Pienoismallit.net

VBCI

Ranskalaista nykykalustoa

VBCI eli "Véhicule Blindé de Combat d'Infanterie" kuten ranskalainen sanoisi tai "Armoured vehicle for infantry combat" kuten engelsmanni sanoo, on Nexter Systemsin ja Renaultin värkkäämä 8-pyöräinen ja 8-vetoinen (neljä etummaista pyörää ohjaavia) härveli. Tässä Hellerin paketoimana mallina siis.

Laite on saanut käyttöä mm. Afganistanissa, jonne mallin esikuvakin sijoittuu kuluvalle vuosikymmenelle.

Miehistöön kuuluu kuljettaja sekä ampuja/johtaja, jolla on jakkarat sekä tornissa että kuskin takana. Perärontissa on istuimet yhdeksälle mosurille.

Porukka saa kyytiä 555-heppaiselta turbodieseliltä max 100 km/h. Kulkupeli painaa 29 tonnia, on 7,8 m pitkä ja 2,98 m leveä; korkeus 2,26 m.

Tornissa on aseistuksena 25- ja 7,62-milliset. Tykin porasin auki, samoin liekinsammuttimen reiät. Apuaseeseen vaihdoin sopivan putken pätkän. Takakannen 5,56-milliset jäivät poraamatta, koska 0,15-millistä terää ei ollut eikä reikä oikeastaan olisi edes näkynyt.

En oikein saanut tolkkua, mistä aineista kentällä improvisoitu slat-kehikko on väsätty. Näyttää kuin käytössä olisi rakennustelineen osia, sekalaista putkea, ehkä vesijohtoa, lautaa ja valuverkkoa tai päiväkodin aitaa.

Sarjassa ei helmalautoja tullut, vaikka ne rakennusohjeisiin olikin piirretty, joten Evergreen-hyllyä piti penkomani. Verkot lienee kiinnitetty kehyksiinsä kukkalangalla surraamalla tai nippusiteillä. Esikuvan runko on alumiinia ja terästä, joten tukirakennelmat lienee saatu jotenkin hitsattua paikoilleen. Itse käytin liimaa.

Muuten rakentamisessa ei ollut mitään epäselvää tai varsinaisia ongelmia. Osat osuivat kohdilleen mainiosti, eikä viilattavaa, kitattavaa tai muuta ylimääräistä säätöä tullut eteen. Matkustamon penkit ovat olemassa, mutta slat-häkkyrän takia ovea ei oikein saanut auki-asentoon. Peräpeilissä on eräänlainen laskusilta, jonka mukana myös slat-kehikko kääntyy alas.

Häkkyrän takia maalaaminen ja säistäminen täytyi jaksottaa kahteen vaiheeseen eli ennen ja jälkeen häkkyröiden. Maalit Tamiyalta, muut nestemäiset aineet ja pigmentit Migiltä ja Ak-interactivelta mitä hyllystä sattui löytymään.

Ensimmäisissä valokuvissa malli ei lopulta näyttänyt juuri miltään onnistuneen naamiomaalauksen ansiosta :D Katsoin parhaaksi lisätä väriläiskäksi muutamat pahvilaatikot miljoonalaatikosta.

Kommentit

Arto Junno 23.12.2013 20:40 Vastaa lainauksella
Piti hakia ihan vuoronumero että pääsee kommentoimaan.

Urat ja niitit kaipais hieman korostamista.
Petri Lyy 23.12.2013 20:53 Vastaa lainauksella
Jonotussysteemissä näyttää tosiaan olevan jotain häikkää kun ei vedä.. Hyvä havainto myös niiteistä, eihän ne kuvissa näköjään näy. Joka niitti sai kyllä hiukan vaaleampaa maalia nuppiinsa kuin samalla kohdalla muuten on. Ilmeisesti pölyjen kanssa touhuaminen häivytti niittien juureen ja uriin uitetut litkut. Sanalliset kommentit ovat aina hyväksi, kiittää.