Pienoismallit.net

Suomi-Brewster BW-393

Eino Luukkasen kaljavankkurit

Pitkän tauon jälkeen olen taas päässyt mielipuuhani pariin. Aion pikku hiljaa rakentaa kaikki tärkeimmät Suomen ilmavoimien hävittäjät. Ensimmäiseksi rakennusprojektikseni valitsin Brewsterin, joka oli mielestäni kaikkein legendaarisin hävittäjämme, jolla saatiin kymmeniä ilmavoittoja ennen jatkosodan loppuvaihetta.

Aloin rakentaa ainoata markkinoilla olevaa Suomi Brewster-mallia mittakaavassa 1/48, eli Classic Airframesin pitempirunkoista Brewster B-239:ää. Koneyksilön valinnassa oli toisaalta runsaudenpulaa. Illu Juutilaisen ja Hasse Windin koneiden sijaista valitsin Mannerheimristin ritarin, majuri Eino Luukkasen BW-393:n, johon hän oli merkinnyt voittomerkinnät Lahden Erikoisolut-pullojen etiketeillä. Lisäksi Luukkasen johtaman 24. lentolaivueen, 1. lentueen konessa oli siniseksi maalatut sivuperäsimet, jollaisen halusin myös omaan malliini. Brewsterin historiaa on käsitelty niin laajasti näillä sivuilla, jotta kertaus siltä osin ei varmastikaan ole tarpeen.

CA:n rakennussarja, kuten uumoilinkin, oli taas yhtä hankala rakennettava kuin edellisetkin tekemäni CA:n mallit. Osien yhteensopivuus oli huono, ja varsinkin ohjaamon lasiosien kanssa meinasi mennä hermot. Yksikään kuomun osa ei sopinut kohdalleen. Pitkällisen sovittamisen ja kittaamisen jälkeen pääsin mielestäni tyydyttävään lopputulokseen. Rakentaminen oli yhtä hiomista ja kittaamista. Lähdeteoksina käytin Suomen Ilmavoimien koneet kirjoja ja netistä löytämiäni rakennusesittelyjä. Maalasin koneen Xtracolorin väreillä ja lakkasin mallin pariin otteeseen Humbrolin kiiltävällä ja mattalakalla. Lievän säistämisen tein Migin jauheilla ja liitupölyllä. En halunnut tehdä koneestä liian kulahtanutta (josta moni kolleega on varmasti toista mieltä).

Säistämiskeskustelun kirvoittamana lisäsin kuvat Luukkasen koneesta 7.11.-42 (hyvinkin siisti maalipinta) ja samasta koneesta 12.9.-43, jolloin Hasse Windistä otettiin kuva koneen edessä. Alle vuodessa on iskeymiä ja kolhuja tullut huomattavasti lisää.

Siirtokuvina käytin InScalen dekaaleita sekä Janne Lahtisen ystävällisesti lähettämiä Luukkasen koneen olutpullomerkintöjä ja sivuperäsimen numeroa (oma mallini oli Kuivaselta hankittu USA:n laivaston yksilö, jossa suomalaisia siirtokuvia ei ollut). Laitoin malliin myös pikkumerkinnät, jotka tummentamisesta huolimatta näkyvät mielestäni liaan selvästi kuvissa. Kaljaetikettejä oli siirtokuvassa yksi liian monta verrattuna siihen kuvaan, jossa Luukkanen poseeraa koneensa sivuperäsimen edessä. Korjasin tämän virheen, mutta sivuperäsimen seiskan osalta huomasin yhden mokan liian myöhään. Koneen pyrstön seiska-tunnuksen yläkulma oli oikeasti terävä, eikä katkaistu niinkuin siirtokuvassa. En kuitenkaan enää lähtenyt tuota kohtaa jälkikäteen korjailemaan.

Kaikesta taistelusta ja vaikeuksista huolimatta olen suhteellisen tyytyväinen rakentamaani Pylly-Waltteriin. Seuraavaksi hyökkään Jorma Sarvannon Fokker DXXI:n kimppuun.

Kommentit

Komea malli. Ei näiden tarvitsekaan olla suosta nostetun näköisiä.:)
Tally-ho 24.7.2013 22:31 Vastaa lainauksella
A Lappalainen kirjoitti:
Komea malli. Ei näiden tarvitsekaan olla suosta nostetun näköisiä.:)
Kiitos kommenteista!
Ei ole lahden voittanutta,kyllä on erittäin nätti pylly-waltteri.Oliko tuossa vaalean sininen pohjaväri?
teoksissa se on värikuvan mukaan vaalean harmaa?
Eikös pakoputkien noet olleet pidemmät,nyt luulisi ettei ne oikein toimi niin minimaaliset ne on nyt?
Nyt ei ole pohjasta valokuvaa,mutta säistystä ainakin siellä olisi,kuten kk-ruutivanat ja ne pölyiset hiekka lentokentät.
Ehkä olisi kauniimpi ohjaamon kuomu auki,myös riippuu onko koko ohjaamo rakennettu?
Kuten sanotaan makuu asia,mutta 1942 oli paljon käytety ja kulahtaneita nuo taivaan helmet.
Nyt luulisi että on aivan uusi sotaratsu suoraan tehtaalta ja voiton merkit laitettu TK-ukoille propagandaa varten.
OLISI voinut sopivasti vanhentaa tuota Lahden olut sotaratsua, niin olisi aidompi tunne nyt siinä on nättin pienoismallin tunne jota pidettiin vain lentohallissa juuri propaganda tarkoituksiin.
Makunsa kullakin näissä asioissa.
Mutta erittäin nätti se on ja huolella tehty ja vielä CA-rakennussarjasta.
Tally-ho 24.7.2013 23:33 Vastaa lainauksella
eerik oksanen kirjoitti:
Mutta erittäin nätti se on ja huolella tehty ja vielä CA-rakennussarjasta.
Kiitos Eerik kommenteistasi,

Kuvista ei oiken näy, että olen koneen alapuoli on maalattu vaalean harmaalla. Olet aivan oikeassa, että pakoputkien savujäljet pitäisi olla laajemmat. Täytyy korjata asia. Konekiväärien savujuovat olen kyllä laittanut siipiin, ne eivät vain näy. Arvasin, että koneen puhtaudesta tulee nuuskaa, mutta olen kyllä sitä kevyesti säistänyt. Kuvissa se ei vain näy. Pitää ottaa vastaisuudessä paremmassa valaistuksessa valokuvat.

Kiitos, että jaksoit kommentoida näinkin puhtoista sotaratsua:-)

T. Tally-ho
En oikein ymmärrä, miksi sinä Tally-ho olet ikäänkuin anteeksipyytelevä vanhentamisen suhteen? Olet tehnyt lähes mahdottomista palikoista erittäin hienon mallin. Eihän mikään laite voi olla heti lähdössä kulahtanut. No hätä! Odotan mielenkiinnolla sitä seuraavaa DXXI Fokkeria!! Hyvä meininki!!

terv. Seppo
Tally-ho 25.7.2013 00:04 Vastaa lainauksella
Seppo Valjakka kirjoitti:
Olet tehnyt lähes mahdottomista palikoista erittäin hienon mallin. Eihän mikään laite voi olla heti lähdössä kulahtanut. No hätä! Odotan mielenkiinnolla sitä seuraavaa DXXI Fokkeria!! Hyvä meininki!!

terv. Seppo
Kiitos Seppo kannustuksestasi ja tähdistä! Kyllä tämä lämmittää vanhan mallarin sydäntä!

T. Tally-ho
Nyt pyydän itse anteeksi,kyllä siinä on juuri sopivan lievät vanhennukset, ei vaan erotu kunnolla.
Siis kuten edellinen sanoi, ei se ole suosta nostettu ja jos se olisi niin sillä ei lentäisi kukaan, vaan erittäin asiallinen sotaratsu luukkaselle.Olen pahoillani väärästä tulkinnasta tuosta nättistä mallista.
Varmasti tuon tausta pahvin väri heijastuu valon takia tuohon ja antaa valhelisen värin tuon alle.
Onkos tuo DXXI fokkerikin CA tuotantoa,onpa kiinnostavaa seurata seuravan mallin tuloa.
PhantomII 25.7.2013 10:07 Vastaa lainauksella
Nätti malli Suomi-Brewsteristä. Näin kuvista päätellen, on mallissa kaikki kohdillaan: perus antennilanka- ja jarruputkitouhut on huomioitu. Kevyt kesäinen kenttäpölytys on on mallille riittävä.

Rakennussarjasta ja sen työläydestä en osaa sanoa mitään, mutta Hasen 1/72 malliin verrattuna näyttäisi moottoripellitys olevan paremmin muodossaan - vai onko sekin jouduttu muotoilemaan uudelleen?
Tally-ho 25.7.2013 10:26 Vastaa lainauksella
eerik oksanen kirjoitti:
Nyt pyydän itse anteeksi,kyllä siinä on juuri sopivan lievät vanhennukset, ei vaan erotu kunnolla.
Eerik, kiitos vaan, mutta eihän sinun hyvä veikkonen tarvitse anteeksi pyytää. On oma mokani, etten osaa ottaa kuvia, joista näkyisivät kaikki tekemäni vanhennukset. Kuvaustekniikan parantamiseen minun pitää keskittyä tarkemmin jatkossa.

Itse asiassa oli hyvä, että toit esille tuon säistämis- ja vanhentamisasian. Kun rakensin Luukkasen konetta kävin melko paljon kuvamateriaalia läpi. Niistä ilmeni, että mitä pidemmälle jatkosota eteni, niin sitä kulahtaneemmiksi (luonnollisesti) koneet tulivat. Lapin sodan aikaisissa kuvissa Brewsterit ovat jo aika rähjäisessä kunnossa. Kun lähdin rakentamaan malliani, pidin lähtökohtana sitä kuvaa, jossa Luukkanen poseeraa 7.11.-42 nimikkokoneensa hyvin siistin pyrstön edessä. Oletan, että muutkin kohdat koneesta olivat tuolloin hyvässä kunnossa. Toinen kuva, jonka lisäsin on Hasse Windistä saman koneen edessä 12.9.-43. Alle vuodessa on iskeytymiä ja naarmuuntumista ehtinyt tulla aika paljon lisää. Eli edelliseen perustuen en halunnut säistää liian kovalla kädellä malliani.

Mitä siihen seuraavaan rakennusprojektiini, eli Fokker DXXI:een tulee, niin sarja ei ole CA:n vaan Special Hobbyn (joka on kylläkin tsekkiläinen valmistaja kuten CA:kin). Kyseessä on alipainevalusarja eli laadultaan se ei yllä "Tamigawa"-tasolle.

t. Tally-ho
Tally-ho 25.7.2013 10:33 Vastaa lainauksella
PhantomII kirjoitti:
Nätti malli Suomi-Brewsteristä. Näin kuvista päätellen, on mallissa kaikki kohdillaan: perus antennilanka- ja jarruputkitouhut on huomioitu. Kevyt kesäinen kenttäpölytys on on mallille riittävä.
Moi Phantom II,

Kiitos kommenteista. Moottoripellitystä en joutunut muuttamaan. Pahimmat kohdat olivat kuomun lasiosien sovitus ja siipien kiinnitys rungon alapuolelta. Kittiä kului ihan kunnioitettava määrä. Moottorista puuttuivat työntövarret, jotka lisäsin. Korkeusvakaajien kiinnitystä joutui muuttamaan, sillä muuten ne olisivat olleet nuolimuodossa eteenpäin!

t. Tally-ho
Tero Tyni 25.7.2013 11:09 Vastaa lainauksella
Upea tuotos! CA:sta selkävoitto! Tunnen suurta sym- ja empatiaa, oman Brewsterini rakennettuani. Paljon siistimpää jälkeä sait tosin aikaan kuin ite. Erityisesti ihailen tuota motin ja potkurin maalausta ja toteutusta, ohjaamon lasitkin sait hyvin lopulta kohdilleen. Yleisilmekin on just 'naps'. Pidän.
Tally-ho 25.7.2013 11:21 Vastaa lainauksella
Tero Tyni kirjoitti:
Upea tuotos! CA:sta selkävoitto!
Kiitos Tero!
Kuullut paljon näitä kauhutarinoita CA:n Brewsteristä, mutta tässä todiste että osaavissa käsissä näistäkin rakentuu erittäin hienoja malleja. Pintakäsittely on mun silmään vallan mainio. Hieno tuotos, mielenkiinnolla odottelen miten Fokkeri valmistuu!
Unohtui tuossa aiemmin sanoa, jotta kun nyt olen rakentanut hase, special h:n ja CA.n mallit Brewsteristä, on sanottava, jotta CA:n malli on parhaiten muodossaan näistä kolmesta. Siis kun verrataan valokuviin. Ei siis niin pahhaa, ettei jottai hyvvääkii, sano Tynkä-Karjalan Seppo.
^ Tosiaan, Hasen mallissa harmillisesti sössivät nokan liian matalaksi; vähän olen miettinyt josko toista Hasea rakentaessa koittaisi korjata virheen.
Tarkoitattanet Special Hobbyn mallilla 1:32-sarjaansa? Ei ole meikäläisen skaalaa, mutta mitäs juttuja siinä on poskellaan? Ei ole kyllä meikäläisen skaalaa, mutta kiinnostaisi silti kuulla.

Mutta tästä mallista pitää kyllä yhtyä aikaisempiin kommentteihin. Komeaa jälkeä ilmeisen haastavasta sarjasta!
Tally-ho 25.7.2013 15:17 Vastaa lainauksella
Kiitos kaikille positiivisesta palautteesta!

T. Tally-ho
No kyllä nyt on kaunista jälkeä! Tynnyristä on Tally-ho saanut taidoillaan aikaiseksi todellisesta "silmäkarkkia" - ja siis alkuperäisen Brewsterin muotoja kunnioittaen.

Sanon suoraan, että olen sinulle kateellinen noista mallaustaidoistasi. Kateellinen siis positiivisessa mielessä - nimittäin yritän ottaa sinulta oppia.

edit: en pysty käsittämään, että miten tämän mallin keskiarvo tällä hetkellä voi olla vain n. 3,61. Mielestäni tämän on "neloskamaa" - ja siitä sitten ylöspäin.
Tally-ho 26.7.2013 16:17 Vastaa lainauksella
Raimo Leino kirjoitti:
Sanon suoraan, että olen sinulle kateellinen noista mallaustaidoistasi. Kateellinen siis positiivisessa mielessä - nimittäin yritän ottaa sinulta oppia.
Moi Raimo,

Kiitos sanoistasi. Kyllä nyt vanha mallari tässä aivan punastuu. Arvostan kehujasi erittäin paljon!

Mitä noihin pisteisiin tulee, niin se tuntuu aina olevan "korkeemman kärees". Makuasioistahan ei voi kiistellä. Sinä annoit Pylly-Waltterille hienot 4,5 pojoa. Jonkun toisen mielestä se oli 2,5 pojon arvoinen. Elämä on laiffii :-)!

T. Tally-ho
Tally-ho kirjoitti:
Sinä annoit Pylly-Waltterille hienot 4,5 pojoa. Jonkun toisen mielestä se oli 2,5 pojon arvoinen.
2,5 pointsia? Noi voi perk!"#¤%!"#¤%&!"#¤%& - ja tuohon vielä perään , notta KELE! Kyllä on laaja skaala ihmisten "pääkopissa". Hartaasti vaan toivon, että nämä "alanurkkaan ammutut pojot" eivät olisi ihan vaan sitä kuuluisaa suomalaista kateutta. Nimittäin tämä sinun Brewsterisi on mielestäni täyttä parhautta - näkemättä tätä livenä.

Heh - on olemassa sanonta "näkemättä paskaa" - tämä siis on mielestäni näkemättä parhautta!

:-)
Tally-ho 26.7.2013 17:37 Vastaa lainauksella
Thanx Raimo!
Houps unohdin pisteytyksen cinq etoile polair, et ne pas moins a perle du ciel
Merde alors ,pour ta model se a notee 2,5 points.
Sa se debutant se notes la,mais ta maquette se pas travaille du debutant, peut-être a aveugle pour donnee sa.
Voila il a toujours qui prêt a jouee a dieu maquetiste,il a calculee tous vis et boulons et se sur a rivets par tout.
Et cherchee couleur authentique sur ta perle du ciel.
Terve Tally-ho!
Kun kuvia vaan malttaa pysähtyä katsomaan, niin vanhennuksen erottaa kyllä. Ja sen teko on vaatinut vaivaa ja taitoa. Yritän sanoa, että valokuva on otettu kauempaa kuin mittakaava-etäisyydeltä. Tätä mallia on katseltava yhden jalan etäisyydeltä, jotta vaikutelma olisi sama kuin esikuvaa 48 jalan etäisyydeltä tarkastellessa. Monet mallit netissä ovat aivan liian raskaalla kädellä vanhennettuja, jos kurat ja pakokaasuvanat näkee jo parin metrin päästä. On niitä tietysti poikkeuksiakin.
Älä niitä tähtiä sure; joku antaa aina kaksi eikä vaivaudu mitenkään kommentoimaan. Taitavat olla niitä, jotka eivät saa yhtään mallia näkyville…
Tally-ho 26.7.2013 20:41 Vastaa lainauksella
eerik oksanen kirjoitti:
Houps unohdin pisteytyksen cinq etoile polair, et ne pas moins a perle du ciel
Cher Eerik,

Merçi beaucup pour tes pensements et les cinq étoiles (mais malhereusement ce sont pas encore visibles dans le statistique). Tu as peut-être raison. Il y a toujours des individus qui éxigent que tout sois cent pour cent parfait. Mais je m'en fou d'eux. Je construis des maquettes parce que je l'aime!

Bon week-end

Tally-ho
Tally-ho 26.7.2013 20:53 Vastaa lainauksella
Antti Kotiranta kirjoitti:
Tätä mallia on katseltava yhden jalan etäisyydeltä, jotta vaikutelma olisi sama kuin esikuvaa 48 jalan etäisyydeltä tarkastellessa.
Moi Antti,

Kiitos kommenteistasi. En todellakaan ole tullut ajatelleeksi tuota mittakaava-efektiä tuolta kannalta. Niinhän se tietenkin on, kuten sanot. Täytyy pitää tuo ohje mielessä, kun seuraavan kerran vanhentaa mallia. Ja vielä niistä pisteistä. Onhan se aina mukava saada hyviä pisteitä, mutta minulle se ei ole todellakaan pääasia. Kaikkein parasta ovat kolleegojen kommentit, ohjeet ja myös kritiikki. Niistä kaikista voi saada hyviä vinkkejä parempien mallien rakentamiseen.

T. Tally-ho
Puhut asiaa; hyviä pisteitä on mukava saada, mutta muiden harrastajien kanssa keskustelu on parasta.
Kyllä se niin on että asiallinen ja kunnon kritiiki ja kestelu mallarien kanssa on parasta.
Kun jokaisella on omat vinkit,asiat tehdä eri tavalla niin kartuttaa tuota tietoa ja taitoa.
kuten jos tietää jotain mitä joku kysyy,niin miksei sitä voi sanoa muille.
Ei tämä mallien ja historian asioiden tutkiminen ole mikään valtion salaisuus,siis kysytään niin vastataan jos tiedetään.Mutta sattuu sitä virheitä kaikkille jopa museon virkamiehille,joille se on maksettu ammatti.
Niin ja tuo pisteiden antaminen,onhan se kivaa kun aloittelijoita kannustaa asiallisesti ja nuoria.
Mutta kunnon malli on aina kunnon malli,pisteitä tai ei suuri on silmän ilo katsoa kunnon mallia.
Olen sen huomannut täällä kaikki ei suvaitse yhtään huumori kritiikiä, siis pitää kritikoida kuin valtion saamaton virkamies:hyvä malli, kiitos.
Eetu! Kyselit Special Hobbyn 1/32 Brewsterin vikoja. Pahin on mielestäni takarungon oikialla puolen oleva huoltoluukku. Väärän muotoinen, liian iso ja mallissa 5mm liian edessä. Siis jokseenkin 160mm liian edessä oikeassa koneessa. Käytin verrokkina Keskinen/Stenman Brewster kirjan kaaviota mittakaavassa 1/72. Lisäksi useimmat pienemmät luukut väärin. Tähän kun vielä lisätään runkopuolikkaiden asiallista liittämistä TOISIINSA "#%@&&+="# hankaloittavat kaikenlaiset muotovirheet, niin työsarkaa riittää. Tämä kommentti siis suhteutettuna allekirjuuttaneen mallailu"taidot" huomioiden.
AJ 29.7.2013 14:22 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,

Hieno paluu pienen tauon jälkeen. Edellä olevia kehuja kompaten kaikkien osa-alueiden osalta loistava Eino Luukkasen BW-393 - eipä tähän juuri mitään muuta lisättävää ole. Huipputyötä!

Funtsin, että olisiko Special Hobbyn 1/48 Brewsterit "parempia/helpompia" aihioita Suomi-Brewsteriksi kuin CA:n? En tiedä.

Parhain terveisin, AJ
Tally-ho 30.7.2013 10:48 Vastaa lainauksella
Moi Aj,

Kiitos positiivisista kommenteista

T. Tally-ho

[/quote]
Moi,

Todellista ilotulitusta silmille. Varsinkin langoituksesta ja historiikista erityiskiitos.

Yst.terv.
Kartsa
Tally-ho 1.8.2013 20:38 Vastaa lainauksella
Kari Lappalainen kirjoitti:
Todellista ilotulitusta silmille. Varsinkin langoituksesta ja historiikista erityiskiitos.
Moi Kartsa,

Suurkiitos positiivisista kommenteistasi ja tähtisateesta.

T. Tally-ho
komia siitä tuli! ja oli ilo olla avuksi..!
janne
Tally-ho 2.8.2013 19:14 Vastaa lainauksella
Janne Lahtinen kirjoitti:
komia siitä tuli! ja oli ilo olla avuksi..!
janne
kiitos!
Onnea viikon mallista..oikeaan osoitteeseen meni! Upea malli.
Tally-ho 5.8.2013 11:42 Vastaa lainauksella
Marko Paakkanen kirjoitti:
Onnea viikon mallista..oikeaan osoitteeseen meni! Upea malli.
Kiitos kovasti sulle ja kaikille kolleegoille. Nyt on todella hyvä fiilis :-)

T. Tally-ho
AJ 5.8.2013 15:51 Vastaa lainauksella
Moi Tally-ho,

Onnittelut ansaitusta viikon pienoismallista!

Parhain terveisin, AJ
Onneksi olkoon Tally-Ho viikon mallinimityksestä!!!
Tally-ho 6.8.2013 23:47 Vastaa lainauksella
Seppo Valjakka kirjoitti:
Onneksi olkoon Tally-Ho viikon mallinimityksestä!!!
Kiitos, Seppo!
Luulenpa että se Windin takana kuvattu kone, oranssi 9, oli saanut säröä pintaansa talvinaamion poiston yhteydessä. Windhän lensi tällä valkealla seiskalla myöskin, ja talvimaalatusta koneestahan on kuvia jokunen.
Uudelleenmaalattu peräsin näytti silloin tietty freesimmältä kuin evä -ja koneen takaosa jossa niitit jo kiiltelevät.
Luukkasen "olutpullopudotusten" aikoihin kone sitävastoin näytti aika puhtoiselta. Kuulemma veemäinen malli, jota on toki myös mainittu AC.n 1/48 sarja. Näistä sitten pitäisi jotenkin se isompi ryysteri koota! Hatunnosto kaikille jotka vaivan jaksavat nähdä. Tässä tapauksessa lopputuloksessa ei ole kerrassaan mitään valittamista.
Ei oo lahden voittanutta mutta Pirkka tulee halvemmaksi.
Tally-ho 9.8.2013 22:55 Vastaa lainauksella
Kiitos Matti positiivisista kommenteistasi.

Se on varmaan juuri niinkuin uumoilit. Talvivärityksen poisto on naarmuttanut konetta kertomallasi tavalla.

T. tally-ho