Pienoismallit.net

Messerschmitt Bf-109E3

II-maailmansodan alussa Saksa toimitti liittolaiselleen Romanialle 50 kpl Bf-109 hävittäjäkoneen E3-tyyppiä (vuosina 1940-1941). Nämä romanialaiset Mersut osallistuivat Neuvostoliiton taivaalla operaatio Barbarossaan alusta alkaen ja ne olivat mukana esim. Stalingradin kiihkeissä taisteluissa.

Tämä pienoismalli kuvaa kuvaa koneyksilöä nro 64, jonka pilottina toimi romanialainen reservin luutnantti nimeltä Tiberiu Vinca.
Vinca oli yksi Romanian kuuluisimmista hävittäjä-ässistä (13 ilmavoittoa).
Hän kuoli ilmataistelussa maaliskuussa 1944, kun saksalaisen Heinkel He-111 pommikoneen konekivääriampuja vahingossa ampui Vincan Mersua kohtalokkain seurauksin.
Kiihkeätempoisissa ilmataisteluissa joskus tuollaisia erehdyksiä tapahtui - puolin ja toisin.

Tämä oli Parc Modelsin mallisarja ja omalla kohdallani ensimmäinen kokemus tämän firman muovimallien tasosta. Toki tämä on kaukana jostakin Tamiyan/Hasegawan tasosta, mutta kyllähän tätä rakenteli (kauheat määrät joutui muovin rangoista veistelemään ylimääräistä muovia pois) - kovin vaan on pikkuruinen tämä Mersu 1/72 skaalassa ja tuo pieni koko toi projektiin omat haasteensa.

Mukavan värikäs malli kylläkin tällainen Romanian tunnuksilla ja väreillä varustettu "Eemeli" on - hieman vaihtelua saksalaisten Mersujen värityksiin.

Kommentit

Hyvin on panelisaumojen korostus onnistunut tässä, varsinkin pieni koko huomioiden. Tykkään todella paljon tuosta keltaisen sävystä. Mikä maali on kyseessä?
Oikein hieno!

Tykkään, että mersuista laitetaan näitä "satelliittiversioita" esille. Ovat mielenkiintoisempia kuin emämaan omat.

Parc models? Olisiko mahdollista, että se minullekkin täysin tuntematon mallinvalmistaja olisi paketoinut jonkin aikaisemman limited-run -sarjan E3:n Romanian tunnuksilla varustettuna?
Miulla on muistikuva juuri romanialaismersusta joskus kaaaaauan sitten… Matchboxin Messerschmittissä oli toinen versio romanialaistunnuksin ja -värein… muistan sen kyllä vaikka itse en romanialaista tehnytkään. Tämä siis -80 -luvun alkupuolella.
Jussi Mänttäri kirjoitti:
… Matchboxin Messerschmittissä oli toinen versio romanialaistunnuksin ja -värein… muistan sen kyllä vaikka itse en romanialaista tehnytkään. Tämä siis -80 -luvun alkupuolella.
Tämä tuskin on sen re-inkarnaatio. Kaikkihan me tiedämme sen ajan Matchboxien pintadetaljoinnit.
Hyvin ovat onnistuneet pikkuskaalan mersut…tietysti…Mestarin kädestä.
Terve Raimo,
todella hienosti maalattu ja tietysti rakennettu eemeli!Ja piristävän erilainen maalauskaavio, referenssinä itse pilotti taustoineen ja kuvineen ehdotonta plussaa!
Vaikken seiskakakkosia itse ole koskaan tehnytkään,niin ensisilmäykseykseltä nuolla kahdella eri valmistajalla on varsin samankaltaiset muodot..mutta hetken katseltuaan nuo muotoerot rupeavat hahmottumaan varsin selvästi.
Hienoja molemmat,romanialaisen maalauksesta tykkään erityisesti!
Mikko
AJ 19.10.2013 14:35 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Edellä olevia kehuja kompaten, tässä on sitä mestarin tyylinäytettä - erinomaisen tyylikäs Eemeli piristävällä maalauksella & tunnareilla pikkuskaalassa. Kaikki kondiksessa taustaa myöten, erityisesti pidän tuosta mv-oletuskuvasta, joka on aivan ässä.

Toki isommassa 1/48 skaalassa olisi vieläkin näyttävämpi; muuten plussaa myös Eemeli vertailukuvasta. Parhain terveisin, AJ
hynkkeli 19.10.2013 16:54 Vastaa lainauksella
Onpas komian näköinen Mersu Raimon pajalta taas! Ja kiva on myös tuo historiikki osio. Siipien siirtokuvien reunat vähän paistaa, eipä muuta moitetta. Mukava tietty nähdä myös eri kansallisuuksien tunnuksilla näitä härveleitä.
Ja hienoa nähdä taas yksi 1/72 lisää tällä saitilla, eipä niitä liikaa tänne tule ja lähinnä omaa sydäntä tämä kokoluokka.
Nätti mersu! Hieman harvemmin näkee täällä muita kuin suomalaisia ja saksalaisia mersuja, mukavaa vaihtelua nämä 'ulkomaalaiset'.
Mika Kauranen kirjoitti:
Tämä tuskin on sen re-inkarnaatio. Kaikkihan me tiedämme sen ajan Matchboxien pintadetaljoinnit.
Jep, ei vaikuta ollenkaan Matchboxilta minustakaan. Taitaa olla samoista muoteista kuin ICM:n malli, joka taas kuulemma olisi hieman muokattu ja lisäosien suhteen suppeampi kopio Tamiyasta. Tuossa valurankakuvat:
Parc models
ICM
Tamiya
Komeaa työtä pikkuskaalaan, menisi täydestä neljäkasinakin. En keksi väkisin moitittavaa. Sinänsä hauska yhteensattuma, että minäkin sain neljäkasina valmiiksi Airfixin mallin samasta koneesta, vaan en ehtinyt vielä laittaa saitille. Romanian koneet ovat varsinkin dekaalien, mutta joissakin koneissa myös maalauksen suhteen värikkäitä ilmestyksiä. Pieni korjaus esittelytekstiin: näitä E-malleja Romanialla oli 69 kpl ja ne olivat olleet jo aikaisemmin Luftwaffen käytössä. Lisäksi mainitaan niitä olleen E-3 ja E-7 malleja ja joissakin kirjoissa tästäkin numero 64:stä puhutaan E-7 mallina. Että tiedä sitten miten lopulta on…?
Raimo Leino 19.10.2013 20:32 Vastaa lainauksella
Mika Louhiaho kirjoitti:
Tykkään todella paljon tuosta keltaisen sävystä. Mikä maali on kyseessä?
Humbrolin matta emalimaali nro 24 - "Trainer Yellow".
Raimo Leino 19.10.2013 20:35 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Parc models? Olisiko mahdollista, että se minullekkin täysin tuntematon mallinvalmistaja olisi paketoinut jonkin aikaisemman limited-run -sarjan E3:n Romanian tunnuksilla varustettuna?
Sorry, tuohon en kyllä osaa vastata mitään.
Raimo Leino 19.10.2013 20:38 Vastaa lainauksella
Mika Kauranen kirjoitti:
Jussi Mänttäri kirjoitti:
… Matchboxin Messerschmittissä oli toinen versio romanialaistunnuksin ja -värein… muistan sen kyllä vaikka itse en romanialaista tehnytkään. Tämä siis -80 -luvun alkupuolella.
Tämä tuskin on sen re-inkarnaatio. Kaikkihan me tiedämme sen ajan Matchboxien pintadetaljoinnit.
Tämä ei todellakaan ole uusintapainos ainakaan Matchboxin vanhasta sarjasta - tässä on ihan kelvollisesti koneen pintoihin toteutettu paneelirajat uppoviivoituksina - valmistaja siis on romanialainen pikkufirma ja työn jälki on kovasti samantyyppistä kuin pienten tsekkifirmojen ns. Limited Run mallisarjat.
Raimo Leino 19.10.2013 20:48 Vastaa lainauksella
m t järvinen kirjoitti:
,romanialaisen maalauksesta tykkään erityisesti!
Moi Mikko - itse asiassa tämä romanialainen värikäs ulkoasu "kolahti" minuun niin paljon, että päätin pari viikkoa sitten tilata Kuivalaisen kaupan kautta romanialaisia Mersujen dekaaleja isommassa 1/48 skaalassa - eilen kävin nuo dekaalit hakemassa - ja samalla tarttui mukaan Eduardin 1/48 Messerschmitt Bf-109E3 "Weekend Edition". Tuohon isompaan mittakaavaan saa kivasti tehtyä kaikenlaista yksityiskohtaa huomattavasti enemmän kuin 1/72 skaalaan.

Nämä E-sarjan Mersut ovat mielestäni ulkonäöllisesti paljon kiinnostavampia kuin Mersut F-malleista eteenpäin.

Varastossani odottaa myös Eduardin Mersun Bf-109E1 - josta tulee Espanjan sisällissodan nationalistien aikainen sotalintu.
Raimo Leino 19.10.2013 20:54 Vastaa lainauksella
Kauko Suntioinen kirjoitti:
Lisäksi mainitaan niitä olleen E-3 ja E-7 malleja ja joissakin kirjoissa tästäkin numero 64:stä puhutaan E-7 mallina. Että tiedä sitten miten lopulta on…?
Luutnantti Tiberiu Vincan Eemeli oli itse asiassa alunperin E-3 - joka oli "tuunattu" tiettyjen "sisuskalujensa" osalta samalle "tasolle" kuin tehdasvalmiit E-7 Mersut. Eli tavallaan Vincan Eemeli oli sekä E-3, että E-7 …
Raimo Leino 19.10.2013 20:57 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Toki isommassa 1/48 skaalassa olisi vieläkin näyttävämpi
Moi AJ

Nimim. "m t järviselle" jo vastasinkin tuota kommenttiasi läheltä liippaavaa tietoa …
SS 20.10.2013 00:12 Vastaa lainauksella
Ai saakeli kun onkin piristävä versio aika yleisestä mallista. Pintakäsittely toimii todella hienosti.
Hyvä Raimo!!
Kyllä se mersukuume näköjään sinuunkin tarttuu..
Mielenkiinnolla odotan tulevia,
Mikko
Itse jaksan ihailla kerrasta toiseen tuota Raimon sivellintaitoa. Hienoa elävä pinta, ja etenkin tuo aiemmin mainittu keltainen näyttää tosi hyvältä. Kiva myös välillä nähdä Mersu myös muussa kuin suomen tai saksan väreissä (vaikkei niissäkään mitään vikaa ole). Odotamme siis lisää mersuja!