Pienoismallit.net

Flattie 1890

Amerikkalainen kalastusvene

Toinen rakentamani puinen vene. Ostin tämän lähinnä edullisen hinnan (vain 45e) ja sen vuoksi, kun ajattelin että haluan jotain mikä on nopea rakentaa. No, meni siinä kuitenkin sellainen 5 kuukautta, mutta se on kuitenkin vain kolmasosa siitä minkä tuhlasin Mare Nostrumiin.

Flattie on perinteinen Amerikan rannikkoseudun kalastusvene, jollaisia käytettiin runsaasti 1890-luvulta alkaen. Maalaamani värivaihtoehto on tiettävästi sellainen, kuin ensimmäisissä veneissä oli.

Sarja on siis Corelin valmistama ja italialainen laatu näkyi siinä, että työläin vaihe olivat kaikki "valmiiksi" sahatut osat. Italialaisilla ei näemmä ole minkäänlaista käsitystä siitä, mitä symmetria tarkoittaa. Kaikki osat oli jotenkin sinnepäin ja sahattu niin vinksin vonksin, että olisi ollut melkein helpompaa sahata osat itse. Mm. valmiiksi sahattu kansi oli aika järkyttävä esitys väärissä paikoissa olevine reikineen. Maston reiänkin sai itse tehdä uusiksi kun alkuperäinen heitti yli sentillä. Kun sisäisti tämän Corelin logiikan, ettei mikään sovi mihinkään ennen kuin kaiken tekee itse uudelleen, alkoi rakentelukin sujua.

Materiaaleja mukana tuli todella jämpti määrä eli virheisiin ei ollut varaa. Onneksi puurimat olivat hyvälaatuista kamaa ja ne, mitä piti eniten taivutella, myös taipuivat sopivan joustavasti ilman että halkeamisia tapahtui. Sen sijaan valkometallisten photoetch-osien kanssa oli enemmän ongelmia. Ohjeissa ei ensinnäkään mainittu ollenkaan mikä osa on mikä etsilevyllä, joten osanumerot joutui itse päättelemään. Osa osista olisi pitänyt myös ohjeen mukaan taivutella niin tiukkoihin muotoihin, joihin metallin fysiikka ei antanut myöten paksuudestaan johtuen. Ratkaisin ongelmat leikkaamalla nämä osat pienempiin palasiin ja liimaamalla yhteen. Kun osat kuitenkin maalattiin, lopputulos on jopa paremman ja oikeamman näköinen näin tehtynä.

Ohjeet olivat muutoin erinomaisen hyvät ja yksityiskohtaiset, kun niihin perehtyi. Optiona oli rakentaa malli purjeilla tai ilman. Itse päädyin pitkän pohdinnan jälkeen purjeettomaan versioon, koska purjeisiin tarvittavaa köyttä ei ollut mukana tarpeeksi (tai oikeastaan valmispurjeet oli ommeltu niin kuin köydet olisivat niissä jo mukana ja olisin itse halunnut tehdä toisin), ja toiseksi halusin pitää veneen nostokölin (joka on liikkuvaa mallia ja lasketaan alas vasta satamasta ulos purjehdittaessa) ylä-asennossa eli niin kuin vene olisi satamassa, jolloin luonnollisestikaan purjeet eivät voi olla ylhäällä. Jalusta on vielä tarkoitus maalata valkoiseksi ja lisätä siihen veneen nimi.

Maalit ja lakkaus kaikki Tikkurilan tuotteilla.

Olen erittäin tyytyväinen lopputulokseen ja etenkin siihen, että en sitä rakentaessa tehnyt pahemmin virheitä vaan käytännössä kaikki onnistui kuten pitää. Kertonee siitä, että omat taitoni alkavat kehittyä. Kaiken kaikkiaan Flattie oli varsin mukava rakenneltava, ja näyttää hyvältä hyllyssä. :)

Kommentit

OOOH MAMA MIA,aitoa italialaista laatuatuo sinun corelisarja.
Onneksi sinulla on tuo mallarin taito,jotta tuli kunnon malli.
Tosiian erittäin hyvin onnistunut tuo,olisiko olut mukavampi jotain käyttökulumaa ja säistystä tuossa?
Noh se on vain oma ajatus?
Päâasia ettâ tuo on mallarille tyytyvâisesti tehty?
Kiitos Eerik :)

Jätin ihan tarkoituksella säistämättä. Tästähän olisi saanut vaikka miten nuhruisen yli 100-vuotiaana yksilönä, mutta halusin tehdä siistin mallin.
Tervehdys Sulkavalta :)

Täytyy sanoa, että olet rakentanut siistin kalastusveneen. Kuvista näkyy huolellinen työnjälki. Takilasta ei puutu mitään, paitsi purjeet, jotka perustellusti jätit pois. Tosin tuohon venemalliin voi hyvin laittaa purjeet myöhemminkin takilan selkeyden ja väljyyden vuoksi.

Tämä laivamalli on siis toinen puinen malli…Hmm..Seuraavaksi voitkin rakentaa scratsina mallin, kuin mallin…ja tietenkin puusta…:)…

Anne ja Marko
Hei Anne ja Marko,

Kiitos mukavista sanoista ja kannustavasta palautteesta! En kuitenkaan ajatellut vielä scratchia kokeilla, kun valmiita sarjojakin on saatavilla vaikka kuinka paljon sellaisia mitä tahtoo tehdä! :)