Pienoismallit.net

KV-1E(B) Ps-272-1

Pultti- Klimi Kannaksen korpi taipaleella

Tämä malli pyrkii esittämään Suomalaisten v.42 Solomannissa sotasaaliksi saatua ja myöhemmin Äänislinassa (Petroskoissa) kunnostettua KV-1B/E vaunua.Nimi KV juontaa juurensa Venäläisestä Sota Marsalkka Kliment Y.Vorosihlovista.Vaunun lisänimi Pultti- Klimi on puolestaan seurausta vaunuun pulteilla kiinnitetyistä 25-35 m.m lisäpanssarilevyistä.Tornin panssaroinin paksuus nousi peräti 120 m.m ja rungossa puolestaan 110 m.m.KV-1B oli todella luokituksesnsa mukaan "heavy tank".Vuoden 41-42 Pst-tykit eivät tahtoneet purra tähän teräs hirviöön joten varsinkin Saksalaiset Pst -miehet olivat helisemässä Klimien kanssa.
N.L:ssä ei sodan aikaan luokiteltu KV. vaunuja systeemillä- KV 1C,KV.1B,KV.1E vaan ne olivat Klimin eri vuosimalleja.Luokitus oli peräisin Saksalaisilta ja Venäläiset ryhtyivät myös sodan jälkeen käyttämään vastaavia tunnuksia hieman erilaisilla merkinnöillä joten merkinnät kuten KV-1B vaiko KV-1E ovat seurausta mitä ilmeisimmin k.o merkintä sotkusta.
Vaunun pää-aseena oli 76,2 m.m tykki ja lisäksi muina aseiana 2-3 7,62 m.m kuularuiskua.Vaunun moottorina oli 12- sylinterinen vesijäähdytteinen kone jonka avulla KV-vaunut saavuttivat 34km/H huippu nopeuden.Mitä ilmeisemmin helvettillisen kolinan ja kitänän sästämänä.Ukkoja tässä panssarissa oli täydellä miehityksellä 5 henkeä.
Suomalaisilla oli sodan aikaan käytössä yksi sotasaaliksi saatu Pultti-Klimi Ps-272-1 joka liitettiin/kuului 3/Ps.Pr:ään.Ps.Pr= panssari prikaati.
Malli on "Suometettu" Tamiyan vanhasta KV-1B sarjasta.Mitään n.s "aftermarket" osia ei ole käytetty lukuunottamatta Bison Decalsin mainiota Suomi KV siirtokuva-arkkia.Mallin lokarit on pyöristetty edestä ja takaa suomi-tyyliin ja reunoille on lisätty kapeahko kaide muovirimasta.Lokarien päällä olevat varuste laatikot on siirretty myös uuten suomi järjestykseen.Hinaus vaijeriden veto- ja kiinnityskoukut on tehty metallilangasta ja vanupuikkojen varsista.Torniin on lisätty puolestaan 4k.p.l:tta jalkaväki kahvoja ja erinäisiä kiinnitys- koukkuja,nämäkin erilaisista metalli ahioista työstettyinä.Edessä ja tornin taka osassa olevien k.k:oiden putket ovat peräisin neulaliima pullosta.Telaketjut ovat puolestaan mallia "kumi- lenkki".Sen vuoksi ne on aika rankastii kurattu ja sotkettu hiekkaan jotta tuo kumimaisuus ei näkyisi niin selkeästi.Moottoritilan kannella olevat ilamanoton ritilät on myöskin muutettu vastaamaan Ps-272-1 ritilöitä.Tässä hommassa oli hyvänä apuna Hellerin vanhojen sotalaivojen ylijäämä muovi reelingit!Malli on maalattu pääosin Vallejon Model Colour ja Model Air väreillä.Matta lakkana oli Tamiyan lähes "huurtuva" matta pasta.Erinäiset pölyt ja vanhennukset on tehty Vallejon pigmenteillä ,öljyväri liiduilla ja vesivärikynillä.
Tämä Suomi-aiheinen vaunun malli ja(toivottavsti) monia muitakin on nähtävillä Pohjois-Savon Pienoismalli Harrastajat RY:n järjestämässä Maalla merellä ja Ilmassa näytellyssä IV.Tämä jo perinteeksi muodostunut näyttely pidetään Kuopion Raittius Talolla 12-13.10.Näyttelyn ajan kohtaa on tänä vuonna siis aikaistettu Nordic Challengin läheisyyden vuoksi.
Erikois- teemana tänä vuonna on Suomalainen sotilaskalusto 1918-2013.Tämä kattaa siis koko kaluston polkupyöristä aina telatykkeihin pienoismalleina esitettyinä.Kaikki mittakaavat ovat siis vapaasti käytettävisä lukuunottamatta 1:1 malleja.Toivottavasti näemme muitakin aiheita kuin Tamiyan BT-42 ja Sturmeja.Toki nämä ovat tietenkin myös tervetulleita.Mukaan haluavat ilmoittautukaa ystävällisesti ennakkoon.Tämä onnistuu tämän sivuston tapahtumat osiossa ja siellä Maalla,Merellä ja Ilmassa IV. tapatuman kautta.Tere Tulemast! kaukaa ja läheltä.
OPa L. ja Pohjois-Savon Pm.Harrastajat.Lokakuussa nähdään jos Kuopion uusi tori ei romahada ja kalakukot ryhdy lentelemään:D

Kommentit

Voi PIRSKATTI,kyllä yllätyin kuin luin että ikivanha tamiyan klimi se siinä oleilee,ja vielä tamiyan lakutelat tuossa alla luulin muoviseksi tai friulliksi.
Kyllä osavien käsitää irtoaa tosi mahtavan näköistä jälkeä, ainoa joka on makuu asia veto vaijerin puhtaus??,voisi olla hieman tummempi ja hivenen ruosteinen.
Ajovalo on hieman lelumaisempi kokonaiskuvaan nähden,pelkää hopea maali.
Tuo vaalein maali pitäisi olla vaalean harmaata, nyt se on hiekan värinen.
Nyt syntyy väittely tuosta väristä,saman värinen kuin T-34/76 on parolassa,vai maalattiko noita useampaan kertaan naamiointi maalaus??
Oli mitä oli pirskatin hyvä malli tuo on,täydellinen työ ja rakennus voitto museo tamiyasta.(ei saa heitää vanhoja malleja roskiin, joskus jokainen osaa jos halua riitää ja ikää samanlaiseen)
98 Prosenttia se on mallarin osamista ja työn tarkuutta ja 2 prossaa mallia.
Viiden tähden työ ja rakennus taito.
Tally-ho 24.8.2013 08:53 Vastaa lainauksella
Komean pultti-klimin olet saanut aikaiseksi. Rakennusselostus on todella mielenkiintoinen, ja lopputulos on juuri niin virttynyt ja kurainen, kuin voi kuvitella. Kävin hiljattain Parolassa ja näin tämän yksilön puhtoisissa väreissä. Onhan siinä aikamoinen ero Karjalan metsissä möyrineeseen Suomi-Klimiin. erinomaista työtä!
Maalipinta on hieman turhan paksu ja irtotelat olivat olleet tässä edukseen, mutta kyllä tämä malli menee reilusti + puolella.
Vau Opa. Kiva lisä tapahtumaamme. Kyllä tosiaan vanhasta mallista saa näpertämällä hyvännäköisen. Kertomuksesi on taas plussaa.
Mitään rakentavaa en valitettavasti osaa tässä palautteessa antaa, koska en näistä tankeista ymmärrä yhtään mitään.
Jokatapauksessa malli miellyttää kokonaisuutena silmää ja hymy levisi naamalle.
Pojot:, eikä näköjään mennyt pieleen, koska mahtuu keskiarvoon.
T.T
KimmoR 24.8.2013 11:36 Vastaa lainauksella
Nyt ei haluaisi nillittää turhasta mutta eikö etulokarien muoto ole hiiiuukan liian pyöreä kulmastaan?
KimmoR kirjoitti:
Nyt ei haluaisi nillittää turhasta mutta eikö etulokarien muoto ole hiiiuukan liian pyöreä kulmastaan?
No en ole ihan varma…
Kato:
www.google.fi…=X&ei=TnEYUtnUMumT4ATvtoGQDg&ved=0CAkQ_AUoAQ&biw=1280&bih=797
KimmoR 24.8.2013 11:54 Vastaa lainauksella
No makuasia. Mutta jos tähän vertaa, niin ehkä sittenkin vai?:
www.pienoismallit.net/galleria/malli_3066/
Monenlaisia on ollut… ei nillitetä turhasta; niinkuin KimmoR sanoi.
AJ 24.8.2013 15:14 Vastaa lainauksella
Moi Opa,

Kehuja edeltä kompaten - komean pultti-Klimi; taustoitus, rakentaminen ja viimeistely väreineen kohdallaan. Hyvä esimerkki siitä, että OOTB saa rakennettua aivan soivan pelin; tässä tapauksessa Tamiyan sarjasta.

Hyvännäköinen Klimi! Parhain terveisin, AJ
Kiitokset kommenteista ja arvioista hyvät herrat.Tässä sitten vuorostaan meikäläisen kommentteja aiheeseen:
Maalipinta itsessään ei varsinaisesti ole paksu(Vallejo Model Air) vaan efekti syntyy liian monesta pigmentti,hiekka+ lakka kerroksesta.Matta lakkaan sotkettuja pinta efektejä tuli lätkittyä mallin pintaan liikaa ja tämä kostautui.Mika on kuitenkin tässä oikeassa pinta näyttää liian paksulta.Armeijan vaalean harmaana =(hiekan harmaa) on käytetty Vallejon Hemp sävyä.Onko tämä oikea, sitä en tiedä.Mutta suht oikealta se vaikutti.
Lokarien pyöristykset on tehty kokonaan silmämääräisesti ilman mitään mittoja ja piirustuksia.Edestä taisi,kuten todettiin; mennä liika ja perä päästä ehkä vähän liian vähän.Näiköhän noita mallisarjojen muottejakin tehdään kun niissäkin on monissa vähän saman tyyppisiä mokia?Jotain sinne päin ja niin edelleen…
Olisi mielenkiintoista nähdä tällä sivustolla enempikin näitä Suomi aiheisia kalusto malleja.Onhan Galleriassa toki monia upeita malleja Suomi aiheista ja eteenkin Jarmo Lindgrenin mallit ovat tosi hienoja .Noh..hyvä kuitenkin ettei yrittänyttä laitettu 6-0 pohjalta.Niin ja muistakaa tulla tänne Kuopioon malli näyttelyyn ensi Lokakuussa.
Timo Rissanen kirjoitti:
Monenlaisia on ollut… ei nillitetä turhasta; niinkuin KimmoR sanoi.
No, eipä juurikaan. Klimien lokarit ovat olleet miltei koko palvelusaikansa mallia tämä:
www.andreaslarka.net/ps272001/27200125.jpg
Parannus ehdotuksia tuossa jo tulikin joten eipä niistä sen enempää, suomitankin teko on aina hatunnoston arvoinen suoritus. Alusta tuo mukavasti eloa malliin.
Kyllä lekomallarilta sujuu panssarinkin vääntö. Hyvää jälkeä naamiokuviossa olet saanut pensselillä…. sillä miljuuna kertaa haastavampaa kuin ruiskulla. Hyvää kalustoa tulevaan näyttelyyn!
Alusta näyttää mielestäni mukavan "saviselta". Ja kuvatekstin kysymykseen mitä W. Shatner sanoisi: kehuisi malliasi ihan hyväksi niinkuin minäkin.:) Odotan lokakuun näyttelyä niin pääsen katselemaan livenä.