Pienoismallit.net

Lite-AFV

Aziz Fighter Vehicle

MENG modelin herkulliset lava-autot ovat olleet markkinoilla jo jonkin aikaa. Kun tämä malli tuli markkinoille, tiesin että se olisi rakennettava. Suurin syy tähän löytyy pick-up:in lastista, monelle suomalaisellekin tuttu Sergei, eli 23 ItK 61 tai ZU-23-2, on saatu ängettyä kyytiin. Oma palvelukseni raskaassa pyöri pitkälti kyseisen tykin ympärillä, joten rakentelu oli samalla pienimuotoinen muistomatka vuosiin 1990-1991 ja aikaani Rovaniemellä.

Rakennussarjan laatu on hieman kaksijakoinen. Osat istuvat pääsääntöisesti erittäin hyvin, kun taas tietyt osat ovat aivan kammottavia sovitteiltaan. Laatu on kuitenkin yleisesti sillä tasolla, ettei rakentamisessa tarvita mitään kummallisia erityistaitoja. Toyotan pickup menee nätisti kasaan ja ainoa nillitys tulee puuttuvista toyota merkinnöistä. Sergei on oikein nätti ja hyvin detaljoitu. Osien laatu ei oikein yllä lava-auton tasolle, sillä jokaista osaa saa vähintään putsata tovin, ennenkuin niitä voi liittää paikoilleen. Tykistä saa oikein hienon itsenäisen pienoismallin ja siinä riittää potentiaalia todelliseen mestariteokseen.

Netti pursuaa kuvia Pohjois-Afrikasta käytetyistä pick-up:eista ja niistä ammensin oman innoitukseni mallin ulkoasuun. Johtuen tykin asennuksesta oli katto leikattava pois, sillä muuten tykkiä ei saa nollakoroon kaikissa ilmansuunnissa. Tälläisiä autoja oli käytössä ainakin Libyassa. Koska tämä pick-up on varustettu erillisellä rungolla, käy peltiosien vaihtaminen keneltä tahansa kyläsepältä. Päätin lisätä malliin väriä, joten lavaksi valikoitui valkoinen, sopivasti ruosteinen ja graffittien peittämä yksilö. Konepelti on myös vaihdettu parhaat päivänsä nähneeseen punaiseen versioon. Huomioitavan arvoinen seikka on myös se, että lava-auton perä ei painu erityisesti alaspäin tykin painosta. Rakentelun alussa valmistauidun jousituksen muutostöihin, mutta en onnistunut löytämään yhtään referenssikuvaa, joissa auton jousitus olisi painunut kasaan, joten siitä on nyt sitten ihan turha winettää :)

Maalaus on hoidettu Tamiyan akryyleillä, jotka on ohennettu Tamiyan keltakorkkisella pl. ne maalikerrokset, joita on chippailtu hiuslakan avulla. Ne maalikerrokset olen ohentanut vedellä, jolloin maali irtoaa helpommin. Valumaefektit ovat yhdistelmä AK Interactiven litkuja sekä omia sekoituksia, joita teen Humbrolin emalimaaleista sekä Abt 501 öljyväreistä. Hiuslakkana käytän AK:n worn effects ja heavy chipping fluidia. Lopullinen pölytys on pääosin AK:n Dust Effect -väriä, joka on sävyltään omaan silmääni miellyttävämpi, kuin Tamiyan BUFF. Aavistuksen verran on myös käytetty MIG:in pigmenttejä, esim. sisustassa.

Lopullinen silaus mallille tuli Accurate Armourin vesipullojen ja kuormaliinan muodossa. Kartat ovat vanhoista kätköistä.

Kommentit

Oikein mukavan näköinen pick-up,on onnistunut kuin aito Toyota tuolta libyasta iznogoodin gangsteri porukalta.
On varmasti pirun paljon peräpainoinen,voi olla että jopa loivat dyynit menee pyllylleen tuo?
Myös se joka istuu edessä, kun tuo ampuu sarjaa menee kuulo ukoilta?
Olisiko ne sergeit tuolla vihreitä,vai hiekan värisiä?
Voisi sanoa että tuossa on hallittu kaikki,vanhennus,maalaus, säistys ja muunnostyö.
Jopa perän on laitettu hählämisählämi lause,ainakin se siltä vaikuttaa?
Tuohon pieni dio ja muutama erämaagangsteri mukaan.
Hieno malli kaikin puolin, jossa väriskaala tasapainoisen kauhtunut++. Sen enempää iloa pilaamatta silmiin pistää Sergein "keveys", eli takajouset olisi melkoisen pohjassa oikeasti…??
Heikki R 4.11.2013 11:55 Vastaa lainauksella
Hieno laite ja hienosti toteutettu, jos nyt jotain niin kuormaliinan koukut näyttää saman värisiltä kuin hihna…Tähti sadetta.

terv.Heikki
Ei se perä painu alas :). Sergei on oikeasti kohtuullisen kevyt tykki.

[img]http://www.pienoismallit.net/media/kuvat/10/87/11/108711.jpg[/img]
Komia jaappanin himmeli, alusta olisi piste i:n päälle. Onko sergein alustan etuosaan jäänyt hieman valusaumaa?
Kevythän se sergei oli et kyllä tuo ihan mahdollinen yhdistelmä on. Tosin tuossa ajajan paikalla ei paljon parane olla kun kopin yli ammutaan. Saattaa sattua Hassania takaraivoon kun hylsyt ropisee:) Malli on tosi maukkaan näköinen säistyksineen ja maalauksineen
J Pokki 4.11.2013 12:39 Vastaa lainauksella
Tyylikäs malli kaikin puolin! Ei voi kuin äimistellä. Ja 75-lantikan kantavuus on muistaakseni jotain vajaan tonnin luokkaa, mutta tämähän on vain suositus. Nuo lehtijouset ovat niin jämäkkää tavaraa, että tuo kyllä jaksaa nyykähtämättä Sergein viedä. Ei kai sekään tonnia enempää paina.
Petri Lyy 4.11.2013 15:36 Vastaa lainauksella
Wikipedia antaa Sergein kokonaismaasaksi 950 kiloa. Tosin en ole tässä mallissa mitään ongelmaa niiaamisen tai sen puuttumisen suhteen huomannutkaan. Lantikathan on rakennettu niin, että jousitus on "normaaliasennossa" vasta kuorma päällä.

Oman sotilaskoulutukseni harvoja kohokohtia oli Sergeillä ampuminen jonkunsortin Iljushinin hinaamaan maalipussiin. Ukkoa kohden oli varattu ruhtinaalliset seitsemän patia per kannu, ja niistä olisi tullut ampua kaksi sarjaa. Tulinopeus huomioiden liian paljon pyydetty. Ei siis tullut kahta sarjaa, mutta muuten pätevänoloinen peli.

Esillä oleva malli taas on täysin pätevänoloinen. Kuormaliina on hyvä (ja nyt kun se siinä kerran on, se on myös täysin välttämätön) lisä silmää kiinnostavien eriväristen yksityiskohtien metsästyksessä. Tiedä sitten, onko kurakaari oikea kohta kiinnistyskoukulle, vaikka lantikka luja peli onkin. Makoisasti säistetty malli. Täytyykin ottaa AK:n Dust Effectiin kokonaan uusi lähestyminen nyt tämän nähtyäni.

Muuta mainittavaa ei olekaan sen lisäksi, että alkuperäinen Aziz the Combat Fighter oli muistaakseni Lada-mies. Tästäkin epäkohdasta huolimatta malli ansaitsee runsaasti tähtiä.
Mutta mites sen itse ammunnan laita, vaikka jotenkin auto erämaassa vielä painon puolesta kyntäisikin? Luulisi että alustalta vaaditaan kuitenkin jonkunmoista stabiliteettia jos ammunnan tarkkuudesta halutaan puhua. Tosin mielikuva näiden beduiinien tst-tavasta ei ole se kaikkein sofistikoitunein, ehkä se riittää kun on kuulaa riittävästi ilmassa…

On tuo koon epäsuhta tykin ja auton välillä silti melkoinen. Tulee ihan mieleen wanhan hyvän ajan taistelulaivat/monitorit, joissa suunnittelijat kieli keskellä suuta laskeskelivat paljonko paatti niiaa kun sivukulmilla päästetään täyslaidallinen menemään. Vähän samaa henkeä tässä, mielikuva siitä miten Toyotan jouset vikisee, tykäri tärisee penkillään ja maalit ropisee kun tykki laulaa lavalla.

Itse malli on aiheena oikein mielenkiintoinen ja viimeistely on sellaista luokkaa ettei näin maallikkona ole paljon sivusta huutelemista. Hienoja detaljeja täynnä koko työ.
Petri Lyy 4.11.2013 16:03 Vastaa lainauksella
Vastaan, vaikka minulta ei ehkä kysyttykään:

Ammunnan tarkkuus ja Aziz the Combat Fighter eivät löydy samasta sanakirjasta :D

Sergei "elää" ammuttaessa joka tapauksessa niin, että ammuksista muodostuu viuhka. Mallin tapauksessa viuhka voi olla jopa kiinteää asetta kattavampi. :)
Hienosti olet sovittanut "Sergein" Toyotaan. Ja tosiaankaan jousipakka ei ole edes mallia "norrat nurin".
Kun tällaisia viritelmiä on tehty kautta aikojen - siis oikeissa tappeluissa - niin ei asentaja ole ajatellut varmaankaan, että pitäisikö sillä vielä osuakkin jonnekkin ja mitä ampuminen aiheuttaa kuljettajalle.

Kiva kokonaisuus.

Pikku nipotus tuosta konepellin päällä olevasta vararenkaan sidontaliinasta?? Voin olla väärässäkin, mutta se näyttää maskiteipiltä ja sen irtonainen pää ei "roiku", niinkuin käytetty liina.

Olipa sidontaliina lujuuksiltaan vaikka mitä, niin uudetkin hihnat massansa takia lepäävät kuorman päällä. Tämä väriltään keltainen on käsittääkseni aika pirun luja liina. Ns. "V-seitentonninen..".
No nipotus sikseen. Mutta ko. liinalla pysyisi koko Sergei kyydissä.
T.T
Aziz käyttää sellaista kuormaliinaa mikä sattuu löytymään ja kiinnittää sen mihin sattuu sopimaan ja valitettavasti liina ei ole maskiteippiä vaan "muoviliinaa" hieman samantyyppistä kuin lahjanaru. Tuollaisia keltaisia kuormaliinoja löytyy myös omasta varastosta :). Sergein tärkein ominaisuus ei ole absoluuttinen tarkkuus, vaikka tehokas peli onkin ilma-ammunnassa. Etuosan putkenkannattimet pitää aina säätää siten, ettei putki kanna vaan pääsee värähtelemään vapaasti. Siten ilma-ammunnassa saa kivasti kranaattipeiton maalin ympärille. Jos oikein muistan niin tulinopeus on luokkaa 7 laukausta / s per putki.

Aiheeseen liittyviä videoita löytyy myös netistä aika paljon: www.youtube.com/watch?v=Sfxa9NtDPFg
Upeaa detailointia. Ruma rähjäisyys sopii tähän kuin nyrkki silmää! Harmi että et laittanut tänne kunnon kuvaa sisätilasta. Mitä tuolla naamkirja puolella näin niin penkit ja mittaristot ovat upeasti toteutettu!
Petri Olavi kirjoitti:
Ukkoa kohden oli varattu ruhtinaalliset seitsemän patia per kannu, ja niistä olisi tullut ampua kaksi sarjaa. Tulinopeus huomioiden liian paljon pyydetty. Ei siis tullut kahta sarjaa, mutta muuten pätevänoloinen peli.
Aika nopeasti piti laukaisinta potkasta et ehti tollasesta vyöstä 2 kertaa ampua :) Jos lyhyistä vöistä jotain positiivista haluaa hakea niin kannu oli aika paljon kevyempi kuin täydellä vyöllä.
AJ 5.11.2013 12:16 Vastaa lainauksella
Moi Marko,

Hieno idis ja upea toteutus kaikinpuolin. Mielestäni erinomaisesti onnistunut teknikaali (technicals) upealla detailoinnilla; komppaan kehuja edellä.

Kuten hyvin jo totesit netti pursuaa kuvia teknikaaleista, joita käytettiin jo sotalordi Mohamed Farrah Aididin klaanijoukoissa Somalian konfliktissa 1990-luvun alussa; sieltähän tuo nimi teknikaali jountanee juurensa. Nykyisin joka Pohjois-Afrikan konfliktissa suosituin aseistettu ajoneuvo lienee Toyotan pickupiin pohjautuva ja rakennettu teknikaali (ohessa kuva teknikaalista BMP tornilla i.imgur.com/G0TEe.jpg- ) - onko siitä sitten haittaa vaiko hyötyä Toyotan brändille, en tiedä, mutta ainakin Toyotan pickupit myyvät hyvin Afrikassa…

Ei tosiaan mitään nipotettavaa itse mallista, kun katsoo ja vertaa kuviin aidoista teknikaaleista, hyvin realistisen näköinen teknikaali-pienoismalli - summa summarum, hyvin rakennettu, viimeistelty, säistetty ja erityisesti realistisen oloinen pienoismalli.

Tämän teknikaalin ympärille vielä dio, niin avot; Toyota teknikaalille on mahdollista tehdä mitä erilaisimpia dioympäristöjä. Parhain terveisin, AJ
Kun kerran alusta ja figu on tilattu niin todettakoon että alusta ja figu ovat tulossa. NC2013 mennessä pitäisi olla valmista. Laitetaan siitäkin sitten kuvia :)
Komea ja varsin aidonnäköinen kokonaisuus. Pölyt ja kulumat on oikeinkin mallikkaat, ainoastaan takarenkaita oisi voinut hioa tyhjemmiksi tykin painosta johtuen.
Hieno kokonaisuus ja hyvät värivalinnat. Vanhennustekniikka varsin mallikasta. Minun makuuna ehkä peltiä vois olla vähän rutussa, kuten valokuvassa, ja renkaat kuluneemmat - mutta nämä ovat makuasioita. Odotan innolla figua kylkeen :0)