Pienoismallit.net

Scylla Nalle Pu`

Björn "Nalle" Nybergin suunnittelema ja veistämä Scyllavene

Rakensimme Scyllan jo edesmenneen legendaarisen puuveneveistäjä Nalle Nybergiltä saamien piirustusten, valokuvien ja puhelinkeskustelujen perusteella. Aloitimme rakentamisen materiaalin hankinnalla, eli puun kaadolla ja kuivattamisella syksyllä 2007. Scyllan rungossa on kaksinkertainen haapalankutus, päällä limilaudoitus. Limilautoja ja kansilautoja sama määrä, kuin esikuvassakin. Jokaisen kansilankun välissä on noin 1mm levyinen mahonkilista. Purjeet on jokapojan valkaisematonta lakanakangasta. (Kiitos kissojemme, purjeet ovat jo kolmannet ko veneessä.) Scyllan parraskaidetolpat ovat 8 cm ruuveja, joista yläkierteet on hiottu pois.
Scylla Nalle Pu`on 150cm korkea, pituus 118 cm ja leveys 33cm. Eli aika kookas "koriste" makuhuoneen senkin päällä ;)

Kommentit

www.facebook.com…vinen.3/media_set?set=a.10202301545997490.1073741826.1156585379&type=1

Linkistä löytyy lisää kuvia Scyllan rakentamisen vaiheista ;)

Anne ja Marko
Noh tuo laivan rakennus alkoi ,ihan kuin menneisyydessä puun kaadolla.
Pokkasahalla vai moottori sahalla puun kaato?
Toiset olisvat menneet puutavara kauppaan ja ostaneet valmiiksi sahatut tavarat.
On veneellä kokoa tuossa ja varmasti ,myös painoakin.
Tuosta ei voi kun ihmetellä kaikken työn alun ja valmiiksi huippumalliksi tuleminen.
Myös se kaikken tiedon hakemisen ja pitkien puheluiden kanssa,on takuu varmaa ammatti osaamista.
Noh oikeasti ei tuo ole enään pienoismalli ,vaan aito harvinainen taide esine.
Varmasti jotka puulaivoja kerää,ymmärtää noiden arvon.
Nämä ovat takuu varmoja viiden stella polariksen arvoisia tähtitaivaalla.
Myöhäisiltaa Eerik ;)

Puu oli myrskyn taivuttama haapa, mikä oli pakko kaataa. Moottorisahalla kaadettu ja sopiviksi pätkitty. Sirkkelillä kuiva puu sahattiin sopiviksi viiluiksi. Pakkohan tuo myrskyn pahoinpitelemä haapa oli talteen korjattava ja uudelleen eloon laitettava ;)

Scylla painaa tasan 9 kg,joten aika tukevaa tekoa on.

Kokonaisuudessaan Scylla Nalle Pu`projekti oli mielenkiintoinen ja hauska. Markosta oli innoittavaa keskustella mestarin kanssa projektista ja palkitsevaa lopuksi saada Nalle Nybergin hyväksyntä lähes valmiille mallillemme :)

Anne ja Marko
Nämä Anne ja Marko puuveneet henkii kyllä sellaista Suomalaista käsityön aatelia… tulee mieleen aina kahvimainos jossa alan parhaat osaajat tekivät omia teoksiaan.
Pojoja ei kannata antaa ennekuin on vilkaisut tuon naamakirjan linkin jossa paljon parempia detaili-kuvia…
Tarkkaan on asiaan paneuduttu kun lautojenmäärät ja kaikki täsmää. ..lyhyesti ja ytimekkäästä Suomalaista käsityötä parhaimmillaan!
Kyllä väsyneet silmät aukesivat kun katseli jälleen teidän uskomattoman näköisiä kuvia tuosta todella upeasta purjelaivasta tuolta naamakirjan puolelta.Joten en minäkään voi muuta todeta että täytyy kompata Markon sanoja jotka ovat niin täydellisesti sanottu että en muuta keksi, paitsi että onneksi teillä on jo laivallekkinmiehistö valmiina siinä yhdessä kuvassa missä teidän kissat ovat valmistautumassa purjehdukselle. Täydellinen miehistö kunhan eivät riko purjeita matkan aikana ;)
Aivan loistavaa työtä kaikkinensa. Kyllä tuollainen käsityötaito vetää meidät muovimallirakentajat kyykkyyn :) Nuo facebook kuvat kertoo paljon. Vaikea keksiä miksi antaa vähemmän kuin 5 pojoa. Tuo kissakuva on mainio. Toivottavasti katit ei riko enää purjeita.
Kiitokset Markolle, Mikolle ja Paavolle :)

Kahvin voimalla monesti mennään, kun tätäkin mallia rakenneltiin..(varsinkin Marko). Mukava, että tykkäätte Scyllasta. Tuo malli nimenomaan oli myös Björn Nalle Nybergin lempivene. Hän veisti erilaisia Scyllia 70 suomen vesille vuodesta 1966-2010.

Kissaneitoset jättivät Nalle Pu`n rauhaan, kun muutimme tänne Sulkavalle ja laitoimme veneen pois ikkunan edestä. Nyt "kattien" yksi mukava "naapurien kyyläyspaikka" on verstaan ikkuna. Ja onhan siitä mukava myöskin tarkkailla mitä oma henkilökunta väkertää kulloinkin…;)
Hienoa käsityötä ja pala suomalaista puuvene historiaa.
Onkohan mallin esikuva/esikuvia vielä käytössä?
Tästä olisi ollut mukava nähdä enemmänkin kuvia mutta itsellä tuo naamakirjan linkki ei suostunut aukeamaan.
Harry Lahti :)

Kiitokset arvostamisestasi.

Scylla Nalle Pu`oli käytössä ainakin vielä 2010 Turussa. Kuulopuheiden mukaan sillä on nyt uusi omistaja. Scyllia seilailee maamme vesillä useita kymmeniä.

Harmi ettei linkki, jossa lisäkuvia mallistamme ei auennut Sinulle. Saimme kuitenkin lisättyä yhden kuvan tänne.

Anne ja Marko
Tulee hiki ja näläkä noita kuvia katsellessa. Nämä mallinne ovat sellaista luokkaa, että en todellakaan käsitä innostustanne ja työnne määrää. Ymmärrän, mutta en voi käsittää.
Laivat näkyy olevan ykkönen kiinnostuksenne kohteista, koska kuva, jossa kissa istuu mallin päällä näkyy myös ikkunaverhot, jotka ovat aiheeseen liittyvää.
Uskomaton teos.

Katselin Kuopiossa yhden kirpparin ikkunassa olevaa Wasa-laivaa, joka on noin metrin mittainen ja tehty "skrätsinä", kuten teidänkin mallit. Hinta on 4000€.
Täydet viisi tähteä ja jos olisi mahdollisuus antaa papukaijoja päälle, niin niitä tulisi.
Jos tämä ei tule olemaan viikon malli, niin alan syömään kasviksia hatullisen.

T.T
Kiitos kommenteistasi T.T ;) Olet oikiassa, tämä on meille enemmän, kuin harrastus..Elämäntapa mikä näkyy kodissamme kaikkialla..sopivasti :)

Muuten ..Basilikan ja voin kera haudutetut porkkanat maistuvat todella herkulliselle ;)

Anne ja Marko
Hei
Hieno on pååtti, oliko skyllassa todellakin alunperin isopurje läpilatoitettu ja kaareva ulospäin?
Tai no jos on ollut käytössä vielä 2010 siihen on varmaankin uusittu purjeet ja nykyaikaistettu.
[quote="olli henttonen"]

oliko skyllassa todellakin alunperin isopurje läpilatoitettu ja kaareva ulospäin?

Hei vain ja kiitos :) Kyllä alkuperäisessä Scyllassa on lyhyemmät purjelatat. Purjeen muoto on tässä sama, kuin alkuperäisessäkin. Jouduimme tekemään läpilatat, koska purje taipui kaksinkerroin, johtuen purjeen painosta ja koosta.(Taipuneena purje oli äärimmäisen ruma). Pienoismalleja rakentaessa joutuu välillä soveltamaan ja käyttämään mielikuvitusta. Tuttua varmaan meille kaikille..;)

Anne ja Marko
Anne ja Marko kirjoitti:
Kiitos kommenteistasi T.T ;) Olet oikiassa, tämä on meille enemmän, kuin harrastus..Elämäntapa mikä näkyy kodissamme kaikkialla..sopivasti :)

Muuten ..Basilikan ja voin kera haudutetut porkkanat maistuvat todella herkulliselle ;)

Anne ja Marko
Kiitos vinkistä.
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
Voita minulla on aina, mutta ostin tänään tuoretta basilikaa ja pornakoita sekä ruusukaalia. Ja tuoretta kuhaa, sekä sen hauduttamiseen ja muuhunkin kuivaa valkkaria. Näistä ja riisistä sekä sinihomejuustosta meinasin aamulla alkaa jalostamaan ensimmäistä ukinpäiväateriaa myös isälleni, joka on nyt isoisoukki.
ted 11.11.2013 23:26 Vastaa lainauksella
Enpä ole kuunaan Scyllalla seilaillut, mutta Nallen n. vuonna 1978 valmistamalla verkkopaatilla kyllä… Noita on parikin eräässä hallissa, jossa käyn rassaamassa omaa ja erään tuttavani paattia. Tuo lyhyt ruffi näyttää pahuksen tutulta. Katsonpa, kun käyn seuraavan kerran.

Vaan mitä sanoa mallista? Pitääkö kysyä, että pellavaöljylläkö kyllästitte, vai vetäisittekö Myrskylinnan tapaan Owatrolia solukot täyteen :D Vaan mikä on tuo köysi, joka lähtee pukspröötin nokasta ja päätyy kuvasta päätellen paapurin kyljelle? Pinttynyt sunnuntaipurjehtija ei täten keksi sille tarkoista eikä muista moista oikeassa Scyllassa nähneensä.

Komea malli. Nostan hattua tekijöille!
Hei Ted ;)

Kiitokset kommenteistasi :)

Owatrolia ei käytetty mallin kyllästämiseen, koska rakennettiin Scylla kotitiloissa. Kyllästimme veneen Tikkurilan Unica superilla.

Tuo köysi mitä ihmettelet on ajopurjeen skuutti, mikä päätyy paapuurikannelle ja sieltä perään parduunavinssiin. Nallen ideana oli, että yksi ihminen pystyy hallitsemaan kaikkia purjeita perästä käsin :) Lyhyt /matala ruffi on Scylla Nalle Pu`:n tunnusmerkki, minkä Nalle Nyberg mainitsi aina puhuessamme puhelimessa.

Anne ja Marko
Onnea Viikon Mallista!
Onittelut viikon mallin johdosta!
Hieno malli ja erittäin upeaa mallailua.Onnittelut viikon mallista.
Säästyin syömästä hatullisen kasviksia..Kuten lupasin aiemmin, jos tästä ei olisi tullut "Viikon Mallia".
Ansaitut onnittelut molemmille.
T.T
Team Anne ja Marko kiittää iloisesti: Nyt onkin hyvät myötätuulet purjeissa ;)

Anne ja Marko
Vaan mikä on tuo köysi, joka lähtee pukspröötin nokasta ja päätyy kuvasta päätellen paapurin kyljelle kyseli Ted.

Äsken katseltiin Scyllaa ja tuli ahaaelämys…Tarkoititko ehkäpä sittenkin noita vesiharuksia ? Kulkusillanalta lähtee kolme kettinkiä, jotka on maalattu hopealla. Kaikissa Scyllissa niitä ei ole, mutta Nalle Pu`:ssa on. Kuvissa nuo tuntuvat olevan hieman liian löysällä. ( Näyttelyreissujen rasitusta).

Anne ja Marko
ted 20.11.2013 21:18 Vastaa lainauksella
Moi Moi! En ole vielä käynyt siellä venetelakalla, kun opintomatkailu on vienyt satojen kilometrien päähän merenrannasta. Mutta lyhytruffinen scylla siellä on. Asia on ratkeava! Vaan koska on mahdollista, että sähkömies Eino kajosi myös oman paattini pressukatokseen, pitää siellä Rymykylässä käväistä tällä viikolla.
Anne ja Marko kirjoitti:
Hei Ted ;)

Kiitokset kommenteistasi :)

Owatrolia ei käytetty mallin kyllästämiseen, koska rakennettiin Scylla kotitiloissa. Kyllästimme veneen Tikkurilan Unica superilla.

Tuo köysi mitä ihmettelet on ajopurjeen skuutti, mikä päätyy paapuurikannelle ja sieltä perään parduunavinssiin. Nallen ideana oli, että yksi ihminen pystyy hallitsemaan kaikkia purjeita perästä käsin :) Lyhyt /matala ruffi on Scylla Nalle Pu`:n tunnusmerkki, minkä Nalle Nyberg mainitsi aina puhuessamme puhelimessa.

Anne ja Marko