Pienoismallit.net

F-86F Sabre

"Little Rita"

Airfixin klubimalli, jonka oli samaan pakettiin kuuluvan MiG-15:n kanssa tarkoitus valmistua Korean ryhmärakenteluun. Jonkin aikaa kuvittelin, että menee tipalle, mutta lopputuloksena oli yhdeksän kuukauden myöhästyminen… No, valmistui kuitenkin lopulta.

Itse mallista ei ole ihan kamalasti kerrottavaa. Sarja on Airfixin hyvää nykylaatua eivätkä paneelirajatkaan ole kohtuuttomimmasta päästä. Rakensin mallin normaaliin tapaan suoraan laatikosta istuinvöiden lisäämistä lukuun ottamatta. Suuret siirtokuvilla toteutetut keltaiset raidat huolestuttivat aluksi, mutta lopulta ne asettuivat paikalleen jokseenkin nätisti. Vain siipien johtoreunoissa piti turvautua paikkamaalaukseen. Lisäksi rungon alapuolelle raitaan jäi "pykälä" jota siinä ei kuuluisi olla, mutta lopputulos näytti niin uskottavalta, että päätin olla korjailematta sitä sen enempää.
Oikeisiin ongelmiin ajauduin vasta siinä vaiheessa kun maalipinta vaurioitui muutamista kohdista ensin lievästi siirtokuvapehmentimestä ja sitten kuoriutui kokonaan litkutuksen yhteydessä. Paikkamaalaus onnistui onneksi tyydyttävästi.

Kommentit

PhantomII 25.12.2013 09:40 Vastaa lainauksella
Onnistuneen näköinen metallipinta. Litkuttelu lienee paikallaan metallipintaisissa koneissa, kunhan sitä ei vedetä överiksi ja tässä mallissa menetelmä näyttää onnistuneen. Ja metallipintakin on sopivan kiiltävä/kiilloton. Kun malleja tehdään samoilla värkeillä eri mittakaavoihin tulisi ottaa juuri maalien ja pintojen kiiltoaste huomioon.

Istuinvyöt lienevät "pakollinen" lisä tällaisiin suurikuomuisiin laitteisiin, kun ohjaamoa voidaan hiukan nähdä, vaikka kuomu olisikin hiukan tymäkämpää tekoa. Niin ja saa niitä vacukuomujakin, jos niiden kanssa jaksaa pelata.

Nätin näköinen malli kaiken kaikkiaan. Airfixilta on tulossa joku Sabren toinenkin alatyyppi ilmeisesti. Olikohan ensi vuoden suunnitelmissa?
Kiitos. Maalipintaan olen ihan tyytyväinen, ehkä tässä voi pikku hiljaa vapautua metallipinnan pelosta. Humbrolin metal cote pysyi tosin tahmeana siihen saakka kun vedin lakan päälle, mutta ei tuo tuntunut lopputulokseen juuri vaikuttavan.
Litkutus ei sen sijaan mennyt ihan niin kuin toivoin, mutta toteutuksen aikana koettuun stressiin nähden lopputulos on minustakin ihan siedettävä. Jos tarkkaan katsoo, niin tulos on kyllä hiukan epätasainen. Mutta tekemällä oppii.

Airfixin ensi vuoden uutuuksissa oleva malli näytti olevan F-86F, liekö sitten sama malli uusissa siirtokuvilla?
PhantomII 26.12.2013 10:16 Vastaa lainauksella
No niin se taitaa olla sitten Airfixiltakin vain uudelleen lämmittelyä tuo seuraava F-86-julkaisu. Ehkä voisi hiukan siipikonstruktiota vaihdella niin saataisiin uusia alatyyppejä.

Metallipinta on se vaikeimmin toteutettava varmaan. Itselläni ei ole yhtään "metallipintaista" tai metallinväriseksi (malleissa käytännössä sama asia) maalattua mallia, joissa ei jossain kohtaa olisi jonkinlaista mokaa.

Lohduttautua voi aina sillä, että lähes aina nuo kriittisimmät kohdat näkee vain rakentaja itse, yleisö ei niitä huomaa.
Sabren metallipinta on onnistunut mainiosti. Levititkö tuon ruiskulla? En huomaa itse noissa litkutuksissa mitään ongelmaa, näyttää sopivan hillityltä. Kiva malli!
Siveltimen kanssa joutui pärjäämään.
Mie olen tehnyt samanlaisen "keltaraita-Sabren" mutta se oli Hellerin tuotantoa. Siinä raidat eivät olleet siirtokuvina vaan ne piti itse maalata.

www.pienoismallit.net/galleria/malli_11102/