Pienoismallit.net

Focke-Wulf Fw 190A-8

Lepinkäinen

Focke-Wulf Fw 190 Würger (=suomeksi lepinkäinen eli teurastajalintu) oli Saksan ilmavoimien (Luftwaffe) parhaita hävittäjälentokoneita II-maailmansodan aikana. Konetyyppi otettiin laajalti käyttöön vuonna 1941. Sitä valmistettiin Focke-Wulf Flugzeugbau AG:n tehtailla yli 20 000 kappaletta, joista noin 6000 muunnettiin hävittäjäpommittajiksi. Osa oli varustettu tykein panssarivaunujen tuhoamiseen.
Koneen suunnitteli saksalainen Kurt Tank, jonka sukunimen mukaan nimetty koneen viimeinen sarjatuotantoversio oli tyyppimerkinnältään Ta 152. Tuo kone oli jo varsin eri näköinen, kuin Tankin alunperin suunnittelema "lepinkäinen".

Luftwaffe käytti Fw190 -koneita Suomen Lapissa sekä jatkosodan että Lapin sodan aikana. Lisäksi saksalainen lento-osasto Kuhlmey käytti koneita kesällä 1944 Talin-Ihantalan kiivaissa torjuntataisteluissa Neuvostoliiton ylivoimaa vastaan suomalaisten joukkojen ERITTÄIN TÄRKEÄNÄ APUNA.

Rakensin tämän mallin alunperin n. 6 vuotta sitten, mutta erinäisten kohellusten jälkeen malli päätyi tämän vuoden kesäkuussa työpöydälle takaisin - osittain uudelleen rakennettavaksi/maalattavaksi/lakattavaksi/siirtokuvitettavaksi/säistettäväksi - heh, tuossa tuli kivasti neljä kertaa peräkkäin vaksi-loppuinen sana, ja vain kerran väksi-loppuinen. Ja tämähän ei kuulu mitenkään käsittelyssä olevaan asiaan, kunhan huomasin.
Edellä mainitulla kohelluksella tarkoitan sitä, että malli putosi korkealta hyllyn päältä hyllykön ja seinän väliin - ja siinä rytäkässä katkesivat/irtosivat kaikki mahdolliset koneen "ulokkeet" - ja ohjaamon kuomu käsittämättömästi hävisi ihan kokonaan. Uudelleenrakentamisessa tarvittiin sitten myös miljoonalaatikon apua.

Päätin tämän vanhan mallin pelastaa/korjata, koska tämä sattuu olemaan ainoa 1/32 Fw 190, joka minulla on enää tallessa. Yksi tämän 1/32 skaalan saksalaisen hävittäjän pelastamisen taka-ajatuksista on hiljattain hankkimani 1/32 skaalan B-17G Flying Fortressin mallisarja … jospa nämä jotenkin lopulta liittyvät yhteen …

EDIT: saksalaiset siis antoivat koneelle lempinimen "teurastajalintu" - jos huvittaa, niin kannattaa katsoa lepinkäisestä tietoja esim. googlen avulla. Lepinkäisen saalistustapa on melko erikoinen.

Kommentit

Raimo: Luftwaffe. Tästä kehkeytyy kuitenkin sanomista, joten tulkoon heti alussa "nillitettyä"…kuten termi kaiketikkin kuulunee.
Eemil Jäntti kirjoitti:
Raimo: Luftwaffe. Tästä kehkeytyy kuitenkin sanomista, joten tulkoon heti alussa "nillitettyä"…kuten termi kaiketikkin kuulunee.
No ainakaan minä en ota tuota "nillityksenä". Korjasin toki vihreeni.

Terv. nimim. Styrmbahnfourer von Leinowitch
Tally-ho 16.8.2013 19:53 Vastaa lainauksella
Moi raimo, Mahtavan petolinnun olet saanut aikaiseksi..ja ilmeisesti edelleenkin pensellillä maalaten. Työnjälki on totuttua Raimoa eli siis erittäin hyvää. Lentäjän laittaminen mittatikuksi antaa aina käsityksen koneen koosta. Kertomus mallin surullisesta kohtalosta ja sen nousemisesta uudelleen siivilleen kuin Fenix-lintu oli liikuttavaa kuultavaa :-). Näin on meikäläisellekin käynyt silloin tälllöin. Aluksi ..tuttaa tähtitieteellisesti, mutta onneksi nitrot ja ajan kuluminen auttavat pääsemään yli mielipahasta. Onko muuten rakentamasi lepinkäinen Lapissa toiminut hävittäjä? Erinomainen malli kaiken kaikkiaan!
Terve Raimo,
siististi kasattu Focke.Tosin taitanut vetää pilotti edellisen laskun loppuvedon ns hyllylle,kun tuo oikean päälaskutelineen pyörän camber-kulma on vähän eri kuin tehtaalta lähtiessä..
Maalauksesta ja merkinnöistä sen verran,että viitaten myös aiemmin galleriasta löytyvään kolmekakkoseen g Mersuusi,taidat olla salaa what if Gerhard Barkhorn-fani ;-)
Siisti kone,
Mikko
Tally-ho kirjoitti:
Onko muuten rakentamasi lepinkäinen Lapissa toiminut hävittäjä? Erinomainen malli kaiken kaikkiaan!
Ei toiminut Lapissa - toimi Kolmannen Valtakunnan viimeisinä viikkoina kotimaansa ilmatilassa torjumassa amerikkalaisia "pommituskonelauttoja" …
m t järvinen kirjoitti:
Maalauksesta ja merkinnöistä sen verran,että viitaten myös aiemmin galleriasta löytyvään kolmekakkoseen g Mersuusi,taidat olla salaa what if Gerhard Barkhorn-fani ;-)
Hys hys, näistä ei puhuta julkisesti.
Gerhard Rules.

Miten muuten sanotaan saksaksi Gerhard Rules? HEIL GERHARD … oder ?
Löysitkö Raimo tuolle yksilölle referenssejä jostain?
Valtakunnanpuolustuksessa keltainen runkonauha kuului JG 11:lle ja musta moottoripeite viittaa JG 3:n eli olisi mielenkiintoinen kuva bongata valokuva tuosta.
Mikko
Ja vielä siinäkin mielessä mielenkiintoinen A-8,että koneessa näkyy olevan varhainen runkokonekiväärien muotopelti..
Mikko
No perskeles! Taas hienosti toteutettu pelastusoperaatio. Jos nuilla kumiloilla muuten, pyrkii ilmaan, saattaapi käydä köpelösti. Siis päälaskutelineiden pyörät vinksin vonksin Eikaku Sano, jaappanilainen ilmaanlähtöyrityskonsulentti ja tekaisi ohimennen seppukun. Maalaustyö myös aivan superia jälleen kerran!!
AJ 17.8.2013 12:00 Vastaa lainauksella
Moi Raimo,
Onnistunut Würger-pelastusoperaatio, hyvältä näytti alkuperäinen versio ja hyvältä näyttää tämäkin Würger hieman fiktiivisessä ulkoasussaan.

Onko tämä uusikin versio pensselöity, jos on, niin jälleen kerran loistavaa pensselöintiä. Kone on tuttua huippulaatuasi kaikilta osin - hieno Lepinkäinen; JG 11:n I. & III. Gruppe lensi Fw 190 Antoneita vuonna 1944.

Hyvää seuraa B-17G Flying Fortressille. Parhain terveisin, AJ
m t järvinen kirjoitti:
Löysitkö Raimo tuolle yksilölle referenssejä jostain?
Valtakunnanpuolustuksessa keltainen runkonauha kuului JG 11:lle ja musta moottoripeite viittaa JG 3:n eli olisi mielenkiintoinen kuva bongata valokuva tuosta.
Mikko
Ei löydy referenssikuvaa tälle yksilölle. Kun maalasin tämän uudestaan, niin samalla menivät siirtokuvat uusiksi - ja nuo dekaalit ovat miljoonalaatikon löytöjä - senpä takia Barkhorn pääsi taas "esille". Tämän merkinnät siis ovat fiktiiviset.
AJ kirjoitti:
Onko tämä uusikin versio pensselöity, jos on, niin jälleen kerran loistavaa pensselöintiä.
No koneen rungon kyljet ja pyrstö on suihkittu kynäruiskulla - muuten kaikki on pensselöity. Päätin käyttää tätä kynäruiskutekniikan harjoittelukappaleena - enpä ollut mokomaan ruiskuun koskenut piiiiiitkään aikaan.
Seppo Valjakka kirjoitti:
Siis päälaskutelineiden pyörät vinksin vonksin
Juu - jäivät huomattavan liioiteltuihin kulmiin nuo pyörät.