Pienoismallit.net

Avro Lancaster B.II

Kiireinen iltapäivä ennen teetaukoa elokuussa 1944

Malli kuvaa vuonna 1944 Englannissa RAF:n Cambridgeshiren Waterbeachin kentältä operoinutta Avro Lancaster pommikonetta - jolle koneen miehistö oli antanut lempinimen Fanny Ferkin II.
Konetta lastataan tässä dioraamassa päivän aikana yöllä tapahtuvaa pommituslentoa varten.

Mallisarja on brittiläisen Airfixin uutta tuotantoa vuodelta 2012 ja tästä sarjasta löytyy ihan oma viestiketju palstalta - www.pienoismallit.net/keskustelut/10338_airfixin-uusi-lancaster/ - sieltä voi halutessaan tarkemmin lukea, että kuinka hankala rakennettava tämä pienoismalli oli - niitä ongelmia nimittäin oli ihan riittävästi.

Myös tuo lentokenttäkalusto on Airfixin uutta tuotantoa - tosin kentällä olevat figuurit ovat sitten sekoitus ikivanhoja Revellin, Hasegawan ja Preiserin mekaanikkoja ja muuta väkeä. Kentällä hääräävä koira on muistaakseni jostakin Revellin sarjasta - jos joku noista kuvista koiran huomaa.

Kommentit

Tally-ho 20.9.2013 19:07 Vastaa lainauksella
Kerrassaan mahtava dioraama kaikkine kalustoineen. Lancaster on hienosti rakennettu ja maalattu (pensselillä, oletan). Asetelma on hyvin aidon tuntuinen. En löydä mitään moitittavaa. Molto bene!
Tosiaan komea kokonaisuus,maalaus ja säistys+ vanhennus taattua Monsieur Leinon ammatti jälkeä.
Tuo figuuri tuossa tikkailla , ylä-kk-torni luona on hiukkan laiska tai vakoille muita?
Enpä paljon tutkiskellut RAF:n kalustoa, että olisi naamiointiväreillä sinisen musta ja vihreä?
Nuo neljä vaalean harmaata laatikoa pienen säiliöauton takana,onko ne palopommi kasetteja?
Tuo kortteli pommi ei taida mahtua tuonne sisälle?
Mikäs siviili pari se siellä siiven alla on ilta kävelyllä,ovatko erehyneet kokonaan osoiteesta vai katsomassa tulevan krikeetti kentän paikaa?
Taitaa olla leinon pieni huumorin osoitus,tuskin tuolla siviilit olisivat iltakävelyllä, kun ei ole puskiakaan?
Kyllä sotapoliisit ne pidättäisivät,epäilisivat sabotooreiksi tai vakoojiksi?
Viiden DFC; ja kolmen soljen arvoinen dioraama.
Tally-ho kirjoitti:
maalattu (pensselillä,
Pensselillä juu - tai itse asiassa kahdeksalla eri kokoisella siveltimellä.
Eerikille comments - figuuri siinä tikkailla ei suinkaan laiskottele - hän on maalannut siihen koneen takarunkoon punaisella maalilla kirjaimet/numerot - koska vanhat tunnukset ovat alkaneet kulahtaa näkymättömiin - hän siis ihailee omaa työnsä jälkeä ja odottaa teetaukoa.

RAF:n kenttäkalusto oli vuoteen 1944 mennessä jo ehtinyt melko "kirjavaksi" - toki mukana oli edelleen alkuperäisiä "RAF:n sinisiä" ajoneuvoja - mutta siellä oli tuossa vaiheessa myös erilaisia "maastomaalattuja" - esim. kuuluisalla "Mikki Hiiri-kuviolla" - siis Mikin isojen korvien pyöreitä muotoja jäljiteltiin ajoneuvojen kyljissä.

Ne harmaat laatikot ovat maalinosoitusvalopommien kasetteja.

Se valtava korttelipommi odottaa lastaamista johonkin toiseen Lancasteriin - se ei todellakaan mahdu kuvassa olevan koneen matkaan.

Ja tuo siviilipariskunta sitten - hmm - ajattelin niin, että joku korkea-arvoinen brittiupseeri on naisupseerin kanssa lähdössä viettämään iltaa esim. jonkun paikallisen Waterbeachin aatelisen lordin linnaan - aateliset oli pidettävä tyytyväisinä, kun heidän valtavia nurmikenttiään käytettiin sota-aikana lentokenttinä …
Ei kyllä valmista mallia katsellessa uskoisi mikä savotta tässäkin on käyty läpi. Dio näyttää hyvälle ja maalaushan on taattua laatua jälleen kerran. Tuo taito siveltimen kanssa jaksaa kerta toisensa jälkeen ihmetyttää. Pakko sanoa että silmä ei oikein ole tottunut näkemään Lancasteria tähtimoottoreilla… Kuitenkin, todella hieno malli jälleen kerran!
Janne Markkanen kirjoitti:
Ei kyllä valmista mallia katsellessa uskoisi mikä savotta tässäkin on käyty läpi… Pakko sanoa että silmä ei oikein ole tottunut näkemään Lancasteria tähtimoottoreilla…
Juu siis savotta oli melkoinen - onneksi kärsivällisyys kesti loppuun asti. Avro Lancaster Hercules moottoreilla varustettuna on kieltämättä hieman erikoinen näky - ne virtaviivaiset Rolls Roycen valmistamat Merlinit kun yleensä yhdistetään nimenomaan nimeen Lancaster - kun on kyse brittiläisestä pommikoneesta.
Tommi M 20.9.2013 22:12 Vastaa lainauksella
Miten tuo nurmi on saatu eläväiseksi? Nurmimatto vai sirote? Hillitty ja mukavan näköinen kokonaisuus, pääosan esittäjä on oikein makean näköinen, ja muu kalusto komppaa dioa hyvin!
Raimo Leino kirjoitti:
Rolls Roycen valmistamat Allisonit
?
AJ 21.9.2013 00:00 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

No johan dion pukkasit - sairaanhieno! Kaikki kohdallaan tässä lekodiossa, on dynamiikkaa ja kertoo tarinan…ja hitsi maalattu vielä siveltimillä…

Kyllähän tämä dio kelpaisi Tally-hon ja Kaukon lekojen rinnalle ilmailumuseoihin; kertakaikkisen mahtava lekodio figuineen, kalustoineen ja alustoineen - upea suoritus!

Parhain terveisin, AJ
Komia on. Kyllä siinä arvon loortilla on voinu kyynel tirahtaa silmäkulmaan, kun nurmikentällä on jäljistä päätelle oikein "vedetty hupesta". Ainakin niin voi päätellä renkaanjäljistä :) Arvon Avro Lancaster on tosi hyvä, ja erinomaisesti tehty lentokenttäkalusto elävöittää hyvin tätä dioraamaa. Kaunista jälkeä.
Sitten vielä toivomus: Tee vielä se Halifaksi, jotta saadaan kuva, missä kaikki kolme Brittien raskasta pommittajaa on samassa kuvassa…pliis
Raimo Leino kirjoitti:
Pensselillä juu - tai itse asiassa kahdeksalla eri kokoisella siveltimellä.
No huhhuh, ihme pensselisetä :-O
Aika ihailtavaa jälkeä ja vielä siveltimellä heiluteltuna.
Upea dioraama. Ei muuksi muutu vaikka kuinka sanoja pyörittelisi. Olet edelleen taitotasosi säilyttänyt vaikka onkin aikaa kulunut kun viimeksi olen mallejasi kommentoinut. Hyvä Raimo.
Tommi M kirjoitti:
Miten tuo nurmi on saatu eläväiseksi? Nurmimatto vai sirote?
Se on nurmimattoa, jota olen sävyttänyt monella erivärisellä sirotteella. Öljytahroja, kulkuvälineiden renkaiden jälkiä ym. toteutin reilusti ohennetulla maalilitkulla, jota levitin pienellä siveltimellä. Nurmikon pinnassa näkyviä symmetrisiä, kaarevia renkaiden jälkiä jäljitellessä oli apuna harppi.
Oskari Balk kirjoitti:
Raimo Leino kirjoitti:
Rolls Roycen valmistamat Allisonit
?
Hups - siis tietenkin Rolls Roycen Merlinit. Mistähän minä tuon Allisonin tähän vetäisin?
Tapio Huhtelin kirjoitti:
Kyllä siinä arvon loortilla on voinu kyynel tirahtaa silmäkulmaan, kun nurmikentällä on jäljistä päätelle oikein "vedetty hupesta". Ainakin niin voi päätellä renkaanjäljistä :) Tee vielä se Halifaksi, jotta saadaan kuva, missä kaikki kolme Brittien raskasta pommittajaa on samassa kuvassa…pliis
Juu, lordi on varmaan brittiläisen aristokraatin tyyneydellä todennut, että "kerrassaan varsin harmillista - suorastaan perin nuivaa".

Ja Halifaxin BIII mallin 1/72 skaalassa tekisin heti - kun vaan joku valmistaja ensin tajuaisi tehdä siitä kelvollisen mallisarjan. Airfixin 1960-luvulta olevaa Halifaxia en enää halua työpöydälleni - olen kyseisen mallisarjan kanssa menettänyt hermoni neljä (4) kertaa menneiden vuosikymmenten kuluessa …
Ai niin - vielä piti sellainen asia kertoa, että hääräsin tämän dioraaman ympärillä kameran ja kameran tukena olleen kolmijalkatelineen kanssa n. tunnin - ja otin 128 valokuvaa - ja noista kuvista kelpuutin vain nämä 11 kpl tänne näkymään. NIMITTÄIN olipas hankala kohde kameralle - kaikki ns. kentän pinnan tasolta otetut kuvat menivät pilalle, koska kamera ei näemmä osannut päättää, että mihin kohtaan pitäisi tarkentaa - kentällä kun on paljon tavaraa ja väkeä eri "syvyydellä" kameran objektiivin suhteen - jos kamera tarkensi etualalla olevaan huoltoajoneuvoon, niin sitten taaempana näkyvä lentokone ja muut hahmot olivat epäselviä - tai jos kamera tarkensi taaempana olevaan lentokoneeseen, niin sitten sen etupuolella olevat kohteet olivat epäselviä.
Hankalaa - tai sitten vaan en osannut käyttää kaikkia kamerani ominaisuuksia.
On taas käsittämätöntä työtä. Ihmettelen kärsivällisyyttäsi ja sitä, että teet jatkuvasti malleja. Kerkeetkö edes syödä ja nauttia nesteitä tarpeeksi? :D
Kyllä näitä mallejasi pitäisi nähdä livenä. Oiva mahdollisuus: www.pienoismallit.net/tapahtumat/2013/maalla-merella-ja-ilmassa-4/.
Matka on pitkä sieltä syrjäkylältä tulla keskelle Suomea, mutta ehkä kannattaisi. Täällä mallarit keskustelevat lupsakkaasti parin päivän ajan ja on muutakin kokemisen arvoista. Veteraanimuseo, maailman paras muikkuravintola, Karjalan Lennoston perinemuseo…
T.T
^ No kärsivällisyyshän on hyvä ominaisuus - varsinkin pienoismallien rakentajalle. Ja kyllä minä ihan tarpeeksi ehdin kaiken mallaroinnin ja kokopäivätyön ohessa syödäkin - ja juoda. Tottahan vanha juoppo juoda ehtii ;-)

Ja kiitos kutsusta tuohon tapahtumaan - tosin paikaksi on merkitty näköjään Raittiustalo, joten ei vanha juoppo uskalla tuonne tulla - kaamea laskuhumala ja sitä seuraava Kalliovuorten Kumean Kostajan Liskojen Yö iski heti, kun vain kuvittelinkin Raittiustaloa ;-)
Terve Raimo,
todellakin ihailen tuota sivellintekniikkaasi,taitaa olla sitä katoavaa kansanperinnettä nykyisen ruiskumaalauksen rinnalla..
Hieno Lanc ja kiva dio!Maalipinta on todella elävä ja säistyksen kyllä hallitset hienosti.
Ainut mitä kaipaisin olisi jokunen detaljikuva hieman lähempää yleensäkin malleistasi,pääsisi näkemään ne sävyjen vivahteet vieläkin paremmin.
Mikko
^ Tarkkoja lähikuvia en laita - enkä tule koskaan laittamaankaan. Ihmisen silmässä ei ole zoom-toimintoa, joten pyrin laittamaan sellaisia kuvia, joista kuvan katsojalle välittyy jotakuinkin samanlainen näkymä kuin mallia "livenä" katsoessa. Pienoismallikilpailuissakaan ei malleja tuomaroida suurennuslasien tai mikroskooppien kautta katselemalla.

Tuntuu turhalta laittaa lähikuvia 1/72 skaalan mallista, koska mallin siiven pinnalle eksynyt mikroskooppinen pölyn haiven näyttää kuvassa öbaut siivelle eksyneeltä ämpärin kokoiselta sinitarramöykyltä tms.

edit: ai niin, minulla on välillä tapana esittää asioita niin, että ne saattavat jonkun mielestä tuntua "tuputtamiselta" - yllä oleva on siis ihan vaan oma mielipiteeni - se ei ole mikään absoluuttinen totuus, joten toivottavasti kukaan ei vedä herneitä neniinsä?
Tuo on kyllä harvinaisen totta et lähikuvat 72 sarjalaisista ei anna oikeata kuvaa mallista. Joskus oon ottanu makrolla kuvia noista malleista ja nehän näyttää hirveelle. Tämä malli taas ei näytä hirveelle vaan hienolle. Kokonaisuus on näyttävä. Perus Raimoa sanoisinko :)
Raimo…
Pienoismalli on aina hankala kohde kameralle. Vähän sama kuin makroja kuvatessa. Tarkennusalue ei tahdo riittää. Oikein hifisti ottaisi kymmeniä kuvia ja pinoisi niistä yhden kuvan, ja tulos olisi aika huikea, mutta itse en sitä osaa. Kun sinulla on jalusta, niin suosittelen käsintarkennusta tai ainakin tarkennuspisteen valintaa itse. Sitten pieni aukko ja laukaisi etänä kaukolaukaisimella, tai jos sellaista ei ole niin vitkalaukaisimella. Valotusajat tulevat pitkiksi, mutta jalusta poistaa tärähtämisen vaaran. Silti voi olla, että noin isoa mallia ei millään saa kokonaan teräväksi, joten yksi vaihtoehto on ottaa laajempi kuva ja rajata siitä sitten osa-alue lopulliseksi kuvaksi. Tällöin kuvan voi ottaa laajemmalla kuvakulmalla ja kauempaa, ja syvyysterävyys riittää paremmin.

Ja olen muuten samaa mieltä tuosta lähikuvien laittamisesta: Kamera on armoton ja paljastaa sellaisia "virheitä" joita ei mallista paljain silmin huomaa, ja joita toisaalta mallista ei mittakaavaetäisyydeltä huomaisi.

Ja ennen kuin kukaan kuvauksen ammattilainen ehtii tyrmäämään, niin sanon etten ole mikään valokuvaaja. Harrastuksekseni vain kuvailen, ja siten kaikki ylläoleva on vain oman kokemuksen tuomaa mukatietoa.
Henkka H 21.9.2013 21:13 Vastaa lainauksella
Täällä on jo edellä kaikki mahdolliset laatusanat käytetty, joten on vain yhdyttävä edellisiin kommentteihin. Upea!!
Raimo Leino kirjoitti:
^ No kärsivällisyyshän on hyvä ominaisuus - varsinkin pienoismallien rakentajalle. Ja kyllä minä ihan tarpeeksi ehdin kaiken mallaroinnin ja kokopäivätyön ohessa syödäkin - ja juoda. Tottahan vanha juoppo juoda ehtii ;-)

Ja kiitos kutsusta tuohon tapahtumaan - tosin paikaksi on merkitty näköjään Raittiustalo, joten ei vanha juoppo uskalla tuonne tulla - kaamea laskuhumala ja sitä seuraava Kalliovuorten Kumean Kostajan Liskojen Yö iski heti, kun vain kuvittelinkin Raittiustaloa ;-)
Niin saattaahan se näyttää pieniä vihreitä miehiä ja kummituksia seuraavana yönä. Mutta ihan tosiaan. Etkö tule?
Hieno on. Todella kaunista eloa tuossa Lancasterin maalauksessa. Enpä löydä moitteen sanaa itse dioraamaan. Kuvateksteistä kuitenkin sen verran, ettei Stirling suinkaan ollut RAF:n ensimmäinen nelimoottoripommittaja. Jo vuonna 1918 käyttöön otetussa Handley-Page V/1500 -koneessa oli neljä Rolls Roycen moottoria.

t. Mikko
Mikko Saarela kirjoitti:
Kuvateksteistä kuitenkin sen verran, ettei Stirling suinkaan ollut RAF:n ensimmäinen nelimoottoripommittaja. Jo vuonna 1918 käyttöön otetussa Handley-Page V/1500 -koneessa oli neljä Rolls Roycen moottoria.
No just - unohdin kokonaan kangaspuiden aikakauden - meinasin huomautuksesi jälkeen muuttaa kyseisen kuvan tekstin muotoon "ensimmäinen RAF:n käyttämä nelimoottorinen pommikone II-maailmansodassa" - mutta nappasin sieltä kuvatekstista lopulta yhden rivin kokonaan pois - eipä tule enempää sekaannuksia.
Rane 28.9.2013 13:12 Vastaa lainauksella
Mitenkä Raimo mielestäsi mallin lopputulos, detaljit, tarkkuus ym, vertautuu kilpailijoihin?
(No niillähän ei kyseistä moottoriversiota liene mutta Lancasterina noin yleensä jos rakennusvaikeudet unohdetaan ja puhutaan vaan lopputuloksesta.)
^ Kilpailijoilla tarkoittanet 1/72 skaalan Lancastereita? Revellin uusinta Merlin-moottoreilla varustettua mallisarjaa en ole vielä rakentanut - mutta kyllähän tämä Airfixin uutuus yksityiskohdissaan rakennusvaikeuksista huolimatta voittaa 100-0 ainakin Hasegawan 1/72 Lancasterit - ja Airfix voittaa myös hinnassa - en ole koskaan ymmärtänyt Hasegawan 1/72 skaalan II-maailmansodan aikaisten pommikoneiden mallisarjojen korkeita hintoja - brittien pommareiden lisäksi mukaanlukien amerikkalaisten Liberatorit ja Flying Fortressit.

Tässä Airfixin uutuudessa on myös vihdoinkin saatu mallinnettua oikean näköinen neljän konekiväärin taka-ampumo - se on erittäin yksityiskohtainen. Näyttävyyttä lisää myös se yksityiskohta, että siipien alla olevat isot laipparivistöt saa rakennettua "roikkumaan" auki-asentoon - kun kone seisoo tukevasti lentokentällä. Airfixin pommarin rungon sivuikkunat ovat mielestäni hieman liian isokokoisia skaalan suhteen - Revellin Lancasterin rungossa nuo ikkunat ovat oikeamman kokoiset.

Jos suurennetaan skaalaa, niin omalla kohdalla se miellyttävin Lancasterin rakentelukokemus on ollut ehdottomasti Tamiyan 1/48 Lancaster. Miellyttävyydestä varmaan kertoo sekin, että olen tuon mallin elämäni aikana rakentanut viisi kertaa - ja ainakin olen itse sitä mieltä, että kun on viidesti harjoitellut, niin ehkäpä se kuudes kerta "toden sanoo" :-)

edit: ai niin harjoittelusta puheenollen - vaikka olen tuon Tamiyan isomman 1/48 Lancasterin rakentanut siis viidesti, niin yhteenkään malliin en ole uskaltanut laittaa ohjaamon lasituksesta koneen pyrstöön kulkevia antennilankoja - KUNNES tätä Airfixin pienempää Lancasteria tehdessä sain vihdoinkin sellaisen älynväläyksen, että nuo kyseiset langat uskalsi asentaa ilman pelkoa, että sotkisi ohjaamon lasituksen liimatöhryillä. Vihdoinkin!
HUHHUH taas. On tämä "meidän" Raimo kyllä mallareiden kuningas. Harjoittilit siis viis samaaa mallia… Jeppis. ja kiitoos.
Aikoinaan kirjoitit, että roskiin viet vanhat mallit. Poikani asuu siellä etelä-suomen perukoilla, missä vissiin sinäkin. Voisit tarkemmin kertoa jo roskalavan, niin antaisin pojalleni koordinaatit mennä dyykkailemaan.
T.T
^ Timo hei - siis ne viisi Tamiyan 1/48 Lancasteria on rakennettu n. 30-vuoden aikavälillä - joten ei mitenkään tunnu, että "taas JOUTUU rakentamaan saman mallin". Niin ja n. 40-vuoden aikavälillä on tullut rakennettua myös 1/72 skaalan Lancastereita öbaut 10 kpl - siis vanhoja Airfixejä ja Hasegawaa.

Ja yksikään noista isoista Tamiyan Lancastereista ei ole päätynyt mihinkään roskalavoille - ainakin neljä niistä on edelleen "elossa" - yksi niistä on eräässä museossa ja kaksi niistä killuu erään kerhotilan katon rajassa - niin ja yksi on omassa hyllyssäni.
Totta on kyllä sekin, että joitakin vanhoja rakentamiani malleja on roskiin päätynyt - niin ja tuttujen, vähemmän tuttujen ja joidenkin sukulaisten haltuun - ja joitakin on päätynyt Hyrylän Ilmatorjuntamuseoon herättämään yleistä pahennusta.
AJ 28.9.2013 14:51 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,

Kivaa, että olet laittanut diosta lisää tyylikkäitä kuvia! Erityisesti tuo Short Sterling & Avro Lancaster vertailukuva on mainio idis - työsi huippulaatu näkyy siitäkin.

Tämä on kyllä erittäin erinomainen dio kaikkine yksityiskohtineen. Parhain terveisin, AJ
Raimo Leino kirjoitti:
^ Timo hei - siis ne viisi Tamiyan 1/48 Lancasteria on rakennettu n. 30-vuoden aikavälillä - joten ei mitenkään tunnu, että "taas JOUTUU rakentamaan saman mallin". Niin ja n. 40-vuoden aikavälillä on tullut rakennettua myös 1/72 skaalan Lancastereita öbaut 10 kpl - siis vanhoja Airfixejä ja Hasegawaa.

Ja yksikään noista isoista Tamiyan Lancastereista ei ole päätynyt mihinkään roskalavoille - ainakin neljä niistä on edelleen "elossa" - yksi niistä on eräässä museossa ja kaksi niistä killuu erään kerhotilan katon rajassa - niin ja yksi on omassa hyllyssäni.
Totta on kyllä sekin, että joitakin vanhoja rakentamiani malleja on roskiin päätynyt - niin ja tuttujen, vähemmän tuttujen ja joidenkin sukulaisten haltuun - ja joitakin on päätynyt Hyrylän Ilmatorjuntamuseoon herättämään yleistä pahennusta.
Millaisia taikoja meidän pitäisi tehdä, että saataisiin sinun malleja tänne Kuopioon

Tänä vuonna. www.pienoismallit.net/tapahtumat/2013/maalla-merella-ja-ilmassa-4/

Ensi vuonna teemana aika laaja: 70-vuotta tapahtuneista asioista. Teema on :Vuosi 1944. Sisältää siis kaikki mallit Normandiasta - Ihantalaan. Dioraamat, pikku-ukot, lentokoneet, laivat, … Mallarin pää on keksimättömiä ideoita täynnä.
T.T
^ Timo hei - ei tässä mitään taikoja tarvita - esim. tuo minun tällä hetkellä palstan etusivulla näkyvä Lancasterin dioraama sopisi just tuohon teemaan "Vuosi 1944" - sitten vaan pitäisi saada tuo teos roudattua Kuopioon täältä syrjäisestä merenrannan kirkonkylästä. Noh - en koskaan sano, että ei koskaan … olen jo aikaisemmin elämäni aikana kokeillut kansantanhuja pikkusiskon kanssa, laulanut yöllä alasti Kolmen Sepän Patsaalla, syönyt grillattuja heinäsirkkoja, soittanut akustista kitaraa Juice Leskisen keikalla … joten ehkä jotenkuten suorituisin myös keikasta Kuopioon. Nääs.
Rane 28.9.2013 20:13 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
^ Kilpailijoilla tarkoittanet 1/72 skaalan Lancastereita?
Kyllä, ja kiitti kommenteista. Vanhana Airfix-fanina mennee kone hankintaan.
täydellinen bravoo