Pienoismallit.net

Ekranoplan

A-90 Orlyonok S-21

Neuvostoliiton laivasto oli 60-luvulla erinomaisen kiinnostunut "Keskuspintaliitäjäsuunnittelutoimiston" pääinsinööri Rotislav E. Alexeev'in suurena salaisuutena kehittämistä maaefekti lentoaluksista. Ajatuksena olisi saada armeijan käyttöön laite, joka kuljettaisi meren yli suurella nopeudella (n.500 km/t) suuren joukon sotilaita, ajoneuvoja ja varusteita.
Maaefektilentolaitteita oli jo valmistettu vuosia eri maissa enemmän tai vähemmän vakavasti otettavina kiintoisina melko pienikokoisina kokeilualuksina.
Maaefekti tai pintanoste ilmiö on mm. vesilinnuille pitkillä muutomatkoilla ollut arkipäivää jo tuhansia vuosia. Käyttihän Charles Lindbergh Atlantin ylityslennollaan kyseistä ilmiötä hyväkseen, lentämällä pienellä Ryan-koneellaan vain muutaman metrin merenpinnan yläpuolella, säästäen näin vaarallisesti hupenevaa polttoainevarantoaan. Paha mennä spekuloimaan olisiko kyseistä historiaa kirjoitettu jos Mr. Lindbergh ei olisi ollut tietoinen tästä fysikaalisesta ilmiöstä.

Hieman harhailuja välillä, mutta takaisin asiaan. 70-Luvun alussa Alexeev esittelikin suunnitelman keskikokoisesta (?) lentolaitteesta, joka nimettiin " Orlyonok", olisiko vapaa käännös "Kotkanpoikanen"
Laite oli vaatimattomasti 58 metriä pitkä, tasojen kärkiväli oli 31 m. Maksimi paino 140 t.
Ajomoottoriksi, joka oli sijoitettu sivuvakaajaan, oli valikoitunut maailman tehokkain potkuriturbiinimoottori Kuznetzov NK-12MK, teho n. 15 000 hv!
Keulassa oli rungon molemmin puolin myös Kuznetzovin valmistavat suihkuturbiinit. Nämä keulaturbiinit olivat käytössä vain liikkeellelähdössä, ne voitiin sammuttaa kun kone oli noussut "patjalle" ja potkuriturbiini piti huolen matkavauhdista. Lentokorkeushan tällä jättiläisellä oli vain 4-5 m, yleensä merenpinnan yläpuolella.
Ensilennot tehtiin, mutta alkusarjan S-23 vaurioitui vääristä materiaalivallinnoista johtuen 1975, se kuitenkin korjattiin ja uudelleenrakennettiin ja rekisteröitiin S-21:si. Tämäkin vekotin menetettiin vajaan kahdenkymmenen vuoden käytön jälkeen 1992.
Ekranoplaneista ei nähtävästi tullut mitään suuria menestyksiä, koska vain neljä konetta rakennettiin ja niistä kolme oli varsinaisessa armeijan käytössä. Viimeinen ajo tehtiin S-26:lla 1993.

Malli on Svezan jo ainakin 15 vuoden takaista tuotantoa, josta tämä sarja on uudelleenjulkaisu tältä vuodelta.
En aiempaa versiota ole nähnyt, mutta olisi toivonut että tässä uudisversiossa olisi oleellisimmat yksityskohdat laitettu kohdalleen. Pyörät tai pyöräjärjestelmät ovat melko olemattomat, keulaturbiinien ilmanotto ja ohjaimet ovat aitoihin kuviin verrattuna melkolailla pielessä nekin. Suihkuturbiinien suihkuputket ovat aivan väärän malliset, mutta ei kaikkea voi saada ja antaahan tämä mittakaavakin jotain anteeksi. Yritin korjata pahimpia mokkeloita, mutta aika paljon olisi saanut vielä tehdä.
Aika monessa Zvezan matkustajakone sarjassa on mukana jonkintapainen ständi, mutta tässä missä se olisi todella tarpeen ei sitä tietysti ole. Laskutelineet tai ei niitä voi oiken telineiksi edes nimittää, ovat joka tapauksessa koneen rakenteessa sisällä asennossa. Iman telineitä, tai vaikka skrätsäisi kokonaan ne uusiksi, niin niidenkin kanssakin malli olisi hyllyssä melko lättänä.
Pakko oli alusta näpertää ja siihen tietysti luontevasti vesi/meri- effektiä, joka on tietty aito elementti Orlyonokille.

Siinä se leijailee jossakin Kaspianmerellä, vaikkapa Moskovan olympiakesänä 1980.

Kommentit

Hienosti toteutettu malli vähintäänkin erikoisesta esikuvasta. Komeaa jälkeä ja varsin dynaaminen asento. Jalusta piste i:n päälle.
Itsekin olen kyseisestä mallista pitkään haaveillut, mutta vielä mieluummin ottaisin työn alle tuon laitteen"isosiskon", josta ainakin ilmeisesti resiinimallion saatavilla.
Oikein komea malli mielenkiintoisesta ja erikoisesta aluksesta. Alusta on todella hyvännäköinen.
Näyttävä ja harvinainen malli. Alusta kivasti tehty, mutta nousiko tämä noin ylös veden pinnasta? Heikki V. kirjoittaakin "isosiskosta", joka olisi mielenkiintoinen saada. Eli Kaspian meren Monsteri.
Tässä linkki siihen.T.T
www.youtube.com/watch?v=V8Nu94khHoo
AJ 19.10.2013 14:14 Vastaa lainauksella
Moi Pertti,

Onpa jännä lentohärveli; kiitos hyvästä taustoituksesta se oli tarpeen. Todellakin, kompaten herroja yllä, hienosti toteutettu, näyttävä harvinainen lekopienoismalli. Lentävänä versiona erityisen näyttävä oivan alustan kera. Upea! Parhain terveisin, AJ
Ari Oksanen 19.10.2013 19:01 Vastaa lainauksella
Aiheeseen liittymätöntä. Klikkaa tästä nähdäksesi tekstin.
Huom! Pysythän aiheessa etkä ota tätä käyttäjän offtopiciksi merkitsemää sisältöä mukaan keskusteluun.
AJ kirjoitti:
… lentohärveli… lekopienoismalli… Lentävänä versiona
Siis tämä ei ole lentävä peli, vaan lähempänä ilmatyyny- tai kantosiipialusta, joka liihottelee hieman veden pinnan yläpuolella. ;-) ja vielä kerran ;-)
Raimo Leino 19.10.2013 22:17 Vastaa lainauksella
Vau - hieno malli erikoisemmasta koneesta. Alusta K R U U N A A koko komeuden!

Pertti laittoi tiedoksi tuon hyvin tyypilliseltä neuvostoliittolaiselta systeemiltä tuntuvan byroon nimen - siis tuo Keskuspintaliitäjäsuunnittelutoimisto - ah, niin perusteellista CCCP:n toimintaa. Jotenkin tuosta tuli mieleen edesmenneen Spede Pasasen suunnittelema tv-sketsi 1960-luvulta - siinä neukkujen "supervirastoituminen" oli kuviteltu kaksikieliseen Suomeen - siinä Suomen Selitystoimiston virallinen selittäjä nimeltä Kekki vastaa puhelimeen:

- Suomen Selitystoimisto - puhelimessa selittäjä Kekki - Finlands Förklaringsbyro - i telefonen förklarare Kekken - miten voin auttaa - hur kan jag hjälpa?

;-)
Pertti Mela 20.10.2013 10:55 Vastaa lainauksella
Lintu vai kala? Tämän laitteen asettaminen lentokonekategoriaan synnytti itsellänikin hieman ristiriitaisia tunteita.
Olihan aikoinaan sen tilaaja ja käyttäjä NL:n laivasto ja ymmärtääkseni laite oli heillä rekisteröity alukseksi= laivaksi??
Kuitenkin ohjaajat olivat lentäjiä ja ainakin alkukiihdytyksen jälkeen Ekranoplania lennettiin kuin lentokonetta. Ulkoisesti laite, lyhyitä siipiä lukuunottamatta, menee täysin lentokoneesta. Matkanopeuskin on totaalisesti poikkeava vesi- tai pinta-aluksista. Kantosiipialuksesta tuskin voidaan puhua.

Joku kuitenkaan ei pidä tätäkään mallia kovinkaan onnistuneena, koska annettu yksinäinen kahden tähden arvostelu poikkeaa aika lailla kokonaislinjasta.
Veikkaan, että paremmilla, tarkemmilla kuvilla missä maalipinnan jälki näkyisi lähempää voisi saada vielä paremmat arvostelut? Voisitko lisätä yhden "armottoman lähikuvan" maalausjäljestä ja siirtokuvista.
J Pokki 20.10.2013 14:58 Vastaa lainauksella
Mukava nähdä malli Orlyonokista. Tutustuin aiheeseen muutama vuosi sitten kirjoittaessani artikkelin Lunista. Täytyy todeta näiden olevan ehkä yksi mielenkiitoisimmista neuvostoteknologian hedelmistä. Tietysti kutkuttaisi itsekin tehdä vaikka molemmat mallina, mutta ehkä turha alkaa haaveilla saavansa jostain aikaa moiseen. Niinpä onkin hyvä, että voi katsella edes toisten tekemiä ja onnistuneita malleja!
Komea malli! Itsekin hiljattain saman mallin sain valmiiksi. Revell taitaa olla alkuperäinen valmistaja. Tai ainankin Revelliltä tämä Zvezdalle tuli. Sinulla taitaa olla mennyt tuo tutkakupu laitteen päältä väärinpäin. Tuo nasta olisi mennyt sen jalustaan. Tai sitten itse laitoin väärinpäin. Referenssejä katsellessani tähänkin laitteeseen on jos jonkinlaista eri maalauskaaviota olemassa, vaikka vain muutamia yksilöitä valmistettu. Tiedä sitten valehteleeko wikipedia, mutta maksimi toimintakorkeus on sielä 3000metriä. Ja mikäli pitää paikkansa absolute ceiling olisi vieläkin korkeampi, mutta painestamattomalla/ilman happijärjestelmää tuota ylemmäs ei ole asiaa. Näin ollen ei mikään pelkästään "pintaliihottaja" olisi.

en.wikipedia.org/wiki/A-90_Orlyonok

Service ceiling: 3,000 m (9,842 ft)

Tässä vielä komea what if malli, jonka kaltaisen tekeminen oli itsellä vakavassa harkinnassa

www.aircraftresourcecenter.com/Gal10/9401-9500/gal9450-Ekranoplan-Duffey/01.jpg
Pertti Mela 20.10.2013 18:39 Vastaa lainauksella
Jaakko Luoma kirjoitti:
…Revell taitaa olla alkuperäinen valmistaja. Tai ainankin Revelliltä tämä Zvezdalle tuli. Sinulla taitaa olla mennyt tuo tutkakupu laitteen päältä väärinpäin. Tuo nasta olisi mennyt sen jalustaan. Tai sitten itse laitoin väärinpäin.
S-26, joka oli viimeinen käytössä ollut Ekranoplan, nykyisin museoitu Moskovassa, ei nypykkää ole.
Sensijaan oheisessa linkissä esiintyvissä muissa Orlyonokeissa nipukka näkyy.
Tutkakupuhan ja jalusta on sarjan valussa samaa kappaletta (halkaistu pituussuunnassa) joten nipukka jää väkisin päälle ja näkyviin, ellei sitä sitten leikkaa pois. (S-26)

Rakennussarjan alkuperäistä valmistajaa en tiedä, jostakin on vaan tuntuma että olisi alunperin ollut Zveza, sitten muutaman vuoden Revellin paketissa ja nyt taas uutuutena Zvezalla. Tiedä häntä ?

www.krasnayazvezda.com/mer/equipements/ekranoplan/a90.php
En muistakaan aiemmin näistä hirviöistä malleja nähneeni. Muutaman dokkarin aiheesta katsonut ja todella huimia laitteita nuo eraknoplanit olivat! Komea malli ja tuo alusta on aivan törkeän hyvä piste i:n päällä.
Wikipedialla ovat varmaankin menneet service seiling-tiedossa pilkut ja desimaalipisteet sekaisin.Todellinen sevice seiling oli 3.000 metriä ja 'lentokorkeus' vaihteli 0.5 metrin ja 5.0 metrin välillä.Tavoitteena oli saavuttaa 3.0 metrin esteen ylityskorkeus.Näin ollen ei paineistusta eikä happijärjestelmää tarvittu, kun lenneltiin näin pinnassa.
Pekka Mäkelä kirjoitti:
Wikipedialla ovat varmaankin menneet service seiling-tiedossa pilkut ja desimaalipisteet sekaisin.Todellinen sevice seiling oli 3.000 metriä ja 'lentokorkeus' vaihteli 0.5 metrin ja 5.0 metrin välillä.Tavoitteena oli saavuttaa 3.0 metrin esteen ylityskorkeus.Näin ollen ei paineistusta eikä happijärjestelmää tarvittu, kun lenneltiin näin pinnassa.
Eli laite siis kykeni oikeastikin lentämään, eikä vain maavaikutukseen? Eriasia sitten mikä tuo ihanne käyttötarkoitukseen oli.
No kyllä laite mielestäni on selvästi sen verran ilmassa, että sitä lentämiseksi voi kutsua, vaikka sinänsä maaefektin(vesiefektin) vaikutus on ilmeinen.Sitä ei käy kieltäminen.
Ehkä eniten maaefektistä hyödytään siinä, että ilmaannousun ja nopeuden kiihdytyksen jälkeen vehkeen keulassa olevat kaksi suihkuturbiinia voidaan sammuttaa ja matkalentonopeus ja -korkeus pystytään säilyttämään pelkällä sivuperäsimen kärkeen sijoitetulla potkuriturbiinilla.
Hieno malli erikoisemmasta aiheesta.Kehuja on tullut ja niihin voi yhtä täysin "rinnoin"Tämä sarja on alun perin Puolalaisen Vista nimisen yhtiön valmistama.Mallia mainostettiin täysin uutena sarjana mutta ikää on jo ainakin Pertin mainitsemat 15 vuotta.Aikoinaan tuli rakennettu tuo Revellin paketointi.Zevesda ei ollut saanut mitään uutta aikaan.Siirtokuva arkki on sama kuin Revellillä ja maalaus ohjeissa on samat puutteet kuin aiemmin.M.m pohjan musta väri runkoa kiertävä valkea raita on unohtunut kokonaan.Hienosti Pertti on nämäkin selvittänyt.
Raimo Leino 21.10.2013 21:49 Vastaa lainauksella
Kuinkahan vikkelästi tuollainen iso rohjo pystyi muuttamaan etenemissuuntaansa - jos vaikka yllättäen Kaspianmerellä koneen eteen ajautui esim. hissukseen liikkuva kalastusvene? Veikkaan, notta tämä ekranoplan porhalsi pokkana moisten hidasteiden yli - ilman mitään selityksiä - aitoon CCCP:n tyyliin.
J Pokki 21.10.2013 22:02 Vastaa lainauksella
Ei kauhean ketterästi. Kuuleman mukaan käännöksissä kone "haukkasi" herkästi ja manööverit vaativat rautaisia hermoja ja taitoja. Niinpä turhia mutkitteluja vältettiin ja mieluummin porhallettiin laajoilla linjoilla. On siinä saattanut joku jäädä jalkoihinkin…
Nuo laitteet on kyllä uskomattomia härveleitä. Tuollanen kun tulis järvellä vastaan niin saattas hirvittää. Malli on hyvin rakennettu ja tuo kokonaisuus alustan kanssa on hieno. Tuo Aningradin resiinisarja tuosta Lun class ekranoplanista jos ei ois niin kallis niin kiinnostas kyllä. Siitä on hyvin saatavissa referenssiä.
Pertti Mela 22.10.2013 09:17 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kehuista, on aina mukava seurata kun tällainen valtavirroista poikkeava malli herättää keskustelua ja kommentteja.
Ihmettelin kun ei näitä Ekranoplaneja aiemmin tällä palstalla ole esiintynyt. Malli ja sarja on kuitenkin melko selkeärakenteinen ja mukava rakennella, lisänippeleitä, korjauksia ja muutoksia saa toki tehdä aivan tarpeittensa mukaan.
SS 23.10.2013 15:42 Vastaa lainauksella
Mielestäni tämä on erittäin hyvä esimerkki siitä, miten pienikin hyvin mietitty alusta antaa itse mallille reilusti lisää luonnetta, ja kutoo kokonaisuuden hienoksi nipuksi.