Pienoismallit.net

King tiger late

Pitkän tauon jälkeen mallien tekeminen on taas alkanut sujua ja tuntua mielekkäältä. Välissä ehtikin olla yli 7 kuukautta ilman yhtään valmistunutta mallia. Tuohon aikaan mahtui myös 4 ulkomaanmatkaa ja kirjoituskäden murtuminen, joten pakollista taukoa mallien rakenteluun tuli noin 3 kuukautta, koko kesä noin karkeasti.

No, syyskuussa mallailut käynnistyi Dragonin lämmittelyprojektilla ja varsinainen syksyn pääprojekti oli Tamiyan kunkkutiikeri. Malli on Tamiyan Ardenni-spesiaalipakkaus, jossa tulee myös moottoripyörä figuineen mukana. Päätin kuitenkin tehdä mallista kevääseen -45 sijoittuvan fiktiivisen vaunuyksilön. Parantelin mallia joillain Dragonin ylijäämäosilla, joita kaivelin miljoonalaatikon kätköistä ja Hobbybossin myöhäisen kunkkutiikerin telasetillä. Telat ainakin tuovat malliin huomattavasti lisää näköä ja painon tuntua(vs. Tamiyan letkut.) Ja kai niistä korvatuista työkaluista yms. on myös jotain hyötyä..

Malli on maalattu Tamiyan akryyleillä. Maalauskuvio on netistä etsitty periaatteella "mikä nyt miellyttää eniten." Säistykset on tehty pääasiassa Migin öljyväreillä. Paljon tuli harjoiteltua ja sovellettua Mike Rinaldin OPR-tekniikkaa ja jonkinlainen punainen lanka siinä löytyi. Toivottavasti näkyy edes jotenkin lopputuloksessa. Pölyt pääasiassa Migin pigmenteillä ja kurat Easy mudilla, pakko kyllä edelleen hehkuttaa viimeksi mainittua, niin helppoa ja mukavaa hommaa tuon lisääminen.

Kommentit

Kovasti kivan näköinen laite, muovin tuntu häviää kivasti ja laite näyttää rautaiselta ja painavalta. Varmasti jotain virheitä on, mutta omaan silmään kyllä loistava. Tämä kyllä kaipaisi alleen vähän mutaisen tienpätkän ja vaikkapa juurikin sen moottoripyörän vierelleen, tai ehkä jopa tuhoutuneen moottoripyödän ojaan tms jotta "taistelun tuntu" välittyy ja suljetut luukut selittyy.
Kyllä nuo telat ovat raskaan näköiset,hieman ennemmän taistelu naarmuja tuohon vaunuun.
Toisen puolen veto vaijeri liian ohut,luultavasti itse tehty?
Teloihin hieman tumman ruskeaa,nyt koko metalliset?
Vaikka väijyyn raunion kulman taakse olisi se dio.
Mukavan näköinen kunkkuhan se siinä. Pieni parannusehdotus tuli kuvia katsellessa mieleen. Ajajan ja radistin periskoopeista on tällä hetkellä aika hankala tähystellä ympäristöä. ;)
Nyt pitää kyllä eerik kysäistä että miksi toisen puolen vaijeri olisi liian ohut? Eikö mitenkään ole mahdollista että vaunuissa olisi ollut erillaisia vaijereita vuosien saatossa, jopa eriparejakin? Ja toisaalta, onko varmaa että toisen puolen vaijeri ei vain ole liian paksu? Minun silmään kun näyttäisi että vaunussa on 3 eripaksuista ja mittaista vaijeria… Tietenkin tehtaalta lähtiessa tai ainakin suunnittelu pöydällä asiat ovat saattaneet olla toisin, mutta en näkisi mitenkään mahdottomana tai edes outona että tankissa ei taistelun tohuissa ole huomattu aina vaihtaa mahdollisesti vioittunutta vaijeria juuri oikeanlaiseen…
Kun tuolla ei ole mitään veto mahdollisuutta painavaan kalustoon?KUVASSA NO/2 kyseinen vaijeri.
Mitä hyötyä olisi taistelukentällä tuosta jos tuon vaunun pitäisi hinata taakse korjattavaksi?
Voi olla että on tarkoitettu myös vaihtoon ,seuravan huollon yhteydessä?
Kyllä sitä varten on vaununjohtaja, että on oikeat vetokaapelit vaunussa,ei noita taistelun aikana vaihdetta, vaan huollon yhteydessä.
Kuviten esimiehen ilmeen ,jos sanoittaisiin että vaunu jäi viholliselle yhden vaijerin takia.
Vetolenkien koko ei sovi ohkaiseen vaijeriin?kuva no:3 on oikean paksuinen kaapeli ja sama vetolenkki?
Heikki R 28.10.2013 20:27 Vastaa lainauksella
Kyllä eerik puhuu asiaa, ajovalon johto olis saanut olla muuten asiallisen näköinen.

terv. Heikki
Normivarustuksessa vaunussa oli 2 x hinaus- ja 1 x telan päällevetovaijeri, mikä oli selvästi ohuempi. Voin olla väärässäkin, mutta lähteitä tutkimatta 12 mm paksu vaijeri. Hinausvaijeri oli 32 mm(?).
Kiitosta kommentiesta!

Pirhana kun menin vanhanaikaiseen noiden periskooppien kanssa, no helppo korjata. :)

Vaijereista: kuten Asko jo totesi, vaunussa on jo valmiiksi kahdelaisia vaijereita. Ohuempi vaijeri on Dragonin ylijäämäosa(mittatarkkudesta en tiedä, tod.näk. tarpeeksi hyvä) ja toinen paksummista vaijereista niin ikään Dragonin sarjan metallinen vaijeri. Toisella kyljellä oleva on Tamiyan oma muovinen vaijeri, joka on todenäköisimmin ylisuuri mittakaavaan nähden. Olisi ehkä pitänyt korvata molemmat sarjan muovivaijerit metallisilla eikä vaan toista.

Heikki, hyvä huomio tuo ajovalon johto, jännä että noinkin näkyvä osa päässyt unohtuun. Korjaukseen tämäkin seikka..
Meinaatte siis tosissanne että vaijeria ei napattu huoltoon menevästä vaunusta tai tuhoutuneesta vaunusta jos kohdalle sattui ja oma oli rikki… Ja onhan siinä yksi paksu vaijeri jolla vetää isoa rautaa, ohuemmalla sitten pienempää…

Pointti on siis että ei kaikki erillainen ja sarjan ohjeista tai edes armeijan ohjesäännöstä poikkeava ole automaattisesti väärin. Onhan tuo malli muutenkin aivan syvältä kun on muovia vaikka esikuva olikin rautaa… =D

Periskooppit ja lampun johdot kyllä ovat sinällään virheitä kun kyseessä on muuten näin hyvä malli.
Tyylikäs kunkku, säistystä sopivasti ja kulumaa myös. Telat on kyllä komeat ja tekevät vaunusta raskaan ja teräksinen vaikutelma välittyy hyvin kuvista. Telapyöriin pientä rasvatahraa ja pölyä kaipaisi.
Kiitos Jarno!
Jonkinverran telapyöriin lisäilin kuraa ja pölyä, mutta vaalean yleissävynsä vuoksi se hukkuu nyt totaalisesti Dunkelgelb-pintaan. Tummempi kura olisi erottunut selvemmin, mutta halusin välillä lisätä malliin pelkästään jo kuivunutta kuraa ja pölyä.

Toni, eihän järjestelmälliset saksalaiset voi missään oloissa sallia, että heidän vaunuissaan olisi erilaisia vaijereita kyydissä. Ajatuksenakin kauhea. ;)
Moi Otso,
kyllä olet tehnyt hienon kuningastiikerin riippumatta vaijereiden vetolujuudesta.
Tällaiselta ne kai näytti suoraan tehtaalta tulleena ja tällä on taidettu vetäistä vaan ihan pienet koeajot parkkipaikalla..
Rintamalle sijoitettuna säistystä pitäisi olla mielestäni joka osa- alueella huomattavasti enemmän.
On tuo kingtiger aina yhtä majesteetillisen näköinen,
Mikko
Kiitokset!
Ehkei nyt sentään ihan suoraan tehtaalta tullut, sen verran kuitenkin pölyä, öljyläikkää, kulumaa ja kuraa on että hetken jo rähissyt rintamalla.. ;)