Pienoismallit.net

Suomi-Curtiss CU-580

Lentolaivue 32:n Sussu

Suomi-hävittäjien rakennusprojektini kolmanneksi kohteeksi valitsin Curtiss Hawk 75A:n eli Sussun. Olin aikoinaan hankkinut Academyn rakennussarjan sekä In-Scalen siirtokuvat ja päätin nyt hoitaa homman ja rakentaa tämänkin tärkeän sodanajan hävittäjän. Koneyksilöksi valitsin CU-580:n, josta on erittäin hyviä väri- ja mustavalkokuvia mm. Suomen Ilmavoimien Historia-sarjan teoksessa nro 5. Koneyksilöllä saavutettiin tosin vain 1/2 ilmavoittoa, mutta hävittäjätyypin edustajaksi se sopi valokuvien ansiosta oikein hyvin.

Konetyypin historia Suomen Ilmavoimissa alkoi vuonna 1941, kun Saksan kanssa tehdyn kauppasopimuksen myötä Suomeen saatiin useassa erässä ranskalaisia ja norjalaisia sotasaaliskoneita 23.6.1941 alkaen. Yhteensä ilmavoimien käytössä oli jatkosodan aikana 44 kappaletta usean alatyypin Curtisseja.

Curtissit olivat Majuri Erkki Olavi Ehrnroothin johtaman Lentolaivue 32:n kalustona. Jatkosodan aikana laivueen lentäjät saavuttivat näillä koneilla yhteensä 190 1/3 ilmavoittoa. Eniten pudotuksia tuli luutnantti Tervon, (15 3/4) ja vänrikki Karhilan tilille (13 1/4). Joppe Karhunen on kirjoittanut erittäin mielenkiintoisen kirjan "Siipien alla kuolema" k.o. laivueen historiasta ja ilmataisteluista. Kirja on myös kunnianosoitus arvostetulle laivueenkomentaja Ehrnroothille, joka sai surmansa lento-onnettomuudessa Utissa 27. maaliskuuta 1943, kun hänen ohjaamansa Pyry-harjoitushävittäjä syöksyi maahan matalalla tehdyn vaakakierteen jälkeen.

Academyn malli oli ihan ok rakentaa. Se ei ollut mitään huippulaatua, mutta kittauksen ja hiomisen määrä oli ihan kohtuullinen. Useampia korjauksia jouduin tosin tekemään: mm. antennimasto oli väärän muotoinen ja pituinen, pitot-putki oli liian pitkä, peräsimen antannipiikki puuttui, laskutelineiden ja kannuspyörän suojalevyt olivat väärän muotoiset. Vaihdon myös nokan päällä olevan tähtäinristikon ja piikin fotoetsattuihin osiin. Samoin tein ohjaajan istuimelle. Nokassa olevat konekiväärien lieskaputket tein ohuesta messinkiputkesta. Laskutelineisiin ja moottoriin lisäsin fotoetsatut johdot ja antennivaijerit ovat 0,08 millistä siimaa.

Sitten se maalauspuoli. Aloitin pari viikkoa sitten keskustelun Lifecolorin uusista suomalaisväreistä. Emalimaaleja aina käyttäneenä halusin tietää tarkemmin akryylimaalien käytöstä, sillä ajattelin kokeilla näitä uusia suomalaisvärejä. Samalla ihmettelin maalikokoelmassa olevan vaaleansinisen tummaa sävyä. Aloittamani keskustelu on sittemmin lähtenyt etenemään omia teitään tieteelliseen pohdiskeluun saksalaisvärien koostumuksesta. En kuitenkaan vielä tällä kertaa lähtenyt akryylien käyttöön, vaan pitäydyin tuttuihin Xtracolor-maaleihin. Haluan vielä harjoitella rauhassa akryylimaalien käyttöä, ennenkuin käytän niitä uuteen malliin.

Lakkasin Curtissin lopuksi Humbrolin mattalakalla, johon lisäsin pieneen määrän kiiltävää lakkaa. Vanhentamisen ja säistämisen tein Migin jauheilla ja kuivaliiduilla. Tein koneesta tietoisesti hyvin puhtoisen, koska pidin mallin esikuvana SIL 5:n kuvaa (oheisena), jossa kone varikolta tultuaan oli ollut käytössä vain kuukauden ajan.

Kommentit

Tykkään, niinkuin Fokkerista ja BW:stäkin tykkäsin. Mielestäni hieno malli, etsiosien käyttö on kannattanut. Kohta sinulla on koossa sellainen Suomikonekokoelma ettei paremmasta väliä. Mikä seuraavaksi?
Tally-ho 18.9.2013 15:50 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Tykkään, niinkuin Fokkerista ja BW:stäkin tykkäsin. Mielestäni hieno malli, etsiosien käyttö on kannattanut. Kohta sinulla on koossa sellainen Suomikonekokoelma ettei paremmasta väliä. Mikä seuraavaksi?
Kiitos kehuista. Seuraavana on vuorossa se kaikkein tärkein hävittäjä eli Mersu. Aion tehda G-6:sen, mutten ole vielä päättänyt kenen nimikkokoneen ja minkälaisella kuomulla. Asuntorempan vuoksi paja menee vähäksi aikaa kiinni, mutta eiköhän se Mersu vielä tänä vuonna valmistu.

t. Tally-ho
Hemmetin hienosti kasattu ja varsinkin maalattu "Sussu" Ei löydy moitittavaa ainakaan minun mielestäni! Erittäin Bueno!!
Tally-ho 18.9.2013 16:34 Vastaa lainauksella
Kiitos Seppo, nyt voi hyvällä fiiliksellä pitää pientä taukoa!

t. Tally-ho
taas upea leko Suomi laivueseen. laitahan seuraavaan koneen yhteyteen perhe potretti!
Tally-ho 18.9.2013 21:36 Vastaa lainauksella
Marko Paakkanen kirjoitti:
taas upea leko Suomi laivueseen. laitahan seuraavaan koneen yhteyteen perhe potretti!
Moi Marko, kiitos kommenteista. Lupaan laittaa seuraavan koneen yhteyteen koko setin.

T. Tally-ho
Kyllä on tosi loistava malli ja parannukset tehty academyn malliin.
Kunnon tutkimus ja haku niin ja korjatiin academyn vajaukset.
Maaaus aivan huippu luokkaa kuten mallikin.
Täyden kympin malli ja plussat päälle.
Tally-ho 19.9.2013 07:52 Vastaa lainauksella
Eerik,

Tally-ho kiittää ja kumartaa!
On kyllä kaunis Curtiss! Maalausta itsekin ihastelin, ja minusta tuo maltillinen säistäminen sopii tähän malliin mainiosti. Kun rakennus- ja maalauspuoli on aiemmin rakentamiesi mallien tapaan korkealla tasolla, niin eihän tästä voi kuin pitää!
Erinomaisen hieno Sussu.rakennus ja maalaus jälki ovat kaunista katsottavaa.Samaa mieltä aiemmista kehuista ja kommenteista.Eikös tämä Academyn Curtissi ole alun perin Hobby Craftin sarja.Hyvin monet näistä Akatemian sarjoista ovat alun perin Hobby Craftin tekeleitä.Esim.I-16,La-7 BF-109B ym…
Tally-ho 19.9.2013 16:22 Vastaa lainauksella
Janne ja Opa,

Kiitos positiivisista kommenteista!

t. Tally-ho
Moi Tally-ho,
kaikin puolin hieno ja silmää miellyttävä Curtiss!
Mikko
Tally-ho 20.9.2013 12:36 Vastaa lainauksella
m t järvinen kirjoitti:
Moi Tally-ho,
kaikin puolin hieno ja silmää miellyttävä Curtiss!
Mikko
kiitos Mikko!
AJ 20.9.2013 23:31 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,

Upeaa jatkoa jo tehdyille Suomi-koneille Fokkerille ja Brewsterille. Kompaten kaikkia kehuja yllä, silmä lepää tässä Curtiss koneessa. Marko tuossa edellä toikin esille hienosti Suomi-koneperhepotretin, laita koneet yhteiskuvaan; niin upeaa jälkeä olet tehnyt, että ne olisi kiva nähdä kaikki yhdessä.

Kaikki osaelementit jälleen hienosti kasassa, tausta, rakentaminen, maalaus, viimeistely ja kuvat - huippumalli, kuten on jo todettu. Hiton kovaa Suomi-leko settiä kyllä teet - vaikeaa pistää paremmaksi. Nämä Suomi-koneet ovat ehdottomasti parhaita mallejasi, todella High End tasoa, kelpaisi varmasti ilmailumuseoihinkin. Tsemppiä Mersun tekemiseen!

Parhain terveisin, AJ
Oikein hieno!

Kysyisin kuitenkin, että mistä referenssistä sait selville, että sivuikkunoiden alla oleva maaliväri on varmasti kromikeltainen?

Olen pohtinut sitä itse monasti, mutta ehkä siitä on olemassa joku valokuvareferenssi, jota minä en ole vaan saanut nähtäväkseni.

Kysymykseni on ehkä tyhmä, mutta kysyn kun asia vaivaa;)
Tally-ho 21.9.2013 08:41 Vastaa lainauksella
AJ: kiitos taas positiivisista kommenteistasi. Ne kannustavat yrittämään parastaan seuraavienkin koneiden kohdalla.

Mika: tuota samaa minäkin pohdin pitkään, ja itse asiassa kysyin elokuun lopulla Pienoismalli-saitilla Curtissin sivuikkunoiden alapuolisesta väristä. En saanut kuitenkaan tuohon asiaan selvyyttä. Vaihtoehdot olivat mielestäni alumiini tai krominkeltainen. SIL:n kirjasessa oli väripiirroksia varikoilta tulleista koneista, joissa oli uusi täydellinen suojamaalaus. Niissä kuvissa takaikkunan väri näytti olevan krominkeltainen. Sillä perusteella tein valintani. Parempaakaan ratkaisua en keksinyt. Mikä on sitten totuus, jää hämärän peittoon.
Sr 18.10.2013 14:19 Vastaa lainauksella
nyt ei voi sanoa muutakun että on hieno lentokone. Tota parempaa suomi konetta ei ole.
Ari Oksanen 18.10.2013 21:09 Vastaa lainauksella
Hmm…jotenkin tuo sivulasituksen alapuolinen väri ei natsaa kuvan 7 kanssa. Mustavalkokuvassa krominkeltainen toistuisi paljon vaaleampana kuin sotamaalauksen vihreä??
Eemil Jäntti kirjoitti:
Hmm…jotenkin tuo sivulasituksen alapuolinen väri ei natsaa kuvan 7 kanssa. Mustavalkokuvassa krominkeltainen toistuisi paljon vaaleampana kuin sotamaalauksen vihreä??
Olen samaa mieltä. Voisi jopa olettaa, että sivulasien alla on sama vihreä mitä sotamaalauksessa?

Referenssinikkarit: Laittakaa referenssejä kehiin.
Ari Oksanen 19.10.2013 16:31 Vastaa lainauksella
SIH 5-kirjan kannessa nimittäin on värikuva juurikin 580:stä. Sitä en tosin tiedä, onko originaali värikuva, vai onko ko. foto "photoshopattu", mutta nimenomainen alue on juurikin kuvattu vihreänä. Monessa muussa "Sussussa" taasen lasituksen alainen pellitys on vaaleampaa väriä. Summa summarum: yksilökohtaisia eroja on tässäkin konetyypissä…Jotta silleen ;-)