Pienoismallit.net

Audi R10 TDI

Mulsannen suoran vauhtihirviö

Audi R10 TDI on dieselkäyttöinen LMP1 (Le Mans Prototype) -luokan kilpa-auto. Se esiteltiin 13.12.2005, ja sillä voitettiin vuonna 2006 Sebringin 12 tunnin ajo, sekä Le Mansin 24 tunnin ajo. Se on ensimmäinen dieselmoottorilla varustettu auto, jolla on voitettu edellä mainitut legendaariset kestävyyskilpailut.
Auton valmistaja on saksalainen Audi Motorsport.

Revell julkaisi tämän mallin vuonna 2007. Tuntuukin tosi omituiselta, että viimeksi tätä ennen jokin ns. suurista muovimallien valmistajista oli julkaissut 1/24 skaalassa urheiluauton prototyypin mallisarjan vuonna 2000 - tuolloin julkaisija oli Tamiya, ja se malli oli Toyota GT-One. Siispä ennen tätä Revellin Audin julkaisua mallarit joutuivat kärvistelemään seitsemän vuotta ilman tämän luokan uusia automallisarjoja.

Kannattiko tätä sitten odottaa? Mielestäni ei, koska sarjan laatu ei pahemmin kehuja ansaitse. Laatikon merkintöjen mukaan Revell on valmistuttanut tämän Puolassa 2007. Yllättäen tässä ei sitten voidakaan enää puhua siitä kuuluisasta saksalaisesta laadusta.

Ensinnäkin muoviosissa oli hillittömät määrät ylimääräistä muovipursetta ja osien yhteensopivuus kauttaaltaan oli melko kauheaa. Malli oli varustettu moottorilla (siis muovinen, rakentamaton, toimimaton) - ja kun tuon moottorin (jonka kaikki muodot oli älyttömästi LIIOTELTU) sijoitti valmiiksi rakennettuna paikoilleen, niin huomasi, että "konepelti" ei sitten mahtunutkaan sen moottorin päälle - kauheat rakoset jäivät irvistämään joka puolelta - siis TODELLA KAUHEAT RAKOSET. Ratkaisin asian niin, että viipaloin raakasti veitsellä/sahasin moottorista ne osat pois, jotka estivät tuon konepellin kiinnittämisen paikoilleen.
Noh, tuon jälkeen moottoria ei sitten enää kehdannut esitellä, joten oli pakko liimata se konepelti visusti paikoilleen.

Myös auton korin kiinnittämisessä pohjalevyyn oli melkoisia ongelmia - tässäkään projektin kohdassa "mikään ei sopinut mihinkään" - jouduin veistelemään/leikkaamaan muoviosia pois esim. ohjaamon sisuskaluista ilkeän paljon - että lopulta edes sain korin etuosan liimattua auton pohjalevyyn kiinni. Ja kaikki tuo vaati kauheat määrät viilaamista/hiomista,.

Kaikkiaan tässä mallisarjassa oli 105 muoviosaa + 4 kumirengasta. Myös renkaista joutui vuolemaan pois isot siivut ylimääräistä kumia. Rakennusohjeet väittivät, että ne leveämmät renkaat asennettaan auton keulaan - I don´t think so - vai miten tuo pitäisi puolaksi sanoa?

Oma mielipiteeni on, että tämä mallisarja ei sovellu ainakaan kokemattomille mallareille. ¨
Melkein sanoisin, että en suosittele tätä oikeastaan yhtään kenellekään.
Harmi, että Revell meni tästä erittäin mielenkiintoisesta kilpa-autosta tekemään näinkin surkean muovimallisarjan.

Ja tuohan ei ole mikään "absoluuttinen totuus" - vaan ainoastaan oma mielipiteeni. Nimittäin internetin ihmeellisessä maailmassa tätä mallisarjaa on lähinnä kehuttu …

Kommentit

Hieno auto ja taattua laatua jälleen kerran. Ei huomaa kyllä mistään, että sarja on ollut huonoa laatua.

Vastaus kysymykseesi: nie sądzę.

EDIT: Ihan mielenkiinnosta, kauan sulla nokka tuhisee tälläisen rakentamisessa, kun sulta tulee melkein viikoittain malli ulos. Vai onko sulla aina monta mallia kerralla työn alla?
Jussi Tee kirjoitti:
EDIT: Ihan mielenkiinnosta, kauan sulla nokka tuhisee tälläisen rakentamisessa, kun sulta tulee melkein viikoittain malli ulos. Vai onko sulla aina monta mallia kerralla työn alla?
On koko ajan monta mallia työn alla.
Jussi Tee kirjoitti:
Vastaus kysymykseesi: nie sądzę.
Ööh - mihin kysymykseeni - minulla on tuo puola hieman ruosteessa?
Sitä se on kun revelli tekee alivalmistajalla mallit ,eikä valvo laatua.
Kuten aina eipä voi kuin ihmetellä tuotantoa ja laatua leinon mallari ateljeesta.
Laatu mallia se tekee,jollei ole koko perhe tai suku pistetty hommiin,vain vitsi.
^ Merci Eerik - oletko muuten ajanut joskus autolla Mulsannen suoran?
Taattua Raimo laatua!
Raimo Leino kirjoitti:
Jussi Tee kirjoitti:
Vastaus kysymykseesi: nie sądzę.
Ööh - mihin kysymykseeni - minulla on tuo puola hieman ruosteessa?
"I don´t think so - vai miten tuo pitäisi puolaksi sanoa?"
Olen tullut ajatelleeksi että kun nykyäänkin malleissa on näitä muovipurseita niin ajattelevatkohan valmistajat näin:"enemmän muovia samaan hintaan vaikkakin yhteensopivuuden kustannuksella,meidän malleissamme saat tuplamäärän muovia samaan hintaan kuin kilpailijoittemme malleissa".Siis eletään jo yli 2000 lukua ja vieläkin joskus joutuu höyläämään muovipurseita malleistaan.

Sitten sivutaan aiheesta ja arvostelen tekemäsi mallin,tyypillistä Raimoa,malli on kauttaaltaan upea,varsinainen katseennaulija,ei mitään vikaa.
Raimo Leino kirjoitti:
^ Merci Eerik - oletko muuten ajanut joskus autolla Mulsannen suoran?
En ole noita auto miehiä,täällä päin kun autolla ei tee mitään.
pirulliset aamu ja iltaruuhkat ,eikä pariisissa voi parkeratta oikeen mihinkään.
Metro,bussi ja juna on paras liikumaväline.
Olisi se mukavaa koitaa jollain menohirviöllä mennä tuo suora ja koko rata.
Nätti on auto. Eikös ne leveet eturenkaat ole sitä varten että saadaan enempi pitoa kääntäessä?? :D
Harmi, että Revell on mennyt aina vaan huonompaan suuntaan toteutuksissaan. Toivon mukaan ei mallien taso laske MPC:n tasolle :/
Kiva lisäys kokoelmaasi. Ja huippu osaamista. Kevyt säistys on hjuva-ashia. Kaikki toimii. Great. Perfekt. Kateellisena pudotan puolikkaan täysistä… tai sitten en.
T.T
Timo Vuokila kirjoitti:
Siis eletään jo yli 2000 lukua ja vieläkin joskus joutuu höyläämään muovipurseita malleistaan.
Monet Revellin uusista mallisarjoista ovat olleet varsinaisia helmiä - ja kaiken lisäksi edullisia verrattuna esim. japanilaisiin kilpailijoihinsa. En tiedä sitten, että vaikuttiko tämän sarjan surkeuteen tuo valmistusmaa - missä lie "nyrkkipajassa" pöydän alla huonossa valossa suunniteltu.
MarcoMaidell kirjoitti:
Eikös ne leveet eturenkaat ole sitä varten että saadaan enempi pitoa kääntäessä?? :D
Heh, ilmeisesti rakennusohjeiden laatija on ajatellut nimenomaan noin.
Timo Rissanen kirjoitti:
Kiva lisäys kokoelmaasi.
Kun katsoo noita kokoelman autoja, niin tuntuu oikeastaan omituiselta, että Audi näin nykyaikana on päättänyt valmistaa avoauton Le Mansin 24 tunnin kisaan. Luulisi, että jokainen kuski ajovuorollaan joutuu kauheaan rääkkiin tuollaisessa avopulkassa säiden armoilla istuessaan - autosta revitään koko mahdollinen suorituskyky irti ja sen ajovuorokauden aikana usein sataa vettäkin ja yöllä on tietysti pimeää. Eipä ole tuulilasinpyyhkijöistä tuossa apua.
Jussi Tee kirjoitti:
EDIT: Ihan mielenkiinnosta, kauan sulla nokka tuhisee tälläisen rakentamisessa, kun sulta tulee melkein viikoittain malli ulos.
No tätä Audia tuli väsättyä n. kahden kuukauden vapaa-ajat - aloitin tämän mallin viime vuoden marraskuun lopulla. Projektin ns. maalinkuivumismallina oli Revellin 1/72 P-47D Thunderbolt - siis ihan perus "markettirevelli" - ja se on yhä edelleen keskeneräinen.
Raimo Leino kirjoitti:
sen ajovuorokauden aikana usein sataa vettäkin ja yöllä on tietysti pimeää. Eipä ole tuulilasinpyyhkijöistä tuossa apua.
Moottoripyöristä viisastuneena tuntuu välillä ettei se vesi pysy visiirissä reilussa nopeudessa, kun taas tuulilasin vesikalvo peittää mukavasti. Ajoviimaa se toki vähentää. Kuskin kastumiseen muuten en sitten ota kantaa… Pimeällä se on kai yksi lysti oli se lasi välissä tai ei.

Sitten itse mallista jos sanotaan sananen, olet onnistunut tekemään irvikuvasta esittelykelpoisen. Oma R10 jatkoi seuraavalle omistajalle osien tutkimisen jälkeen, ei vakuuttanut. Tiedä sitten miksi revell on päästänyt tällaisen markkinoille, firmalta kun samaan aikaan saa korkealaatuisiakin sarjoja. Ainakaan itse en voi tätä kehua.
Markus Salminen kirjoitti:
Oma R10 jatkoi seuraavalle omistajalle osien tutkimisen jälkeen,
Eikös tuo ole täysin vastuutonta mennä siirtämään hermoromahdus itseltä jollekin toiselle?
Hehee ;-)

Juu, siis melko kauhean mallisarjan Revell meni Puolaan teettämään.
AJ 25.1.2014 15:33 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Kun rakennuskertomustasi ja Markus S:n kommentteja tavaa, niin tuntuu melko ihmeelliseltä, että olet ylipäätään saanut Audin valmiiksi - sinulla on hyvät hermot.

Itse Audi R10 TDI LMP1 autopienoismallisi on tuttua laatuasi ja lopputulos on erittäin hieno! Loistomalli hyvään 1/24 skaalan Le Mans racereiden joukkoon. Valokuvat ovat taas huippuja ja erityisesti tykkään tuosta ryhmäkuvasta.

Upea joukko hienoja kilpureita! Parhain terveisin, AJ
Markuksella on kyllä näkemystä ja kokemusta ja kokemusta varsin paljon ainakin kaksipyöräisistä,
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
On muuten saatettu ajaa jäärataa samoissa kisoissa aikoinaan?? Tai oikeastaan olet sitä ikäluokka, että oli SML:n valvojana monilla Jääradan SM:llä ja crossikisoissa… ja muuan kerran kansallisisissa RR:ssä.[/oftopic] joten siihen on uskomista aika lailla.
Oikeastaan koko tämä kommentti olisi joutanut koko oftopicin sisään.