Pienoismallit.net

Kohti Bastognea

Ardennien Hetzer tammikuussa 1945, Doncols, Luxenburg,12 km itään Bastognesta.
Yksikkö Stu.Gesch.Kp. 1167, 167.Volks-Gren.Div.

Tässä oma korteni kannettuna 1:48 maakalustoryhmiksen kekoon.Tämä on ensimmäinen ryhmärakenteluni ja samalla ensimmäinen koskaan rakentamani panssarivaunu,joten kritiikki on enemmän kuin tervetullutta jatkoa ajatellen.

Tämä mid production Hetzer oli ilo rakentaa,ainoastaan vasta loppumetreillä paremman kuvan yksilöstä saatuani totesin siinä olevan myöhäisemmän pakoputken ja takakannen luukkujaon..Kiva muuttaa maalattuun malliin!

Tämän projektin tein suoraan boxista lukuunottamatta fotoetsisiä schurtzeneita ja moottoritilan verkkoa ynnä metallista antennia.Joitakin osia tein itse ja figut ovat varastosta löytynyttä sekalaista seurakuntaa.

Malli oli sananmukaisesti hyppy tuntemattomaan,ensi kertaa maalasin akryyleillä,käytin filttereitä ja muita ak:n litkuja.Kuraukset tein easy mudilla,pakokaasujäljet pastellipölyllä ja osan kuivasta lumesta mallin pintaan talkilla..Jopa kuivasiirtokuvat olivat uusi tuttavuus.

Malli on pohjamaalia ja loppulakkausta lukuunottamatta maalattu siveltimellä.Naamiokaavio esittää tehdasmaalattua hillittyä ambush-kaaviota,joka tunnetaan nimellä Hinterhalt Tarnung.

Tämä oli virkistävää vaihtelua sakuhävittäjien lomassa,eikä jää viimeiseksi panssarimallikseni.Ainut mikä ketuttaa on vaununumero,joita en oikean kokoisena tähän yksilöön löytänyt.Lähinnä sopivat olivat nuo 1,5 mm liian suuret numerot joiden en uskonut valmiissa mallissa haittaavan.Kyllä ne vaan haittaa ja rajusti!

Kiitokset AJ:lle camoon ja yksikköön liittyvistä tiedoista ja kannustuksesta!

Mikko

Kommentit

No eihän tämä niin kauhean huono ole (= erittäin hyvä kokonaisuus)

Kehuja en viitti enempää antaa, kun niitä kuitenkin tulee hirvittävästi muilta ;) Mutta tässä tulee sitten sitä nekatiivistä palautetta:
- vasemmanpuoleisen telaketjun palautuspyörän kohdalla telaketjussa "epäjatkuvuuskohta" eli telakenkien välissä liian iso rako (näkyy hyvin kuvassa nro 4)
- ainakin yhden miehen lapasessa hieman helmasyntiä näkösällä
- äijät tosi hyvin maalattuja, menis helposti isomman mittakaavan figuista
- pitääkö sun olla niin hyvä näissä maakalustomalleissakin? Millä minä enää tunnen ylemmyyttä sua kohtaan?

Ja lopuksi "Welcome to the dark side of the Force". Nyt vain lisää tankkeja rakentamaan :)
Komee on vaunu, ei keksi kyllä moitittavaa oikein mistään. Valokuvissa pikkasen lisää syväterävyysaluetta, kun kuitenkin näytettävää on.
Tosiian hyvä kokonaisuus tuossa diossa,mutta valokuvat figuista on armottomat läheltä no:3,4,5,6,7.
Siellä ,täällä on maali mennyt yli rajojen,noiden aseiden hihnat eri ruskeiksi kuin kivääri itse?
Vuonna 1944 tai 1945 oli jo kangashihnoja aseissa.
Nyt tuo naamiointi housut vaikuttaisi englantilaisten laskuvarjojäâkärien housuilta tai ranskalaisten leopardi mallilta?
Kuten talvirukkaset,noiden naamiointi on sinne päin,omaa nipotusta ei pahasta?
Ja tuossa scalassa tehdä ihan aito naamiointimalli sakujen on tosiian erittäin vaikeaa.
Mutta eihän kaikkea voi hallita mallien maailmassa.
Mutta olethan lentokonemallari,niin vahinkoa sattuu jokaiselle mallarille emme ole aivan täydellisiä?
Mutta ensihuurre tai lumi on tosiaan erittäin makea tuossa diossa.
Jos on ensilumi satanut,niin hetzerin olisi voinut laitaa hieman lunta,oma makuasia.
Pientä huolellisuutta noiden figurien maalauksessa olisi hyvä.
Kiitos Tapsa ja Janne!

Joo tuo valokuvaus ei ole vahvimpia puoliani..
Aika paljon tuli mokailtua tuon panssarin kanssa,ainakin opin ettei palatelaketjuja kannata asentaa viimeisenä.Melkoista nysväämistä oli.Ja onhan tuo pintakäsittely hiukan rähjäisempi kuin alunperin oli tarkoitus.
Figut oli kiva maalata mutta ne oli aika kökköjä ja runsaasti piti muokkailla ja varusteita haalia lisukkeeksi.No,ainakin oppi tässä projektissa paljon uutta!

Mikko
Kiitos Eerik,
olet kyllä oikeassa tuosta pensselin lipsumisesta paikka paikoin.Taitaa tuo ikänäkö jo vähän vaivata..
Yritin kyllä jäljitellä vuoden 1944 sumpftarnmuster eli tan/water käännettävää naamioasua jota näkee useissa sävyissä(itsellänikin ollut aikanaan kolme erisävyistä).Ehkä siitä ei kuitenkaan tullut oikein onnistunut.Onneksi voin vedota siihen,että olen näiden figujen maalauksen suhteen ihan noviisi:-)
Mikko
M T handlaa nähtävästi maakalustonkin tyylillä! Hetzer näyttää tosi hyvälle, ja vielä siveltimellä maalasit! Itse tuijoitin figuja lähinnä ajatellen sitä että toiset ne osaa maalata noinkin pieniä hahmoja hyvin. Pienet värien rajojen yli menemiset eivät kokonaisuutta häiritse. Lumi ja telan jäljet siinä ovat onnistuneet hyvin. Erittäin onnistunut kokonaisuus!
Riippuen kamerasta, pienempi aukko, enempi syväterävyyttä, jalustalta… ei tartte valotusajan takia laittaa isoa aukkoa (riippuen kamerasta=onko manuaalisäätöjä).
Lekomallarin harharetket on onnistunut aivan loistavasti. Vielä noin pienen mittakaavaan uskaltaa kuvata ukkelit noin suurina. Näyttää muuten Mika Häkkiseltä toi vaunussa oleva tyyppi:). Takaosa lumi on kyllä hienosti toteutettu. Ei tästä juuri naputettavaa …pientä tarkutta vielä lisää ukkeilla niin avot!
Kiitos Janne ja Marko,
sen verran on Ardenneille käypiä sakupanssareita jo hankittu ettei taida jäädä satunnaiseksi harha-askeleeksi.
Vielä kun löytäis hyviä figuja asian tiimoilta ja täytynee hankkia parempia siveltimiä niiden maalaamiseen.Sitten puuttuu enää taito..
Nyt vaan odotellaan panssarigurujen neuvoja josko kertoisivat miten jatkossa kannattaisi vaunua käsitellä paremmin.
Mutta kyllä se todellinen intohimo edelleen kohdistuu luftwaffen jäämerenrintaman hävittäjiin!
Mikko
Ja kuriositeettina mainittakoon,että tämä malli on kerännyt jo kolme kakspuolosta..eli parannettavaa taitaa tosiaan löytyä.
En varsinaisesti ole pisteiden perään,mutta neuvot olisi kyllä näiltä kavereilta mieluisampia ja ilmeisen tarpeellisia;-)
Mikko
No niitä huonoja arvosanoja tulee aina. Mullakin on parilla mallilla arvosanoja 0,5 - 5 välillä, keskiarvon ollessa toisella 3,89 ja toisella 3,46. Ja turha kuvitellakaan että niiltä huonoimmilta mitään sanallista kommenttia saapi. Mutta siksipä nykyöön en laitakaan pisteytysmahdollisuutta vaan vain sanallisen kommentoinnin mahdollisuuden :)
Pienoismallissa yksityiskohdat ei näy tarpeeksi jos niitä ei korosta vaaleammalla sävyllä. Lisäksi tumma väripesu korostaa yksityiskohtia vielä enemmän. Olen omissa käyttäny tummanruskeaa öljyväriä väripesuissa.
Minun mielestä kurattu/liattu malli ei vielä pelkästään näytä tarpeeksi hyvältä.

En pisteytä.
Kiitos ideoista Arto!
Täytyy yrittää seuraavaan malliin.
Itse olen kai liikaa keskittynyt realismiin ja taistelukentän likaan,tuo yksityiskohtien "modulaatio" on jäänyt kyllä huomiotta.
Arvokasta palautetta,
Mikko
Tässä pikku diossa on hyvä fiilis ja omaan silmääni värisävyt vaikuttavat realistiselta. Kannattaa harkita tekevänsä jatkossa muitakin panssarimalleja, mutta se ei kuitenkaan saa olla pois Jäämerenrintaman leko-kalustosta:)
Oliko tässä Tamiyan Hetzerissä metallinen pohja?

Dioraamasta välittyy suorastaan hyytävän hieno tunnelma - voin melkein tuntea vaunun pakokaasut nenässäni (jos siis pystyisin jotakin hajua haistamaan). Kuvat nähtyäni minulle tuli myös välittömästi mieleen tv-sarja Band of Brothers - jossa tosin ei Hetzereitä näkynyt, mutta se tunnelma, se tunnelma!
Itselläni odottaa laatikossaan Tamiyan 1/48 Königstiger, mutta en ole sitä uskaltanut vielä aloittaa - nääs kun kammoan pienen mallin telaketjujen kokoamista.
Kiitos JJ,
jonkinlaista realistista rapaista fiilistä tässä tavoittelinkin..
Eikä pelkoa,Eismeerjägereiden tarina jatkuu!
Mikko
Tänx Raimo,
hienoa että sain ainakin sinulle tarkoittamani tunnelman välitettyä!
Joo,metallinen alarunko oli tässä sarjassa.Ja telat oli kyllä hiukan työläät…
Mikko
Hyvinhän tuo onnistunut. Varsinkin itse Hetzer ja alusta. Sommittelu myös hyvä. Aika pirun pieni tuon täytyy olla, kun itsellä 2 Hetzer:iä tehtynä 1/35:seen eivätkä nekään mitään suurensuuria ole.. Kysyisin miten tuo alusta lumimaisemineen tehty? Mitä materiaalia alustana ja lumena? Millä tekniikalla lumi kiinnitetty? Olis tekeillä neukkujen B-4 tykki + Voroshilovets telavehje ja aattelin jotain tuon tapaista, vähälumista alustaa niille…
Petteri
Kiitos Petteri!
Jaa tuo alusta…
-muotoon jyrsitty koivupalikka,petsattu pyökin värisellä lakkapetsillä,teipattu tamiyan maskiteipillä reunat
-ulkoa tasaiselta laattakiveltä metallisella paistinlastalla irrotettu mahd ohutta sammalta,alustalle sitten erikeeperillä muotoon leikattua sammalta vaan haluttuihin paikkoihin ja paino päälle
-haluttua lisämateriaalia kasveista ja junamallareiden synteettisestä maastomateriaalista sekaan
-telajäljet veitsella raaputellen
-kevyt lumi/huurre kaukaa suhauttaen tamiyan paukkupullosta
-figun alla oleva kanto ja oksa kuivuneesta bonsaipuusta
-hiukan ruskeaa ja keltaista tai vihreää kontrastiväriä sinne tänne halutessaan
-polulle easy mudia
-loppulakkaus ruiskulla mattalakalla jossa aivan hiukan valkoista mukana
-teipit veks

Siinäpä se yksinkertaisuudessaan,talkkia hieman teloihin ja peräpeiliin ja tulos on nyt tuo.
Ei ole järin hankalaa:-)
Mikko
Täytyypä nostaa tassu ylös. Olen yksi noista 2.5 staran antaneista. En viikolla kännykän varassa, viitsinyt näppäillä kuin tähdet…
Mielestäni 2.5 pisteen/tähden malli on perushyvä. Tässä mallissa kokoamien ja maalaus ovat perushyvät.

Yksityiskohtien korostaminen vaunussa ( oletuskuvan kyljen kiinnikkeet esim). parantaisivat yleisvaikutelmaa heti huomattavasti. Vaikka malli on kalustoluokassa, puolet kuvista on figuureista, joiden taso ei ole yhtä hyvä kuin vaunun. Koska figuurit ovat näinkin paljon esillä mallissa, lasken ne kokonaisuuteen. Vaunulle yksistään voisin antaa puolikkaan lisää? Lumipuvut lähikuvissa vaikuttavat lähinnä sotketuilta. Likaisetkin lumipuvut voi maalata valoineen ja varjoineen jos kärsivällisyys riittää.Sinänsä nostan hattua, että figuureista on lähikuvat. ;)
Vertailuksi mielestäni melko täydelliset 1/72 figut vertailuksi. 2.bp.blogspot.com/-w5r8LjiRDOA/TuES30UgXwI/AAAAAAAAAP4/BjE0gFOiohw/s1600/72001a.jpg

Maaston huurre on onnistunut hyvin, mutta kaipaisin jotain vaihtelua maastoon. Tietysti tylsän tasaista maastoa on oikeasti olemassa :)

Perusmalliksi siis perus-hyvä. Jos haluaa erottua massasta, pitää mallissa olla sitä jotain extraa, mikä nostaa sen massasta. Lisää tarkempia, paremmin tehtyjä yksityiskohtia, koska joku ne kuitenkin tekee, ja nostaa mallinsa massasta, ja nostaa vaatimustasoa. ;)

Tästä on hyvä jatkaa maakaluston väsäämistä.

/Jouni
Terve Jouni,
olet oikeassa noista figuureista joissa olen täysin aloittelija.Toisaalta tämä kuuluu sarjaan 1/48 maakaluston ryhmärakenteluun,olisihan sen voinut dioihinkin sijoittaa..Itse vierastan pienoismallia ilman alustaa,mikä ei varmaan tule yllätyksenä kellekään.
Ja noista linkkisi figuista..eiköhöhän ne ole tehnyt ihan figuurimaalauksen ammattilainen?
Tarkoitus oli tehdä vaunu ilman kommervenkkejä lähes oob,lekomallarina hinkkaan niitä kai luonnostaan enemmän…
Hattu pois kun esitit kantasi,yritetään jatkossa paremmin.
Mikko
AJ 6.1.2014 13:44 Vastaa lainauksella
Moi Mikko,

Hyvinhän tuo Hetzer ja koko dio-kokonaisuus figuineen ja alustoineen onnistui, erityisesti mittakaava huomioiden. Paljon hyviä detaileita, ainahan jotain petrattavaa hieman löytyy, mutta kokonaisuus on hyvä. Ja hyvinhän tuo Hinterhalt Tarnung onnistui ja sitäpaitsi ko. melko uusi vaunu, joten hyvä näin. Nuo liian suuret numerot pistää silmään eniten, kuten itsekin toteat. Hyvä tarinakokonaisuus sovellettuna historiallisesta tapahtumasta. Parhain terveisin, AJ
Kiitos AJ,
opetteluahan tämä maakaluston teko vasta on,kivaa vaihtelua ja yllättävän vaikeaa tosin.
Ja kuten tiedät niin tarkoitukseni on kuvata enemmänkin pieni hetki historiasta tunnettuihin faktoihin ja saatavilla oleviin referensseihin nojaten..
Tuhannet kiitokset vielä taustatiedoista,
Mikko
AJ 6.1.2014 14:21 Vastaa lainauksella
Moi Mikko, Ole hyvä.

Joo, tiedän varsin hyvin, että pienoismallisi pohjautuvat historiallisiin faktoihin ja hyvä niin, sillä myös senkin takia pidän malleistasi. Jatka vaan hyvää työtä ja hienojen historiallisten pienoismallien tekemistä. Terkuin, AJ
Tiedän että ollaan samoilla linjoilla AJ,historia on muovannut meistä mitä olemme..ja sitä on hyvä ajatella ja myös kunnioittaa.
Myös niinkin viattomassa ja mukavassa harrastuksessa kuin mallailu.
Mikko
Moi Mikko,
Mielestäni sun dio on onnistunut loistavasti. Ei kaikkia dioja tule tuijottaa suurennuslasi kädessä.
Mielestäni kokonaisuus, idea (tässä tapauksessa historiallinen tausta) ja yleisilme ratkaisevat.
Anna palaa! Ei muuta kuin uutta dioa putkeen!
t: Kartsa
Kiitos Kartsa!
Itelle näitä tehdään,joskus harhaudutaan sivupoluille mutta akt saittilaiset antaa senkin anteeksi jos pohjimmainen tarkoitus ei ole ilkeä!
Lienet seuraava huippumallari jopa kansainvälisesti,mutta älä anna kehujen pysäyttää kehitystäsi!
M
m t järvinen kirjoitti:
Kiitos Kartsa!
Itelle näitä tehdään,joskus harhaudutaan sivupoluille mutta akt saittilaiset antaa senkin anteeksi jos pohjimmainen tarkoitus ei ole ilkeä!
Lienet seuraava huippumallari jopa kansainvälisesti,mutta älä anna kehujen pysäyttää kehitystäsi!
M
Kiitos itsellesi puhut asiaa.
Itse en vielä tunne kuuluvan huippumallareiden joukkoon, mutta ehkä suuri intohimoni pienoismallimallien maailmaa kohtaan näkyy joissakin malleissani. Mene ja tiedä. Kyllä mulla on jalat tukevasti maassa ja kehittyminen on elinikäinen prosessi. K