Pienoismallit.net

Junkers Ju86 D1

Espanjan nationalistien väreissä

Tämä saksalainen lentokone teki ensilentonsa vuonna 1934 - vai n. kuusi kuukautta sen jälkeen, kun sen suunnittelu oli alkanut. Alunperin kone oli suunniteltu sotilas- ja siviilikäyttöön.
Kone ei ollut ulkomuodoiltaan mitenkään erityisen aerodynaaminen ja sen erikoisuutena olivat dieselmoottorit.
Puolustusaseistuksena tässä pommikoneessa oli 3 x 7,9 mm konekiväärejä - nokassa, rungon päällä ja rungon alapuolella.
Malli kuvaa Ju86 pommikoneen D1 versiota, joita Saksa toimitti 5 kpl Espanjan sisällissodan taisteluihin 1936.
Nämä pommikoneet osallistuivat tuohon sotaan kenraali Francisco Francon johtamien nationalistien puolella.

Tämä on Italerin uusintapainos mallisarjasta, joka alunperin ilmestyi vuonna 1973. Tuohon aikaan firma tunnettiin nimellä ITALAEREI. Nyt tätä uusintapainosta tehtiin 2500 kappaleen erä - laatikon kannen merkinnöistä selviää, että hankkimani mallisarja on järjestysnumeroltaan 660 tuosta painoserästä (onneksi ei nro 666, ;-) ).

Ikäisekseen tämä oli varsin mukava rakentelukokemus - fiilikset olivat nostalgiset, kun tätä väkersi.
Ainoa ongelma oli se, että noudatin kiltisti rakennusohjeiden rakentamisjärjestystä. Ohjeiden mukaan esim. siipien isot ja piiiiiitkät & monimutkaiset irralliset siivekkeet asennetaan paikoilleen siipien jättöreunoihin jo heti samalla kun siivet liimataan runkoon kiinni. Niinpä niin, siis jo paljon ennen maalaamisen aloittamista. Joten onnistuin nuo kyseiset siivekkeet tönimään irti mallia maalatessani n. 8 - 10 kertaa. Mallarin harvinaisen kovasta päästä kertoo sekin, että en suosiolla tajunnut jo heti sen ensimmäisen siivekkeiden irtoamisen jälkeen jättää ne lojumaan laatikkoon - kunnes sitten ihan vasta viimeiseksi kiinnittäisin ne paikoilleen pikaliimalla.

Rakensin tämän 70-lukulaisen mallin "Old School" tyyliin - jätin siis pois kaikenmaailman varjostukset ja vanhennukset - noh, onhan siellä nyt toki hieman korostettu tiettyjä kohteita koneen rungossa/siivissä.

Eipä tästä rumankauniista "petolinnusta" taida olla olemassakaan muita muovimallisarjoja 1/72 skaalassa?

Saksalaisten osuudesta Espanjan sisällissodassa en rupea peistä vääntämään, mutta mielestäni näissä Condor Legionin pommikoneissa oli visuaalisesti varsin näyttävät maalaukset.

Kommentit

Moro!

Meikäläisen silmään todella makea camo, jotenkin freesi. Hieno kokonaisuus ja värit tasapinossa keskenään. Onko pinnassa lakka?

T: Jussi
Jussi Tee kirjoitti:
Moro!

Hieno kokonaisuus ja värit tasapinossa keskenään. Onko pinnassa lakka?
Koko malli on päällystetty Humbrolin mainiolla mattalakalla - joka siis on todella TÄYSIN MATTA, kunhan sen viitsii ensin kunnolla sekoittaa.
Jussi Tee kirjoitti:
makea camo, jotenkin freesi.
No camoa ja konetta ei muutenkaan ole pahemmin säistetty - näitä toimitettiin vain 5 kpl Saksasta Espanjaan ja tämä kone kuvaa melko "tuoretta tapausta".
Todellakin pensselisetä jaksaa yllättää kerta toisensa jälkeen!
Upeasti maalattu ja hienon erilainen aihevalinta,
ja on nuo edes aavistuksen välimerta hipovat camot vaan kauniita!!!
Ja tuo old school on piristävä juttu nyk pre/post shading-aikakaudella.
Mikko
Raimo Leino kirjoitti:
Jussi Tee kirjoitti:
Moro!

Hieno kokonaisuus ja värit tasapinossa keskenään. Onko pinnassa lakka?
Koko malli on päällystetty Humbrolin mainiolla mattalakalla - joka siis on todella TÄYSIN MATTA, kunhan sen viitsii ensin kunnolla sekoittaa.
Joo, sillä juuri kyselinkin, en hetkeen (ikinä) ole nähnyt noin mattaa tavaraa.
Wau!

Tosi hienosti olet onnistunut sarjan kohoviivojen pikku korostuksessa ja muutenkin malli on loistavasti tehty.
Itsellä odottaa sama kaapissa Puolaoperaation merkinnöille tekemistä. Jotkin referenssit nääs väittävät, että näitä diesel-versioita oli vielä jokunen käytössä Puolassakin. Niitä täsmällisiä referenssejä odotellessa ehkä joskus saan sen(kin) tehtyä? Tämä lisää kyllä suorituspaineita.

Olisipa kiva, jos Italeri uudelleenjulkaisisi tästä sen tähtimoottoriversion. Sille nimittäin löytyisi huomattavasti enemmän mallinnusaiheita. RS:ltä löytyy niitä korkeusversioita.
hienoa kun on "pensselisetiä "muitakin!!
Piti antaa enemmän kuin 3,5 tähteä…näppäilyvirhe!!
Hieno malli ei niin hienosta koneesta. Tuo naamiomaalaus näyttää hyvälle. Eikös hurreillakin ollut näitä aparaatteja?
Raimon käsialan jo tunnistaa, todella tyylikkäät camovärit ja kaikenkaikkiaan erinomaisen onnistunut kokokaikki!
Itselläni hieman sama ajatusmaailma: On paljon mukavampi ja jopa avartavampaa rakennella näitä hieman valtavirran reunoilla olevia konemalleja.
Ovat useinkin jotenkin sympaattisempia kuin ikuiset Ju-88, Bf-109, Fw-190, Spitfiret, Mustangit jne… mitä niitä onkaan.
Tally-ho 14.1.2014 16:57 Vastaa lainauksella
Onpas freesin ja siistin näköinen malli. Olet todella onnistunut hienosti uppoviivojen korostuksessa ja maalauksessa ylipäätänsä. En lakkaa kerta toisensa jälkeen ihmettelemästä siveltimenkäyttötaitoasi.

Mahtava malli - un modelo estupendísimo

p.s. tiedätkö, osallistuivatko nämä koneet Guernican pommitukseen?
Täyttä laatupensselin en uskala kirjoitaa( mestarin, kuin joillain pimahtaa tuo sana )tekijän maalausta, jota ei voi kuin ihmettellä hänen taitoaan.
Varsinkin nuo uppoviivojen korostukst ovat kuin kirsikka kakkun päällä.
PhantomII 14.1.2014 17:35 Vastaa lainauksella
Nätti malli. Ja hieman erikoisempi kone kyseessä. Muistaakseni Italerilla ei ole vuosiin tätä mallia ollut ohjelmistossaan, joten markkinarakoa luulisi löytyvän. Ja tosiaan ikäisekseen ilmeisesti aivan hyvä sarja.

Pinnan detaljointi sarjoissa oli tuohon aikaan useimmiten kohoviivaa ja niin taitaa olla tässäkin sarjassa, joten plussat muutenkin hyvin tehdystä maalauksesta ja erityisesti kohoviivojen korostamisesta.
Jukka Parkkinen kirjoitti:
hienoa kun on "pensselisetiä "muitakin!!
On meitä. Tässä on todiste, että Raimo on ehdoton mestari.
Kivan näköinen camo ja toteutus. Mitä sävyjä käytit maalaukseen? Voisin käyttää referenssinä…

Raimolla on oma, jäljittelemätön, tyylinsä. Se on hyvän mallarin merkki.
Aikanaan omistin kyseisen mallisarjan. Oi niitä aikoja. Raimon tapaan perussiisti wanhan koulukunnan malli.
Paavo Virolainen kirjoitti:
… Eikös hurreillakin ollut näitä aparaatteja?
Nimenomaan, niitä tähtimoottoriversioita JU86E. Ja vielä Bristol-moottoreilla. Italerillä on ollut mallisarja sillekkin versiolle. (Kai siitä voi tehdä Bristol.versionkin, jos haluaa?) Miksei Italeri ole uudelleenjulkaissut sitä?
AJ 15.1.2014 09:37 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Yllä olevia kehuja kompaten, loistavaa mestarillista pensselöintiä; kyllä sinua mestarimallariksi voi surutta kutsua.

Aihealue on kiinnostava ja nostalginen samalla kertaa ja toteutus on kaikkine osa-elementteineen upea - kerrassaan hieno suoritus! Erityisesti 70-lukulainen "Old School" tyyli sopii kuin nenä päähän tähän malliin ja kolahtaa hienosti kohdalleen. Kaikenmaailman varjostuksia ja vanhennuksia korostetaan nykyisin liikaakin, aivan överiksi saakka…

Loistava lekopienoismalli loistavilla kuvilla!

Tämän vuoden alun piristävimmät lekomallit ovat kyllä tämä sinun Ju86 D1, Tally-Hon Bf 109 G-6, Arin I-15 (myös Espanjan sisällissodasta) ja Kartsan F-16 "Tiger" - mahtavia lekomalleja heti vuoden alkuun.

Parhain terveisin, AJ

PS Tally-hon kysymykseen Guernican pommituksesta, vastaus on ei; Ju86 D1:t eivät osallistuneet ko. kaupungin pommitukseen.

Ensimmäisessä pommitusaallossa Legion Condorin He 111 B-1 ja Do 17 -pommikoneet sekä Italian SM.79 -pommikoneet ja toisessa pommitusaallossa Legion Condorin Ju 52 koneet pommittivat Guernican kaupunkia umpimähkään 3 tunnin ajan 26.4.1937. Noin 300 ihmistä kuoli ja 900 loukkaantui; pääosa toisen pommitusaallon (Ju 52) aikana, kun kaupungin asukkaat tulivat ulos suojistaan luultuaan pommituksen olevan ohi. Sotilaalliset maalit, Guernican kaupungin itäpuolella oleva silta ja tienristeys säilyivän vahingoittumattomina.

Pommitus oli erehdys, joka järkytti myös Legion Condorin lentäjiä ja osoitti sen, kuinka vaikeaa on osua yksittäisiin kohteisiin ilman tarkkuuspommituslaitteita. Legion Condorin ja Luftwaffen ei koskaan annettu unohtaa Guernicaa ja Pablo Picasson kuuluisa maalaus ikuisti Guernican kaupungin tuhon; ko. Pablo Picasson maalaus symbolisoi ja heijasti kansan tietoisuutta sekä myöhemmin baskien nationalismia ja Espanjan muutosta kohti demokratiaa.
Komppaan ylläolevia lähes kaikessa,tosin ei tuo koneenakaan ole järin ei-hieno mielestäni..
Värimaailma ja Raimon taidot tekee siitä kerrassaan kauniin!
Miten R olet järjestänyt kotitöistä sluibaamisen,kun niin tohuttomalla tahdilla saat näitä valmiiksi..?
Voisi olla käyttöä vinkeille kotipesässä;-)
Mikko
Tero Ekholm kirjoitti:
Mitä sävyjä käytit maalaukseen?
Kaikki värit ovat siis "suoraan purkista" ilman mitään sävytyksiä. Kyseessä ovat nämä Humbrolin emalimaalit:

- ruskea Hu29
- vaalean harmaa Hu64
- musta Hu33
- vihreä Hu102
- vaalean sininen Hu65
- valkoinen Hu34
- tumman harmaa Hu66
- matta alumiini Hu56
- mattalakka Hu49
- kirkaslakka Revellin nro 1

Tuota kirkasta lakkaa laitoin vain niihin kohtiin joihin kiinnitin siirtokuvia. Lopuksi koko malli on lakattu tuolla Humbrolin mattalakalla - eikä minkäänlaisia värieroja tms. tullut mistään näkyviin Revellin kirkaslakan takia sen jälkeen kun mattalakka oli kauttaaltaan kuivunut.

Niin ja kiitokset kaikille kommentoijille!
Komia kone ja camo on jo itsessään näyttävä ettei tämä säistystä juuri kaipaakkaan. Oikeastaan aika kaunislinjainen kone dieseliksi:)
Diesel-moottorien pitkän toimintasäteen lisäksi etuna oli polttoaineen vähäinen syttymisherkkyys taistelutilanteissa. Junkers 86:ta oli myös Ruotsin ilmavoimilla. Mallista kehitettiin myös varsin toimiva korkealla lentävä tiedusteluversio.
Jojje Kontio kirjoitti:
Diesel-moottorien pitkän toimintasäteen lisäksi etuna oli polttoaineen vähäinen syttymisherkkyys taistelutilanteissa. Junkers 86:ta oli myös Ruotsin ilmavoimilla. Mallista kehitettiin myös varsin toimiva korkealla lentävä tiedusteluversio.
Ööö..OK?
Jussi Tee kirjoitti:
Jojje Kontio kirjoitti:
Diesel-moottorien pitkän toimintasäteen lisäksi etuna oli polttoaineen vähäinen syttymisherkkyys taistelutilanteissa. Junkers 86:ta oli myös Ruotsin ilmavoimilla. Mallista kehitettiin myös varsin toimiva korkealla lentävä tiedusteluversio.
Ööö..OK?
Katsoppas 5.6.2014 julkaisemani malli.
[/quote]
Katsoppas 5.6.2014 julkaisemani malli.
[/quote]
Kas vain! Hieno malli erikoisversiosta.