Pienoismallit.net

MiG-15 UTI

Irakin ihme

MiG-15 oli 60-70- luvulla tuttu Suomessakin, ainakin sen kaksipaikkainen UTI-versio. Ryhmärakenteluun valitsin asultaan hieman poikkeavamman Irakin ilmavoimien tunnuksilla varustellun yksilön. Yritin hakea tästä tietoja enemmänkin, mutta eipä paljoa löytynyt. Tällaisena se kuitekin oli Arabi-taivaalla lennellyt 80-luvun lopulla? Olisiko ollut joku kuuden päivän sodasta selviytynyt ja sittemmin entisöity yksilö.

Sarja on mukavarakenteinen Hobby Boss.
Bossin tyyli on ainakin näissä pikkusarjoissa jakaa runkopuolikkaat vaakatasossa, mikä on erinomainen asia, liitossaumat häviävät melkein itsekseen. Ihmettelen etteivät muut valmistajat tätä tapaa käytä. Maalit Gunzea ja Tamiyaa, kittiä ei tarvittu. Ohjaamossa on Kuivalaisen etsejä, mutta eivätpähän paljoa sieltä erotu. Painoa saa nokkaan lisätä liki niinpaljon kuin mahtuu, silti tahtoo pikku tuuppauksesta kipata pyrstölleen.

Kommentit

Oikein hyvän näköinen Irakin Mukelo.Hiekka+ruskea kaavio istuu mukavasti MIg-15 Utin kuosiin.Tämä on paljon paremman näköinen kuin kotoinen metallin värinen pinta.Pieniä kuluma jälkiä on myös mukavasti käytössä rähjääntyneissä paikoissa .
Mallin siivissä näkyy pienet piikit.Samanlaiset ikään kuin mitä oli WWII koneissa laskuteline indikaattoreina,ts. onko teline sisällä vaiko tullut laskua varten ulos.Oliko Mig-15 Utissa tällaiset vermeet?Vai onko telineet porattu ontoiksi ja vahvistettu sitten siiven läpi kulkevalla ohkaisella metalli langalla? Tämä kikka toisi ainakin lisää lujuutta mallin telineisiin.Itse olen käyttänyt tätä "kikkaa" sumeilematta myös nyky aikaisissa leko malleissa.Esim MIg-21 ohkaiset ja pienellä liima pinnalla kiinnittyvät telineet murtuvat erinomaisen helposti jos malli pääsee "värähtelemään" sivusuunnassa.Tosin en ole jättänyt siiven yläpinnalle mitään "piikkejä".Ne on katkottu siinä määrin kun sivuleikkurit antaa myöden.Nyt tämä meni hiukan itse aiheen ulkopuolelle mutta mainion malli on Pertti jälleen rakentanut.Hyvä lisä Mig-15 Uti ryhmikseen.
Oikeinn mukavan näköinen migi,tuossa aavikko naamiointi väreissä.
Noita näkee harvemmin arabi koneita.
Maalaus ja pienet kulumat ovat tosi hyvät tuossa pappy saddamin koneessa, on se hurjaa lentää tuolla 80 luvun loppulla.
Jos vastassa on vaikka F-4phantom.
Kyllä ne "piikit" näköjään UTI'nkin kuuluivat, ja tarkoituksella ne tuohonkin väkersin, ovat vaan niin mokoman pieniä etteivät läheskään kaikissa referenssikuvissakaan erotu. Voi myös olla että monista muistomerkkeinä seisovista Migeistä nämä tapit on poistettu, olisivat liian mukava kahva vandaaleille. Oheisessa linkissä tapit näkyvät selvästi.

www.airport-data.com/images/aircraft/large/000/370/370485.jpg
Tally-ho 19.9.2013 21:40 Vastaa lainauksella
Moi Pertti,

Olet tehnyt todella hyvän näköisen Migin. Väritys ja vanhennus ovat onnistuneet hienosti. Ainoa asia, jonka haluaisin nähdä, olisivat sivukuvat koneesta. Nyt olet ottanut kuvia vain ylhäältä ja alapuolelta. Olisi mukava saada sivukuviakin tästä Mukelosta.

T. Tally-ho
Sivukuvat olivat kaikki hieman pimeitä, lisäsin kuitenkin yhden.
Tally-ho 19.9.2013 23:49 Vastaa lainauksella
Pertti Mela kirjoitti:
Sivukuvat olivat kaikki hieman pimeitä, lisäsin kuitenkin yhden.
Kiitos. On oikein hyvän näköinen sivultakin päin katsottuna!
Hienoa ettei aina Suomi-Mukelo. Hienoa maalaustyötä, hyvin aidonnäköinen pinta. "Helpporakenteisesta" Hobby Bossista saa todella näyttävän mallin kaltaisesi taitajan käsissä.
Hienoa!

Näissä HB-malleissa näyttää olevan potentiaalia. Olisipa Suomessa joku markettiketju, joka ottaisi HB-mallit tuotevalikoimaan (eräiden muiden mallisarjojen muassa). Saataisiin sillä mallailuharrastusta hieman yleisemmäksi. Ja yrittäjätahokaan ei jäisi tappion puolelle.
PhantomII 27.10.2013 10:50 Vastaa lainauksella
Mitenkä tämä tämmöinen on jäänyt huomaamatta! Nätti pieni MiG ja Lähi-Idän värityksellä vielä. Tyylikäs kokonaisuus kaikenkaikkiaan. Sinänsä harmi, ettei ohjaamon detaljit näy kuvissa, mutta minkäs teet.

Kuten Kauko toteaa, niin mukava nähdä muitakin kuin Suomi-MiGejä, vaikka Suomi-MiG kuuluu jokaisen mallarin repertuaariin - ainakin periaatteessa. Nykyisin on stunnareita saatavana pilvin pimein melko eksoottiinkin MiGeihin. Pitääpä minunkin aloitella…