Pienoismallit.net

Phantom FG Mk.1

Vientiversio

Johdanto:
Phantom -trilogian viimeinen osa. Rajaus täytyi tehdä melko rankalla kädellä, koska muuten kokoelmaan olisi tullut toistakymmentä konetta, ja varmaan jo seitsemännen kohdalla olisi tympääntyminen iskenyt.

FG Mk.1:
F (Fighter) G (Ground attack) Mk.1 eli McDonnellin tyyppi F-4K oli nimenomaan Royal Navyn versio. 1950-luvun lopulla kuninkaallinen laivasto alkoi etsiä korvaajaa Sea Vixen -koneille. Britit kiinnostuivat Phantomista, olihan se aikanaan varsin kykenevä kone. Keskusteluja McDonnell Douglasin kanssa käytiin paitsi konehankinnoista, myös mahdollisuudesta asentaa brittikoneisiin Rolls Royce Spey -moottorit. Kooltaan ja ilmantarpeeltaan suurempana Spey vaati modifiontia moottorikanaviin. Moottorit antoivat 10 % pitemmän toimintasäteen, savuttoman jäljen ja paremman kiihtyvyyden, toisaalta pienemmän huippunopeuden (M 1.9 vs M 2.1) ja lakikorkeuden.

Royal Navyn suunnitelmissa oli myös kokonaan uusi tukialusluokka, joille Phantomit kaavailtiin sijoitettaviksi. Budjettileikkuri kuitenkin jätti laivat rakentamatta ja vähensi laivaston koneiden määrää, suunnitellusta n. 200:sta toimitettiin laivastolle vuodesta 1969 alkaen 48 kpl.

Brittilaivaston Phantomin näkyvin tunnusmerkki, jatkettu nokkateline, johtui siitä syystä, että HMS Ark Royalin kansi oli amerikkalaisia vastaavia lyhyempi. Spey -moottorin tuoma lisäteho ei yksin riittänyt, vaan nokkatelineeseen toisen saksinivelen lisäämällä ja näin ollen kohtauskulmaa kasvattamalla saatiin 11 solmun nopeushyöty, joka oli elintärkeä koneiden saamiseksi ilmaan. Toinen ongelma olivat keskelle lentokantta sijoitetut konehissit, minkä vuoksi koneet piti saada mahdollisimman lyhyiksi. Nokkakartio tutka mukaanlukien kääntyi sivuun ja peräsimen alla olevaa tuuletusputkea lyhennettiin. Koneet olivat laivaston käytössä vuoteen 1978, jolloin HMS Ark Royal poistettiin käytöstä ja koneet siirrettiin ilmavoimien vahvuuteen.

Malli:
Elämäni ensimmäinen konversio. B/N -Phantomin sarjasta muutostyö onnistui suurinpiirtein kivuttomasti. Nokkatelinettä jatkoin muovitangolla, runkoon avasin vuotoilmaluukut moottorikanavien kylkiin ja mahapuolelle. Ilmanottokanavia olisi pitänyt leventää, mutta tässä päätin oikaista sen verran, että merkittävää haittaa ei mielestäni ole, vaikka jätin kanavat entiselleen. Yllättävän paljon töitä teetti siivekkeiden ja johtoreunojen irtisahaaminen, että sain ne lentoonlähdön mukaiseen asentoon. Alustalle lisäsin katapultin kelkan ja pari kansimiestä valmistelemaan konetta taipaleelle.

Malli esittää 892. laivueen konetta XV 586 R 011 vuonna 1974. Siinä on vielä alkuperäinen sivuvakaaja, näihinhän jälkiasennettiin pyrstövaroitintutkat, ja tuon modifikaation yhteydessä sivuvakaajan kärki sai laatikkomaisen ilmeen. Kuormana kummassakin siivessä kaksi betonitäytteistä 540 paunan harjoituspommia.

Suurkiitos Laitisen Opalle laivuetunnussiirtokuvista.

Kommentit

PhantomII 24.12.2013 09:45 Vastaa lainauksella
Jos Phantom USA:n laivaston tai merijalkaväen väreissä on mallarille must, niin britti-Phantom on myös lähellä tätä statusta. Ja nimenomaan vielä britti-laivaston Phantom, joka mielestäni on hitusen tyylikkäämpi kuin RAF:n vastaavat.

En voi/halua ottaa kantaa mahdollisiin konversion vaatimiin muutoksiin. Itselläni on Fujimin Britti-Phantomit, enkä ole niitäkään vielä mihinkään piirroksiin tai muihin Phantom-malleihin vertaillut ja saattaa niissäkin olla sen verran klappia (kuten aina malleissa tuntuu olevan), että moinen kanavien leventämättä jättäminen on pikkujuttu.

Kyseessä oleva malli näyttää NIIN Royal Navyn Phantomilta, että näin yhtäkkiä ei parannusehdotuksia keksi, kun tuo nokkatelinekin on havainnollistettu. Siivekkeiden pokkeuttaminen tuo eloa malliin kuin malliin. Jaa - ehkä rakettikasetit olisivat sopineet siipien alle tuomaan britti-fiilistä? No, hyvältä näyttää näinkin.
Realistisen näköinen phantom. Hyvin on työ onnistunut ja asetelmassa on oikeaa lähdön tuntua. Aiheeseen on selvästi paneuduttu ja konversiotyö tehty siellä missä kuuluukin. Niin ja eihän Phantomeita voi mallarilla ollaan koskaan liikaa…
Kiitoksia herrat!
PhantomII kirjoitti:
Itselläni on Fujimin Britti-Phantomit, enkä ole niitäkään vielä mihinkään piirroksiin tai muihin Phantom-malleihin vertaillut ja saattaa niissäkin olla sen verran klappia (kuten aina malleissa tuntuu olevan), että moinen kanavien leventämättä jättäminen on pikkujuttu.
Sen verran eroa on, ettei Fujimin malliin tarkoitetut hartsiset suihkuputket sopineet tämän runkoon. Johtuuko sitten Fujimista, todellisesta erosta vai niiden yhdistelmästä, sitä en tiedä. Harmi sinänsä, olivat todella komeat.
Paljon Phantomeita… mutta muistanko aivan väärin; tämähän oli Kuopion tapahtumassa??

Mallista. Livenä -(jos se oli tämä, niinkuin oletan) -niin ihailin työn täydellisyyttä. Mitään ei liikaa ja mitään ei puutu. Säistys asiallista ja pikku figuurit kruunaa olemuksellaan työtä.
Huipputyötä logistiikan yksikön johtajalta.
T.T
PhantomII 24.12.2013 12:06 Vastaa lainauksella
Muistaisin jossain britti-lehdessä olleen artikkelin, jossa Fujimin Phantomeiden peräpäätä alhaalta pitäisi muotoilla uudelleen. Hartsi-osista ei siinä yhteydessä ollut kai juttua. Minulle tulee riittämään nuo UK-Phantomit suoraan boksista tai sitten noilla suihkuputkilla höystettyinä. Saas nähdä…
Tosiian on nuo kauniita,ainahan voi jatkaa tuota phantom sarjaa.
Silloin kun miellyttää.
Mukava lisä tuo alustan lentokannen pätkä ja kansimiehistö.
Eipâ tuossa ole sanotavaa kuin makean kaunis malli se on.
Kiitosta kommenteista.
Timo- kyllä tämä Kuopiossa oli näytillä kahden muun heimoveljensä kanssa. Ja voihan tätä sarjaa tosiaan jatkaa, ehkä RF olisi selkeä puute, tai sitten E… mutta E:n jos hommaa, pitäisi tehdä myös C ja G, sitten samalla logiikalla B tai N, sitten F ja samalla EJ ja FGR. 2…;)
Hyvää joulunaikaa,

Erittäin siistin näköinen Phantom. Muodoista voi sanoa sen verran, että tuo B/N kuten muutkin ameriikan Phantomit poikkeaa FG.1- ja FG.2-malleista niiden Spey-moottoreiden takia aika selvästi. Speyt olivat tosiaan halkaisijaltaan selvästi suurenpia ja sitä varten Phantomia piti muotoilla uudelleen. Tässäkin mallissa selvästi näkyvä "area rule" muoto ("kokispullovyötärö") menetettiin Speyn asennuksen myötä. Referenssikuvia löytyy nettihaulla paljon. FG.1- ja FG.2-koneet olivat kaikista Phantomeista painavimpia ja hitaimpia, mutta kovia kiihtymään matalalla. Ne ovat omia suisikkejani, brutaalia voimaa uhkuvia ilman hienostelua. RAF:lla oli myöhemmin käytössä myös F-4J mallisia koneita (Briteille Phantom F.3). Niitä hankittiin paikkaamaan torjuntahävittäjätarvetta, kun Tornado F.2 koneiden valmistusaikataulu petti. Nämä koneet oli varustettu normaaleilla amerikkalasiten J79-moottoreilla.

T. Risto
Phantomeita pukkaa kerralla ja paljon tänne sivustolle, mutta mikäs siinä, onhan siinä jotain omankaltaistaan viehätystä! Kaikinpuolin onnistunut malli alustaa myöten. En ole aiemmin tuohon brittiversioon perehtynyt ja tuota nokkapyörän pituutta ihmettelinkin, josta sitten kuvaus antoikin infoa. Hauska idea tuo trilogia!
Kiitoksia Risto ja Janne. Kuvausteksti rungon leventämättä jättämisestä olisi pitänyt kirjoittaa muotoon: "häiritsevää haittaa ei mielestäni ole". Kyllähän näitten eron tosiaan huomaa kun katsoo perätysten kuvaa jenkki- ja brittiphantomista. Rungon kanssa tein kompromissin, koska halusin saada jotain valmiiksi. En malttanut jäädä odottelemaan, milloin löytäisin jostakin virallisen brittiphantomin rakennussarjan, ja tuo konversioidea kiinnosti. Tämä oli ns. "pienemmän riesan tie"; kanavien laajentaminen millä tahansa keinolla oli niin toivottoman tuntuinen ja lopputulokseltaan epävarma urakka, että mene ja tiedä kumpi on parempi vaihtoehto: muotovirhe rungossa vai huonosti uudelleenkaiverretut paneeliurat?

edit: kuvausteksti korjattu.
A Lappalainen kirjoitti:
Kiitosta kommenteista.
Timo- kyllä tämä Kuopiossa oli näytillä kahden muun heimoveljensä kanssa. Ja voihan tätä sarjaa tosiaan jatkaa, ehkä RF olisi selkeä puute, tai sitten E… mutta E:n jos hommaa, pitäisi tehdä myös C ja G, sitten samalla logiikalla B tai N, sitten F ja samalla EJ ja FGR. 2…;)
Muistin siis oikein.. Kuullostaa kerhomme Matti V:n hommilta…Tai onhan niitä eri versioita liki joka koneesta. Pitäisi vaan olla ymmärrystä ja fanitusta tehdä lili sama malli moneen kertaan.
Historiatahan se olisi.
T.T
Morjens Antti.Mainio FG MK-1 malli samoin kuin aiempi USA:Navyn J malli.Aiempiin kommenteihin ei oikeastaan ole omasta puolestani lisättävää, hyvää työtä kaikin puolin.
Itselleni on jäänyt epäselväksi tuo brittien tukialusten lentokannen väritys.Monissa lähteissä sen kerrotaan olleen vihreä (humbroll 30?) Samaa vihreää sävyä olisi käytetty myös muissa pikkubritanian tukialuksissa m.m Ark Royal no:7ssa, siis siinä kuuluisammassa joka osallistui WW 2:seen upoten lopulta saksalaisten torpeedoimana.Googlettamisesta huolimatta kuvia vihrästä lentokannesta ei ole löytynyt, malleja kyllä tällä väritykdellä löytyy muttei kuvaa1:1 laivasta.
Kiitoksia Opa. Ark Royalin lentokantta väittäisin kuvien perusteella tummanharmaaksi, siis ainakin 70-luvulla. Tuo alusta nyt ei yritä olla sen enempää Ark Royalin kansi, siitä puuttuu merkinnät. Se vaan on, noh, alusta.:)
AJ 31.12.2013 13:36 Vastaa lainauksella
Moi Antti,

Mainio britti-Phantom, näitä ei ole tällä saitilla liikaa näkynytkään. Ko. Phantom FG Mk.1 S/N XV586 (rakennusbloki 37 ja rakennusnro 3317) pienoismallin esikuva lepää ja viettää eläkepäiviä Leucharsissa täysin alkuperäiskuosissa, jos en nyt aivan väärin muista. RN:n 892. laivueessa XV586 esiintyi myös tunnareilla 003 & 010, 011:sta lisäksi ja pyörähtihän kyseinen leko vielä A&AEE:ssäkin. Lopulta ko. kone päätyi RAF:n 43. laivueeseen tunnareilla J/AJ ennen eläkkeelle siirtymistä.

Kaikenkaikkiaan piristävä & onnistunut britti-Phantom! Parhain terveisin, AJ
A Lappalainen kirjoitti:
Kiitoksia Opa. Ark Royalin lentokantta väittäisin kuvien perusteella tummanharmaaksi, siis ainakin 70-luvulla. Tuo alusta nyt ei yritä olla sen enempää Ark Royalin kansi, siitä puuttuu merkinnät. Se vaan on, noh, alusta.:)
Aivan oikein, Ark Royalin kansi oli ainakin 70-luvulla tummanharmaa, kansimerkinnät pääasiassa punaisella ja valkoisella.

T. Risto
Lentokannet ovat ilmeisesti jossain vaiheessa olleet myös vihreitä.Niin tuossa uudemassa Ark Royalisakin.Väri näyttää sävyn puolesta kutakuinkin samalta kuin monissa nykyisissä siivi aluksissa.70-lukuunkin mahtuu 10 vuotta joten niin ilaivassa kuin sen lentokanella on kerinnyt tapahtua monia muutoksia.L-kansi lienee ollut enimmän aikaa kuitenkin tumman harmaassa kuosissa.Kuninkaallisella laivastolla lienee ollut vuosien ja vuosisatojen saatteessa kymmenkunta Ark Royal nimistä alusta.Soppaa kerrakseen.
Täysin mahdollista, alkuperäinen kannen väritys ei ole tiedossani. Ko. HMS Ark Royal -siis jonka kannelta phantomit toimivat- laskettiin vesille 1950 tunnuksella O 09. Tunnus muuttui muotoon R 09 vuoden 1970 peruskorjauksessa, jolloin alukseen tehtiin jälleen isompi remontti. Mm. lentokantta pidennettiin, kannen kulmaa muutettiin 5,5:stä 8,5 asteeseen ja tehokkaammat, 50 000 paunan koneiden laukaisuun kykenevät BS4 höyrykatapultit asennettiin. Myös tutkajärjestelmiä ja miehistön majoitustiloja paranneltiin. Tietääkseni alukseen ei tehty isompaa remonttia ennen käytöstä poistoa, joten en usko lentokannen vaihtaneen väriä enää vuoden 1970 jälkeen, ainakin kuvissa se näyttäisi saman sävyiseltä 70-luvun alussa ja lopussa.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Tämän sivuston kaikkitietävien pitäisi kirjoittaa kirja. Maailma muuttuu koko ajan ja historiasta saamme enemmän ja enemmän tietoa tuleville sukupolville. Lukeepa täältä lentokoneista, panssareista tai mistä vaan, niin aina on jollain kaiveltua tietoa, joka on sivuston parasta antia ja vielä kuvien eli mallien kera.
Toivottavasti mikään ydinpoksahdus ei tätä tietoa vie pois. Hienoa luettavaa nuokin ylläolevat.