Pienoismallit.net

M551 Sheridan "Body Count"

South Vietnam 1969

Academyn M551 päivitettynä Eduardin PE-setillä, Friulin teloilla, Legendin varusteilla sekä muutamilla skrätsilisäyksillä.

Dioraama valmistui nippa nappa marraskuun Nordic Challengeen, mutta ehdin sitä nyt vasta kuvaamaan.

Amerikkalainen M551 kevyt ilmakuljetteinen panssarivaunu ei kummempia esittelyitä kaipaa, onhan se käyty läpi tälläkin sivustolla jo pariin otteeseen.

Academyn vaunu itsessään on kohtuullisen huono esitys esikuvastaan (valitettavasti huomasin tämän vasta projektin edetessä). Suuri osa mitoituksista ei vastaa alkuperäistä vaunua ja osa yksityiskohdista on täysin hatusta vetäistyjä.

Myös PE-osien kanssa sai olla tarkkana. Monessa kohtaa mikäli alkuperäisen muovisen yksityiskohdan korvasi suoraan samaan kohtaan etsisellä niin useasti osa tuli väärään paikkaan tai on muuten vaan vääränlainen. Esim. tornin footman loop-kiinnityslenkit (n.40kpl) irroittelin kertaalleen liimauksen jälkeen veitsen kärjellä ja sijoittelin uudelleen lähemmäksi oikeita kohtia.

Friulin M551 telat olivat myös hienoinen pettymys koska oletin, että vasen ja oikea tela olisivat toistensa peilikuvat kuten esim. sturmin teloissa. Näin ei kuitenkaan ollut ja oikealla puolella telatappien päät jäävät hieman näkyviin.

Mallin kokoaminen oli hyvinkin helppoa ja osien yhteensopivuus hyvää. Takakannelle rakensin skrätsinä varustekorin styreenilevystä ja toisen .50 M2 KK:n jalustoineen lisäsin tornin kannelle miljoonalaatikosta.
Mallin mukana ollutta tornin taakse tulevaa varustekoria muokkasin myös kiinnityksen osalta, sekä lisäsin vaununjohtajan takana olevaan suojakilpeen saranat ja lukitushelat.

Figuurit ovat Legendin ja Academyn tuotantoa hieman muokattuina sekä Verlindenin päillä päivittettynä.
Dioraamassa vaununjohtaja on saanut seurakseen pölyyntyneen jalkaväen radistin, joka on heittänyt PRC-25 radion ja aseen selästään vaunun takakannelle ja hypännyt torniin "nautiskelemaan virvokkeita ja kuuntelemaan suuren maailman rokkia radiosta".

Ehkä suurimpana haasteena tässä työssä oli maasto, joka toimi koekenttänä viidakkokasvien tekemiselle. Kaikki kasvit (pl. vaunun edessä oleva matala palmu) ovat omaa tuotantoa ja käsin leikattuja sekä maalattuja.
Korkean palmun lehdet ovat paperista kuviosaksilla leikattuja ja peikonlehdet niin ikään paperisia, mutta pyöriväteräisellä veitsellä muotoiltuja. Heinät ovat leikattua putkihamppua ja sisal-narua ja leveälehtiset kasvit on muotoiltu maalatuista höyhenistä.

Vaunun edessä olevan ojan vesi aiheutti myös hieman päänvaivaa, koska Vallejon Still Water kutistui kohtuuttomasti kuivuessaan. Lopulta tämäkin vesi onnistui kohtuullisesti usean todella ohuen kerroksen lisäämisen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan mukava dioraamaprojekti, joka kylläkin kesti aivan liian pitkään ja odotti useaan otteeseen motivaatiota ja mallailuaikaa.

Kommentoikaa arvoisat kanssamallarit ja jakakaa risuja ja ruusuja tarpeen mukaan, jotta voin niistä ammentaa oppia jo työn alla olevaan seuraavaan Vietnam-vaunuun…

- Sami -

Kommentit

Pertti Mela 16.12.2013 11:54 Vastaa lainauksella
Erinomaisen onnistunut kokonaisuus: Ajoneuvo, miehistö, kasvit, puu… mikään ei sodi vastaan, vaan kaikki on juuri sen näköistä ja oikeilla paikoillaan, kuin niiden kuuluisi(?) ollakkin. Eli illuusio on täydellinen. Hieno!
Tomi Filppu 16.12.2013 12:16 Vastaa lainauksella
Hyvä ja tasapainoinen kokonaisuus. Omaan silmääni vaunu ja figuurit kaipaisivat tosin enemmän kontrasteja. Nyt ne jäävät hieman monotonisiksi. Palmu on hyvin onnistunut ja edustaa parasta osaa kokonaisuudesta. Myös sen ja muun kasvillisuuden väritys on hyvin valittu. Heikointa osaa sen sijaan edustavat nuo pitkät heinät, jotka ovat mielestäni liian kiharaisia ja laskevat muuten onnistuneen kokonaisuuden tasoa.

Myös esillepano ja alusta ovat tärkeitä seikkoja dioraaman yleisilmeen kannalta, ja niissäkin olet onnistunut hyvin.

Erityisesti nostan kuitenkin hattua onnistuneelle itse leikatulle kasvillisuudelle. Vaikka se hieman kärsiikin samasta ongelmasta kuin laserleikatutkin paperikasvit, eli pinta on turhan tasainen. Paperikasveja kannattaa muotoilla esimerkiksi pehmeällä kumialustalla hammastikun tai muun vastaavan hieman pyöreäkärkisen työkalun kanssa, jotta niiden muotoon saa luonnollista vaihtelua. Sen lisäksi myös kostuttaminen usein auttaa. Tosin – vaikka peikonlehdet tekisi kuinka täydellisiksi, se ei korjaa sitä faktaa, että peikonlehtiä ei kasva Aasiassa. :)

Olisikin hienoa, jos jaksaisit kirjoittaa tänne paperikasvien leikkelystä artikkelin, jossa esittelet materiaalit ja työkalut sekä työvaiheet.
Heikki R 16.12.2013 12:51 Vastaa lainauksella
Hyvin toteutettu dio, kasvillisuuden tekeminen on haastavaa. Jään myös odottamaan artikkelia paperikasveista.

terveisin: Heikki
Kyllä on niinmaan perusteellisen hieno dio! Kaikki on kohdallaan. No, ehkä figuihin olis ollu mukava laittaa hiukka kontrastia ja likaa yms..
Joka tapauksessa loistodio!!
Tosiiaan ,mainio diokuten edellä sanottiin parasta on juuri kasvit varsinkin palmu super +
Kyllä noihin figuihin kontrastia kaipaa,kuten vaatteet olisivat hiestä kosteat.
Tuon M-16 sirpaleliivien viereen,jos charlie tulee niin on millä puolustautua.
Muuten on tosi kuin suoraan vietnamista.
Petri Lyy 16.12.2013 19:08 Vastaa lainauksella
Aijai kun on hieno kokonaisuus. Sovitaanko vaikka niin, että kohtaus on kuvattu jossain Väli-Amerikan viidakossa niin kuin monet Vietnam-elokuvatkin :D

Mutta ei jäädä kiinni niihin peikonlehtiin, vaan isot plussat kaikesta itse tehdystä. Onko vaunu monotoninen vai ei, on niitä kuuluisia makuasioita. Figuja en osaa tehdä niin en kehtaa arvostella kovin kriittisesti. Monesta palikasta on ukot kasattu, melkoinen urotyö sekin. Kaipa vaunut ja vaatteet jossain välissä oli suht puhtaita. Roinat vaunun päällä ovat erittäinkin realistisen oloisia.

Paranneltavaa en varsinaisesti osaa ehdottaa, joten taas tuli turha kommentti.
Kiitos kovasti kaikille kommenteista!

Ja pahus, että samalla paljastuivat käynnissä olevat "Tropic Thunder II" elokuvan kuvaukset Väli-Amerikassa…;-)

Olisi ehkä pitänyt sittenkin nimetä tuo peikonlehti "Epipremnum Pinnatum" eli Kultaköynnös-kasviksi joka hyvin läheisesti muistuttaa peikonlehteä, mutta esiintyy Kaakkois-Aasiassa ja Tyynellä merellä.

Sitten asiaan…
Tomi: Olen täysin yhtä mieltä heinien sykkyräisyydestä ja niiden huonoudesta. Kokeilin tähän erilaisia maalattuja kuituja ja jotkut ovat liian hentoja eivätkä pysy kunnolla pystyssä vaikka ne "kampaa" suoraksi. Ojassa olevat heinät ovat parhaimmasta päästä ja näyttävät riittävän ryhdikkäiltä.

Seppo ja Eerik: Figut olivat Nordicissa tuomareiden mielestä melkeimpä parasta antia tässä diossa. Valitettavasti valaistus kuvissa latistaa sävyeroja. Lisäsin yhden lähikuvan figuista. Haastavaa figuureiden sijoittelussa oli se, että molemmat piti luontevasti saada katsomaan hieman epätoivoinen ilme naamallaan samaan suuntaan kohti kauemmas vuoren rinteelle iskeytyvää tykistökeskitystä.
Oman lisänsä figujen tekoon toi pienoinen haveri, joka tapahtui sopivasti paria päivää ennen Nordiccia. Radistin valmiiksi maalattu pää putosi sovituksen yhteydessä kellarin lattialle ja sitä etsiessäni onnistuin hukkaamaan sen kengän pohjan alle ja nirhaamaan toisesta poskesta maalit pois ja kypärän reunuksen murusiksi. Meinasi lähteä koko figu maatakiertävälle radalle… Järkytyksen jälkeen ei muuta kun kitillä kypärä kuntoon ja uudet maalit naamaan ja kypärään.

Vaunussakin oli hieman enemmän kontrastia ja myös kevyt modulaatio ennen säistystä yhteen maaston kanssa. Taaskin pigmentit söivät sävyjä valmiissa vaunussa valtavasti. Seuraavaan sitten vielä rankempi modulaatio joka näkyy myös valmiissa vaunussa.

Pistetään korvan taakse tuo artikkeli noista kasveista ja katsotaan josko esim. Joululomalla olisi aikaa saada jotakin kirjoitettua.
Onpas perhanan hieno dio! Kokonaisuus on erittäin nautittava. Ehkä heinät ja kuvien reunassa näkyvä oja eivät ole vahvimmat yksityiskohdat. Figut taas ovat aivan poikkeuksellisen elävän oloisia. Nimenomaan nuo asennot ovat hyvin luontevia, eivätkä yhtään tönkön tai pakotetun näköisiä niinkuin figuissa usein. Erityisesti tuon vaunun päällä istuvan hahmon pose on tölkkiä myöten niin Vietnam-elokuvasta kuin olla ja voi. Juuri aidon oloiset ihmishahmot tuovat sen tunteen, että katsoisi kuvaa oikeasta tilanteesta. Vahvaa työtä!
Dio on hieno ja sen tunnistaa helposti Vietnam dioksi. Figuurit ovat luonnollisen oloisia upeasti toteutetun vaunun päällä. Aloittelevana mallarina minua kiinostaa erityisesti kasvillisuus. Kasvit näyttävät luonnollisilta ja aivan erityisesti niiden maalauksessa olet onnistunut loistavasti. Tomin kanssa olen samaa mieltä kasvillisuuden tekoa käsittelevästä artikkelista, olisi todella hienoa jos kirjoittaisit sellaisen. Vino palmu taustalla tuo dioon sopivasti korkeusvaikutelmaa ja syvyysvaikutelmaa jonkin verran.
Veli-Matti Hämäläinen kirjoitti:
Dio on hieno ja sen tunnistaa helposti Vietnam dioksi. Figuurit ovat luonnollisen oloisia upeasti toteutetun vaunun päällä. Aloittelevana mallarina minua kiinostaa erityisesti kasvillisuus. Kasvit näyttävät luonnollisilta ja aivan erityisesti niiden maalauksessa olet onnistunut loistavasti. Tomin kanssa olen samaa mieltä kasvillisuuden tekoa käsittelevästä artikkelista, olisi todella hienoa jos kirjoittaisit sellaisen. Vino palmu taustalla tuo dioon sopivasti korkeusvaikutelmaa ja syvyysvaikutelmaa jonkin verran.
Kiitos Veli-Matti kirjallisesta palautteesta!
Tuo kasvienvalmistus-artikkeli on kyllä vakavasti harkinnassa. Täytyy vaan löytää aika siihen jostakin.

Mielenkiintoista hajontaa tulee arviointeihin haarukalla 2,5-5…toivoisin jopa mieluummin kirjallisia parannusehdotuksia ja kommentteja pisteiden sijaan. Pelkistä pisteistä kun on paha tulkita, että mikä kokonaisuudessa on hyvää ja mikä kaipaa parantamista.

- Sami -