Pienoismallit.net

STURMGESCHÜTZ III AUSF.G

Ps. 531-3 kesäkuun puoliväli 1944 (tulossa dioraamaan, ei lopullisessa asussaan vielä)

24.8 pidettyyn Ilmailumuseon Mersu ja Sturmi -tapahtumaan halusin tehdä oman sturmini. Aloitin lukemalla Erkki Käkelän Laguksen rynnäkkötykit sekä Erkki Käkelän ja Andreas Lärkan Suomalaisten rynnäkkötykkien kohtalot. Sain kirjat onneksi lainaksi Niemisen Pekalta, sillä niitä on lähes mahdotonta hankkia. Laguksen Rynnäkkötykit -kirjan innoittaman ajattelin tehdä pienen dioraaman, mutta tiesin, ettei se ehdi valmiiksi tähän tapahtumaan. Tavoitteena on saada dio Nordic Challengeen marraskuussa. Laitan nyt kuitenkin sturmini tänne kommentoitavaksi, vaikka se ei ole valmis. Säistämisen ja viimeistelyn voi tehdä vasta, kun dioraaman pohja alkaa olla valmis. Vaunuun tulee myös ensimmäinen figuni.

Malliksi valitsin Dragonin early-sturmin. Esikuvaksi valitsin Ps. 531-3 Kirstin. Kolmonen siksi, kun olen syntynyt maaliskuun 13. päivä ;0). Löysin mallista pari valokuvaa, jotka molemmat ovat edestä. Maastokaavion sain arvata itse. Ajankohta vaunulle on 1944 kesäkuun puoliväli eli Kuuterselän taistelut. Tämä on tärkeä tieto, sillä sturmeja muunneltiin sodan aikana ja vielä sodan jälkeenkin.

Sturmini on ensimmäinen 1:35 maakalustomalli varmaan 35 vuoteen. Dragonin malli oli mainio rakennettava. Pieniä virheitä oli ohjeissa, kuten konepellin nostokoukkujen asento. Se on korjattu ainakin zimmerit-sturmin ohjeisiin. Lisäosina ovat Tamiyan Suomi-rangasta kotelo ja varapyörien pidikkeet. C-lenkit otin vanhasta Gunzen sturmista. Tamiyan rangan C-lenkit tuntuivat aivan liian suurilta.

Ennen mallin aloittamista selailin rauhassa läpi Mig Jimenezin new F.A.Q 2 Frequently Asked Questions of the AFV Painting Techniques. Sieltä löytyi hyviä vinkkejä. En tosin seurannut ohjeita orjallisesti.

Maalina käytin Lifecolorin Suomi-settiä ja maalasin vaunun ruiskulla. Säitämisessä käytin vesiliukoisia öljyvärejä (Winson & Newton), AK:n tuotteita, kuten Dust Effects, Dark wash, pigmenttejä, pigmenttien kiinnitysainetta ja filttereitä. Joitakin vuosia sitten hankkimani Valejon Panzer Aces Color -setit olivat nyt tarpeen. Andrean ohentimen kanssa ne toimivat myös rusikulla. Kehitin oman sekoittajan messinkiputkesta ja akkuporakoneesta. Maalit olivat monta vuotta vanhoja ja vaativat tehokkaan sekoittamisen.

Ilmailumuseon Mersu ja Sturmi -tapahtuma oli varsin mainio. Lärkan ja Lindgrenin esitykset olivat mahtavia ja sain niistä heti uutta tietoa ja intoa tekemään lisää Suomi-sturmeja. Myöskin OH:n blogista PM-netissä on ollut todella paljon apua.

Kommentit

Mielestäni oikein onnistunut Sturmi. Ainoa pieni huomautus on kuvassa 3 näkyvä periskooppikehä. Edessä oleva periskooppikohta pitäisi olla ummessa, eli mallin ohjeissa on virhe: www.andreaslarka.net/phpBB3/viewtopic.php?f=4&t=67
ykak 29.8.2013 19:05 Vastaa lainauksella
Kiitos Andreas kommentista! Peitin sen jo kertaalleen ja poistin sen. Selailin sodan aikaisia kuvia ja jouduin vähän ymmälle. No, kupola ei muistaakseni ole liimattu kanteen, joten korjaus on mahdollinen :0).
Juke 29.8.2013 20:42 Vastaa lainauksella
Antamani pisteytys, viisi tähteä, pyytää antamaan kommentin miksi. Annan viisi silloin, kun malli on niin taidokkasti ja hyvin tehty, että saattaisi erehtyä luulemaan aidoksi. En niitä montaa ole antanut, tässä yksi. En ota kantaa onko pultteja oikea määrä, tai onko joku väärinpäin - kun en tunne esikuvaa hyvin, menee siksi minulle täydestä ja siksi että olen itse illusionisti, en perfektionisti.
Kyllä on tosi aidon näköinen,ja vielä lokarit ohennettu.
Mitä tuosta sanoisi,wunderbahn,manifique siis loistava sturmi näiden muiden joukkoon.
Tietävät sanoi pieni periskooppi virhe,ei muuta senkin korjattua.
AJ 30.8.2013 08:29 Vastaa lainauksella
Moi Ykak,
Wau, hyvän ja aidon näköinen Suomi-Sturmi, erinomaista työtä! Extra-plussaa vielä ylipäätään rohkeudesta rakentaa Suomi-Sturmi. Komppaan kehuja yllä, erittäin onnistunut vaunumalli. Mielenkiinnolla odotan dioa, mihin tämä tulee. Tsemppiä dion rakentamiseen. Parhain terveisin, AJ
AJ kirjoitti:
Extra-plussaa vielä ylipäätään rohkeudesta rakentaa Suomi-Sturmi.
Ei Suomi-Sturmin rakentaminen vaadi mitään sen kummempaa rohkeutta. Ei se ole mitään salatiedettä, vaan ihan tavallista mallailua.
Hienoa nähdä Suomi-Sturmeja, "ykak"!
Andreas Lärka kirjoitti:
Ei Suomi-Sturmin rakentaminen vaadi mitään sen kummempaa rohkeutta. Ei se ole mitään salatiedettä, vaan ihan tavallista mallailua.
Juuri näin, Andreas!

Taustatutkimusta voi ja saa tehdä sen verran kuin kukin haluaa. Mallin esikuvanmukaisuus on tietysti mallarin saavuttaman tietopohjan ja taitojen mukainen. Itse en ole kolmella valmistuneella Sturmi-mallillani vielä onnistunut kertaakaan…
ykak 30.8.2013 20:07 Vastaa lainauksella
Kiitoksia kaikille kannustuksesta :0) Ja kupola on nyt paranneltu. Nyt saa sturmin jatko hetken odottaa, sillä b17g 1:32 valtasi sananmukaisesti työpöydän.
Upea Suomi malli! Toivon mukaan olisi ennen Nordicia sinulla olisi aikaa tuoda tämä näytille myös Kuopion. Varsinkin kun meillä on siellä Teema luokka "Telojen kitinää ja maantien pölinää" eli suomalainen sotilaskalusto 1918–2013.
ykak 31.8.2013 09:54 Vastaa lainauksella
Marko Paakkanen kirjoitti:
Upea Suomi malli! Toivon mukaan olisi ennen Nordicia sinulla olisi aikaa tuoda tämä näytille myös Kuopion. Varsinkin kun meillä on siellä Teema luokka "Telojen kitinää ja maantien pölinää" eli suomalainen sotilaskalusto 1918–2013.
Terve Marko, täytyypä laittaa Kuopion näyttely vakavasti harkintaan. Siellä ei olekkaan vielä tullut käytyä.
Moro ykak!
Hiton hieno sturmi vaikken niistä mitään ymmärrä!Todella tasapainoinen ja miellyttävä värimaailma,realistinen vanhennus ja lopputulos!
Mikko
Samat sanat kuin m t:llä eli en panssarimallaukseen ole kovin paljon perehtynyt, mutta tämä sturmi on mun silmissä todella uskottavan ja realistisen näköinen malli kyseisestä rynnäkkötykistä.
Malli on uskottavan näköinen ja värit harmoniset. Malli kaipaa mielestäni vielä pientä ehostusta. Maalipintaan voisi maalata pieniä vauroita kulumiselle eniten allttiisiin kohtiin eli esimerkiksi tst. osaston levyjen kulmiin luukkujen kohdalle, varatelapyörätelineisiin, työkalujen pitimiin jne. Ei mitään massiivista vaan hyvin konservatiivisesti. Väriksi sopii lähes musta ruskea väri. Alle voi pistää vaikka vaalean harmaata, jolloin vaurion reunat korostuvat hieman. Levyjen terävät kulmat voisi käsitellä varovasti lyijykynällä, samoin pulttien kannat etupanssarissa. Levyn terävä kulma ja pultin pää heijastaa valoa aina eri tavalla kuin muu pinta ja lyijykynä on hyvä tapa tehdä tämä heijastus pienoismalliin.
Todella nätti ja hyvin onnistunut sturmi.
hynkkeli 6.9.2013 21:42 Vastaa lainauksella
On kyllä hyvin tehty ja sanoisinko tasapainoinen malli! Moitittavaa ei mallissa ole, tosin en kyllä panssarivaunuista tiedä paljon mitään.
Ja siitä tuleekin ainoa huomautettava asia. Googlettamalla selvisi mikä laite tuo laite on nimeltään, siis jotain muuta kuin sturmi. Hetken luulin että laite on merkiltään Ps531-3, mutta se taitaakin olla rekisterinumero tai jokin? mutta laitteen nimi jää pimentoon kuvauksessa, sturmi ei kertonut minulle mitään. Toki esim. autoharrastajalle riittää kun sanoo että "eskortti", hän tietää mitä tarkoitetaan, mutta ilkka kanerva luultavasti tajuaa asian eri tavalla. joten olisihan se kiva meille tavis koottavienrakentajille että, kuvauksessa olisi sen vehkeen nimi mikä kuvassa eikä "ammattimiesten" "ammattislangia", ja helpottaahan se huomattavasti mallien hakua galleriasta kun mallin tiedot on oikein, ettei tarvitse arpoa millä hakusanalla voisi ehkä löytyä suomalainen rynnäkköpanssari, tosin nyt tiedän..
mutta laittakaa nyt niitten vehkeitten koko nimi kuvaukseen, jos se ei muuten tekstistä selviä.
ykak 7.9.2013 02:05 Vastaa lainauksella
Terve Hynkkeli, erittäin aiheellinen kommentti koskien nimeä:0). Muokkasin sen ja pitäisi olla oikein nyt.
Upea, toden tuntuinen malli!! Odotan dioraamaa suurella mielenkiinnolla!!
Onnea Viikon mallista
Onnittelut!!
ykak 11.9.2013 16:09 Vastaa lainauksella
Marko Paakkanen kirjoitti:
Onnea Viikon mallista
kiitoksia :0)
ykak 11.9.2013 16:09 Vastaa lainauksella
Seppo Valjakka kirjoitti:
Onnittelut!!
kkitoksia :0)