Työläät skrätsiprojektit vetävät aina hiljaiseksi. Hattu pois silkasta kunnioituksesta ja työn tuloksesta tietysti.
Tapahtumakirjoituskin on aivan mainio.
Muuten en osaa kommentoida, koska en tee tankkimalleja kuin ehkä kerran kymmenessä vuodessa.
Renault FT
Puolustuslaitoksen Hyökkäysvaunupataljoonan ulkoasussa c.1930
Scratchina tuli tälläinen ranskalaisperäinen hermojenraastaja väsäiltyä Panssarimuseon toimeksiannosta vuosivälillä 2012-2013.Kyseessä siis alunperin opintojeni ensimmäisen työssäoppimisjakson (kevät 2012, n.3kk) kuittaukseen tarkoitettu työ (alkuperäiseen kohteeseeni ei päässytkään putkirempan johdosta) joten pienessä kiireessä tuli käytyä pari optiota läpi - parola oli yleiseltä aihepiiriltään mieluisampi kun arkkitehtimallit, ja heiltä oltiin halukkaampia muutenkin työssäoppija ottamaan. Heillä oli kokoemissaan jo aiemmin Ryhäsen Petrin rakentama 1:16 skaalan Izhorski-Fiat panssariauto, ja näistä vähän eksoottisemmista puolustuslaitoksen alkupään taipaleen vehkeistä haluttiin malleja lisää. Toisena optiona tarjottiin tela-pyörä kulkuista vaunua, Saint Chamond modele 1921stä, mutta en minäkään ihan niin ahkera ole :D
Työksi siis lankesi Renault-FT kevyttankki 1920-1930 lukujen taitteen ulkoasussa, ennen kotimaisia 30-luvun alkupuoliskolla tehtyjä modifikaatioita - värityksenä ranskalaisten legoland-invaasiokuvio jonka toisen maailmanhösselin jälkeen belgialaisetkin omaksuivat, mutta ovat kansana niin kovia olevinaan että pistivät panssarivaununaamiokuvioon jokaiseen kiväärimieheen.
Noh, työ tuli aloitettua, mittauksia otettua, piirrustuksia etsittyä, ja todettua, että ei riit 3kk mihinkään, ellei sitten ihan karkeaa puumallia tee. Sen verran oli oma-aikataulutuskin hakusessa, että ei varmaan voida tehokkaan työajan piirissä puhua kuin 1,5kk ajasta. Museo oli kuitenkin alusta asti ollut melko löysällä aikataululla liikenteessä (varsinkin kun kesällä 2012 julkaistun rellu-kirjan juhlallisuuksiin ei ehditty), ja tiedotettuani heille työn venymisestä se oli ok, eli syksyllä takaisin sorvin ääreen. Kun koko TO-aika oli käytetty (yht. 6kk) oli edessäni kasa telakenkiä, lähes valmis runko ja valmis torni. Tässä kohtaa kävi melkolailla selväksi, että kyllä tästä taisi ihan opinnäytetyö tulla - ja sellaisena se loppuun väännettiin on/off metodilla, oli noita muitakin rästejä päässyt kertymään. Lienee ihan reilua mainita että yleisesti käytettiin termiä "Iisakin kirkko teloilla" projektista - tiedä sitten johtuuko tornin kupolista vai lähes vuoden rakennusajasta..
Keväällä 2013 (melko tarkasti viikko ennen oletettua valmistumista) oli viimeinen lakkakerros rellun pinnassa, ja opinnäytetyö ollut jo pari päivää viimeisessä tarkastuksessaan/kansituksessa. Alusta jäi omaksi harmikseni puuttumaan ajan loppuessa, ja elän vahvassa pelossa siittä, että vaunun "vapaana roikkuvat" valkometallitelat tulevat varomattomassa käsittelyssä rikkomaan itse mallin.
Rakennuksesta: Pääosin rakennettu muovilevystä, telojen masterin hioin ja veistelin siittä, samoin leikkelin rungon paneelit. Telakengät tein valuna yksitellen, valkometalliseoksesta käsin kaatamalla. Pääasiassa putkimuodot ovat messinkintankoa, muutama poikkeus (äänenvaimentimesta lähtevä pakoputki, esim.) joissa käytin muovitankoa/putkea löytyy. Muutama kompromissi tuli tehtyä - ja kerrottakoot ne häpeän kyyneleet valuen nyt: Ensinnäkin, vetopyörä on hammasrattaan muotoinen, ei pyöreä ja lovitettu niinkuin kuuluisi - miksikö? Koska vaikka vektoroin, laserleikkasin, käsinleikkasin etc, en saanut aikaiseksi vetopyörää joka olisi a) näyttänyt hyvältä b) mikä tärkeintä, istunut täysin telojen vetopykäliin. Lisäksi pienempien telan yläkannatinkaaret ovat, noh, suorat. Tässä tapahtui onnettomien sattuien summa, minulla oli käytössä piirrustukset jotka muuten olivat 1:1 Parolan esikuvan kanssa, mutta parolassa oli myös sangen rajoitetusti tilaa, eli en yhtään kuvaa saanut jotka suoraan sivusta olisi kattanut koko vaunun, ja varmaankin tästä syystä jäi huomaamatta se että suomi-rellun kaaret ovatkin kaarevat. Kun tätä jälkikäteen osasi etsiä, niin kyllähän se useammastakin kuvasta nähtävissä oli - ei muuten ärsyttänyt, kuitenkin rakennusvaiheessa olisi melkoisen pieni asia ollut korjata. Pienempänä pahana olkoot vähän mystisen oloinen vanerilaatikko (uritettua ja teräsharjattua muovilevyä, remmit maskiteippiä), yksinkertaistetut työkalukiinnikkeet ja "ylikorostettu" tornin sauma.
Noh, ne niistä - niitit joko muotoon nuijittu koristenauloista, tai valettu hartsista kartiomuottiin. Muutama isompi on ihan muovista leikattu ja hiottu - telakannattimien valmiste-etiketit on etsattu alkuoperäisen mukaan, luupin kanssa on tekstit ihan luettavissa eli kyllä se ainakin nappiin meni.
Maalaus: Pohjavärinä käytin mustaa, johon vetelin sävyrajat valkoisella. Tähän päälle sitten dungelgelbin serkkupoika ja punaruskea, lopuksi sitten vihreä päälle puolittain freehandina - pahimmat karkailut sitten sivetimellä. Valumaa ja vanhennusta tehty öljyväreillä ja rajoitetusti pigmenteillä (vieläkin vähän homma hukassa niiden kanssa), lopputuloksen piti olla kuulemma sivistynyt eikä suopellosta nostettu. Toisaalta jälkikäteen olisin saanut varmaan sotkea enemmänkin mutaa teloihin, nykyisellään näyttää siltä että kostutetuilla teloilla on ajanut varovaisen kierroksen kuivalla savipellolla ja palannut kassulle museoitavaksi. Olin äärettömän pettynyt siihen että suoranaisia chippauksia en ehtinyt juurikaan maalata, tässä skaalassa mokomat näyttivät omaan silmään hävyttömän hyviltä.
Toimitus: Noh. Eipä tätä muutenkaan voi sanoa, siihen vierähti se puoli vuotta, jota ennen en kehdannut kuvia tästä internettiin juurikaan laittaa. Koulu omi työn aluksi omaan näyttelyynsä ikaalisten kylpylälle, ja tämän jälkeen se "unohtui" koulun aulan vitriiniin vielä neljäksi kuukaudeksi. Marraskuun alussa taidettiin tuo lopulta museolle luovuttaa - glooriaani himmensi se, että edellisen kuukauden aikana oli Takom julkaissut kaupallisen sarjansa 1:16 rellusta - luojan kiitos ei siittäkään suomi-rellua suoraan saa. Toivottavasti tämä on ensi kesään mennessä tiensä ehjänä vitriiniin jo löytänyt.
Kommentit
Kirjaudu sisään kirjoittaaksesi kommentteja
Jos sinulla ei ole vielä omaa tunnusta palveluun, rekisteröidy käyttäjäksi.