Pienoismallit.net

D9R

Amerikkalainen kenttälapio

Rakentelin Meng Modelin mainion sarjan "aivot narikkaan" -periaattella, ja hauskaa riitti aika pitkäksi aikaa. Osia on vähintäänkin kiitettävä määrä. Ohjaamossa on täydet sisuskalut mittaristosiirtokuvia myöten. Lisäsin ikkunalaudalle limupullon, joka on kuitenkin irronnut liimauksistaan jossain välissä.

Esikuvan strategiset mitat: Pituus 8,1 m, korkeus 4 m ja puskulevyn leveys 4,5 m. Esikuvalla painoa 49 tonnia, pansssarointien kera päälle 60 tonnia. Hyllyssä esimerkiksi samaa mittakaavaa oleva Tiger I vaikuttaa
pienehköltä.

Onkin ymmärrettävää, miksi esimerkiksi Israelissa esikuvaa käytetään uusien ja/tai vanhojen asuinalueiden reaaliaikaisessa asemakaavoituksessa, mutta eipä politisoida enempää. Israelin väreissä oleva malli tarvitsisi ympärilleen SLAT-häkkyrän, joten päädyin lennossa Jenkki-versioon.

IDF:n väreissä säistäminen olisi ollut pykälän helpompaa kuin aavikkovärin sottaaminen, mutta näin tällä kertaa. Tuossa kuva joka kummitteli mielessäni kurauksia toteuttaessani.

Käytössä pääasiassa Tamiyan maalit (päävärinä deck tan, johon tippa dark yellowia). Puskulevyssä Alcladin mainioita metallisävyjä, joista pelkkä teräs oli turhan tummaa ja sai hennon pilven alumiinia ylleen. Puhe on siis värisävyistä, ei aidon puskulevyn materiaalikoostumuksesta.

Yllättävän näppärästi kokoon menevät ja toimivat muovitelat saivat Tamiyan gun metalia tipalla ruskeaa sävytettynä sekä ohutta metal-huntua päälle.

Säistämisessä Migin ja AK-interactiven tuotteet. Ensimmäistä kertaa kokeilussa Migin valmiit märkäkurat, jotka osin yllättivät iloisesti ja osin negatiivisesti. Märkä tumma muta teki tarkoitettua mustempaa jälkeä.

Kommentit

Pertti Mela 11.10.2013 19:23 Vastaa lainauksella
Melkoinen laite! Suunnittelija ei välttämättä ole saanut minkään valtakunnan muotoiluoppia, osat ja laitteet on lätkitty juuri tehtäviensä mukaisesti paikoilleen, siinä se!
Komia on ja vaikuttava, varsinkin kauhan hiotunut teräs on aitoutta parhaimmillaan.
Heikki R 11.10.2013 19:25 Vastaa lainauksella
Aivot oli oikeassa paikassa, koska tämä on hieno. Puhdasmetalli on loistavasti toteutettu + kolhut.

t:Heikki
Erittäin näyttävä kapistus, chippaukset ja kuraukset onnistuneet mainiosti. Saas nähdä koska saa oman työn alle, onhan noita osia tullut jo hiplattua :)
No onhan härpäke. En pienessä mielessäni edes ole osannut ajatella, että tällaisesta on olemassa jopa rakennussarja.
Hyvin olet onnistunut ja varsinkin tuo kauha ja sen kukumiset näyttää hienolta.
Eipä ole muutenkaan moittimista ja uskoisiin että tällä sivustolla "pilkunviilaajat" - jotka valittavat jostain panssarin aitoudesta"- ovat nyt hiljaa.
Kerrassaan ainutkertainen ja hyvin tehty. Mallin erikoisuudesta puolikas lisää neloseen. Povailisin tästä jopa viikon mallia.
T.T
Aivan mahtavan upea! Loistojälkeä. Tälläinen palestiinalaisille muuttopalveluja tarjoava hirviötraktori olisi hieno itsekin rakentaa.

Itse olin jotain tälläistä Egypti meininkiä miettinyt, mutta nyt kun katoin niin tuohan onkin eri vehje. No Inspiraatiota tuosta kuvasta kuitenkin saa.

Tietty se slat häkkyrä kruunaisi mallin. Onkohan semmoisia jo markkinoilla?
Komea laite! Puskulevyn värisävy näyttää hyvältä ja kulumat ovat kun työnteon jäljiltä. Tästä tulee mieleen eräs kerta, kun vietin vuorokausilepoa Oulun Nuottasaaressa ja Enson D-mittarille jyristeli tankkaamaan vastaava laite (tosin en muista, oliko se juuri D9 jolla penkkasivat hakekasoja mutta joka tapauksessa kunnioitusta herättävän kokoinen). Meteliin ei ollut kiva herätä, kun en unenpöpperössä ensin ollut varma, ajaako panssaridivisioona auton yli vai mistä on kysymys.:)
AJ 11.10.2013 20:36 Vastaa lainauksella
Moi Petri,

Omintakeinen pienoismallivalinta, joka osuu ja uppoaa - todella cooli ja äärimmäisen onnistunut; erittäin upea! Veikkaisin Timoa kompaten viikon mallia.

Kerrassaan erinomainen! Enuff said. Parhain terveisin, AJ
Puskulevyn hydraulisylinteristä unohtunut oikealle sylinterille ominainen metallin kiilto. Repijän sylintereissäkin voisi olla kiiltoa enemmän. Hah,löysinpäs jotain nipottamista. ;)
Oskari Balk 11.10.2013 22:35 Vastaa lainauksella
Kaikki Viikon Mallin komponentit kasassa ja sen lisäksi loistava malli. Siis hyvä syy pitkästä aikaa harrastaa pienoismalleja edes kommentoimalla muiden malleja.
OOOOHHHLLAAAAA onpas malli,tosiian kuten edellä sanottu aivan varmasti viikon malli jo siksi että on erikoinen valinta tuossa ja täydellinen toteutus.
Mahtava malli.
Ainoastaan itse kysyisin, miten ja mistä kuski menee hyttiin?
Janne Panu 12.10.2013 11:13 Vastaa lainauksella
Onpa kyllä hieno malli. Just eikä melkein. Ja poikkeus perus-telarämistelijästä. Tykkään paljon.
J Pokki 12.10.2013 13:15 Vastaa lainauksella
Komea ysipillari eikä kyllä rakentavaa palautetta näitä juuri mainittuja sylintereitä lukuunottamatta löydy. Ne pistivät tosiaan vähän silmään. Vanhennus ja kuraus todella uskottavalla mallilla!
Raimo Leino 12.10.2013 13:34 Vastaa lainauksella
Ai ai kun on söpö. Tuollaisella voisi kätevästi marketin täysinäisellä parkkipaikalla tehdä oman parkkiruudun suoraan tuulikaappiin. Onko noissa hytin ikkunoissa jokin värisävytys? Näyttävät mielestäni jotenkin sinertäviltä.
Petri Lyy 12.10.2013 13:58 Vastaa lainauksella
Kiitos todella runsaista kommenteista varsin lyhyessä ajassa vieläpä. Tähtiäkin on tullut jo 35:ltä taholta, mikä määrä vaatii yleensä useampia päiviä eikä vajaata vuorokautta.

Heikki: Slat-häkkyrät löytyvät ainakin Voyargerilta, mutta ne tulivat markkinoille vähän myöhässä. Tein tästä sarjasta ennakkotilauksen pelkän kanskikuvan perusteella ja lähetyksen saavuttua näpit syyhysivät rakentamaan niin paljon, ettei aftermarketin heräämistä malttanut odottaa. Sitä paitsi häkkyröiden kokoaminen olisi luultavasti ollut yhtä tuskaa ja vienyt hauskuuden koko projektista.

Eerik: Ohjaamon molemmissa etukulmissa on ovet, reilumpi vasemmalla puolella ja hyvin kapoinen oikealla kyljellä. Luulen, että oikeanpuoleinen on jokin hätäpoistumistie. Miten oville pääsee, vaatii selvästi jonkin verran akrobatiaa.

Raimo: Sarjan mukana tuli kaksi settiä kirkasosia, joista valitsin ohjaamoon sinertäviksi tintatut versiot. Ohjeen mukaisesti sisäpuoliset karmit ovat valkoiset, ja nyt ne näyttävät hieman sinivihreiltä. Värittömät olisivat ehkä olleet parempi valinta.

Puskulevyn työsylinterin kohdalla saattoi käydä fiba. En ollut ihan varma, liikkuuko se ylipäätään ja onko se esikuvassa maalattu vaiko eikö. Repijän työsylinterit saivat buff-pöläytyksen kun ajatuksena oli, ettei repijää ole juuri äsken käytetty ja ovat siksi päässeet pölyyntymään.
Hyi olkoon kuinka ruma vekotin… (Huomannet varmaan arvosanasta kuinka ruma…)

Minkäslainen tää häkkyrä oli niputtaa? Itsellä on vähän pyörinyt ajatuksissa tehdä tää hökötys nimenomaan noilla SLAT-panssaroinnilla… Eikä ne etsit niin vaikeita oo… :)

edit:

Kyllä niissä puskulevyn kallistussylkyissä on käynyt pikku fiba, ei tosin peruuttamaton…

commons.wikimedia.org/wiki/File:CAT_D9R-4.jpg
Yksinkertaisesti: Upea. Arvosana kertoo loput…

…ja jos ne paljonpuhutut sylinterit alkaa "hyppiä silmille",voisi männänvarsien foilaus olla helpohko korjaus?
Petri Lyy 12.10.2013 18:26 Vastaa lainauksella
Ja edelleen kiitoksia palautteesta.

Jaakko: Aidosti hauska sarja rakentaa. Tekemistä riittää, mutta kaikki menee kohdilleen vaivattomasti. Jos jotain tekisin toisin, niin kahvat paikoilleen ihan loppumetreillä. Muutamat niistä on nyt 5-6 kertaan kiinnitetty.

Rakennusohjeissa oli pientä ristiriitaa, kaikkia mäntiä ei ollut merkitty metallivärille. Vähän eksytti, mutta tosiaan helppo fiksata.
Ihan nappi suoritus. :) Tästä ei puksuttelija enää paljoa voi parantua, puskulevyn reunat ehkä on kuin uudehkosta vehkeestä mutta kyllä noita varmaan huollossa maalataan.
En ole pitkiin aikoihin itse rakennellut malleja enkä ole kummoinen arvostelija, mutta näin hieno ja realistinen malli kun osuu silmään niin voin hyvällä mielellä kehaista.
Yksinkertaisesti: aivan upea. :)
No nyt on hienoa rautaa ja mukavan poikkeava telavehje. Puskulevyn metallipinta on todella aidonnäköinen, ja muutenkin säistys ja rakentamisjälki siistiä ja hillittyä. Muutama rasvatahra napoihin ja sylintereiden niveliin oisi olluna piste iin päälle. Mutta kyllä se näinkin on komea.
Moi Petri,
aivan upea malli!Monesti olen tuon tapaisen vempeleen nähdessäni ajatellut että se pitäisi tehdä..
Leikkiä ruosteen sävyillä ja mudalla ja kulumilla…Mutta jää tekemättä kun tuo JG 5 -kokoelma vie ajan ja energian ja vielä nuo sakupanssaritkin rupesi pahus soikoon kiinnostamaan…
Kerrassaan mahtava järkäle!!!
Mikko
Petri Lyy 13.10.2013 14:06 Vastaa lainauksella
Ja vielä Villelle, Jarnolle ja Mikolle kiitokset kommenteista. Näitäpä nyt satelee.

Täytyy myöntää, että tiedän näistä näköjään olemattoman vähän. Koko ajan oli pieni pelko, että meneekö överiksi ja Villen mielestä näyttää uudehkolta :)

Jarnon kaipaamissa rasvatahroissa sama ongelma eli ei selvää visiota, mistä sitä voisi tursuta. En keksinyt edes, mistä kohtaa tätä tankataan.

Mikko, voipi olla välillä hyvä tehdä "jotain ihan muuta". Välipalana tämmöinen vehjes on oikein mukava.
Morjens Petri!

Komeaa mallia pukkaa ja jälki senkuin paranee!! Hienot kuvat kruunaavat mallin. Tätä saanee ihailla Nordicissa ensi kuussa?

Paljas metalli on viimesen päälle toteutettu, veditkö AlGladin suoraan muoville?

Pientä viilaamista kuraamiseen, jotenkin kaipaa sitä nihkeää, tummempaa kuraa lisää?? Muutamat paikat, esim puskulevyn takapuoli melkoisen puhdas ja jopa pölytön. Chippaukset jostain paikoista pikkusen ulos skaalasta, et tainnut nyt käyttää hiuslakkaa? Tummemmilla washeilla sais vehkeeseen lisää eloa, sen verran paljon tossa on nippulaa ja nappulaa koholla.

Kokonaisuutena huippumalli, mielenkiinnolla odotan Slat versiotasi! ;-)

Mallailuterveisin,
Jari
Saatan jopa noudattaa neuvoasi Petri,
asiat alkaa maistua välillä puulta jos vaan jatkaa samaa rataa loputtomasti..
Mikko
Petri Lyy 13.10.2013 14:49 Vastaa lainauksella
Terve Jari!

Alcladin alle tuli Tamiyan harmaa primeri kilikalipullosta kun muistin joskus lukeneeni, että joku pohjamaali olisi tarpeen. Luultavasti olisi toiminut ilmankin.

Chippaukset tein patapata-sienen palasella, sillä karkealla puolella. Ilmeisesti en täysin keskittynyt. Hiuslakkaa ei tällä kertaa mennyt kuin pakoputken ruostuttamiseen. Kätevä tehdä kun pakoputken pystyi käsittelemään erillisenä komponentttina. Muuten tämä on aika hauras malli, pikkukahvat tuntuvat ropisevan pöydälle pelkästä hipaisusta.

Rohkeus ja ideat eivät riittäneet tummemmille litkuille. AK:n vanhasta DAK-setistä nämä mitä käytin. Filtteri varsinkin tuntui toimivalta. Tumma kura pääsi säikäyttämään ekalla kerralla ja purkki meni kiinni aika äkkiä, mutta ei roskiin kuitenkaan. Ehkä ensi kerralla sitten, mutta slat-etseihin ei hermot riitä. :D

NC siinä ja siinä. Sunnuntaina työvuoro eikä tätä oikein viitsisi sinnekään jättää. :)
Sunnuntain mallien hakemisesta voidaan aina sopia joustavasti. Näin on ollut NC:ssa tapana :) Komea malli, komppaan El Jefeä- myös pienoisten "puutteiden" osalta :)
SS 14.10.2013 00:21 Vastaa lainauksella
Jösses mikä härveli! Erikoinen ja mielenkiintoinen malli saanut ansaitsemansa käsittelyn. Iskee se välitön wau-efekti, joka vain syvenee kuvia klikkailessa. Huipputyötä kaikin puolin, mutta erityisesti iskee tuo kauhan käsittely, en muista nähneeni yhtä aitoa kulahtanutta metallipintaa vähään aikaan. Täyden kympin, tai siis femman malli!
Petri Lyy 14.10.2013 07:57 Vastaa lainauksella
Marko Teerioja kirjoitti:
Sunnuntain mallien hakemisesta voidaan aina sopia joustavasti. Näin on ollut NC:ssa tapana :)
Pääsisin sunnuntaina vasta 21:n jälkeen eli käytännössä menisi maanantaille.
Petri Lyy 14.10.2013 08:00 Vastaa lainauksella
Ja SS:lle kiitos palautteesta. Juuri tuosta puskulevyn metallista ja sen toteuttamisesta syttyi visio kun näin kansikuvan ja melko lähelle sitä myös toteutus osui. Kaikki muu tuli matkan varrelta.
PhantomII 14.10.2013 10:14 Vastaa lainauksella
Komea laite tai ainakin kaikin puolin vaikuttava. Puskuterä on mallin näkyvimpiä osia ja se on kyllä hienosti toteutettu, samoin kuin laite kokonaisuudessaan on mielestäni tyylikkäästi viimeistelty.

Koska harva meistä on puskutraktoriasiantuntija, taitaa nuo tyypilliset valumat ym. tällaisille vehkeille ominaiset käytönjäljet, jäädä hiukan epäselviksi suurelle yleisölle. Tosin Desert Eagle Publishing on julkaisut laitteesta mainion kirjan, jos joku haluaa oikein paneutua puskutraktorin syvimpään olemukseen.

Pari vuotta sitten, kun israelilaiset rakensivat turva-aitaa Egyptin vastaiselle rajalle - laittomia maahanmuuttajia, salakuljettajia ja jihadisteja vastaan - näin työmaalla mielestäni juuri tällaisia puskutraktoreita työssään. Vaikuttavia vekottimia.

Kuraisuus tai kuraamattomuus on vapaasti jokaisen rakentajan oman mielikuvan mukaista. Negevin autiomaassa kun on lähinnä kiveä ja hiekkaa niin malli käynee siinä suhteessa tällaisenaan mainiosti hyllyyn edustamaan IDF:n pioneerikalustoa.
Petri Lyy 14.10.2013 10:36 Vastaa lainauksella
Ja myös Phantomille kiitokset kommenteista. Ei tullut ehkä ihan selvästi selostettua, että tämä ei ole IDF:n vaan Jenkkilän väreissä esikuvan sijoittuessa jonnekin Irakin tienoille esimerkiksi.

Kuraaminen on makuasia, joissakin referenssikuvissa savea näkyy enemmän, joissakin vähemmän.

Luonnossa en ole tällaista ikinä nähnyt, mutta kuvista voi helposti päätellä mittasuhteet, jotka ovat hmmm… mittavat. Pimeällä tiellä jos tulisi vastaan niin varmasti säikähtäisin :)
J Pokki 14.10.2013 10:40 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Kuraisuus tai kuraamattomuus on vapaasti jokaisen rakentajan oman mielikuvan mukaista. Negevin autiomaassa kun on lähinnä kiveä ja hiekkaa niin malli käynee siinä suhteessa tällaisenaan mainiosti hyllyyn edustamaan IDF:n pioneerikalustoa.
Tuostapa tulikin mieleeni kysyä tarkennusta tästä värityksestä. Eli onko tässä nyt kyseessä IDF-väritys vai US-väritys? Ensiksimainittua kun en ole nähnyt kuin tummana.

EDIT: Vastaus tulikin kirjoittaessani.

IDF oli muuten ensimmäisiä Pillarin ysisarjan käyttöönottajia jo vuonna 1956, vain kaksi vuotta D9-mallin esittelyn jälkeen. Tuohon aikaan vedeltiin vielä ilman mitään panssarointeja. Vasta L-sarjan myötä 80-luvun lopulla alettiin asentaa panssarointeja ja ne ovat sittemmin olleet myös IDF:n N- ja R-sarjan Pillareissa peruskauraa. Saa nähdä tuleeko T-malli jossain vaiheessa vastaavaan käyttöön. L-, N- ja R-sarjan ysipillarit ovat edelleen palveluksesa.
Kerrassaan vakuuttava laite. Ilmeisesti maa ollut märkää kun hiekka on noin tarttunut kiinni. Yleensä työkoneissa joita on käytetty pölyä kertyy etenkin kohtiin jossa hydrauliletku on vuotanut ja polttoaineen tankin kohdalle. Niistä kohdin se menee ainakin täälläpäin aika mustaksi. Mut jospa tuo ei oo vuotanut ja on vaikka joskus jopa pesty. En haluaisi tuota tavata omaa taloa särkemässä :) Vaikka muita työkoneita tulee ajettua päivittäin niin puskukonetta en ole ajanut kuin kerran. Eikä paljon kiinnosta ajaakkaan :)
Petri Lyy 14.10.2013 15:03 Vastaa lainauksella
Ja Paavolle kiitos kommentoimisesta. Klikkailin uudestaan Googlen kuvahakua, ja vaikuttaisi siltä, että Isrealissa koneet ovat melko puhtaita. Jenkki-käytössä olevat koneet taas vaikuttavat hyvinkin savisilta, ja puskulevyn möhnääntyminen on yleistä. Ilmeisesti Irakissa maaperä on erilainen, vaikka aavikolta se suomalaiseen silmään näyttää.
SS 15.10.2013 14:56 Vastaa lainauksella
Ei piru, tätä on vaan pakko tulla taas katsomaan uudestaan, todella kiehtova malli ja toteutus. …oonko mä ainoa, jonka mielestä nuo kirkkaan keltaiset osat näyttävät robottipöllöiltä? :)
Petri Lyy 15.10.2013 19:35 Vastaa lainauksella
SS kirjoitti:
Ei piru, tätä on vaan pakko tulla taas katsomaan uudestaan, todella kiehtova malli ja toteutus. …oonko mä ainoa, jonka mielestä nuo kirkkaan keltaiset osat näyttävät robottipöllöiltä? :)
Tämän piti olla ei-pöllömpi malli :) Kieltämättä noista tulee pöllö mieleen. En tiedä, ovatko kauko-ohjattavia työvaloja. Valot nyt kumminkin. Voisin laittaa noihin myös kameran. On vaikea hahmottaa, miten ohjaamosta ylipäätään näkee mitä ja missä on tekemässä.
Asiaan liittyen tuolta vinkkejä mörön rakenteluun jos ei halua ostella kirjasia.
AJ 22.10.2013 15:19 Vastaa lainauksella
Moi Petri, Onneksi olkoon viikon mallista! Parhain terveisin, AJ
Petri Lyy 22.10.2013 18:50 Vastaa lainauksella
AJ kirjoitti:
Moi Petri, Onneksi olkoon viikon mallista! Parhain terveisin, AJ
Kiitos, kiitos. Kiitos myös runsaasta kommentoinnista. Tähän mennessä on lisäksi kertynyt jo hämmästyttävät 65 tähteytystä kun normaalisti saldoni on 30:n tuntumassa. Kiitos kaikille äänestäneille :D
Onnea ansaitusta viikon mallista Petri!On se vaan hieno ja omaperäinen malli!!
Mikko
Petri Lyy 23.10.2013 23:55 Vastaa lainauksella
m t järvinen kirjoitti:
Onnea ansaitusta viikon mallista Petri!On se vaan hieno ja omaperäinen malli!!
Mikko
Ja edelleen kiittäen: kiitos.
On tässä malli, joka tosiaan erottuu joukosta! Melkoinen mörkö tuo esikuva ja toteutus on niin hieno, ettei voi kuin ihastella syvän kunnioituksen vallassa.
Petri Lyy 26.10.2013 14:59 Vastaa lainauksella
Kalle V Aaltonen kirjoitti:
On tässä malli, joka tosiaan erottuu joukosta! Melkoinen mörkö tuo esikuva ja toteutus on niin hieno, ettei voi kuin ihastella syvän kunnioituksen vallassa.
Ihan tässä joutuu hämilleen. Kiitosta vaan palautteesta.