Pienoismallit.net

Sukellusvene VII C

Erich Toppin U-552

Sainpa vihdoin jotain valmiiksikin. Revellin tarjoamista vaihtoehdoista päädyin varhaiseen U-552 vaijerileikkureineen. Malli oli mielestäni mukava rakenneltava. Anteenilankojen kiristimet onnistuin katkomaan lankoja kiristellessäni Y-kappaletta lukuunottamatta. Omatekoiset ovat joltisenkin karkeita, mutta jossain vaiheessa saatan palata laatimaan ne uudelleen. Elämän jälkiä olen yritellyt paattiin saada. Erich Topp olikin varsinainen jehu sukellusvenekomentajana. U-552 selvisi taisteluista, mutta hävisi rauhan. Miehistö upotti itse aluksen välttääkseen sen joutumisen voittajille 2.5.45.

Kommentit

Perusnätti seiska! Käytönjäljet näkyy kyljissä ja kannella… Silti aika puhdas työhevoseksi. Värit kohdillaan. Kuten sanoit niin Periskooppi ja antennilangan eristeet aika rujot! Etusyvyysvakaimet ovat luonnottomassa asennossa. Noin jyrkkää kulmaa ei varmaankaan pystytty käyttää. Kannen kaiteista puuttuu vaijerit (etummaisista kaiteista siihen takana olevaan) . Lisäksi kaiteissa ylimääräiset puolat mitä ei 552 veneessä ollut. Myös tornin ns. tyrskysuojasta puuttuu putkimainen reunus. Vesireijät ilmeisesti vakiot? Toista puolta ei näe kunnolla… Sanoisin että ihan siisti mutta se referenssimateriaali… Vaikka se onkin kiven alla.

-Antti-
Kyllä nuo ovat isoja malleja ja hyviä ,nuo ruosteen valumat nyt ei ole oikein hyvät.
Nyt ne tulee painolastien puhaus reikien reunalta ei sen sisäpuolelta ja valumien suunnat alaspäin. Rungon yläosan puolilta niitien kohdilta tuhritu tuo ruoste, ne olisi ympäröidä niitti ja valua alas päin nyt ne näkyy kuvissa omituisesti.
Oletko käyttänyt ompelulankaa takiloinnissa vai onko se pölyä tai karvaa?
Tuon it-tykkin putken porata auki , vielä parempi laittaa metalli putki.
Luultavasti taistelu pereskoopi on hieman vinossa?
Luultavasti kuvat ei anna oikeuta tuosta mallista, neljä kuvaa ei ole paljon noin isosta mallista.
Onkos tuo loppullinen alusta tuolle U- 552:lle niin kylti olisi paikkallaan.
Muuten rungon harmaat ovat tosi hyvät tuossa,mitä kuvissa näkee ja muutenkin kokonaismaalaus.
Jos noista oikein pitää, kannataa satsata photo-etseihin ja metalli putkeen, rungon ja tornin kaiteet muita sälää.
Nyt on sitten 4,5 ritariristin suoritus Herr Hauptmann hakalalle et danke schön.
Edellä jo asiantuntija Mr gullman sanoi puutteet.
Kiitos antamastanne tähdityksestä. Pidän sitä jopa imartelevana. Sanallisia arvioita olisin toivonut enemmän, mutta niiden asiantuntevuus korvannee määrän.
Antille: Periskoopin väänsi aurinko pirulainen, koskapa aikaisemmin varjossa ottamissani kuvissa se on kyllä suora. Etuvakaimet ovat kolahtaneet mallia siirrellessä kun en ole niitä mihinkään tiettyyn asentoon lukinnut. Kuvaushetkellä en huomannut mokomia tarkistaa. Kaidevaijereita harkitsin, mutta jätin ne pois kun en ollut varma olivatko ne jatkuvasti kiinnitettyjä vai laitettiinko ne tarvittaessa paikalleen. Mielestäni olen nähnyt kuvia ilman niitäkin. Ne on kyllä varsin helppo lisätä ja ne kyllä antavat näyttävyyttä. Ylimääräistä kaidepuolaa en kyllä ymmärtänyt edes referenssikuvista kytätä. Sekin lienee varsin helppo jälkikäteen poistaa, eli yhdestä välistä yksi vaakapuola per puoli, vai?. Tuo tornin putkikaide on varsin näkyvä detali ja sen tulen lisäämään kun otan mallin uudellen käsittelyyn. Vesireijät ovat mallin tarjoamat ja pohjan osuudelta osin avaamatta. Referenssimateriaali, ainakin noin suht kivuttomasti saavutettava, on tämän U-552 aikaisemman version osalta aika niukkaa. En itseasiassa edes huomannut selvittää koska verkkoleikkuri poistettiin ja tornin tyrskysuojaan tehtiin muutos.
Eerkille: Kuvaus kovassa auringon valossa näyttää syöneen voimakkaasti vesireikien reunojen ruoste-efektiä. Ajatuksena kyllä on ollut kuvata punaista ruosteliejuveden vaikutusta. Tummempi efekti kuvaisi varsinaista ruostumista. Laidan yläreunan jokaisen niittirivin tuhriminen ei varmaankaan olisi ollut tarpeellista. Itse harmittelen mallin lakkauksen vaikutusta sävyerojen häviämiseen ja ruoste-efektien loivenemiseen. Omasta mielestäni malli näytti räyhäkkäämmältä "ruiskuharso-mattaisena". Metalliputki it-tykkiin voisi hyvinkin puoltaa paikkaansa. Itse sössin sen aukiporauksen. Takiloinnissa käytin ensin 0,1 mm siimaa, mutta se käyttäytyi erittäni huonosti. Se ei tapunut nöyrästi pylpyröihin eikä suostunut liimautumaan käyttämilläni liimoilla. Kiristysvoimasta johtuen onnistuinkin särkemään muutoinkin läpiporauksen ohentamat alkuperäiset kiristimet. Purin virityksen ja käytin sarjan mukana tullutta lankaa, toki vahalla käsiteltynä. Tässä vaiheessa olisi kannattanut uskoa emäntää ja käyttää karhunlankaa. Se olisi ollut huomattavasti ohuempaa eikä se olisi rispaantunut noin. Takiloinnin tulen korjaamaan. Alusta on vielä keskentekoinen ja sen valmistumisella ei näin näkymin ole suuria paineita.
Harmittaa etten törmännyt tähän blogiin mallia tehdessäni: Linkki Toisaalta se saattoi edistää mielenrauhani säilymistä. Kuvista olisi kuitenkin saanut muutamia hyviä vinkkejä tornin kalustamiseksi. Torni alkuperäisenä on varsin askeettinen. Lisäkuviin natsani eivät riittäneet. Eli Hauptmann on vahvaa liioittelua. Viestin vekkuli menee Feldwebelillä ja merivoimissa sitteen Bootsmannilla.
AJ 17.8.2013 12:15 Vastaa lainauksella
Moi Mika,

Hyvännäköinen Erich Toppin U-552 - värisävyt ovat hyvät ja kyllähän tuo U-Bootin karski ulkoasu tulee hyvin esille. Tuo löytämäsi blogi U-552:stä muuten vaikuttaa hyvältä. Referenssiä U-552:een löytyy kohtuullisen hyvin kuvien kera. Eikös näistä tällä sivulla uboat.net/boats/u552.htm alhaalla listatuista kirjoista löydy kuvia myös tuosta varhaisestakin versiosta.

Joka tapauksessa kaikin puolin kivannäköinen U-552-malli, näitä katselee mielellään. Parhain terveisin, AJ