Pienoismallit.net

VK 3002 (DB)

Vuonna 1940 Daimler-Benzin Berliinin tehtailla kävi vierailulla neuvostoliittolainen valtuuskunta. Hitlerin käskystä valtuuskunnalle piti esiteltämän Kolmannen valtakunnan uusimmat panssarivaunutyypit. Nähtyään Daimler-Benzin valmistamia Panzer III vaunuja neuvostoliittolaiset kieltäytyivät uskomasta niiden olevan parasta,mitä saksalaiset olivat saaneet aikaan. Tämän seurauksena saksalaiset päättelivät neuvostoliittolaisilla olevan jo parempia vaunuja. Daimler-Benz aloittikin uuden panssarivaunun suunnittelun pian vierailun jälkeen. Sota jatkui ja Saksa hyökkäsi Neuvostoliittoon kesäkuun 22.päivä 1941. Melko pian hyökkäyksen alettua saksalaisten panssarijoukot kokivat ikävän yllätyksen tutustuessaan taistelussa neuvostoliittolaisten T-34 ja KV vaunuihin. Seuranneessa paniikissa ehdotettiin jopa T-34 vaunun kopioimista saksalaisten käyttöön.Tässä vaiheessa Daimler-Benzillä uuden vaunun kehittely oli edennyt jo prototyyppi asteelle. Suunnitelmia muutettiin sen verran,että T-34 vaunusta tuttu viisto panssarointi otettiin käyttöön seuraavissa prototyypeissä,jotka valmistuivat vielä vuoden 1941 lopulla. Panssarijoukoille uutta vaunua alettiin toimittaa heinäkuusta 1942 alkaen. Prototyyppien tela-alustaa ja painoluokkaa ilmaiseva VK 3002 nimi oli tällä välin vaihtunut Pantteriksi. Eräs ensimmäisistä Panttereita saanut yksikkö oli tuolloin Kaukasuksella etenevä 5.SS divisioona Wiking. Pienoismallini esikuva "keltainen 211" tuhoutui syksyllä 1942 Groznyn valtauksen yhteydessä. Satutunti loppui tähän. Oikeastihan MAN tehtaan Pantteri-ehdokas valittiin tuotantoon Daimler-Benzin jäädessä nuolemaan näppejään.

Amusing Hobby oli valmistajana minulle uusi ja laadukkaaksi osoittautunut tuttavuus. Mitään isompia osien yhteensopivuus ongelmia ei ilmennyt ja kittituubiakin tarvittiin vähän. Mallin toimivat telaketjut ovat ilmeisesti omaa sukua Model Kastenit. Aloitin rakentelun käsittelemällä tornin ja rungon Mr.Surfacer 500 kitillä saadakseni sileän muovipinnan näyttämään enemmän panssarilevyltä. Muuten malli onkin sitten rakennettu suoraan laatikosta. Maalaus Tamiyan akryyleillä. Metallisävyt Humbrolin purkeista. Vanhennusta ja lievää kuraamista öljyväreillä ja Easy mudilla. Hieman houkuttelisi tehdä vielä toinen,myöhäisempi tuotantoversio aiheesta. Amusing Hobbyn laatikosta löytyisi lähes kaikki osatkin valmiina…Kaikenlainen palaute tervetullutta.

Kommentit

Vauuts,jo on komea protovaunu.
On itselleni ensimmäinen valmis malli joka tuli vastaan,omasta mielestäni kaikki on nappiin.
On kaikkessa tosiian hyvin onnistunut,figu olisi ollut poikaa tuon rinnalle?
Vaikka panssari kuski+upseeristo ,diona testi alue?
Oma idea aiheesta?
Hyvä idea mr surfacaser kittiä pintaan,että tulee tuo pinta.
Kiitos kommentista Eerik. Taitaa tosiaan olla ensimmäinen esitys aiheesta täällä. Missing lynxin sivuilla näitä on muutama näkynyt.
Moi Veli-Matti,
tod hieno maalaus sävyvaihteluineen ja telapyörästö upea realistisine likoineen!
Aihe mulle täysin outo,mutta kaunis on joka suunnasta.
Huvittava nimi tuolla sarjan valmistajalla ja alusta tekis eetvarttia!
Mikko
Veli-Matti veti kyllä tehokkaan "satutunnin" - ensin katselin, että nonni, siinä on vetäisty Pantherin telakoneiston ja rungon päälle T-34:n torni - sitten tarkemmin kuvia syynättyäni huomasin, että asia ei suinkaan ole noin yksinkertainen.
Eipä näytä tässä mallissa se kuuluisa "tylsä panssarinharmaa" tylsältä.

Kiva nimi näyttää olevan tämän mallisarjan valmistajalla, kun sen suomentaa tuosta Lontoon kielestä - siis Huvittava Harrastus :-)
Eikö vaan ole Raimo metkaa miten asiat voi nähdä samoin ja erilailla..
Mulle tuli mieleen pantterin torni ja sotkan alarunko :-D
Ja joskus tuntuu että perheen mielestä tää todellakin on aikuisille miehille amusing hobby..
Mikko
m t järvinen kirjoitti:
Mulle tuli mieleen pantterin torni ja sotkan alarunko :-D
Sinä se et kanssa tiedä mistään mitään - eihän Sotkassa ole tuollaista hirvittävää määrää telapyöriä - kersantti Lehväslaiho tosin saattoi joskus taistelujen tohinassa nähdä Sotkan telapyörät tuplana - saatuaan iskun päähänsä.

Ja sitten tähän hymiöitä perään ja paaaaaaaljon ;-) ;-) ;-) ;-) … jne …

edit: siis minulla on tietenkin vankka usko siihen, että olet tutustunut sotakamreeri Reino Lehväslaihon kirjalliseen tuotantoon?
Ja persoonaan henk koht,asutaanhan me samassa kaupungissa…
m t järvinen kirjoitti:
Ja persoonaan henk koht,asutaanhan me samassa kaupungissa…
Siirryn yksityisviesteihin tästä asiasta …
Ok,Hieno mies ja hyvän kirjan kirjoitti alkuperäisistä sotkan ampujan hommista!
Erikoinen ja mielenkiintoinen malli, eikä rakennusjäljessäkään ole huomauttamista. Löytyykös näitä täältä meidän rajojen sisäpuolelta jostain vai meneekö ulkomailta tilaamiseksi?
Kiitos kommenteista Mikko,Raimo ja Tomi. Onhan tuossa sen verran samaa näköä T-34:n kanssa,että olisi saattanut vetää omienkin tulta puoleensa. Tämähän on vielä vaununa hieman tuttua Pantteria pienempikin. Huomasin tuon "tylsän panssarinharmaan" jälleen melko ikäväksi kuvattavaksi. Amusing Hobbyn rakennussarjoja,joita ei edes montaa ole,en ole Suomessa nähnyt. Tämän tilasin aikoinaan Sockel shopista Saksasta. Eräs toinen saman valmistajan "what if" sakuvaunu on vielä odottelemassa inspiraatiota rakentamattomien pinossa…
No on kyllä erikoinen sotavehje:) Maalipinnassa hyvin eloa eikä ole tylsän harmaa, säistystä sopivasti joskin teloissa saisi olla vähän enemmän pölyä ja kuraa. muuten ei sanomista, hieno ja erikoinen tankki.
Kiitos kommentista Jarno. Onnistuin kerrankin omasta mielestäni melko hyvin telapyörien pulttien korostamisessa maalaamalla (pultinkannat maalattu yksitellen vaaleammalla sävyllä) ja öljyväripesulla. En sitten raaskinut peittää näkemääni vaivaa kurakerroksella. :) Telatkin jäivät sen takia melko puhtaiksi.
Omin silmin tätä mallia lauantaina ihastelin,hieno toteutus panssarinharmaalla ja mielenkiintoinen aihevalinta muutenkin!

…lisääpä Veli-Matti se hieno Löwekin tänne,vink vink…
Kiitos kommentista Petri. Kiva,jos kelpaa. :) Pitänee sitten ottaa kuvat ja näpytellä muutama rivi tuosta Löwestä,kunhan ehdin…