Pienoismallit.net

Saab 35S Draken (DK-223)

Revellin paketoimasta Hasegawan sarjasta pykätty länsinaapurin ihme™.

Ohjaamon vaihdoin Airesin tekemään, pitot-putki vaihtui Maestro Modelsin messingistä sorvattuun. Näiden lisäksi aukaisin ja rakentelin peräevän johtoreunaan sinne kuuluvan ilmaottoaukon (vai poisto?), avasin perän jarruvarjotilan & ohjaamon takana olevat skuupit, laitoin metallilangasta laskutelineisiin parit johdot & putket, detaljoin hiukan telinekuiluja, sekä laitoin navigointivaloiksi CMK:n hartsiosat ja laskeutumisvaloiksi MV-linssit. Infrapunaetsimen kuvun tein myös MV-linssistä. Tähän olisi sopinut tosi mainiosti joku helmiäis tai ns. prismatic-maali, mutta kun ei moisia ollut käden ulottuvilla ja Aeroscalen deadline lähestyi, tyydyin sävyttämään osan läpinäkyvillä maaleilla.

Maalaukseen käytin Vallejon, Lifecolorin ja Xtracrylicsin maaleja. Siirtokuvat ovat sarjan mukana tulleet, lukuun ottamatta kokardeja, jotka vaihdoin Kuivalaisen arkin antimiiin, sillä Revellin arkin sininen oli ihan liian tummaa.

Kommentit

Mallin edistymistä oli mukava seurata "Mitä työn alla" -ketjussa. Lopputuloksena aivan erinomaista jälkeä.
Erittäin siististi tehty DK. Erityistä plussaa täytyy antaa lisädetaljeista ja skrätsäilystä. Kuitenkin pikkasen pistää silmään paneeliurien lievä ylikorostuneisuus tässä skaalassa, jonka vaimentaminen olisi tietysti kittailuineen, hiomisineen ja uudelleenkaivertamisineen turhan iso homma. Hasegawa/Revell eivät ole tässä suhteessa pahimpia esimerkkejä. Niitä löytyy takavuosilta Matchboxilta ja nykyisin Airfixilta. Airfix on ilmeisesti menossa parempaan suuntaan, vaikka parannettavaa vielä löytyy.
Tämä meni tietysti vähän ohi itse mallista, joka on hieno.
Enempää en pysty kommentoimaan kylmiltäni, koska aihepiiri ei ole minulle kovin tuttu.
Kyllä on ehdottoman hyvä DRAKEN malli, vielä 1/72:en.Luulisi olevan ensinäkemältä 1/48:ainen.
Vaivaa on nähty,mallarin itse tehdyt tutkimukset ja lisäosien laitto ja toisten korjaus,vaikka ovat minipienet.
Kyllä ohjaamokin kaikkinen osiininen ja vielä kuomu auki.
Voi ja maalaus ja värit kuin Laukkasen kirjasta,tuollainen malli on joka mallarin unelma hyllyssä tai vitriinissä
En ruopea panelii urien pilkkun viilajaksi ,on kuin museosta pienenetty kone.Siis jos on kone kadonnut se on täällä.
Mahtava työ revellin /hasegawan mallista,tuleekos tuohon diorama?
Valokuviakin hyvä määrä ja ovat erittäin hyvät,myös rakennus vaiheesta jota arvostan suuresti.
Täydet viisi drakenin muistoristiä ja laakeritammenlehvä seppele,olisi paikka viikkon mallille.Varmasti yksiparhaista silitysraudoista pitkään aikaan.
Hyvin tehty Drakeni vaikka minuakin hiukan häiritsee korostuneet paneeliurat. Mallin lisädetaljointiin panostettu "kompromissi hengessä", mutta ohjaamon tuulilasin sisäpuolen kaksi tukirautaa näyttää jääneen pois, joten jotain on jäänyt huomaamatta. Tukirautojen poisjääminen vaikuttaa DK:n perusilmeeseen hiukan negatiivisesti, tuulilasi jää hiukan liian avonaiseksi.
Pieni on taas kaunista! Hienosti tehty Draken ja detaljointi näin pieneen skaalan taidokasta. Paneeliurat pienen skaalan lekoissa ovat aina vähän sellainen kompromissi, jossa taiteillaan realistisuuden ja näyttävyyden välillä. Jos täyttä realistisuutta haettaisiin, voisi urat melkein jättää kokonaan pois 1/72 malleista, mutta sitten taas pinnasta tulisi vähän tylsä ja monotoninen.
Voi kiesus, minkä työn olet malttanut tehdä. Ihmettelen suuresti taitojasi ja kärsivällisyyttäsi. Jos tämä oli vaikkapa 1:48, niin jo jollain lailla ymmärtäisi, mutta 1:72. HUHHUUHUHUH.
Ein ala moittimaan mitään. Kerrassaan ion mallien malli.
T.T
Täydet olet ansainnut.
AJ 1.8.2013 18:36 Vastaa lainauksella
Moi Eetu,

On kyllä hieno Lohikäärme, luulisi 1/48 skaalan malliksi. Mitäs tässä enää lisättävää muuta kuin, että upea herrasmiesskaalan leko, kompaten kehuja yllä!

Parhain terveisin, AJ
Tuossa on näköjään sama virhe maalausohjeissa kun 1/48 versiossa, eli tuo siiven johtoreunan metalli pinta pitäisi olla saman levyinen koko matkalta eikä kiilamainen.
Onkos nuo moottorin ilmanoton lasikuitu osat hopeisia? Näin ainakin näyttää kuvissa.
Kiitoksia kommenteista! :)

Juu, tuulilasin alla olevat tangot jäivät lisäämättä kun kampanja-deadline lähestyi uhkaavasti. Oli pieni pelko persiissä että olisi mennyt liikaa aikaa niiden säätämiseen, kun mallissa oli vielä Airesin ohjaamokin.

Tuo siiven johtoreunan metallinvärinen alue ja ilmanottojen väritys tosiaan aiheutti hieman päänvaivaa. Joissain kuvissa siiven reunakaistaleet tuntuivat olevan melkolailla tasalevyiset, kun taas joissain kuvissa olin näkevinäni kapenemista taaksepäin mentäessä.
Ilmanottojen värejä pähkäsin myös. Paljon kuluneissa yksilöissä (useimmiten museoyksilöt) on näkyy selvästi lasikuiturakennetta (vai mitä 1950-luvun avaruusaikakomposiittihässäkkää ovatkaan?) - Linkki
Toisissa taas näkyisi olevan metallinväristä tai metallinharmaata maalia, tai jostain muuta pinnoitetta: Linkki, Linkki, Linkki.
Suomi-koneiden kuvissa valtaosassa on minusta tuo metallinvärinen/metallinharmaa väritys, useimmissa kahta tai kolmea sävyä, tummin sävy edessä. Malliin maalasin nuo metallimaaleilla, joiden metallinkiiltoa lakkaukset hillitsivät. Sarjan ohje neuvoi metallimaaleilla maalaamaan nuo myös, tosin Revellin ohjeita nyt kannattaa lukea lähtökohtaisesti tietyllä varauksella… ;)
Tämä rakentumista tuli seurattua keskutelupalstalta ja lopputuloshan oli sellainen kuten arvasinkin, eli pirun upea! Luulin että tämä on 1/48 mittakaavassa, mutta että 1/72… Jotkut sitten osaavat. Mikä tuo pohjan alumiinimaali on, se näyttää todella hyvälle! Kerrassaan loistava Draken!

Hassua muuten että Drakeneita ja Migejä tuli aikoinaan nähtyä ilmassa melkein kyllästymiseen asti, nyt niitä on oikeasti jo ikävä…
Kiitosta!
Pohjan alumiinipinta on Citadelin mithril silveriä. (vastaavan sävyn nimeksi näkyy tulleen runefang silver - muuttivat kaikkien maaliensa nimet joku aika sitten) Pelkällä vedellä ohennettuna on hankalahko ruiskutettava, mutta kun lisää sekaan vähän Johnsonin vahaa, paranee ruiskutettavuus huomattavasti. Tällä kertaa kokeilin veden sijaan LifeColorin ohenetta, joka toimi myös hyvin, sanoisin että vettä paremmin. Lattiavahan lisäyksen luulisi myös lujittavan pintaakin hieman.
Rane 5.8.2018 17:46 Vastaa lainauksella
Hienosti tehty!
Itselläni on työn alla sama malli ja huomasin, että päälaskutelineiden syvennys sarjassa on aivan liian matala - ainakin renkaiden kohdalta - että ne mahtuisivat ylösvedettyinä siipien sisään. Ilmeisesti renkaiden kohdalla kuuluisi olla lisäsyvennykset. En ruvennut enää korjaamaan kun hokasin asian vasta nyt viimeistelyvaiheessa. Merkillinen lapsus Haselta kun keulassa vastaava syvennys kuitenkin on.
Materiaalivahvuuksista johtuen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että (ainakaan 1/72) lekomalleissa siiven laskutelinekuilu ei ole riittävän syvä, että rengas mahtuisi sen sisään. Esikuvasta riippuen riittävän syvän kuilun tekeminen normaaleilla valutekniikoilla ja materiaalivahvuuksilla voi olla joko täysin mahdotonta tai hankalaa. Oikeissa koneissahan rengas on usein lähes kiinni siiven yläpinnassa.
Tätä ei siis mielestäni voi pitää niinkään lapsuksena kuin kompromissina. Vastaaviahan mallit ovat täynnä ja mitä pienempi skaala, sitä enemmän kompromisseja.

Mittasin vielä huvikseni mallista, että rengas on likimain yhtä paksu kuin koko siipi laskutelinekuilun uloimman reunan kohdalta. Aika vaikea sitä on siis saada sinne mahtumaan.
Rane 5.8.2018 21:13 Vastaa lainauksella
Näinhän se asia on. Jos olisi hoksannut ennen kasaamista mittailla, onko varaa syventää ja mikä on yläosan ainepaksuus niin olisi voinut kokeilla työstää. No, pikku juttu sinänsä.
Kalle Rantanen kirjoitti:
Materiaalivahvuuksista johtuen on pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että (ainakaan 1/72) lekomalleissa siiven laskutelinekuilu ei ole riittävän syvä, että rengas mahtuisi sen sisään. Esikuvasta riippuen riittävän syvän kuilun tekeminen normaaleilla valutekniikoilla ja materiaalivahvuuksilla voi olla joko täysin mahdotonta tai hankalaa. Oikeissa koneissahan rengas on usein lähes kiinni siiven yläpinnassa.
Tämä on täysin totta. Joissain tapauksissa "aftermarket" valmistajat ovat kyenneet toteuttamaan joitain resiinipalikoita (tai PE-palikoita), joilla tuota efektiä on pystytty vähentämään. Niiden käyttö vaatii tietysti alkuperäisen palan poistamista (sahaamalla tms.) ja uuden palikan asentamista paikoilleen.
Työlästä (ja kallista). Jokainen arvioikoon onko se työn ja hinnan väärtti.

Perfektionisteille on tietysti;)
Todetaan vielä, että eiväthän ne laskutelinekuilut nykymittapuulla mitenkään hyvät ole. Detaljointi on fiktiivinen ja ne ovat silmiinpistävän matalat. Paremmissa toteutuksissa kuilut tehdään niin syviksi, että säilyy ainakin jonkinlainen illuusio, että pyörä mahtuisi sisään.
Mutta tässäkin on taas kompromissi, en näe tuon olevan toteutettavissa muuten kuin käyttämällä siiven yläpuoliskoa laskutelinekuilun kattona, mikä tietenkin lisää taas uuden sauman potentiaalisesti ongelmia aiheuttamaan.
Rane 20.8.2018 12:31 Vastaa lainauksella
Rakentamassani vanhassa Airfixin Liberatorissa siipipyörät kääntyvät ja mahuvat kiltisti sisään. "Kattona" on yläsiipi, tosin detaljoimaton. Tietenkin siipi on paksumpi kuin Drakenissa mutta niin on myös pyörä. Kalle Rantasen mainitsemaa menetelmää harkitsin mutta tyydyin alkuperäiseen.
Rane 23.8.2018 10:10 Vastaa lainauksella
Missähän kulmassa Drakenin lisäpolttoainesäiliöt kuuluvat olla pituussuunnassa runkoon nähden? Useissa kuvissa näyttää etuosa olevan hieman alempana runkolinjan suhteen, ikäänkuin maanpinnan suunnassa koneen ollessa maassa. Joissakin kuvissa taas säiliöt näyttäisivät olevan rungon kanssa samassa linjassa. Itselläni ne asettuivat jälkimmäiseen asentoon. Noiden pönttöjen kanssa oli muutenkin ongelmia kun en löytänyt rungosta lainkaan Revellin piirustuksessa esitettyjä koloja niiden kiinnittämiseksi.
Meni keittiökonstien käyttämiseksi.
Rane kirjoitti:
Missähän kulmassa Drakenin lisäpolttoainesäiliöt kuuluvat olla pituussuunnassa runkoon nähden? Useissa kuvissa näyttää etuosa olevan hieman alempana runkolinjan suhteen, ikäänkuin maanpinnan suunnassa koneen ollessa maassa. Joissakin kuvissa taas säiliöt näyttäisivät olevan rungon kanssa samassa linjassa. Itselläni ne asettuivat jälkimmäiseen asentoon. Noiden pönttöjen kanssa oli muutenkin ongelmia kun en löytönyt runngosta lainkaan Revellin piirustuksessa esitettyjä koloja niiden kiinnittämiseksi.
Meni keittiökonstien käyttämiseksi
Enpäs äkkiä osaa sanoa tarkalleen, kun pääreferenssit oli kirjastosta lainattuja, mutta mitä nyt nopealla googlauksella sai kuvia kaivettua, niin tuntuu löytyvän vähän kumpaankin leiriin meneviä otoksia. Tähän malliin laitoin tankit niin kuin suoraan laatikosta rakennettuna asettuivat, eli enemmän rungon kuin maanpinnan suuntaisesti. Jotakuinkin tämän näköisesti: ninetalis.files.wordpress.com…2015/03/800px-saab_j-35j_draken_35556_56_8425453016.jpg?w=780

Ne tankkien ripustimien kiinnityskolot on valettu puolittaisella materiaalipaksuudella (eli siis syvennykset rungonpuolikkaiden sisäpuolella) ja tarkoitettu avattavaksi takakautta ennen rungon kasaamista.
Rane 23.8.2018 13:41 Vastaa lainauksella
Joten ei siis ole suuri synti vaikka rungon suuntaisesti laitoinkin. Ne ura-aihiot olisikin pitänyt hoksata ennen puolikkaiden yhteen liimaamista. No eiköhän ne pötkylät aika oikeisiin kohtiin tullut.
Kiittää!