Pienoismallit.net

Long Tom M59 155mm Cannon

Pitkä Tomppa uudelleenlämmitettynä versiona. Malli valmistui alun perin 2009. Katsellessani vitriinistä tämän vuoden Nordic Challengeen sopivia malleja tuli tarkastelun alle myös tämä Long Tom. Ko. malli oli ollut näytillä IPMS-openissa jokunen vuosi sitten. Päätin päivittää kanuunan maalauksen koska mielestäni se oli aivan liian tumma ja monotoninen. Samalla myös säistys meni uusiksi. Käytin maalauksessa Tamiyan akryylivärejä sekä modulaatiotekniikkaa. Irroitin myös jonkinsorttisesta kumimateriaalista valmistetut renkaat uudelleenmaalausta sekä säistystä varten. Olivat erinomaisen tiukasti vanteille juuttuneet ja takaisinlaitettaessa rapsahtelivat lähes kaikkien vanteiden kiinnitykset tukitankoineen irti. Pikaliimalla ja hermoja venyttämällä siitä kuitenkin selvittiin :) Teippaillessani maalausmaskeja tykin eturunkoon renkaiden maalausta varten, siinä samalla katkeilivat poikki tykin jarrutangot kahvoineen. Siispä uutta rakentamaan messinkilevystä ja -putkesta.
Tässäpä tämä. Lyhyestä virsi kaunis. Sana on vapaa :)

Kommentit

Kannatti "päivittää" maalipinta. Näyttää todella hyvältä ja renkaiden pintakäsittely kruunaa mallin.
Kiitokset Mika!
On kyllä tosi hyvin päivitetty malli! Pintakäsittely aivan huippua.
Huhhuh, että on komea. Voisitko antaa pikakurssin omista vanhennustekniikoistasi?

EDIT: Ja "vain" 4,5 tähteä sen takia, että tänne tulee toinen toistaan hienompia malleja koko ajan. Olisi ansainnut kyllä viitosenkin.
Kiitokset kommenteista! Täytyy miettiä tuota vanhennustekniikkajuttua.
Vauvau. Oikein uhkuu aitoutta. Metallit näyttyvätkin painavilta, eli jotenkin olet vain saanut mallis aivan oikean näköisesti. Ja silloin kateellisena mutta rehellisesti annan viisi.
T.T
Kiitokset Timo!
Kyllä on näyttävän näköinen tykki,ihan kuin oikea, on kaikki osunut ihan nappii tuossa.
Kyllä kannnatti tuo renkaiden säistys ,vaikka tuli hankalat hommat tuosta.
Seuraavaksi kannataa tehdä ennen se säistys.
Varsinkin noissa jalasten päissä,metalli+suojamaali+vihreä, ihankin paljon käytettyn näköinen tykki.
Tosiaan loistavasti on tuo vanhennus toteuttettu tuossa mallissa.
Kiitokset Eerik kommentistasi!
AJ 9.12.2013 17:14 Vastaa lainauksella
Moi Erkki,

Kuten edellä on jo todettu tosi hienosti päivitetty Long Tom pintakäsittelyineen! Parhain terveisin, AJ
Erkki teki sen taas. Aivan upeaa työskentelyä, erikoisesti kadehdin tuota pienten messinkiosien tekemisen taitoa. Ja nuo kuluneet metalliosat, mistä kirkas metalli paistaa maalin ja ruosteen alta, aivan huippuluokkaa. Kyllä sinun nyt täytyy tehdä se juttu noista vanhennustekniikoista!
Kiitos Matti! Kunhan ehtisi…monta projektia menossa yhtä aikaa :) Automalli kesken, lekomalli sekä figu ostettuna…kaikki uutta ja ihmeellistä. Kovasen Petri lainasin vinon pinon figumallaus/maalausopuksia eli joulunpyhät eivät käy pitkäveteisiksi. Sormet jo syyhyää uusien haasteiden kimppuun :)
Onnea viikon mallin johdosta, tämä oli odotettua! Ja pistä nyt ees muutama rivi vaikka privaattimailina, miten olet tehnyt ton paljaan metallipinnan joka pilkahtelee tuolta hilseilevän maalin ja ruosteen seasta. Mulla olis just tarvetta sille tiedolle.
Kiitokset! Naputtelen tänään muutaman rivin pm-nettiin kunhan kotiudun :)
Viikon mallin titteli meni juuri oikeaan osoitteeseen. Hervottoman hieno tykki!
Kiitokset!
Tykin vastinlevyjen säistyksen tein seuraavanlaisesti. Perusmaalausten (Tamiya) sekä mattalakan (Vallejo) päälle tuli chippaukset Vallejon German Camo Black Brownilla (70822) vaahtomuovinpalaa apuna käyttäen. Palan ei tarvitse olla suuri vaan sellainen mikä mahtuu pinsetinnokkaan. Vaahtomuovinpalaa töpötellään maalissa ja sitten enimmät maalit kuivataan johonkin pahvin- tms.-palaan töpöttelemällä. Tässäkin hommassa vähempi on parempi. Tehdään kertaalleen ja vaikkapa kahvitauon jälkeen katsotaan miltä näyttää ja tarvittaessa lisätään. Vaahtomuovinpalan tulee olla siis lähes kuiva maalista. Tein aiemmin chippausten reunoihin vaaleammalla värillä sekä siveltimellä kulumisjäljen reunat jotta chippauksiin tulee syvyyttä. Long Tomin tapauksessa värinä käytin vaaleanvihreää oliivisävyä. Nämä sävyttämiset tein tällä kertaa vaahtomuovinpalalla ja samalla tekniikalla kuin varsinaiset chippaukset. Homma pelitti mielestäni paremmin kuin siveltimellä. Myös tässä työvaiheessa kannattaa olla säästeliäs maalin sekä chippausten määrässä. Näiden hommien jälkeen levitin siveltimellä vastinlevyjen päätyihin Vallejon Cavalry Brown-sävyä (70982) sekä ripottelin tuoreen maalin päälle MIG.in Old Rust-pigmenttiä (P230). Töpöttelin aika ajoin ko. maalaus/pigmenttiseosta lyhytharjaiseksi leikatulla vanhalla lattasiveltimellä jolloin pigmenttijauhe painui ja sekoittui samalla maaliin. Tämäkin homma tulee tehdä hieman "randomisti" kun tarkoitus ei ole tehdä tasalaatuista röpelöistä pintaa. Kun sopivan karkea pinta oli saatu aikaiseksi sai maali kuivua. Kuivumisen jälkeen harjasin vanhalla hammasharjalla ylimääräiset irtopigmentit- sekä maalit pois. Tämän jälkeen hieroin pehmeägrafiittista lyijykynää kuussataseen vesihiomaperinpalaseen ja siitä irtografiittia edelleen sormenpäähän. Näin viimeistelin vastinlevyt metallipinnalle.Olen havainnut paremmaksi tehdä tämä "metalli"-pinnoitus sormenpäällä levittämällä kuin suoraan pintaa lyijykynällä hankaamalla jolloin pinnasta tuppaa tulemaan liian kiiltävä ja sävyiltään epätasainen. Samaa grafiittitekniikkaa olen käyttänyt myös maalattuihin Friulin palateloihin. "Teräksen" sävystä tulee mielestäni paremman näköinen kuin esim. hiekapaperilla valkometallia esiin ottaen. Nämä tässä esittämäni tekniikat ovat syntyneet kokeillen ja vanhaa uuteen soveltaen. Aina kannattaa kokeilla ja harjoitella jotain uutta juttua. Jokainen mallari luo aikaa myöten oman "mallailukäsialansa" mutta aina kannattaa olla kuulolla myös muiden käyttämistä tekniikoista.
Petri Lyy 16.12.2013 20:50 Vastaa lainauksella
Kiitos ylläolevasta oppitunnista! Erittäin valaiseva ja inspiroiva vinkitys. Ehdottomasti menee kokeiluun ja käyttöön.

Onnittelut myös Viikon mallista, kaikki kehut sanottu jo aiemmin.
Onnittelut viikon mallista ja kyllä todellakin kannatti päivittää :0)
Ja kiitokset tuosta säistysjutusta. Pitää lukea huolella ja soveltaa seuraavaan malliin.
Kiitokset kommenteista!
Huomasin tämän vasta tuosta Viikon Malli kohdasta ja hyvä niin. Huh huh mitä jälkeä. Kaikki detaljit näyttää olevan viimeisen päälle laitettuja, vaikka en minä tästä aiheesta mitään ymmärrä. Säistys on tehty todella realistisesti. Täysin ansaittu Viikon Malli titteli.
Silmiä hivelevää jälkeä, todella. Ja titteli on ansaittu.
Kiitokset Niko ja Tomi!