Pienoismallit.net

Pz.Kpfw.VI Ausf.e Sd.Kfz. 181 Tiger

Lenigrad 1942

Tämä TigerI on kokonaan maalatu kynäruiskulla ja maaleina käytetty Tamiyan akryyli maaleja. Panssarin ollessa melko valmis tuli ajatus että sen täytyy olla ylittämässä jokea siltaa pitkin joten tuumasta toimeen. Joen poja sekä reunat ovat tehty erikokoisista luonon kivistä, ja vesi on tehty Polymeeri liima ja tiivistemassasta johonka on virtauksen/aalokon mallenus tehty hammaslääkärin instrumentillä. Ajoura on tehty luonon hiekasta ja erilaisilla siroteilla. Maaston pohjaksi on laitettu kukkamultaa jonka päälle on lisäty hiukan puun purua/jauhoa sekä erilaisia valmis siroteia. Silta on tehty Grillitikuja liimamalla ja värjäämälla Vallejon maaleilla. Sen jälkeen oli pakko myös saada hiukan toimintaa sillalle joten siihen hankin Airfix:n 1/72 sotilaita (German infantry) ja yksi sotilas (Afika Korps) sarjasta. Mielenkiintoista oli tehdä ensinmäinen tämän luokan dioraama. Ensi esiintyminen oli MAALLA, MERELLÄ ja ILMASSA IV näyttelyssä.
Todella vaikeaa oli valita kuvia tähän mutta voin lisätä hiukan myöhemmin lisää niitä tänne.

Kommentit

Moi !
Kuopiossa nähty livenä. Kuvat eivät tee oikeutta (kamera on armoton).
On hieno dio tuoho scaalaan.
T.tuomo
No nyt oli käynyt kömmähdys ja oli tuo arvio rasti jäänyt poikeen. Laittakaapas pisteitä tulemaan! Näin on Tuomo kamera valehtelee ;).
Vesi näyttää todella hyvältä, hieno onnistuminen. Mutta itse en lähtisi tiikerillä koittamaan tuollaisesta sillasta yli, noinkohan kestää? Pioneerit ovat nähtävästi rakentaneet kenttäsillan tukeista, ehkä ei kuitenkaan tankin kantavaa mallia tuo? No kuski ja vaununjohtaja ovat järkevästi jo puoliksi ulkona, jos tulee kiirus lähtö ulos (tosin ei noin pieneen puroon ehkä vaunu uppoa kuitenkaan…).

Mikä vähän itsellä ottaa silmään on tuo kolmen figuurin identtinen asento. Kaikki erilaisina olisi toiminut paremmin, jos vain mahdollista… Vaununjohtaja näyttää erehdyttävästi viiksekkäältä ranskalaiselta poplari päällä :) Pienessä mittakaavassa ei tosin livenä varmaan hirveämmin tällaisia yksityiskohtia edes laita merkille.
Noh,nyt on tuo silta tuolle tigrulle liian hääpöinen, uimaan menee kissa.
Noita airfixin sotilaita olisi voinut paremmin maalata,nyt luultavasti on hieman hihon väriä pinnalla?
Hauskaa afrika korpsin sotilas antautuu kissalle, ei sovi kuvaan nuo tropiiki shortsit nyt,itärintamalle ja olisiko jo kylmäkin tuo sää syksyllä.
Mutta hyttyset ovat iloisaan tuolla ilmais-aterialla?
Tiikerin telat ovat kokonaan maalattu metallilla,hieman tummaa ja ruostetta.
Nuo tarvike laatikot on lisätty myöhemmin kuin elo-syyskussa 1942,jolloin nuo esiintyi 28-29 saapui leningradin rintamalle.
Kiitos kommentista M. Lipponne.Tuo veden teko oli ensimäinen kerta kun tein yleensäkin mitään vesiefektiä. Vaunun johtaja on näköjään saanut nenäänsä kuletusessa kun nuo äijät on sitä ämpäri muovia joten ei näköjään oikein maalilla ole pitoa kunnola. Täytyy ottaa seuravan kerran huomioon äijien juoksu asento kun tekee seuraavaa tämmöistä dioa, ja tuohon siltaan komentoin sen verran että se on pula-ajan tukeistä äkkiä kyhätty ja sitä varten on kaveri ohjaamamassa tankkia hiukan reunenmpaa että pitkitäis tukit ottaisi surimman osan painosta. Mutta pääsevät kyllä äkkiä livohkaan jos tapahtuu jotain yllättävää. Niin kyllä sitä vaikka miten tiirailisi niin aina sitä jotain parannettavaa löytää jälkikäteen ja sittenkin kun jo hiukka myöhässä.
Kiiti Eerik kommenteista. Kaipa sillä "korpsin" ukolla on jo housut kastunut ja ne on kuivumassa jossain niin siksi on sortsisillaan ;). Viimeki milloin olen ukkoja oikein maalannut niin siitä on jo valovuosia aikaa joten harjoitus tekee mestarin.
Sillan ylityksestä sen verran…joskus oli yritettävä yli vaikka romahtamis vaara olikin. Toki kuvassa vain puolet vähempi tonneja niin siltakin huteremman oloinen. Ja aika monta kuvaa tikrun alla silta mennyt.
Minun mielestä tuo keskimmäinen ukkeli estelee pikemminkin tikrua tulemasta sillalle joko Liikenneviraston määräämän painorajan vuoksi.. tahi sitten näky pieniä räjhdepanoksia sillan kupeessa.

Kehitettävää vielä on, saman kaltaisten ukkeleiden näkyminen vähän häiritsee. Mutta näitä ämpärimuoviukkeleita on todella hankala muokata. Paremman näköinen olisi jos oli massalla vielä tolle yhdelle sakulle tehnyt pitkät housut.

Paljon on myös hienoja elementtejä.Vesi virtauksineen on hyvin toteutettu ja saatu elvyyttä. Lisäksi diossa on myös jo sitä pientä äksönin tuntua. vauhdilla tien yli uusiin asemiin jotta saadaan silta ehjänä omille. Tästä on hyvä jatkaa ja seuraavaan työn alle.

Aika kovaa kritiikkiä tuntuu aina tulevan 1:72:lle varsinkin ukkeleille. Tämä on aika haastava luokka varsinkin kun kameralla yrittää ottaa liki kuvia niin kamera on armoton.
Kiitos Marko kommentista. Tuo linkin kuva kyllä kertoopi että ei nuo sillat ollut siihen aikaan mitään priima kuntoisia mutta kun on pakko mennä ylitse niin mentiin silläkin uhalla että tulisi uintireissu ja sisäpesu kulkuvälineelle. Toisaalta kiva oli ottaa haasavampi alusta siinä suhteessa että saapi kommenttia ja uusia näkökulmia näin leko miehen tekeleeseen. Itsekkin yllätyin kuinka onnistuin veden mallentamisessa niin sitäkin täytyy kokeilla jossain toisessa tekeleessä. Mutta jos ei kokeile jotain uutta niin ei voi saada kokemusta ja uusia vinkkejä. 1/72 tulee vielä jatkossakin.
Livenä tosiaan parempi, kuin näissä kuvissa. Yhdyn paljolti Markon kommenttiin, mutta nimenomaan toiminta kuvastuu tässä diossa hyvin.
Silta ei todellakaan kestäisi tuollaista, mutta olisiko vekotin mennyt puron toiselle puolelle ilman siltaakin? Upeamman saisi vaikkakin isommalla työllä: Tankki olisi yrittänyt siltaa pitkin, mutta silta romahtanut ja tukit katkeileet…
Vesi on tehty hienosti ja koska kokonaisuus on kohtuullisen näyttävä noin pieneen mittan, niin tässä pojoni:
Marko Paakkanen kirjoitti:
Sillan ylityksestä sen verran…joskus oli yritettävä yli vaikka romahtamis vaara olikin. Toki kuvassa vain puolet vähempi tonneja niin siltakin huteremman oloinen.
Sillan huteruudesta en osaa sanoa mitään, mutta lopputulos tuossa kuvan tilanteessa oli Panzer III:sen uintireissu :)
Kiitoksia Timo Rissanen ja Marko Teerinoja kommenteista. Liekköhän tämä jotenkin ollut aavistus teidän kuvalinkeistä joita en ole nähnyt aikaisemmin että uintireissu tulee olemaan tosiasia hetkeä myöhemmin. Timo tuo sinun mainitsema tankin tippuminen jokeen on kyllä hyvä idea joten laitetaan muhimaan idea lokeroon. Päässänin on ollut myös jo ajatus tehdä Revell Germany 1/1200 Queen Mary 2 malli joka olisi merellä seilaamassa ja olisi toteutettu samalla Polymeeri liima ja tiivistemassa tekniikalla joten saas nähdä mien onnistuupi hiukan erilainen alue veden toteutukseen.