Pienoismallit.net

Non Vi Sed Arte

20-vuotistaiteilijajuhlamallini

Aloitin malliharrastukseni vuonna 1992 nimipäivälahjaksi saamallani Matchboxin 1:76 mittakaavan L.R.D.G. 30cwt Chevrolet & Willy's Jeep -dioraamasetillä. Vuonna 2012 päätin juhlistaa 20 vuotta hienon harrastuksen parissa rakentamalla saman mallin toistamiseen, nyt nykyisen osaamiseni puitteissa.

Lähtökohtanani oli rakentaa ajoneuvot ja figuurit suoraan laatikosta alkuperäisen mallisarjan hengessä sekä hyödyntää mahdollisimman paljon myös mukana tulevaa dioraama-alustaa, joka yksinkertaisena muovimöykkynä oli ehdottomasti sarjan heikoin lenkki ja vaati eniten työtä. Tässä tavoitteessa onnistuinkin hyvin, sillä ajoneuvoista jouduin korvaamaan vain muutamia osia itse tekemilläni mallisarjassa olleiden valuvirheiden vuoksi, ja yhden figuurin päätä käänsin luonnollisempaan asentoon osoittamaan samaan suuntaan käden kanssa.

Asetelmassa ja maalauksessa tavoittelin sarjakuvamaisuutta ja stereotypioita – olivathan paikallisesta divarista haalittavat Korkeajännitys-sarjakuvat 10-vuotiaalle mallarinalulle sitä mieluisinta referenssimateriaalia noihin aikoihin ja lisäksi tyyli sopii erinomaisesti näihin Matchboxin vanhoihin klassikkomalleihin.

Joku saattaa muistaa tämän dioraaman jo vuoden 2013 Nordic Challenge -näyttelystä, johon mennessä sain sen juuri ja juuri esittelykuntoon reilusti alkuperäisesti aikataulusta myöhästyneenä, mutta kuitenkin ajoissa ennen kuin siitä olisi tullut jo 21-vuotistaiteilijajuhlamalli. Tuon näyttelyn jälkeen skulptasin mukaan vielä paimenen lampaineen, jotta sain asetelmaan hieman ajatustakin.

Lopputulokseen olen tyytyväinen. Vaikka malli ei detaljoinniltaan olekaan nykypäivän tasolla, niin onnistuin kuitenkin tavoittamaan sen fiiliksen ja lookin, joita lähdin hakemaan. Erityisen mieltynyt olen värimaailmaan ja siihen että onnistuin pitämään sävyt riittävän vaaleina. Näissä valokuvissa sävyt tosin korostuvat turhankin kirkkaina ja se varmasti joidenkin silmiin sattuu, mutta ei tosin omiini.

Teoksen latinankielinen nimi Non Vi Sed Arte oli brittiläisten LRDG-joukkojen epävirallinen tunnuslause, joka tarkoittaa suomeksi suurinpiirtein "ei voimalla, vaan viekkaudella". Arte voitaneen kääntää myös taidoksi tai taiteeksi, joka ei tee nimestä ainakaan yhtään vähemmän sopivaa juuri tälle projektilleni.

Kommentit

Tosiian oivan aito fiilis lRDG machboxin mallissa.
Machboxin kokonaisuus on täysi kymppi,itse muut asiat tuossa diossa on kympi+++.
Pirun pahan näköiset nuo machboxin aseet ,kuin tuo 12,7 kk on kuin 20mm…ynm voisi heitää joulupukkia noilla.
Tuo Ben laden Kaddaffi on tosiian haaremi vuohineen parasta tässä,kuten raunio amforien kanssa.
Maalaus ja säistys on tip top näin pienessä scalassa1/76
Katselin tämä Tampereella ja pintakäsittely pudotti leuan. Parannettavaa en osaa sanoa.
Aivan loistavaa Matchboxista. Ko. mallisarjavalmistaja on aikansa aatelia monin osin, vaikka sitä pidettiin aikanaan ehkä leluvalmistajana. Peittoaa kyllä monin osin monet aikalaisensa. Hienoa, että ylipäätään sait mallisarjan käsiisi ja vielä kahteen kertaan.
Lisäksi vielä työnjälki, loistavaa!
Ihailin tätä jo nordicissa ja mitä tähän voi muuta sanoa kuin, LOISTAVA!
PhantomII 18.6.2014 11:14 Vastaa lainauksella
Pieniä on ukkelit sun muut. Kehut kuten yllä, paitsi erityisen hienoa on maaston mallinnus. Lisäksi lisäplussaa siitä, että dioa voi tarkastella joka ilmansuunnasta, sen tason kärsimättä mitenkään.
AJ 18.6.2014 12:39 Vastaa lainauksella
Moi Tomi,
Erinomainen nostalgiadioraama Matchboxin L.R.D.G. 30cwt Chevrolet & Willy's Jeep rakennussarjasta pienessä 1/76 skaalassa, jossa on dynamiikkaa ja tarina. Huikeaa viimeistelyä pikkuskaalassa ja nostalgiapisteet tapissa. Dion nimi on myös aihealueen mukaan osuva. Kaikinpuolin mielenkiintoinen ja mainio dio. Parhain terveisin, AJ
Jumakautta, että on hieno! Värimaailma ja kontrastit luo täydellisen harmonian dioon, josta pidän erittäin paljon ja Tomin tyyli on yleisesti sellaista mistä pidän. Silmä lepää tässä dioraamassa.

Täytyy myös myöntää, että mullakin liittyy suuria muistoja Matchboxin panssareihin ja figuihin. Vois oikeestaan itsekin tehdä tällaisen retro pläjäyksen.

Mutta upeeta työtä!
Ei oikein mitään lisättävää. Keräilen leukaa alakerrasta… :D
Kaikkine yksityiskohtineen upea malli. Värimaailma on myös hyvin elävä ja korostaa detaljeja.
Taisi tulla täydet pojot
Nyt on nostalgiaa! Näillä sitä tuli aloiteltua joskus vuonna miekka ja kilpi, ja koska sota on julmaa niin pitihän ne sitten myös räjäyttää kiinareilla :) Näitä Matchboxin alustallisia tuli nakerreltua useampi, hämärästi muistuu mieleen myös toisen valmistajan setit joissa oli isompi maastonpalanen ja sotilaat yms sälää. Hienoja aikoja.

Kyllä kaikki on sanottu yläpuolella, mutta todettaakoon nyt kuitenkin että varsinkin mittakaavan huomioiden jälki on erinomaista ja asetelma on todella herkullinen. Kaikenlaista katsottavaa saatu pieneen kokoon, multum in parvo.
Oma projekti siirtyi syksyllä sitten joskus tehtäviin, kun näin tämän valmiina.
Masentavan hyvä! :)
On kyllä todella onnistunut dio, hyvin olet saanut vangittua semmoista odottavan sotaisaa fiilistä. Värimaailma ja maasto upeaa katseltavaa.
Täyden kympin työ. Suosikkimallini Nordicissa! Paimen + lampaat parantavat dioa entisestään.
Tajusin että olen itsekin tämän matchboxin sarjan joskus junnuna rakentanut, tulos tosin ei ollut mitään tämän kaltaista vaan muovin, liiman ja humbrolin maalien sekasotku. Vanhoista sarjoista saa todella upeita kokonaisuuksia, tässä taas todiste siitä. Upeaa jälkeä.
Käsittämättömän hieno. Pikkuskaalaan ja M-boxin huomioon ottaen ei uskoisi tuollaista jälkeä syntyvän.
SS 21.6.2014 18:41 Vastaa lainauksella
Oma käsitys loppuu tällaisen mestariteoksen edessä, en vaan tajua, miten tällaista jälkeä on mahdollista aikaan tuollaiseen mittakaavaan. Uskottava ja mielenkiintoinen tilanne, mielettömän monipuolinen pohja, ja ehkä se paras juttu, todella hieno sävymaailma kautta linjan. Tämän haluaisin nähdä livenä!

…näyttää muuten tuo "sisimmäinen" lammas todella aidosti reagoivan tuohon pommikuoppaan.
Nöyrimmät kiitokset kaikille kommentoijille ja arvioita antaneille! Todella ilahduttavaa kuulla, että tämä työni on teidän mieleenne. Sen tekeminenkin oli jotenkin harvinaisen antoisaa ja mukavaa, joten ehkäpä se välittyy lopputuloksessakin.
SS kirjoitti:
Tämän haluaisin nähdä livenä!
Seuraavan kerran tämä on livenä nähtävissä varmaankin Panssarimuseon teemapäivässä elokuussa tai Lahden näyttelyssä syyskuussa.
SS kirjoitti:
Tämän haluaisin nähdä livenä!
Seuraavan kerran tämä on livenä nähtävissä varmaankin Panssarimuseon teemapäivässä elokuussa tai Lahden näyttelyssä syyskuussa.
Olisko sitten Kuopiossa??
Timo Rissanen kirjoitti:
Olisko sitten Kuopiossa??
Kuopiosta en osaa vielä sanoa. Kalenterin ja lompakon sanelemissa rajoissa pyrin kyllä vierailemaan mahdollisimman monissa tapahtumissa. :)
Hoksasin vasta työvaihekuvista että minähän olen itse tehnyt tämän saman dioraaman joskus pikkupoikana. Muistan vielä olleeni kovassa kuumeessa kotosalla ja sotkin käteni ja mallin pahanpäiväisesti liimaan. Lopputuloksena mm. tuon kuormurin taka-akseli oli väärinpäin luoden reippaan maavaran peräpuolelle :)