Pienoismallit.net

P-47m

Panokseni Tamiya OOB ryhmikseen. Ensimmäinen malli sitten maaliskuun joka tuli tehtyä. Tuttua Tamiya laatua. Ei pienintäkään ropleemaa tuota kasatessa. Kone lienee kaikille sen veran tuttu ettei siitä sen enempää. Koneyksilöstä voisi kertoa sen kuuluneen Puolalais pilotille nimeltä Witold Lanowski. Ko.pilotti saavutti 4 ilmavoittoa. Vuonna 1955 putosi suihkukoneella Fasburgissa Saksassa luokkaantuen suht pahasti. 60 luvun alkupuolella osallistui Kongossa palkkasoturina Jan Zumbacin joukoissa sisällissotaan. Toiminnan siellä loputtua siirtyi Angolan kautta Englantiin. Lanowsi ei koskaan saanut palkkoja Afrikan taisteluista.

Tamiya OOB hengessä rakentamisessa on käytetty vain Tamiyan tarvikkeita. Liimat, maalit,pehmentimet.
Vasemmanpuoleinen rekisteritunnus jäi jostain syystä hopeoimaan vaikka sen alla kirkaslakkaa onkin. Kk piiputkin on avoinna Tamiyan toimesta :)

Tarkoituksella jätetty suht uuden oloiseksi kun sen esikuvakaan ei ränsistyneelle näyttänyt. Litkuteltu toki saumoja ym.

Kommentit

Mikäs siinä lentävä putka ja polakki yhdessä.
Erittäin kaunis kone ja hyvin säistetty ja vanhennettu.
Mutta pakokaasu vanat ovat poissa vaikka lievätkin?Niin on kuin silloin ennen.
Onko ohjamosta kuvaa?
Eihän ne sottaisia olleet ,sitä varten on huoltohenkilö kunta.
AJ 28.9.2013 15:43 Vastaa lainauksella
Moi Paavo,

Kiva kapteeni Witold A. Lanowskin P-47M-1-RE, HV-Z, sarjanumeroltaan 44-21108, joka oli ensimmäinen tuotantosarjan P-47M koneyksilö www.pienoismallit.net/kirjoitukset/artikkeli_327/. Noita raketteja ei P-47 M:ssä ollut, vaan P-47 D:ssä, ripustimet pommeineenkin laitettiin vasta everstiluutnantti Lucian A. Dade Jr.:n käskystä osaan P-47 M:ään vasta sodan loppuvaiheissa. Noin siistejä P-47 M:t olivat, kun ne tulivat Englantiin, kun niihin vaihdettiin moottorit tai tehtiin korjauksia ja kun niistä otettiin ns. propagandakuvia, mm. Lanowskin kone puunattiin oikein juhlakuntoon, kun hänen vaimonsa piipahti vierailulla.

Tst-lennon jälkeen nuo P-47M:t olivat melko rähjäisiä, kun niillä oli painettu urut auki täysillä WEP:illä parhaimmillaan 2800 hp:n voimalla, moottorin käydessä 2800 rpm/kierrosta minuutissa ja puristuspaineiden ollessa 72” Hg. Sen takia niitä moottereitä paukahtelikin ja kului loppuun…P-47M:n koneiden merkitys oli marginaalinen, koska moottoriongelmia ei koskaan saatu niissä ratkaistua täysin kuntoon, runko ja siivet kärsivät voimakkaan moottorin ja g-voimien aiheuttamasta rasituksesta. Samoin P-47M saapui käyttöön liian myöhään, eikä vaikuttanut mitenkään merkittävästi mihinkään. P-47M oli lähinnä teknologisen kehityksen viite ”Hot Rod” tai ”Sprint” T-boltina.

Parhain terveisin, AJ
Tere AJ. Perskules miulta on menny kokonaan ohi tuo sinun kirjoituksesi näistä koneista. Mut parempi myöhään lukea se kuin ei milloinkaan :) Elikkäs ropakanta silmänlumetta koko puunaus :) No ei taida enää kehata tuota käydä sotkemaan, katotaan jos sit seuraavan tekis kuluneemmaksi.
AJ 28.9.2013 16:33 Vastaa lainauksella
Moi Paavo,

Kyllä tuo puunattu olemus on ok, sillä käytännössä kaikki kuvat P-47M:stä on otettu propagandakuvina tai kentällä, kun niitä on fixailtu tai ne on fixattu - minulla oli, on ehkä vieläkin jemmassa, tiettävästi kaikki tunnetut kuvat P-47M koneista ja muutamien P-47M lentäjien kanssa on tullut joskus aikoinaan tarinoituakin tuolla rapakon takana.

P-47M ei vain ollut ihan onnistunut konsepti; kovaahan se kulki, mutta P-47N versio oli parempi vaikkakin hitaampi. F4U-4 Corsair oli käytännössä "cleaninä" nopeampi kuin P-47M/P-47N WEP:llä, eikä Corsairin moottori huutanut apua; F4U-4 kesti WEP käyttöä paremmin kuin T-Bolt ja siinä oli isompi vesisäiliö moottorin WEP käyttöön. "Clean" F4U-4 pyyhki 746 km/h vauhtia WEP:llä vielä siinä vaiheessa, kun P-47M:n (761 km/h huippunopeus WEP:llä) moottori oli sanonut kaputt; P-47N:llä oli 751 km/h huippunopeus WEP:llä; mutta vasta erittäin korkealla ja hyvin lyhyen aikaa. Käytännössä molemmat em. T-Boltit "hävisivät" F4U-4:lle ilmataistelukorkeuksissa ja F4U-4:n nousunopeus oli parempi.

Eli anna olla vaan puunatussa kondiksessa. Parhain terveisin, AJ
hyvin sopii puhtoinen ulkoasu koneeseen, ei olleskaan hullumpi. Raketti/pommi arsenaali täydentää koneen massiivista olemusta. Eipä se aina tartte olla likainen ja kulunut.
Onpas näyttävä Thunderbolt! Maalaus on erittäin onnistunut, ja alumiinin värinen pohja on onnistunut mainiosti myöskin. Erittäin hyvin onnistunut kaikinpuolin, ja tuo puhtoisuus näyttää tässä mallissa oikein hyvälle. Mainio lisäys ryhmärakenteluun!
Moi Paavo,
todella siisti ukkospultti ja jotenkin tuo raskas asekuorma pukee muutenkin koneen massiivista olemusta!
Mikko
Kiitos kommenteista. Kyllä nuo raketit ja pommit minustakin tuohon sopii hyvin vaikkei niitä ilmeisesti ole tuossa ollutkaan.
Sen kummemmin jaarittelematta: Erittäin Bueno!!!
Upea! Lähes pommarin kokoinen hävittäjä. Hienosti tehty, tuohon hiukan lentokenttää vielä ympärille. Kone huutaa sitä.