Pienoismallit.net

Quick Silver Mustang

The Resurrected Veteran

Quick Silver Mustang on yli kahdensadan eri Mustangin osista koottu, periaatteessa uusi kone. Sen kuviointi ei vastaa mitään ollutta sotakonetta, vaan kuviointi on osa kunnianosoitusta veteraaneille. Koneen kuvioinnin erikoisuudet aukeavat kun käy lukemassa tämän linkin.
Olen pitkään halunnut rakentaa kiillotetun alumiinipintaisen Mustangin ja alunperin sen piti olla siipiä myöten kiillotettua alumiinia. Löytäessäni Quick Silverin, annoin siipien verran periksi alkuperäisestä suunnitelmasta. Toinen seikka joka liittyi ehdottomasti myös tähän projektiin, oli päällystää se Bare Metal Foil alumiinilla. Vaikka paremmin kiiltävän pinnan olisi saanut aikaiseksi Alcladin metallimaaleilla, niin tässä olikin tarkoitus hioa omia foilaus taitoja. Foilin ilmettä heikentää sen alla olleva liimapinta joka saa pinnan näyttämään epätasaiselta, sillä liima jää selvästi nypyille kun sen poistaa taustapaperistaan ja tämä näkyy myös valmiiksi foilatussa pinnassa foilin asettuessa liiman nyppyläiseen muotoon. Ehkä tähän auttaisi aivan uunituore Foili, mutta kun pakkauksissa ei ole päiväyksiä, ei ole järkeä ostaa miljoonaa pakettia foilia että löytää yhden jossa on aivan tuore liima. Alcladilla maalattuna olisi tullut ihan toisenlaisia ongelmia esimerkiksi siirtokuvien tekemiseen ja laittamiseen. Siirtokuvat olen piirtänyt ja tulostanut itse, lukuunottamatta tähtikokardeja jotka ovat kaupallista valmistetta. Maihinnousuraidat maalasin pintaan teippimaskeja käyttäen eikä alumiinifoilikaan tykännyt teippaamisesta pahaa, vaikka pelkäsinkin että foilit irtoavat teippien mukana. Siirtokuvien piirtämisessä oli vaikeinta saada näkymään kiillotettu alumiin läpi siirtokuvien. Nokan mustalla maalatun alueen päällä oleva teksti ja sen läpi tuleva alumiini, sai aikaan hieman harmaita hiuksia. Nokan mustan alueen päällä kuuluu olla metallihileitä ja tämän toteutin ruiskuttamalla Alclad chromea hyvin ohuesti.
Koska tykkään lentävistä koneista, oli haaveena tehdä tästä myös sellainen. Aluksi maalasin ja rakensin erilaisia yrityksiä jolla saisi paikallaan olevan näyttämään pyörivältä potkurilta, mutta mikään ei näyttänyt vaan oikealta. Lopulta päätin että jos haluaa että potkuri näyttää pyörivältä, se on laitettava pyörimään. Niinpä marssin Hobby Pointiin ja sieltä löytyi sähkömoottori 7mm halkaisijalla, joka sopisi juuri ja juuri nokan sisälle. Asensin moottorin paikalleen Magic Sculp kitillä joka saisi samalla eristää mahdolliset lämpöongelmat moottorin ja muovin välistä. Ohjaamoon rakensin Eduardin etsiohjaamon, mutta se on väärän värinen enkä lähtenyt sitä maalaamaan uusiksi, sillä se olisi ollut taatusti huonompi lopputulos. Myös pilotti on vanhanaikaista mallia, vaikka tämän koneen oikea pilotti käyttää nykyaikaisia varusteita. Mutta koska en omaa automallarina ylimääräistä pilottivarastoa, päädyin maalaamaan tähän vanhanaikaisen pilotin. Alusta koostuu puupalikasta jonka päälle maalasin muovilevystä tehdyn pienen kiitoradan pätkän. Maalaus alkoi harmalla tasaisella pohjalla, jonka päälle maalasin raitoja harmaata koko ajan vaalentaen. Lopulta teippasin valkoisten raitojen alueen pintaan ja niiden päihin teippasin 6mm teipillä 4 palaa kumpaankin raitaan. Maalasin raidat ensin harmaalla hieman sävytetyllä valkoisella, jonka jälkeen poistin ensimmäisen teipinpalan ja maalasin sen paljastaman kohdan valkoisella siten että valkoinen ei peittänyt kokonaan harmaata pohjaa. Sitten poistin seuraavan teipin pätkän, ja maalasin molempia paljastuneita alueita taas harsolla valkoista maalia. Tämä jatkui kunnes kaikki teipin palat oli poistettu ja maalattu. Loput pinnasta tuli tehtyä Tamiyan weather setin aineilla, pääasiassa valkoisella, mustalla ja ruskealla. Alusta alle kaivertelin kolon johon asensin tarvittavat sähköt.

Kommentit

No onhan ollut hommaa. Mutta työ tekijäänsä kiittää.
Foilaus näyttää onnistuneen ihan hyvin. Niinkuin muukin kasaus.
Ja tuo moottori kruunaa kaiken. Uskoisin, että tätä aletaan kopioimaan välittömästi. Eli kiitos vinkistäsi.
Upea laite ja vielä pienessä mitassa.
Paneeliuriin olisin toivonut pientä korostusta. Kuin myös ehkä pakokaasuvanat..
Great.
T.T
Hieno liikkeen tuntu ja viimeistelty kokonaisuus. Tykkään :-)
Hyvä foilausharjoitus joka tuo esiin kaiken sen, miksi en ymmärrä että kukaan viitsii foilia käyttää, kun Alclad on keksitty :) foilista ja korostamattomista paneeliurista huolimatta hieno ja erilainen malli. Kiva nähdä tämä lopullisessa kuosissaan livenä. Tykkään xxxx -verran
Pidän ideoinnistasi! Mutta erityisesti pidän siitä, että idea on toteutettu ja vielä näin hyvin!
Oiva idea ja makea toteutus,olisi se näky joku nelimoottorinen pommikone samalla lailla tehtynä.
Olisiko se parempi jos tuo teline olisi läpinäkyvää muovia niin se ehkä niin näkyvä tuossa nyt kuin musta?
eerik oksanen kirjoitti:
Oiva idea ja makea toteutus,olisi se näky joku nelimoottorinen pommikone samalla lailla tehtynä.
Olisiko se parempi jos tuo teline olisi läpinäkyvää muovia niin se ehkä niin näkyvä tuossa nyt kuin musta?
Jos teline olisi läpinäkyvää muovia, siitä näkyisi johdot jotka kulkevat telinnen kautta alustaan paristolle. Tuo teline on hyvin pakollinen että tuon potkurin sai pyörimään. Pariston ja moottorin lisäksi tulee vielä katkaisija sekä säätöpotikka, jotka eivät mahdu millään tuon koneen sisään.
Yes, hyvä idis laittaa pieni sähkömosa musseen!
Toimii! Muutenkin varsin tyylikäs kone.
Tally-ho 19.1.2014 15:49 Vastaa lainauksella
Todella hieno Mustang, jonka parissa olet nähdyt paljon vaivaa. Tuo pyörivä potkuri ja sen asennus osoittavat, että olet todella paneutunut koneen viimeistelyyn. Metal foilin ongelmat ovat meikäläisellekin hyvin tuttuja!

Tykkään kovasti Mustangistasi ja komppaan kolleegoita.
Kari Lappalainen kirjoitti:
Yes, hyvä idis laittaa pieni sähkömosa musseen!
Toimii! Muutenkin varsin tyylikäs kone.
Juuri näin. Tästälähtien pikku sähkömoottorin tulisikin olla standardi "lentävissä" lekomalleissa. Ainakin tällä sivustolla, jotta taso ei laske.

Tosi hieno malli!
Marko Teerioja kirjoitti:
Hyvä foilausharjoitus joka tuo esiin kaiken sen, miksi en ymmärrä että kukaan viitsii foilia käyttää, kun Alclad on keksitty :)
Hyvä Marko, useimmat tekevät malleja tavallaan ja siten mikä tuntuu itsestä sopivalta ja/tai kivalta. Ehkä mallintekijä halusi nimenomaan foilata?

Minäkin vetelen suvereenisti pensselillä metalliväriä mallin pintaan tai liimailen Euran alumiinifoliota, vaikka tiedän, että ruiskutettavat (ja mainiot) Alcladit ovat olleet olemassa jo pitkään.

Vaikka niillä saa ehkä helpoimmin loistavan lopputuloksen, niin silti tykkään tehdä toisin ja tottakai sinä saat tehdä myös kuten haluat.
Kiitos Mika, kun saan luvallasi rakentaa niinkuin haluan, kiitos myös siitä, että päätit pahastua Petrin puolesta, kun Petri ei sitä itse ymmärtänyt tehdä ja lopuksi haluan vielä kiittää sinua siitä, että ymmärsit lainaamasi lauseen ihan omalla tavallasi. Kaltaisesi ihmiset pitävät huolen siitä, että elämä pysyy yllättävänä eikä koskaan ole tylsää.
Hyvältä näyttää, vaikka ei ole Alcladit pinnoissa ;-P
Sinustahan kehkeytyy leko-mallari ihan helposti.