Pienoismallit.net

Irwin Goodman

Poing Poing Poing

Pienoismalli Irwinistä on kummitellut mielessäni jo useamman vuoden. Hidasteena idean toteuttamiseen on ollut figuuriskulptaustaitojeni puute ja sopivasti istuvan figuurin löytyminen konversion pohjaksi.

Halusin tehdä Irwin mallin nimenomaan tästä Hannu Männynoksan vuonna 1971 kuvaamasta hienosta levynkannesta. Kuva on otettu Helsingin Hietaniemen uimarannalla. Irwin oli ostanut vm. 57 CJ 5 Jeepin Tamperelaisesta käytettyjen autojen liikkeesta ja maalannut sen täyteen psykedeelisiä hippikuvioita. Halusin rajata mallin yhtä tiukasti kuin levynkannessa. Siksi alusta lähtien päätin tehdä ns. Wedgien eli käyttää jeepistä vain osan. Kokonainen auto olisi vaatinut ympärilleen huomattavasti suuremman vesialueen ja tämä on ensisijaisesti figuurimalli Irwinistä eikä automalli tai dioraama.

Joku aika sitten Miniartilta tuli setti japanilaisia tankkimiehiä josta vihdoin sain risti-istunnassa olevan ukon pohjaksi Irwinille. Pää ja kämmenet on Hornetilta. Housujen hapsutukset foliota. En saanut istuma-asennosta tismalleen samaa kuin levynkannessa, mutta se ei ole mielestäni oleellista. Olkoon tämä vaikka toinen kuva samasta kuvaustilanteesta.

CJ 5 jeeppi on siviiliversio tästä AFV clubin mallista . Suurimmat erot on hiukan erilainen kojelauta ja isommat ajovalot ja lisätyt vilkut. Tilasin Accurate Armorin CJ 5 konversiosetin jossa ei harmillisesti ollut muuta käytettävää kuin hartsinen kojelauta. Toivomani ajovalot/vilkut puuttuivat. Valojen kehykset tein muovilevystä jotka foilasin. Linssit on tarvikeosia. Oikeanpuoleisen sivupeilin jouduin jättämään pois, Koska AFV clubin sarjassa tuli vain 1 kpl. enkä viitsinyt ostaa toista sarjaa yhden peilin takia. Ohjaustankoon tein muovilevystä/tangosta vilkkujen katkaisijan.

Mobilisti - lehdessä 1/99 on juttu Irwinin omistamista autoista. Jeepistä on myös lehdessä muutama kuva jotka olivat referenssinä. Jäljittelin mahdollisimman tarkkaan Irwinin aikanaan spraypullolla tekemää jälkeä omalla omalla kynäruiskulla :-). Jutuntekoaikaan auton omisti tamperelainen muusikko Mika Sundqvist, joka oli anteeksiantamattomasti entisöinyt sen takaisin jenkkivihreäksi.

Jeeppi on maalattu Tamiyalla ja Vallejolla. MIG ja AK mukana säistyksessä. Irwin Andrealla ja Vallejolla. Vesi on Deluxe Materialsin Solid water hartsia. Kalat Mantis miniaturesilta.

SUURI Kiitos Petri Huhtalalle joka antoi minulle palan foilia ,piirsi ja tulosti rekkarin ja nimikyltin sekä neuvoi automallariummikkoa :-)

Kommentit

Voihan Herrajumala & Eemil von Retee sentään! Olen sanaton tämän taideteoksen nähtyäni - mutta silti yritän jotakin tekstiä tähän jatkoksi pupeltaa.

Toki tässä näin pienessä VEISTOKSESSA - siis tämähän on veistos, eikä mikään "sorry ass" muovimalliukko, on todella vaikeata mallintaa täydellisesti jonkun tunnetun henkilön naamaa. Sanoisin, että tässä kuitenkin ollaan jo tarpeeksi lähellä. Ovelasti teoksen taiteilija on näinkin rauhanomaiseen teokseen saanut ympättyä mukaan myös panssarivaunumallien säistys/vanhennuskikat.

MAHTAVAA!
Tally-ho 10.1.2014 18:12 Vastaa lainauksella
No herranjestas, että on hieno malli Irwinistä! Todella mahtavasti toteutettu ja aidon oloinen asetelma, niin jeepin, Irwinin että veden osalta. Meikäläinen oli tuon levyn julkaisemisen aikaan 17-vuotias, ja Mr. Goodmannin renkutukset kolahtivat pitkätukkaiseen teiniin totaalisesti :-)

T. Tally-ho
Ei näitä Petrin malleja jne, voi enään sanallisesti arvostella. Mies ei vaan osaa tehdä sutta & sekundaa.
Onko oikeanpuolinen lampunlinssi tarkoituksella vinossa?
Idea on loistava,mutta kuten edellä sanotiin ,on tosiian erittäin vaikeaa saada oikean irwinin näköiseksi.
Auto on parempi kuin itse Irwin hornet joka muistutaa jotenkin 60 ja 70 luvun jenkki hippiä tai beach boyta?
Tämä on ihan oma maku asia,olisi ollut ,niin ehkä olisi ollutparempi tehdä tuo pää itse?
Mutta se on taas ihan oma taiteen ala, kasvojen tekeminen ,ja vielä 1/35:n?
Itselläni ei taito riittäisi tuohon irwinin.
Tarvitsisi etsiä sopivan ¨kasvojen muoto¨ ja siitä muotoilla?
Ainahan näistä pilkku viilataan ja mikroskoopilla katsotaan jopa mallari itse.
Mutta kokonaisuus on taiteellinen,ja loistavan erinlainen malli ja erittäin vaikea malli idea,siitä superplussaa?
kokonaisuudessa loistava suoritus..
Ei helkkari, jos tästä ei tule hyvälle tuulelle niin ei mistään. Mallista siis.
Jos jotakin nyt vaatimattomasti sanoisi, niin tykkään erityisesti Petrin valitsemista aiheista, mielikuvituksen määrästä ja luovuudesta näissä taideteoksissa. Tietysti työnjäljestä puhumattakaan.

Typistän kahteen sanaan: Saa**nan hieno!
Sanotaanko nyt vaikka näin että en tuota henkilöä Irwiniksi tunnistaisi jos se ei olisi tuossa yhteydessä. Auto on kyllä hieno. Tuon auton anteeksi antamattomasta uudelleen maalauksesta Mika Sundquistilla oli myös oma mielipiteensä yhdellä foorumilla.
Tervetuloa viikon malli!
En tiedä onko auto tai irwin näköisensä tai onko tuo särkikalakaan lajinsa ehdoton muotovalio, mutta kyllä ne täydestä mulle menee!

Ja tuo kokonaisuushan on aivan uskomaton. Juuri kun raimon mallia kehuin että on kiva saada autojen ja sotakoneiden rinnalle jotain muuta niin tässä taas on auto, joka on myös osa sotia ja silti aivan erillainen =D Ehkä joku laittaa kohta dion lentävästälinnoituksesta joka on parkkeerattu asunnoksi jonkin metsän keskelle =D. Eli saahan niitä sotakoneita ja autoja laittaa ja pitääkin, mutta nämä massasta poikkeavat kyllä saa herkästi extra tähden jo siitä että nämä ei ole koko vihreitä =D
Näitä levynkansimallejahan on jo täällä ollut muutama…mutta että oikein Suomimalli aihealueesta. Hieno homma!! Irwinin laulut alkoi heti soida korvissa tämän nähtyäni. Tästä huokuu sellainen tunnelma, jota arvostan korkealle yleensäkin malleissa. Musiikilla on aika suuri vaikutus ihmisen elämässä erilaisten muistojen mieleenjäämisessä. Sen takia tämä Petrin mallinnus ehkä tuntuu tosi mukavina fiiliksinä tuon oman sukupolveni vinyylilevynkannen muunnuttua kolmiulotteiseen muotoon. A. Hammarbergin naamataulun näköisyydestä olikin jo yllä kommenttia, mutta se ei kokonaistunnelmaa latista. (Itse en edes uskaltanut yrittää skulptata Pekkaa ja Pätkää erääseen dioraamaani.)
Tähtisädeloistoa!
Oho, tää tuli kyllä puun takaa! Irwin ei tosin kuulu omiin ykkössuosikkeihin, mutta kyllä sitäkin kuuntelee. :D Rakennusjälki vetää sanattomaksi, kuten aina, joten ei kai tässä muuta kuin iso kasa tähtiä pöytään… :)

Pitää muuten näyttää kaverille, joka on oikein kunnollinen Irwin-Fani…
No huhhuh!

Täytyy myöntää, että pidän erityisesti juuri tuon kauden musiikista. Ehkä en erityisesti juuri Irwinin, mutta myös täytyy myöntää, että hänen renkutukset vetävät voiton monista nykyisistä vastaavista;)

Mitä tulee mallin väritykseen, niin Irwin varmaan tajusi hippi-idean vetovoiman Suomessa silloin ja teki avustajineen hienon (ja kaupallista potentiaalia omaavan) levykannen silloin.

Ehkei itse Irwin ollut puhdasverisin hippi silloin eikä muulloinkaan, mutta monien suomalaisten mielestä hän ehkä oli pahin mahdollinen hippi.

Siksipä tuo mallinnusidea on suorastaan tajunnanräjäyttävä!

Tajunnanräjäyttävästä mallinnusideasta ja hyvästä toteutuksesta johtuen on pakko antaa hyvin korkeat pisteet.
Bo bo booing bobo boi.. bobo bo booing bobo boi…
Upea ja Irwinin imagaa nostattaen nykysukupolvissa. Joten mielellään täysi vitonen.
Taidetta…
T.T
Upea ja käsittämättömän taidokas kokonaisuus. Aihevalinta mukavan erilainen.
Olet Petri kyllä ihme jannu!
Aihe ei voisi vähempää kiinnostaa,silti tätä vaan tuijottaa silmät soikeana..
Et ole kyllä mielestäni perinteinen mallari,
vaan lähinnä tunnustusta ansaitseva taiteilija!
Tätä katsoessa tekisi mieli polttaa kaikki omat figunsa,eikä ihan pienellä liekillä..
Bravo!!!,
Mikko
Teemu Lax 11.1.2014 12:41 Vastaa lainauksella
Voisiko moderaattori poistaa minun antamat tähdet. Padilla ei onnistunut ja tuli väärä tulos!
Vilkut ovat kanteen verrattuna hieman liian kirkkaat jos kerran pitää nillittää. Muuten on kyllä huipputuotos. Ulkomaan kilpailuun pitänee ottaa kuva levynkannesta mukaan :-)
Onpas hieno! Pakko nostaa hattua jo erinomaisesta ideasta, sen toteuttamisesta puhumattakaan! Tosi nättiä työtä! Figumallauksesta mitään ymmärtämättömänä on kyllä pakko hieman ihmetellä tuota maalaustapaa jossa värien kontrastit ovat melko ylikorostuneet, tämä tapaus ei mielestäni tosin ole sieltä pahimmasta päästä vaan joissain suuremman mittakaavan figuissa kontrastit ovat mielestäni vielä räikeämmät… Maalausjälkihän on ensiluokkaista ja suurta taitoa vaativa, itse en vain ole täysin vakuuttunut realistisuudesta…
Voihan viuhahdus :D ei voi muuta, kuin mykkänä ihastuksesta ihmetellä. Kaikki alkoi siitä kun lopputilin sain jne… wanhat Irwinin hitit rupesivat soimaan heti päässä.
Petrin taso on kyllä uskomattoman kova. Irwin se on, pakko uskoa! Idea ja sen toteutus ovat esimerkkejä mallinrakennuksen syvimmästä olemuksesta.
AJ 13.1.2014 20:21 Vastaa lainauksella
Moi Petri,

Eikohän kaikki oleellinen kehu ja ylistys ole jo edellä sanallisesti todettu, niitä kompaten vain lyhyesti: Huikea Huippumalli/dio kaikkine pienine yksityiskohtineen, kuten mm. nuo fisut…

Mahtava Mestariteos jälleen kerran! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset runsaasta palautteesta :-)
Turhaa Petri kiittelet,
ota vastaan mitä kerta toisensa jälkeen todellakin ansaitset!!
Mikko