Pienoismallit.net

Pihasauna

40-50 -luvun tyylinen pihasauna

Tarkoituksena oli pienenä projektina rakentaa perinteinen pihasauna, joita näkee maaseudeulla. Projekti oli harjoitus ja tutkielma suurempaa rintamamiestalo-projektia varten. Tässä projektissa siis tutustuin rintamamiestalo-tyyliin. Aiemmin olen rakentanut vanhemman aikakuden, 1700-1800 -lukujen tyylisiä suomalaisia puutaloja. Nyt otin askeleen modernimpaan aikaan. Aiemmasta hirsirakentamisesta poiketen päätin tehdä tähän taloon kehikkorakennelman ja käytin ensimmäistä kertaa styreenilevyä sisäseinissä.

Tarkoituksena vielä joku päivä hieman parannella ikkunoita lisäämällä niihin lasit sekä ottaa mallista parempi kuva, jossa on taustapahvi ja parempi tarkkuus

Kommentit

Täytyy sanoa, että on onnistunut sauna erittäin hyvin. Paljon on aidon näköistä tunnelmaa, joten on varmaan tuttuja moiset saunat myös oikeassa elämässä. Sauna on hyvin tummunut. Sekä rappaus lohkeilee ja tuhkaluukkujen kohdalta hyvin on laitettu nokea. Saunan lauteet on varmaan uusittu vasta ikään, kun on niin tuoreen näköiset.
Ulkolaudotuksessa jossain kohdin paistaa vähän tuoreen puu väri laudotuksien välistä.. Toki nämä maalattiin monesti vähän sinne päin varsinkin tuohon aikakauteen.
Mutta kokonaisuutena hieno pihasauna ja varsinkin sisätilat aivan upeat.
Hieno sauna kaiken kaikkiaan. Noista sisäkuvista tulee niin elävästi mieleen siskon viime kesänä purettu pihasauna että oikein ikävä tulee. Vielä perinteiset shampoo/saippua pullot ikkunalaudalle, vesipaljut saunaan ja se perinteinen tikkataulu päätyseinälle niin johan on jos ei ala tekemään löylyihin mieli. :)
Oikeen komian saunan oot rakentanut. Alalaude ehkä hitusen hepposen olonen. Ja mitä tuohon pataan tulee niin itsekin kyseistä kapistusta päivittäin lämmittäessäni olen iloinen että siinä on kahva mistä nostaa kansi auki.
Maalaus on kyllä minusta aidon näköinen. Tuohon aikaan yleensä lyötiin ensin laudat ja rimat seinään ja maalattiin vasta sitten. Ripa tietysti vetää hiukan kimmellensä jolloin paljas puu paistaa alta, ja lattian väri ei voisi parempi olla.
Ensi kesänä pitäisi ulkosauna uusia joten täytyypi palata sivuille silloin.
On kyllä kerrassaan komia sauna. Vielä kun tuossa portailla istuisi hikinen saunoja haukkaamassa happea. :-D
Komea, ulkoasu lähes presiis sama kuin meillä maalla olevassa (=peilikuva). Tuo eräänlainen rosoisuus istuu kuin nyrkki silmään :-D Täst mie piän!
Tunnelma on todella upea ja yleisilme just eikä melkein. Pieniin yksityiskohtiin voisi hieman enemmän kiinnittää huomiota, kuten tuohon aiemmin mainittuun kannenkahvaan ja keskilauteiden rakenteeseen. Hieno malli lähellä sydäntä olevasta aiheesta.
Oliko noissa rännit katolla?
Tuohon oven viereen penkki, jolla voi istua.
Tuo ruskea maa ,ei oikein sovellu tuohon olisi kuin tuota olisi lapioitu tuohon?
Löylykippo,saunavastat,pesuvadit,löylyvesiastia,saippua.
Onkos kiukassa kivet?
Onkos tuossa saunakamari?
Pukeutumis puolelle,vaate naulakko,penkki,likapyykki laatikko,rättimatto,hylly jossa tulitikut, puukko,polttopuu laatikko,tietysti peili myös.
Kuten edellä sanotiin alalauteet tosi kevyet.
Ulko puolelle seinän viereen jotain pensas tai kukkaistutusta?
Polun olisi ehkä reunustaa kivillä?
Tuleeko noihin saunan ikkunoihin verhot?
Missä on se pieni räppänä tuolta saunan puolelta?
Maalaus on kuin punamulla sivelty,mainiosti kuluneisuus tulee esiin tuosta.
Noista kahdesta kuvasta on tosiaan kun olisi otettu aidosta saunasta nuo kuvat.
Tuo ulko ovesta pilkistää paljas puunpinta, tuossa saranoiden puolella?
Kaiken mukaan Suomalainen sauna siinä on,onhan noita rakennus tyyppejä joka lähtöön;
Lauri K 1.11.2013 01:18 Vastaa lainauksella
Heikki Lankinen kirjoitti:
Tunnelma on todella upea ja yleisilme just eikä melkein. Pieniin yksityiskohtiin voisi hieman enemmän kiinnittää huomiota, kuten tuohon aiemmin mainittuun kannenkahvaan ja keskilauteiden rakenteeseen. Hieno malli lähellä sydäntä olevasta aiheesta.
Kiitos. Nuo aivan viimevaiheen pikkudetalit ovat aina olleet heikkoja puoliani, jotka tuppaavat unohtumaan. Osittain ehkä siksi, että pieneen mittakaavaan niitä on vaikea tehdä uskottavan näköisiksi. Tässä talossa on sentään ovenkahva, se puuttuu aika monesta aikaisemmasta mallistani :D
Tuon alalaude saattaa kyllä näyttää melko ohuelta. Sen paksuus on 1mm, joka minun mittakaavassa vastaisi 2,5 cm todellisuudessa. Jos laude olisi 2mm, se vastaisi 5cm paksuista palkkia. Tietysti olisin voinut lisätä vaikka toisen tuen tuon lauteen alle, niin näyttäisi vankemmalta
Lauri K 1.11.2013 01:23 Vastaa lainauksella
Tunnustan suoraan, että tuo pohja on melko ala-arvoinen suoritus, sillä tämä on vasta toinen malli johon olen semmoisen tehnyt. Minulla ei ole vielä niin paljoa kokemusta maiseman tai maapohjan maskeerauksesta. Se on pala pienoismallirautateiden ruohomattoa, johon sivelsin ruskeaa sirotemaalia hiekaksi. Kuvassa mattoa ei ole vielä liimattu kiinni alustana olevaan kovalevyyn, siksi sen reunat kärvistelevät rumasti.
Loistava skrätsiprojekti. Tuo oikeasti mieleen vanhanaikaisen pihasaunan ja sen tunnelman.
Tehty työ on varmasti suurta ja kunnioitettavaa.

Silti haluan kompata aiempia kriittisiä kommentteja, koska sieltä tulee niitä parannusehdotuksia.

Itseäni(kin) häiritsee tuo ulko-oven edessä olevan kulkutien multamaisuus. Ei saunasta pyrähdetä uimasille tai taloon takaisin multaista reittiä pitkin jalat nilkkoihin asti likaantuneena.
Lauri K 1.11.2013 01:31 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Loistava skrätsiprojekti. Tuo oikeasti mieleen vanhanaikaisen pihasaunan ja sen tunnelman.
Tehty työ on varmasti suurta ja kunnioitettavaa.

Silti haluan kompata aiempia kriittisiä kommentteja, koska sieltä tulee niitä parannusehdotuksia.

Itseäni(kin) häiritsee tuo ulko-oven edessä olevan kulkutien multamaisuus. Ei saunasta pyrähdetä uimasille tai taloon takaisin multaista reittiä pitkin jalat nilkkoihin asti likaantuneena.
Sitä varten portaille voisikin tehdä vadin, jossa jalkoja voi huuhdella ;) Näin meillä ainakin mökin rantasaunalla, jossa saunan ja järven välisen matkan aikana jalkoihin takertuu lehtiä ja risuja, joten saunaan tultaessa astutaan ensiksi vesivadin kautta. Mutta ehkä pihasaunan ympärillä saattaa olla vähän kehittyneempi infrastruktuuri kuin korpimökillä
Terve Lauri,
kyllä on hieno löylylaitos väsätty!Sisäkuvat menisi ihan täydestä oikeasta saunasta otettuina.Tuo ympäristö on hiukan saunan tasoon nähden ala-arvoinen,perus ruohomattoa ja lasten muovailuvahaa on ensimmäinen vaikutelma..
Alustojen teko on helppoa ja kivaa vaihtelua,realismikin itse malleja helpompi saavuttaa.Silti ne vaan valitettavan usein jää lapsipuolen asemaan puuttuen kokonaan tai ollen hutaisten tehtyjä…
Makeita löylyjä mainiossa saunassa,
Mikko
Onpa perhanan komia pihasauna ja pala suomalaista historiaa. Mummolasta löytyy melkein samanlainen kuin tämä. Sisältä näyttää juurikin saunalta nokeineen ja lauteineen. Hienoa että näitäkin mallinnetaan, sinänsä nämä vanhat saunat ja piharakennukset ovat oivallisia mallailukohteita.
On kyllä uskomattoman hieno, varsinkin sisätilat. Saunan eteiseen pyyhkeitä, tohvelit yms, ehkäpä pieni klapi teline puineen olisi upea. :)