Pienoismallit.net

Hevosvoimia

Puna-armeijan kesäoffensiivi 1944

Jo ”Pienoismallirakentajan käsikirjakin” tietää kertoa, että raskas kalusto on reippaasti yliedustettuna mallimaailmassa ja monet sota-aikojen yleisimmistä taistelukentän raatajista, kuten hevoset, ovat jääneet taka-alalle. Korjaan siis yhden mallin verran tätä epäsuhtaa!

Todellisuudessa hevonen piti sodan loppuun asti pintansa keskeisenä kuljetus- ja tst-välineistön siirtotyökaluna ja etenkin itärintamalla kelirikkokausina hevonen oli usein huomattavasti käytännöllisempi työkalu kuin pyöräajoneuvot. Tässä kesälle 1944 sijoittuvassa sommitelmassa puna-armeijan everstin jeeppi on piiputtanut, ja eversti joutuukin vain seuraamaan kun hevos- ja jalkavoimin rintamaa kohti etenevät rivistöt matelevat hyytyneen huipputekniikan ohi.

Sotilaiden varusteet ja vaatetus edustavat tyypillistä puna-armeijan muotia vuosimallia 1944. Jeeppi on amerikan Lend Lease- tuontikalustoa, joka kesällä -44 alkoi olla jo hyvinkin tavanomainen näky itärintamalla. Hevosten vetämä 76.2mm tykki on mallia ZiS-3, joka oli valtavassa määrin sodan viimeisellä puoliskolla massatuotettu ase ja yksi tavanomaisimmista raskaista taisteluvälineistä loppusodan kentällä. Monien muiden maiden tykeistä poiketen ZiS-3:a käytettiin hyvin joustavasti vaihtelevissa rooleissa; normaalina kenttätykkinä, panssarintorjuntatykkinä ja suoraan tulitukeen.

Malli on eräänlainen MiniArtin tuotteiden pieni esittelyalusta, käytetyt figuurit ja kalusto ovat kaikki samalta valmistajalta. Itse käytin ”Soviet Divisional Artillery”- sarjaa sekä ”Soviet Command Jeep”- pakettia, joiden 13 figuurista käytin tähän 7 kpl. Jeeppi, automiehistö, kävelevät sotilaat, hevoset kärryineen sekä tykki ovat kaikki kyllä myynnissä myös omina sarjoinaan. Vähän ostopaikasta riippuen tämä satsi lähtee kotiin n. 40 euron hintaan, ja ainakin itse keskinkertaisena satunnaismallarina olin oikein tyytyväinen rahalla saatuun vastineeseen. Kalusto on oikein asiallisesti detaljoitua ja mukavasti koottavaakin.

Jerrykannulla jäähdytysvettä kippaava jeeppikuski on sekalaisista irtopalikoista koottu ja osin muovailtu - kokosin suosiolla ”vaikeat paikat” valmiista osista, eli torso, pää, kädet. Helpommat kohdat, alaruumiin ja raajat fiksailin greenstuffista ja kiteistä. Muuta itse rakenneltua pakettisarjoihin nähden on mm. hevosten valjaat ja narut sekä sekalaiset rekvisiitat vaunujen ja jeepin kyydissä. Maasto on tehty erityyppisiä valmissirotteita, luonnontuotteita ja rakennuskittiä käyttäen. Maaleina on käytetty pääsääntöisesti akryyleja ja hiukan emaleja eri valmistajilta, ja vähän pölyjä pintaan. Pyrin sellaiseen oikein kuivan pölyiseen kesäpäivän tunnelmaan, ei siis mitään kuraleikkejä tällä kertaa.

Puhelinpylväät on tarkoitus lisätä tien varteen, mutta niitä en hankintaprobleemien takia saanut nyt tähän kuvaussessioon vielä mukaan. Muutoin saa luvan olla valmis, parannettavia kohtia kyllä jäi mieleen mutta seuraavaan sitten… Mielellään otan vastaan myös muiden kuin itseni löytämiä parannusehdotuksia jatkoa varten!

Kommentit

Tosiian tosi hyvä diorama,tykkin sopivasti säisty, ja etuvaunu.
Eivätkä nuo figuurit ole lainkaan pahoja,vaan hyvin tehty ja maalattu mitä kuvista saa näkyviin.
Makuu asia tuohon diohon,muutama saku kypärä,kenttälapio,kaasunaamarin koteloa tielle tai tien varteen.
Niin antaisi kuvan joukko fritzejä on joutunut vangiksi.
Nuo puhelin pylväät voisi vaikka laittaa poikki räjäytettyiksi ,vain pätkät esiin tien varteen.
Kokonaisuutena oikeen mainio ja hyvä dioraama.
Tosiian hyvin tehty ja rakennettu dioraama,mainiosti säisty tykki ja ajovaunu.
kokonaiskuva antaa kuuman ja pölyisen kesäpäivän venäjän arolla,tiele olisi voinut laittaa sakujen kypäriä muutama, kaasunaamarin koteloita,kenttälapioita antaaksen tunteen sakuja joutunut aikaisemmin vangiksi.
Ehkâ myös hevosia pölyttää myös,pöly tartuu kaikkialle.
Noista figureista olisi ehkä voinut laittaa jonkun juomaan kenttä pullosta,yksi olisi pyyhkinyt otsaa hiestä.
Vaatetukseen hikiläiskiä sillä on tosi kuuma ilma ja jano on kauhea.
Eversti voisi pyyhkiä päätänsä,pieni huumorin kukka asetaa everstin suojaksi päivän tai ison sateen varjon antamaan varjoa.
SIIS vain omia makuu asioita tuosta aiheesta.
Hyvä aihe ja mukavasti toteutettu.

Itselläni on sama aihio odottamassa ja muutama sakemannien ratsukko on vaiheessa.

Hevosihmisenä silmiini pistää mallin hevosten harjanväri. Se ei näet ole tuonvärinen kuin aivan poikkeustapauksissa. Yleisestiottaen hevosen / harjanväri, siis tässä tapauksessa venäläisten rotujen, on ruunikko = musta/tummanruskea tai rautias. Lisäksi kannattaa huomioida, että venäläisissä roduissa on edustettuna myös hallakoita ja kimoja, eli vaaleankellertävän harmaita ja harmaita hevosia. Lähinnä tuo sinun hevosten harjan väri olisi harvinaista hallakkoa, sillä erotuksella, että mallin hevosten yleisvärityis ei ole hallakko, vaan lähinnä rautias joka on yleinen suomenhevosilla.

Lisäksi kannattaa huomoida työtätekevien hevosten taipus hikoiluun, eli silojen ympärille ja jalkojen väliin kannattaa lisätä märkää hikeä ja paikoin myös hikivaahtoa. Sama tietenkin myös mosureilla = hikeä takkiin.

Hevosen jalat ja erityisesti kaviot likaantuvat siinä missä auton/tykinrenkaat. En huomannut oliko diossasi myös hevosen kavion jälkiä. Oli tai ei, niin käynnissä hevosen kavionjäljet ovat molemmin puolin noin 5-10cm perätysten ja vetävillä hevosilla kavionjäljet myös uppavat hieman syvemmälle pintaan = ei pelkkä hevosenkengän muotoinen painanne, vaan myös työstä tulevat "kraaterit"…vähän sama kuin tankin telaketjujen kanssa.

Tykkikärryjen aisat, jos ovat maalaamattomat, ovat kuusta, siis harmaat. Todennäköisimmin kuitenkin vihreät kuten kärryt ja tykki. Lisäksi etuhevosten ratsuri kuuluisi olla selässä, etuhevosten ratsuri on näet se, joka ensisijaisesti ohjaa tykkivaljakon menoa.

Suomessa on perinnetykkivaljakko Niinisalossa: www.niinisalonratsastajat.fi/8 Joka tuli minullekin tutuksi ollessani varusmiehenä Niinisalon elänlääkintäkoulussa 1990.
Kiitos hyvistä kommenteista

Eerikille - Hyviä ideoita, vähän samansuuntaisia itsekin mietin (myös se jäi vähän kalvamaan, että mielestäni kuumalla ilmalla osa jampoista saisi kyllä kulkea hihat käärittynä…). Lähdin kuitenkin tekemään tätä rennolla asenteella, ajatuksena oli että ihan säännönmukaiseen figujen muokkaamiseen ei lähdetä vaan vähän sellainen ”OOB + ne ihan pakolliset aseiden remmien lisäykset”- meininki oli alussa. Se kilpailuluokan suoritus olisi kyllä vaatinut jo vaihtokäsiä ja vaihtopäätä mukaan ym. Figujen muovailustakin kokemukseni on aika rajallinen, tämä jeeppikuski on sieltä eniten muovatusta päästä. Ajattelin ettei haukata liikaa kerralla.

Perttu - Tartuit juuri aiheeseen, joka itseänikin mietitytti työtä tehdessä. Kuulun siihen märkäkorvasukupolveen, jolle hevoset ja kärryt eivät enää ole olleet jokapäiväisessä elämässä mukana joten tekeminenkään ei todellakaan ollut itsestäänselvyys. Arvelinkin että joku alan spesialisti huomaa matkan päästä (todennäköisesti lapselliset) virheet tässä mallissa. Tässä vain nähdään, että jos ei tiedä kannattaisi kysyä ennen tekoa…

MiniArtin ohjeet valjasten tekoon ovat parhaimmillaankin viitteelliset ja ohjekuvien mukaan tekemällä ei kyllä näytä että todellisuudessa homma voisi pelittää. Niinpä koitin turvautua kirjoihin ja nettiin viiteaineiston hankkimiseksi. Hiukan epäselväksi silti jäi mm. onko lainkaan oikein rakentaa tuollaiset aisat jotka nyt tein, vai tulisiko koko valjassysteemin koostua ainoastaan köysistä ja remmeistä. Päädyin nyt tekemään aisat puusta, värjäsin ne ensin harmaaksi mutta ottivat sen verran rumasti (mielestäni) kontrastia muihin väreihin että vedin aavistuksen rusehtavaa päälle. Samoin rakensin etumaiset ja takimmaiset hevoset identtisillä valjaksilla – ja huomasin vasta kokoonlaittovaiheessa että kärryjen ja hevosten välissä olevat vetokoukut ovat toisistaan täysin poikkeavilla leveyksillä (aloittelijan virheitä). Kaikki puolat tuli sitten lopputuloksena uudelleenrakenneltua myös…

Hevosten värityksessä olisi vaan pitänyt uskoa vaimoa, joka jo aikaisemmin kyseenalaisti harjasten värin… luonto ei antanut periksi muokata. Muutoin kaikilla on aavistuksen toisistaan poikkeava perusväritys, vaikka se ei kuvista kovin hyvin erotukaan, punaruskeasta tummanruskeaan. Muutkin asiantuntevat kommenttisi otan nöyränä vastaan ilman vastalauseita.
Mukavan sotaisa fiilis tässä, soltaatit marssii ja miettii mitä tuleva tuo tullessaan. Jeeppiin vettä lisäävä ukkeli hieno oivallus, mahtaa toveri everstillä hatuttaa ku joutuupi käveleen:) Alusta on sopivan simppeli eikä ole liikaa tavaraa vaan just hyvä.
Parannusehdotukset ovatkin tuossa jo tulleet. Joten kehuihin sitten suoraan. Hyvin olet saanut tunnelmaa ja liikkeen tuntua diohon. Tykkään myös vähän rähjäisistä soltuista parta ajelematta jne.
Viellä kun olisi enempi lähikuvia ---tätä kelpaa katsella-
Ne tulevat puhelinpylväät ovat kyllä piste i päälle!
Kiitos Jarno ja Marko kannustuksesta! Poistin nyt vanhan kuvan ja lisäsin yhden lähempää otetun (kreditit ei vielä anna myöten liittää isompaa kokonaismäärää…). Mm. jeeppiä miehistöineen ei juuri nyt näihin kuviin ole saatu näkyviin, ihan kaikkea ei neljään kuvaan saa vielä sopimaan… ehkä näistä jotain osviittaa kuitenkin jo saa.