotain P-47 lekoja lienee toimineen Suomen rintamalla.

Onko noista mainitsemistasi P-38 ja P-47 kuvista linkkiä ja jos ei ole, voitko laittaa kuvat (oletan, että sinulla on ko. kuvat), kiitos. Parhain terveisin, AJ
Yksi oletushan tuolle P-38:lle on että punailmavoimat olisi käyttänyt sotasaali FW 189 konetta. Mutta pääasia on että Illu ampui neukun alas, ihan sama millä lensi ;)
Vielä palatakseni tuohon pakoputki juttuun.Kävin kellarissa ja löysin tämän Airacobran pakoputken.Onhan siinä hieman ruostetta,mutta eipä ihme,onhan se viettänyt noin 60 vuotta taivasalla.Tosin tuo ruoste on erittäin pinnallista.Se ei ole syövyttänyt metallia yhtään.Tästä voinee kuvitella miltä tuo pakoputki on näyttänyt aikoinaan.

www.pienoismallit.net/profiilit/436/kuvat/kuvapankki/kuva_112438/
No onpa tosiaan siistissä kunnossa. Mulla on Skodassaki pahemmassa kunnossa ;) Lähinnä oikea väri olisi siis matta-alumiini ja hieman värimuutosta siihen. Kiitti kuvasta :)